Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Şi-au luat Revoluţia înapoi

Fanii şi jucătorii ASU Poli Timişoara şi-au făcut iar datoria faţă de eroii din '89

Permalink to Şi-au luat Revoluţia înapoi
luni, 19 decembrie 2016, 9:30

„Pe 17 Decembrie ne vedem, ca de obicei, în stradă”. Asta au transmis fanii lui ASU Poli Timişoara anul trecut. Asta au transmis şi anul ăsta. De zece ani merg la Marşul Eroilor. Cu torţe şi bannere, cu flori, cu steaguri, cu un traseu de trei kilometri.

De ce pe 17 Decembrie, scris de organizatori cu majusculă de doliu? Pentru că „a fost una dintre cele mai sângeroase zile ale Revoluţiei de la Timişoara. A fost momentul în care s-a tras în manifestanţi”, a explicat un lider al galeriei ASU Poli, în presa locală. Anul acesta, au venit în jur de 300 de oameni. Şi fotbaliştii alb-violeţi s-au aflat printre ei. Fotbalul are şi alte dimensiuni decât prezentul continuu.
Suporterii polişti vorbesc despre datorie: „E datoria noastră faţă de cei căzuţi la Revoluţie să fim prezenţi în fiecare an, indiferent de vreme, indiferent câţi suntem”. Foarte rar se aude în fotbalul nostru imperativul moral, rostit atât de răspicat. Să mergi la stadion din datorie, nu din plăcere sau din obişnuinţă, să ieşi în stradă din datorie, nu împins de emoţie.

Galeria lui ASU Poli are conştiinţă. Înainte de a fi un grup de microbişti, e un grup de cetăţeni, uniţi de valori care trec dincolo de gazon. Au mai fost ultraşi care s-au implicat în viaţa cetăţii. Au participat la deszăpeziri, la campanii caritabile. La mitinguri politice, şi-au pus la bătaie experienţa în comunicarea cu scutierii.

Cine uită n-are dreptul să se plângă
Galeria lui ASU Poli se implică sistematic. E o voce în comunitate. Întâi le-a arătat timişorenilor cum să-şi ia echipa înapoi. La Marşul Eroilor, anual, le arată cum să-şi ia Revoluţia înapoi. Pornind de la aceste exemple practice, concetăţenilor nu le rămâne decât să-şi ia oraşul şi apoi ţara cu totul înapoi. „Cine uită e complice”, strigă suporterii polişti.

Unde sunt acum fanii clişeului „Aşa ţară, aşa fotbal?”. Să constate excepţia. Ţara pare să uite încet, cu ajutorul discret al liderilor ei, de ce e liberă şi cu ce preţ. Dintre toate moştenirile de care se plâng conducătorii României postdecembriste, Revoluţia, cu martirii ei, e moştenirea cea mai grea.
Au trecut 27 de ani, gata, s-a prescris datoria! Viii cu viii! Dosarul Revoluţiei s-a învechit, prin urmare, ca să parafrazăm un reales în Parlament, nu mai merită efortul să-l scuturi de naftalină. „Păcat, păcat de sângele vărsat!”.

Memorialul politrucurilor
Anul ăsta, aleşii Timişoarei au organizat o păruială comemorativă. Au transformat proiectul unui Muzeu al Revoluţiei într-un război politic . Banii, în jur de 3 milioane de euro, vin de la Ministerul Culturii. Că doar nu de la bugetul local microbist. Cearta primar-consilieri, cu parfum de „prinţipuri” şi acuzaţii de „criptocomunism”, e semn că muzeul mai are de aşteptat.

La urma urmei, nu e o mare urgenţă. Istoria lui decembrie 1989 încă n-a fost scrisă. Dar aşa au conducătorii noştri obiceiul, să trântească repede o manea de marmură, un monument. La procesele din justiţie, nu prea poţi tăia panglica. Primarul Timişoarei defilează acum ca promotor al împăierii Revoluţiei. În restul anului, a mărşăluit prin sediul Primăriei cu alt scop: să simuleze mulţimea de suporteri ai ACS Timişoara.

Marşul galeriei lui ASU Poli e un monument în mişcare. Nu e un marş împotriva cuiva sau a ceva, nu e un protest contra falsurilor şi imposturilor de tot felul. Nu are o listă de cereri supărate. E un ritual, un automatism, „o plimbare” în timp, înapoi la reperele care nu expiră odată cu mandatele.
Înapoi la azi, în Timişoara. „Eroii nu mor niciodată”, adevărul nu moare niciodată. Fie că e adevărul unei echipe de fotbal, al unui oraş sau al unei naţiuni, nu dispare, „indiferent câţi suntem”, „indiferent de vreme”, de vremuri. Doar aşteaptă să fie aflat, scos la lumină şi asumat.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 10:05

din păcate timișorenii au și votat, recent, pentru a aduce la putere pe urmașii celor care au lăsat 1200 de români să moară în cea mai sângeroasă revoluție anti-comunistă din estul Europei. Votul dovedește că nu au incredere în alții și nici în cei care au câștigat alegerile de duminica trecută cu 18 % din nr de alegători

JAX (17 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 10:38

Eu nu am incredere in discernamantul galeriilor.Comportamentul lor violent in incinta stadioanelor,agresivitatea tâmpă pe strazile orasului in ziua meciului,tot ceea ce fac in general nu-i indreptateste sa reprezinte vocea societatii civile poate doar sa pretinda ca o reprezinta in lipsa iar noi sa ne prefacem ca-i credem....Cati dintre astia au fost sa voteze ? De ce sa inrosit tot Banatul la aceste alegeri ? Tocmai pt ca n-au fost,asadar nu merita nimic de la restul tarii nici macar un articol in Gazeta.

? (2 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 11:36

?

Unfost Naiv (2 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 11:40

Aveti ceva din stilul regretatilor Fanus Neagu si Ioan Chirila, nu va compromiteti, lasati revolutia.

Dragos (19 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 14:18

Nu, galeria lui ASU nu se implica sistematic. Si nici nu este o voce in comunitate. Adica este, in momentul in care injuriile lor hartuiesc spectatori veniti la meciurile de rugby sau la cele de handbal, si le spun printre dinti celor care nu sunt suporteri ai lui ASU: "ne vedem la anu-n B, .... ..... .... de corditi!". Si nici nu are constiinta, atata timp cat sustin o clona, asa cum au facut-o si cand a adus Dobos AEK la Timisoara, mai apoi echipa-minune a lui Iancu. Si acum, cand refuza sa sustina clona lui Robu. Care echipa a lui Robu e adusa la Timisoara pe acelasi model patentat de Dobos. Pe principiul: "clona sa fie, dar macar sa fie a noastra!". Si, probabil, se implica in viata comunitatii atunci cand ii culeg jandarmii de pe terasa de la Bolero, in ideea in care ii deranjeaza pe locuitorii zonei respective. In fond, suporterii ai lui ASU au un meci personal cu Robu, caruia ii mazgalesc toate zidurile din oras cu "AC Recas nu e Poli!". Dar oare ASU o fi? In alta ordine de idei, sunt curios cati dintre tinerii care participa la marsul la care faceti referire sunt Timisoreni. Oare se identifica ei cu idealurile celor ucisi in timpul Revolutiei? Au ceva simtiri romanesco-timisorene sau sunt acolo doar pentru ca asa le-a zis Brancovan? Din pacate, Timisoara nu mai e Timisoara, populata de timisoreni, ci un amalgam de italieni, olteni si moldoveni. Nu ca ar fi ceva rau, insa, in cativa ani, acest mars nu va mai avea loc. Nici daca ii cheama Brancovan pe baietii care injura de morti in tribunele "Stiintei". O fi vorba de mortii de la Revolutie?

Văsălică (1 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 15:09

Frustrările şi închipuirile unor postaci decredibilizează (din ipocrizie sau ignoranţă ca de obicei) realităţile, intenţiile şi învăţămintele sugerate de autoarea articolului.

daimon (2 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 16:39

@dragos, doar cateva trimiteri mai vechi, special pentru tine. http://www.druckeria.ro/galerie-foto-a-sasea-editie-a-actiunii-de-craciun-druckeria-marcheaza-prima-iesire-din-judetul-timis/ http://www.druckeria.ro/nascut-in-alb-violet-salonul-maternitatii-bega-modernizat-cu-sprijinul-duckeria-a-fost-inaugurat/ http://www.druckeria.ro/druckeria-si-sportivii-timisoarei-au-adus-un-strop-de-bucurie-in-satele-timisene/ http://www.druckeria.ro/actiunea-de-craciun-2013-detalii/

Dragos (19 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 17:06

@daimon: nu sunteti singurii care fac actiuni caritabile. Doare ca le faceti doar in preajma sarbatorilor. Dar e bine ca le faceti. In 2015, una dintre marile banci din Romania a dotat o sectie intreaga de la Louis Turcanu. Si sustine material centru de permanenta de la Recas. Dar nu ies sa se laude :) Nu, nu sunteti o voce in comunitate. Iar daca faceti fapte bune si mergeti pe ideea de altruism, faptul ca te lauzi aici nu va face cinste. Te deranjeaza ca si acum, ca si in era Dobos, tot o clona sustineti?

lord belial (182 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 17:31

@JAX - tu nu ai incredere in galerii, bai, cetatene, ptr ca unul ca tine nu a fost in strada cand unul ca mine si galeriile protestau impotriva unui trai de ***, chiar si pt unul ca tine, care, cel mai probabil, stateai in casa si ne injurai ca nu ai loc de trecut cu masina pe la p-ta univ.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zed (1 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 21:18

@unfostnaiv, termina frate cu comparatiile astea. ea sa lase revolutia iar tu citeste cum trebuie din Fanus Neagu sau Ioan Chirila si apoi fa complimente fara noima.

daimon (2 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 21:52

@dragos, unde vezi tu lauda, e vorba pur si simplu de un raspuns informativ la afirmatiile nefondate facute de tine. si eventual de promovarea a unor intitiative pentru simplul motiv ca eu cred in puterea exemplului. (de altfel ultrasii din Timisoara nu sunt singurii care fac astfel de gesturi, recent am citit despre o actiune a celor din Iasi. ar fi chiar un subiect interesant un material despre astfel de actiuni facute de gruparile ultras) sigur, pentru ca ai toate argumentele de partea ta, dupa paralela "fireasca" cu "una din marile banci din Romania", nu putea lipsi nici textul cu clona. la care nu are rost sa raspund, cu atat mai mult cu cat nu pari a fi prea informat, iar eu n-am oricum vocatie de "lamuritor" online.

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  19 decembrie 2016, 22:14

Si eu le multumesc !! M-am stramutat - dezradacinat de 26 de ani jumate . Daca nu erau ei trebuia sa traiesc in Romania toata viata !!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 10:55

