Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Guma de mestecat banii sportului

În virtutea inerţiei, noul şef al MTS va pune pe primul plan consumatorul. Gata cu echipamentele contrafăcute şi cu meldoniumul diluat

Permalink to Guma de mestecat banii sportului
marți, 10 ianuarie 2017, 9:40

„Este o onoare pentru mine”, a spus noul ministru al Sportului despre noua sa slujbă. În astfel de momente, la preluarea portofoliului, la depunerea jurământului, la dezbaterea grelei moşteniri, se vede stofa politicianului.

Dacă Marius Dunca l-ar fi avut şef şi model pe dezinhibatul Trump, ar fi spus că e o ruşine pentru el să aibă de-a face cu acest domeniu, mai ales după JO de la Rio. Şi că, până dă o primă mătură prin organigramă, va da indicaţii deghizat în Ţiriac. Cel original, costumat în general autentic. Nu versiunea panameză. Dar domnul Dunca are un şef conformist şi uşor impresionabil, care face scene dacă nu-i răspunzi la telefon. Prin urmare, loial manierelor de partid, domnul Dunca s-a declarat onorat.

La audierile din comisii, Dunca a susţinut că experienţa ca şef la Protecţia Consumatorului îl recomandă pentru post. Are dreptate. Mai ales după scandalul echipamentelor, era nevoie de un detector de aţa albă. Cineva care să pună pe eticheta treningurilor: „A nu se lăsa la îndemâna sportivilor. Numai pentru uz extern, adică pentru membrii CIO”. Cineva care să găsească ac de cojocul sportivilor. Să-i ţină din scurt, informându-i ce mişcări au voie să facă, astfel încât să nu pună în pericol integritatea ajutoarelor de la stat.

Experienţă în mistica de partid
Protejarea produselor de consumatori n-a fost nici singura, nici cea mai religioasă experienţă a domnului Dunca la ANPC. Extazul faţă de superiori, lepădarea de propriul eu egoist le-a trăit când a fost demis. Mergând aşa, pe stradă, i-a apărut în cale un tufiş luminat cu o lumină mare, catodică. Din tufiş, s-a ridicat un ecran TV, care i-a vorbit cu vocea lui Victor Ponta. L-a anunţat că e dat afară, pentru că n-a închis clubul Colectiv.

„O mare surpriză şi pentru mine”, a comentat Dunca. Cine-ar fi crezut că partidul nu mai avea minute pe cartelă? „Noi nici nu am avut când să controlăm clubul”, s-a justificat demisul. Clubul Colectiv funcţiona din mai 2013. Dar ANPC nu sesizase. Şi se ştie că nu face controale inopinate, aşa cum greşit se înţelege din expediţiile inspectorilor printre zarzavaturi contrafăcute. Alea sunt acţiuni de PR.

Secretul unei respiraţii proaspete
Peripeţia domnului Dunca la ANPC arată care e locul lui în lanţul trofic al partidului. Nu e prădător, e ciugulitor. Se hrăneşte cu resturile rămase printre dinţii reptilieni. Pe scară ierarhică, are rolul gumei de mestecat. O lipeşti discret de spătarul scaunului şi apelezi la ea, când mănânci usturoi. După multiple întrebuinţări, îşi pierde gustul, rămâne fără alte însuşiri în afara celor plastice şi elastice. Dobândeşte, în schimb, un soi de impermeabilitate.

„Am fost numit politic şi demis politic”, şi-a rezumat CV-ul domnul Dunca, iluminat. Acum vine ca mielul la MTS, gata să fie jertfit politic, la un moment dat. Până atunci, va aplica capitolul lui din programul de guvernare. A cărui idee principală sună cam aşa: problemele tineretului se pot rezolva prin sport. Iar problemele sportului, prin tineri şi foarte tineri, de la grădiniţă.

Numai steroizi de calitate!
O noutate e introducerea sportului ca probă obligatorie la Bac. O să sară cu prăjina gradul de promovabilitate. Nici nu trebuie camere video, vine şomera TVR şi filmează preselecţia naţională. La tarif promoţional: la o nuntă şi un botez, Bacul micului creştin e gratis. De asemenea, vor merge şi mai mulţi bani la autorităţile locale, sub pretextul sportului. Să aibă primarii de unde da salarii sportivilor profesionişti. Dar, până când bugetul de vis devine realitate, domnul Dunca va analiza „proiecte în desfăşurare”. De exemplu, dopajul. Va respecta procedurile, ca şi la Colectiv. Va aştepta sesizări, din partea consumatorilor nemulţumiţi că n-au luat medalii. Apoi va trimite o invitaţie vânzătorilor de steroizi, să explice de ce marfa lor nu are efectul scontat.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Dragos (19 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 9:58

Oare ce competente are asta, de l-au numit ministru? A jucat vreun sport in viata lui, a manageriat vreo structura sportiva?

Gareth Edwards (19 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 10:41

E jale...Nicio ancheta in legatura cu umilinta delegatiei de la RiO care a purtat acel echipament contrafacut. Asa popor, asa ancheta!!!

Puiu (2 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 11:09

Un ministru nu trebuie „sa joace sport” pt. a face ceva pt. sport. Ne am lămurit cu foștii sportivi (Gabi Szabo, Lipa...), cât de capabili au fost... Oare ne vom schimba mentalitățile vreodată, să înțelegem că un ministru trebuie să fie un bun manager, administrator și... diplomat!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 ianuarie 2017, 13:41

n-ar strica si ceva argumente, pe baza carora te-ai „lamurit cu fostii sportivi”. In 27 de ani, Szabo (1 an si opt luni de mandat) si Lipa (1 an de mandat) au fost singurele nume de fosti mari sportivi care au condus MTS. restul de 24 si ceva de ani, sportul romanesc s-a aflat pe mana premiantilor de partid – e.g. Sorina Placinta, Monica Ridzi, Georgiu Gingaras, Crin Antonescu, Nicolae Banicioiu etc.

Dragos (19 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 11:25

@Puiu: daca tu crezi ca Ministrul Economiei ar putea fi Radoi, inseamna ca il meritam pe Dragnea. Daca tu crezi ca Ministrul de Interne poate fi un fost prefect de Teleorman, fara sa fi facut parte din structurile Ministerului vreodata (decat conjunctural, avand in vedere ca a fost prefect), inseamna ca seful meu de la multinationala e un idiot si ca la fel de bine putea sa imi fie sef managerul firmei de curatenie. Tu crezi ca ai fi un bun manager de spital, daca nu ai lucrat in viata ta ca si cadru medical??

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 11:40

...excelenta caracterizarea noului minstru Marius Duca...el nu este pradator...el este ciugulitor ...prevad ca n o sa faca nimic pentru sport si la prima remaniere o sa fie schimbat ...ca asa vine randul ...

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  10 ianuarie 2017, 13:26

„brasoveanul“ Marius Dunca: „Datoria şi responsabilitatea mea este să redau sportului românesc demnitatea şi gloria de altădată”, a declarat Dunca pentru Agerpres --------------------------------------------------------------- „brasoveanul“ Marius Dunca a facut inginerie ca sa deschida imediat firma de sters praf, spalat si dezinfectat toalete „facem curat ro“. N-a uitat sa intre in PSD unde erau toti „brasovenii“ amatori de betii, eleve si studente si apoi sa se perfectioneze la noile Stefan Gheorghiu, obligatoriu ceva cu securitate, aparare, scoli inventate de Ilici, Nastase, Melescanu, Maior, Oprea. Tineret tata. De la angajat teleormanence si oltence pentru facut curat a ajuns cumva – adica numit politic - la Protectia Consumatorilor, bine ii zice autoarea „Protectia Produselor fata de Consumatori“. Doar 5 luni de protectie a infractorilor in Brasov i-au ajuns lui Pota sa-l numeasca protector al Patriei. Iata, cuvint cu cuvint, ce declara alfabetul protector suprem Dunca imediat dupa drama Colectiv: ------------------------------------------------------------------ „Noi, când ne-am deplasat nu am ştiut că e club, am ştiut că e un operator economic. Procedura e aşa: vine un consumator, ne dă adresa, noi ne ducem şi acolo observăm dacă e club, magazin, dar odată ce reclamaţia a venit pe băuturi alcoolice, s-a deplasat o echipă de la biroul de alimentare. La data şi ora controlului nu era niciun reprezentant legal al firmei, doar o persoană, am lăsat o invitaţie în care le-am spus să vină un reprezentant legal sau administrator cu documente a doua zi, vineri, cu certificat de înregistrare a firmei, cod CAEN care îmi dă autorizaţia de funcţionare, ştampila, registrul unic de control şi o imputernicire din partea administratorului, şi autorizaţia sanitar veterinară şi lista de preţuri. Vineri, nimeni nu a venit la sediul comisariatului. Conform procedurii, colegii mei trebuiau luni să se ducă din nou la sediul şi să afişeze o nouă invitaţie pentru reprezentantul legal”, declara Dunca la Digi24. După ce a aflat că a fost demis, Dunca a reacţionat pe Facebook: „În acest moment, vin în faţa dumneavoastră şi pentru moment spun doar atât - am făcut tot ceea ce este legal şi omeneşte posibil pentru a apăra drepturile fundamentale şi esenţiale ale consumatorilor. Dacă ANPC este vinovat pentru toate problemele din această ţara - de la imposibilitatea de a amaneta capra, la salamul de pe raft, la contractul semnat cu banca, la hotelul incorect clasificat, la clubul care funcţionează fără un aviz pe care alte instituţii ar fi trebuit sa îl dea, eu îmi asum vina (...) Am fost numit politic, sunt demis politic... accept acest lucru! Nu comentez decizia Guvernului Ponta!”. ----------------------------------------------------------------------- Nu cred ca e nevoie de comentarii. Daca un @Dan, Timm, Ovidiu_3003 cosidera iar ca scriu „elucubratii“, adun doar absurditati fara legatura intre ele, atunci ii rog sa-mi puna intrebari. Sa nu se jeneze, caci cei mai multi chiar nu pot interpreta si intelege un text. Nu-i o rusine. Eu o sa le raspund. ------------------------------------------------------------------------ Mai mult !!! După ce a fost demis, el a fost numit secretar general la ong-ul Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). Promt, caci sportivii de la SCA Steaua si Dinamo au fost mereu bine ***. 28 !!! de ani de suspendare au lot doar cei de la lotul de kaiac. Drepturile Omului i le-a explicat se pare unor atleti de la CSA Steaua prinsi *** caci unul declara indignat: „nu inteleg de ce mi se ia dreptul la munca ?“. Dupa „Diamond Cleaning“, protectie, *** si dreptrurile omului, ce-i mai normal ca sa fie numit Mininistru al Tineretului si Sprortului. Mai recomandat era poate ceva la Sanatate, ca e si inginer, a dezinfectat si wc-uri, ar acoperi asta poate toti peretii spitalelor cu placi de ghips noi ca sa nu mai iasa carcalacii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează