Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Regula Saint-Bernardului obligatoriu

Pe lângă defibrilatoare, FRF plănuieşte să doteze CCA şi echipele din Liga 1 cu proteze, orteze şi cârje de ultimă generaţie

Permalink to Regula Saint-Bernardului obligatoriu
joi, 22 decembrie 2016, 8:55

După ce meciul ASA – Pandurii s-a oprit prin abandonul gorjenilor, FRF s-a trezit iar pradă certitudinilor. A avut totuşi şi o întrebare, mascată sub un adevăr universal valabil: „Toată lumea se întreabă acum ce făceau ei dacă aveau 2-0”, a dezvăluit un oficial federal, fără a preciza marja de eroare a sondajului.

Apoi a urmat ceea ce am putea numi verdictul Comisiei FRF de Integritate Fizică a Jucătorului: „Cei de la Pandurii au venit total nepregătiţi pentru o asemenea suprafaţă”. Corect. Şi nici arbitrul Marius Avram nu părea să fie în forma care l-a consacrat pe Alberto Tomba.

Şi cu asta, reacţia FRF faţă de problema gazonului în fotbalul românesc a luat sfârşit. Federaţia colaborează cu experţi internaţionali doar pentru suprafeţe lente, cum e cea de pe Cluj Arena. Terenurile rapide şi foarte rapide ţin de incompetenţa experţilor lui Vassaras.

Under 21 de fracturi
În meciul de la Târgu Mureş, oaspeţii au aliniat un prim „11” juvenil, cu şase fotbalişti Under 21 şi unul Under 23. Nu din respect pentru regulile federalile, cât de nevoie. După cum se ştie, insolvenţa a golit vestiarele Pandurilor. Aşadar, printre „nepregătiţi”, s-au aflat Piţian – 21 de ani, Dodoi – 18 ani, Pirtea – 20 de ani, Brânzan – 20 de ani, Pârcălabu – 20 de ani, Tudor – 19 ani, Răuţă – 23 de ani.

Unii dintre ei au convocări la loturile naţionale de juniori şi tineret. Dar după momentul de slăbiciune de pe Trans-Sil, când picioarele îngheţate şi centrul termic al voinţei nu s-au mai coordonat, probabil au ieşit pe uşa din dos din vederile lui Daum. Selecţionerul s-a convins că mentalitatea lor nu valorează nici cât o ceapă degerată. Dacă nu-şi fracturează tibiile acum, când osul creşte încă, atunci când? După 25 de ani, când încetează creşterea?

Explicând regula Under 21, şeful FRF susţinea că ea face parte din marele plan de dezvoltare a fotbalului. „Mai întâi eşti preocupat de fundaţie, apoi, pe o bază solidă, se poate înălţa o clădire care să reziste”, declara Răzvan Burleanu, citat de Agerpres. Terenurile îngheţate, prin urmare, sunt în grafic.
Să ne bucurăm că, în sfârşit, a apărut în fotbalul nostru şi o bază solidă, nu fluidă, vâscoasă sau nisipoasă, pe care să zburde generaţiile viitoare de Saint-Bernarzi, cu butoiaşe nebotezate la gât. Rămâne de văzut ce putem construi mai departe pe un covor fermecat precum cel de la Târgu Mureş: o cabană, un bordei, un iglu.

Pregătiţii din Kazahstan
Despre grija federală faţă de juniori ne-am lămurit. Nu e „hazardul neputinţei”, vorba lui Burleanu, e doar hazard. Acum toată lumea se întreabă un singur lucru: FRF ar mai fi făcut memoriu la UEFA dacă „tricolorii” ar fi câştigat meciul de la Astana? Depinde. Poate depunea memoriu la FIFA, organizatoarea competiţiei. Şeful Federaţiei s-a întors foc şi pară din gerul ex-sovietic.

„Acea suprafaţă de joc”, a spus el, „din punctul nostru de vedere, nu permite jocul de fotbal”. Normal că nu. Din pricina unor lipsuri cronice în infrastructură, gazdele nu reuşiseră să mintă suficient până la ora meciului, încât să îngheţe terenul sintetic. Pe când organizatorii de la Târgu Mureş, în ciuda insolvenţei, s-au descurcat onorabil. A constatat-o şi „centralul” Avram, când a verificat suprafaţa de joc: sărea mingea, sărea şi omul.

„A fost un iad”, a descris selecţionerul Daum bătălia cu Generalul Toamnă din Kazahstan. Înţelege importanţa obişnuinţei cu terenul, aşadar. Înainte de deplasarea la Astana, „tricolorii” făcuseră un antrenament pe sintetic, la Mogoşoaia. Toată lumea se întreabă acum de ce se supără Daum pe echipele care nu-şi lasă jucătorii în cantonamentele lotului lărgit Under 23.

E o decizie în interesul puştilor, total nepregătiţi pentru terenurile cu iarbă verde, organică, din Turcia. Pe un gazon decent, ar rata şansa de a-l impresiona pe selecţioner. Ei sunt învăţaţi să dea totul, să facă diferenţa între pârtii în iadul flauşat din Liga 1. Iar Federaţia nu ţine morţiş să-i dezveţe de cei 16-17 ani de-acasă.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  22 decembrie 2016, 9:55

Iar cand vine un fraier ca Hagi sa faca o Academie de fotbal sa le asigure copiilor tot confortul,pregatirea scolara pe langa cea fotbalistica,teren cu incalzire,baza de pregatire ies carcotasii la interval si-l injura,il umilesc ba ca "este machidon" ba ca "a tradat Farul,echipa de traditie a locului" ba ca "e *** Stelei"...Numai ineptii din astea.Daca le spui ca Farul este echipa nascuta in comunism din contopirea Locomotivei si Dezrobirea tac usor descumpaniti continuand ca n-au stiut desi nu era greu sa afle dar e mult mai comod sa te incadrezi intr-o cgasca de neterminati din mahalalele Constantei sa le preiei golaniile decat sa deschizi o carte si pana la urma sa constati ca orasul tau e pe primul loc in Liga 1 prin echipa lui Hagi nu prin cea pe care-o tot invoci dar habar n-ai ce este de fapt si care "iti face cinste" de acolo din liga a 5-a.De aia orasele mari nu mai au echipe iar comunele din Ilfov rand pe rand au. Pentru ca asta e nivelul,performanta este amendata ,impostura si prostia sunt premiate.Nu mai vorbesc de implicarea politicului pentru ca toate aceste echipe finantate de la bugetul local nu pot rezista mult decat daca se umbla la arbitraje,daca se umbla la sefii din Liga si Federatie impinsi de la spate si ei de catre politicieni la randul lor corupti si toate astea se intorc acolo jos la firul ierbii(inghetate) unde pocneste osul la prima cadere.Astia suntem,nu ne schimba nimeni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel (3 comentarii)  •  22 decembrie 2016, 10:18

Bravo Carol K, sunt bucuros ca exista oameni care spun adevarul , fara infrumusetari, cu toate ca este dureros...

exo (1 comentarii)  •  23 decembrie 2016, 1:45

Suporteri Steaua/FCSB = cocalari, partzari dintre blocurile cartierelor muncitoresti, *** a caror maxim nivel de "cultura" este BUG Mafia si maneaua Suporteri Dinamo = cocalari, partzari dintre blocurile cartierelor muncitoresti, *** a caror maxim nivel de "cultura" este BUG Mafia si maneaua

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

miky (6 comentarii)  •  23 decembrie 2016, 3:25

Maria , ca de obicei ,ma incanta stilul tau . Carol K , atata adevar in comentariul tau , ce sa le explici la toti antiromanii gen.... _3003? Din cate stiu Hagi a vrut sa investeasca la Farul dar i-au cerut prea mult ( patronul de trantea meciuri sa aiba bani de salarii), iar primaria vroiau parteneriat , adica Hagi sa vina cu banii , investitiile si ei doar sa foloseasca echipa in scop electoral.De fapt primaria venea cu o ruina ca ala numai stadion nu este .

daniel (40 comentarii)  •  23 decembrie 2016, 8:24

pandurii s-au retras la pauza, ca sa nu ia vreo 5-6 la 0.....asa or sa piarda cu 3-0..nu e un capat de tara..din iarna, oricum, dispar, ca si alte echipe.....

pamfletaru (40 comentarii)  •  23 decembrie 2016, 13:45

REGHE E RADOIU DOI !....pentru noi,pentru noi,reghe e radoiu doi,nu mai castiga nimic,poate doar la loz in plic ! :) ...te rog,domna palmier,da-i pastilute de fier,e- anemic tare baiatul, iar pierde campionatul !... sumudica, da-i si lui,pastila circelului ! --------------------------- SUMUDICA O ARE MARE…. 🙂 vai de stelutza becali,/ au rupt-o cainii -sacalii,/ pana de revelion,/ pe faras e reghedon !/ steluta se mai ridica ,/ daca vine sumudica,/ el acum o are mare-/ …este vorba de valoare ! 🙂 …. (...numai la prostii va ganditi )

pamfletaru (40 comentarii)  •  23 decembrie 2016, 13:56

LA MULTI ANI,MARIA ANDRIES,/SA FII CA FLOAREA DE CIRES ,/ SA AI ARTICOLE CITITE , /...CU PAPRIKA IMPODOBITE ! :)

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  24 decembrie 2016, 20:35

Craciun fericit !

Comentează