„Eroii nu mor niciodata !“ Uite ca au murit ca sa faca loc altor banditi din sistemul comunist. Pina una alta nu vor s-o mierleasca comunistii, de fapt banditii, leprele, asa ca … „mergem dupa sistem“. S-au bucurat romanii ca au scapat de academicienii cizmar si spalatoreasa si au dat de fiul lor Iliescu care a pus mina pe putere inconjurat de banditi avizi de bani, de mosii, de masinute, fetite si sirene. In Timisoara s-a tras masiv pe 17. Azi pare clar ca s-a tras caci lovitura de stat ce avea sa urmeze trebuia sa aiba o justificare. In femei ? Cu atit mai bine. Foarte probabil ca lista cu persoane si revendicari intocmita de revolutionarii timisoreni nu era pe placul celor care aveau sa salveze natiunea. In alte orase a fost foarte clar: s-a tras virtos doar dupa ce-au fost dati afara din sedii cei care nu purtau ecuson al Frontului Salvarii Nationale dupa un plan de aparare al sediilor intocmit in 88 dupa revolta din Brasov. Deschiderea focului în Braşov s-a realizat în noaptea de 22/23. decembrie 1989, ora 2:30, după ce Armata a preluat controlul oraşului şi a trecut de partea recentului Front al Salvării Naţionale. A tras armata ca sa apere sediul in care se aflau oamenii FSN. Au ucis 68 de persoane nevinovate si au ranit alte 150 ! -------------------------------------------- Aproape toti „marii“ politicienieni de azi provin din acel FSN, acea organizatie criminala raspunzatoare pentru mii de morti neninovati. Faptul ca Ilici, Roman, Nastase, Basescu, Antonescu, … s-au gasit apoi in partide diferite o impunea noua democratie, trebuiau macar de forma sa fie mai multe partide. „De ce sa apara altii ,mai bine ne divizam si ne batem intre noi.“ S-au folosit de vechii procurori si judecatori pina i-au format pe ai lor. Si-au bagat familia, rudele, prietenii in functii si partide, au racolot de prin gari mici titulesti, din bordeluri alte femei de nadejde … totul pentru Patria lor. Pe rind sefi MApN si MI au fost izmenari si plutasi. Dusa spre exemplu, un corijent care de-abia a terminat un liceu silvic, singura lui scoala, a avut o singura actiune militara: a pindit-o intr-o noapte pe fica secretarului PCR si i-a dat jos chilotii. De ajuns ca sa primeasca mai intii un post rivnit de el, controlor de bilete la o autobaza, apoi ceva trepadus, ca era rapid, prin Primarie si sa comande apoi prin posta o diploma a scolii de partid a PCR. Fratele, sotia, pentru jertfa adusa si chilotii pierduti, au ajuns procurori. Cum ? Uitea asa: „DECRET nr. 380 din 30 aprilie 2002 : Se numeşte în funcţia de procuror financiar pe lângă Camera de Conturi Judeteana Harghita, pentru un termen de 6 ani, doamna Ana Dusa. PREŞEDINTELE ROMÂNIEI ION ILIESCU“ La altii n-a fost dragoste cu nabadai: doamna Motoc, o poeta pasnica apreciata foarte mult de Basescu, s-a predat inainte ca Motocu sa scoata arma din dotare, Scrie pasnic poezii in timp ce Nuta are grije sa nu se faca scrum puii din cuptor. ------------------------------------------------ Bine, sa zicem ca au tras romanii ca prostii unii in altii ! Pina azi insa, nimeni din MApN si M I nu si-a asumat nimic, nimeni nu si-a cerut scuze. Motoc a apatut la Tembelizor premiind un Rambo de 4 anisori pe care parintii l-au imbracat ca pe Rambo si l-au pus sa defileze pe 1 Decembrie. Induiosator. Afara !, Afara, cu Comunistii din Tara ! ----------------------------------------- Se impinesc 26 de ani de la ultima vizita in capitala a Eroilor timisoreni adusi claie peste gramada in camionanele MApN. Unii n-au avut norocul sa le puna unchiul actualului Ministru al Apararii Nationale cenusereasa sa Motoc von Bolentin, ultima muzica linga cuptorul gata sa-i primeasca. Din cauza unui camion ruginit ca si ofiterii prin Unitatili Militare, care s-a stricat pe drum, Unchiul care a bagat morga asta peste tot, cel care s-a ocupat de „curatenie“, a hotarit ca cei care nu mai incapeau in celalalt camion sa fie ingropati undeva linga Slatina. Cine stie citi mai traiau caci exista cazul uluitor al Marianei Farcau: „La morgă, doi brancardieri și un militar în termen au vrut să o bage într-o ladă frigorifică, când ea a bolborisit ceva. Li s-a făcut milă de ea și au ascuns-o într-o cămăruță, unde era depozitat formolul. Au ascuns-o pentru a nu fi dusă la crematoriu și arsă de vie. Din cauza formolului pe care l-a inhalat atunci este și acum bolnavă. Și-a distrus plămânii. … O prietenă care lucra în spital, împreună cu doctorițele Petrescu și Seicu, au ascuns-o pe targă, într-o cămăruță-depozit de materiale medicale, unde i-au pus perfuzii. … Ea are o mână protezată, iar din cauza plămânilor afectați de formol abia mai poate respira. În 2014, Guvernul Ponta i-a tăiat și ei pensia de handicap, așa cum i-a tăiat-o și Corinei Untilă, rănită prin împușcare.“ Umilită de comisiile de expertiză medicală. Are handicap, dar nu mai primește pensia pentru că Guvernul Ponta i-a tăiat-o. În schimb, fostul premier Ponta a inventat o nouă categorie de revoluționari, „cu rol determinant în victoria Revoluției“, care nu au fost răniți, dar care primesc indemnizație lunară de 2.020 de lei. Sunt 3.500 de astfel de „luptători“ care încasează lunar bani nemeritați. Răniții au fost uitați. Fără medicamente, fără îngrijire bună, se moare. „Pe zi ce trece, rămânem mai puțini“, spune Corina. De mentionat este ca Pota a vrut sa-l puna pe Motoc Ministru de Externe. O gasca sigura, usor de manipulat. Cine stie ce-au cotrolat ei in Guvernul Nastase, in afara de a arunca un ochi pe afacerile cu petrol, arme, droguri si tranzactii valutatre ?

hgcv (1 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 11:06

zona magheru Puteai sa-ti depui actele de emigrare. Toti de la pasapoarte erau flotanti, t-a-r-a-n-i cu mintea inghesuita, lipsiti total de educatie, care se bucurau cind vedeau ca un bucurestean vechi vrea sa plece definitiv, de unde am dedus ca era un fel de sarcina de serviciu sa scape de noi. Au ramas numai ei si se vede ce-au putut sa faca, deoarece actuala stare a tarii reprezinta totalitatea inteligentei, aptitudinilor si cunostintelor de care dispun. Dupa ce-ai sustinut de-a lungul timpului, mi-am dat seama ca bunicii tai sint cei care au venit primii in Bucuresti, iar asta s-a intimplat inainte de 45. Diferenta intre cei veniti inainte de 45 si cei aterizati dupa acest an este extrem de mare!!! Raul tarii sint aceasta sleahta de nemernici parveniti, proveniti din mediul rural, care dincolo de capatuiala nu au nimic in mintea lor. Chiar daca au plecat afara, se intorc pe aceste pagini pt a ne arata ca sint lipsiti de caracter, cozi de topor care stau pe aceste bloguri zi si noapte. Despre ce revolutie se vorbeste? Aia din Malta? Amanunte peste tot, dar si pe cotidianul punct ro, iar titlul este Cotitura istorică de la Malta.

Politehnica1921 (2 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 11:47

Ce de postaci frustrati pe aici...

Vision (5 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 14:03

Mai ales 17 Nentori...ceva intre " jurnalist ratat - publicist nepublicat". Comentariu mai lung decat articolul.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 20:53

Poataci frustrati ? ----------------------------------------------------- Eu ma intreb ce-i in sufletul autoarei acestui articol de pus in rama cind vede astfel de comentarii, mai bine zis cind vede un astfel de dezinteres intr-o problema care ar trebui sa intereseze si sa activeze toti romanii. ------------------------------------------------------ „lipsa comentariilor are pesemne două cauze: dezinteresul sau stupoarea. Ori ţi se pare că problema nu te priveşte, ori eşti împietrit şi nu mai ai reacţie.“- ar spune RP Nu poti sa fi decit un *** oriunde ai fi. Bolovan esti 100% ! - asta spun eu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează