Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un pariu numit valiză

După triumful din Europa, antrenorul Astrei ameninţă că se face statuie dacă nu primeşte una urgent din partea clubului

Permalink to Un pariu numit valiză
sâmbătă, 10 decembrie 2016, 9:56

Calificarea Astrei în primăvara europeană este una dintre puţinele veşti bune din fotbalul nostru, în această toamnă. Cumva, în virtutea inerţiei sau a calculelor, a devenit subiect de melodramă, într-un decor de sfârşit de lume.

Şi cotele plângeau!
Nici nu se terminase meciul cu AS Roma, că Marius Şumudică furase prim-planul şi îşi ştergea ochii cu el, suspinând. Nu se mai discuta despre remiza cu italienii sau despre bravura cehilor, care au întors scorul în partida cu Austria Viena. Centrul dezbaterilor se mutase pe valiza antrenorului. „Plec!”, „Nu pleca!”, „Ba plec!”, „Ba nu pleca!”, „Nu mai stau!”, „Nu sta!”, „Stau”.

Înainte de a se lăsa doborât de simţire, Şumudică a găsit atâta raţiune cât să-i înjure pe fanii Stelei. Pe fanii Astrei i-a scutit de mesaje, de data asta. Şi-a felicitat jucătorii „fără cuvinte mari”: „Chiar sunt eroi”. După care a trecut la tema sa de predilecţie: plecarea de la Astra. Refrenul sezonului trecut, şlagărul actualului sezon.

După remiza cu Roma, Şumudică a prezentat pe larg oferta de la Gaziantep. Şi a precizat că semnează iminent, pentru că nu mai suportă „lipsa de respect de la Astra”. Cu alte cuvinte, alege locul 15 în Turcia în loc de Europa League dintr-un singur motiv: banii, dovada palpabilă a respectului. La formaţia giurgiuveană trebuia să facă memorii pentru a-şi încasa salariul.

E calificare, nu înmormântare
Preşedintele Dani Coman a replicat, flegmatic: „Şumudică e supărat tot timpul”. A fost ca o scurtă scenă de poker, în care antrenorul se lăuda cu asul din mânecă, iar şeful de club flutura imperturbabil careul de aşi. Şumudică a ars etapele ierarhiei şi i s-a adresat în eter patronului. A ameninţat că va sta pe bancă „pe post de statuie” dacă Ioan Niculae nu renunţă la cei 150.000 de euro, clauză de reziliere. Să sperăm că nu renunţă. Să vedem cum reuşeşte statuia să arate degetul mijlociu.

Astra se calificase în primăvara europeană, iar în vestiare începuse priveghiul. Antrenorul îşi negocia plecarea, Alibec îşi lua adio, „el se duce la rivalii de moarte”, a lămurit Şumudică. Rivalul nostru, clientul nostru pe mercato.

Astra a mai trecut prin asta. S-a destrămat şi după plecarea lui Isăilă, şi iarna trecută, după plecarea lui Budescu, şi în vară, după suspendarea pentru pariuri. S-a destrămat şi în toamnă, de câteva ori.

Unde dialog nu e, nici teatru nu e
Umbra fenomenului Unirea Urziceni planează la gruparea giurgiuveană. Umbra lui „Ura şi la gară!”. Dar nu Dan Petrescu a decis soarta Unirii, ci patronul Bucşaru. Cu sau fără Şumudică pozând pentru monument, campioana rămâne la mâna lui Ioan Niculae.

Contrar părerii antrenorului, faptul că magnatul „n-are dialog” cu staff-ul tehnic, faptul că nu le numără sarmalele jucătorilor şi nu dă indicaţii plenare la TV reprezintă un avantaj pentru Astra. A se vedea efectul acestui tip de teatru asupra Stelei.

Şumudică a confiscat momentul echipei degeaba. A transformat sărbătoarea într-o înmormântare, doar pentru a face cunoscut tuturor celor interesaţi de fotbal că i-au murit lăudătorii. Ce-i al lui e-al lui: munca, tactica, metodele de a-şi ţine echipa unită şi motivată. Dar există viaţă şi după Şumudică, şi după Săpunaru, şi după Budescu sau Teixeira.

Echipa şi-a consolidat un stil, joacă un fotbal deschis, curajos, modern. Şi se agaţă de fiecare rezultat ca de trapez, evoluând fără plasă de siguranţă. De aceea s-a calificat, nu pentru că şi-a propus să fie anti-Steaua Europei.

Nimeni nu i-a promis Astrei ziua de mâine, nu mai vorbim despre cea de poimâine. Şumudică plânge după perspectivă, după securitate financiară. Nu-l opreşte nimic să le caute în altă parte. Dacă n-a plecat încă e pentru că nu ştie cum se spune Steaua în turceşte. Măsurile disperate cer translatori pe măsură.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

critasiros (31 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 10:31

Bună observație. Șumudică a stricat și confiscat momentul de glorie al echipei. E antrenor bun, dar are carențe în educație.

corneliu (7 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 10:41

Să sperăm că nu renunţă? De ce-i vreti raul lui Sumudica? Daca voi nu erati platiti luni bune va convinea? Sau in Romania se face performanta doar pe burta goala?

Liviu (1 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 11:47

Va felicit pt. articol! Spre deosebire de stimatii colegi pe care ii aveti si care au mult mai multa experienta de ziaristica sportiva, ati punctul pe I. Lacrimile acestui circar sunt o copie a celor de la Timisoara din 2009 ale altui urias MM Stoica! Baietii care luptasera pe teren erau dati la o parte de televiziuni ca sa fie filmati circarii... Daca va amintiti, in 2011 dupa ce micuta Gaz Metan a eliminat la penaltyuri o formatie germana, a fost chemat la interviu antrenorul Cristi Pustai, dar s-a data la o parte sa-l lase pe portarul care era de fapt erou! Dar, de ce sa scrie gazetele prea des despre bunul simt al lui Pustai si despre echipa frumoasa care o construieste din nou la Medias? De ce daca nu se vinde?!

MARIUS (1 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 12:01

Buna ziua!Se observa ca unii ce-si dau cu parerea(e dreptul lor) nu au facut sport,nu stiu ce inseamna sa conduci un grup,mai ales in conditiile actuale de la ASTRA.Patronul are alte prioritati,Coman si Buduru nu pot sa spuna care-i adevarul penrtu ca l=ar deranja pe patron,iar Sumudica,vrem nu vrem,are un merit enorm pentru a gestiona situatia.Cu siguranta,sunt persoane care nu-l plac pe Sumudica,dar acesta nu doreste sa fie un tip fals,avand rezultate are curajul sa spuna ce gandeste.Bineinteles ca un merit incontestabil il au si jucatorii,impreuna s-au obtinut rezultatele !Toate au o limita,nu este posibil sa te comporti precum PATRONUL Astrei!Sa vinzi jucatori pe banda rulanta la rivala,sa platesti munca prestata la Craciun si la Paste,sunt sigur ca sunt si altele...Tare sunt curios daca va exista viata dupa Sumudica?Sunt in stare sa fac pariu ca urmeaza o viata de muribund,respiratie artificiala...apoi precum Urziceni!In alta ordine de idei,sa nu uitam ca echipele romanesti au avut cele mai bune rezultate atunci cand patroni precum Bucsaru ,Becali si Neculaie au lasat sau au fost nevoiti sa lase conducerea echipelor in mana unora care se pricep la fenomen.Asa cum se prezinta situatia acum,patroni precum Niculae si Becali trateaza cu indiferenta si lipsa de respect pe cei care ar merita cu totul altceva...Domnul Becali face gesturi deosebite pentru nevoiasi si oameni cu probleme,dar in fotbal intervine trufia,bat-o vina!DOMNULUI NECULAIE ii transmit ca ”A FI OM E LUCRU MARE,A FI DOMN E O-NTAMPLARE”!Pe domnul Sumudica il asigur de respectul meu,pentru bune,pentru mai putin bune si ii doresc succes!

Jean-Paul (96 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 12:23

@ Marius, Felicitarile mele, fiindca esti singurul care despica apele pe aici. La mishto-uri ne pricepem cu totii, dar cand vine vorba sa analizam in mod serios, dam rateuri, precum mobra la drum lung.

Tudor (27 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 12:43

Mario, dar de respectarea contractului de catre patron ai auzit? Insiri fraze goale si ii iei pe toti la misto Ca si cand ei sunt elevi si tu diriginta clasei.

Anonim (109 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 12:55

Maria, iar ai dat-o cu "bata-n balta", criticand si ironizand excesiv comportamentul (cabotin, ce-i drept, cum Maestrul Ioanitoaia a si scris) al lui Sumudica! Omul are merite care nu pot fi trecute cu vederea; sigur, de la Astra au plecat, in timp, Budescu, De Amorim, Boldrin, abulicul (de cand este la Steaua) Enache, insa Sumudica este cel care a ramas si a instrumentat aceste doua performante: castigarea campionatului si victoriile de la Londra, Plzen si Viena! Merita tot respectul si nu trebuie blamat pentru ca-si cere drepturile (salariale, prime si gratitudine)! A.

Anonim (109 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 12:57

Cele doua performante sunt campionatul si accederea in faza saisprezecimilor in Europa League, sper ca s-a inteles! A.

Naica (74 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 13:12

Critasiros-- Cum poti afirma ca Sumudica are carente in educatie? Pentru a avea carente in "ceva" , trebue sa ai acel "ceva"...

Anonim (109 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 14:06

@ Naica Din viata lui Sumudica lipsesc primii 7 ani din viata si perioada cat a mers la scoala (12 ani, probabil)! Acestea sunt etapele cele mai iportante cand se se desavarseste educatia! Adevarul ca educatia unei persoane este influentata si de activitatea de sportiva, de multe ori si in sens negativ! A.

Belphegor (120 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 15:28

Șumudică este un antrenor foarte bun cu mari șanse de a ajunge un MARE antrenor. Plus că are discurs „are verbul la el” vorba lui Cornel Dinu. Și mai este ȘI foarte simpatic pedeasupra și (cam) SINGURUL cu coloană vertebrală , care ți-o spune verde-n față așa cum este… INDIFERENT de numele și poziția interlocutorului. Lucruri FOARTE FOAAAAARTE RARE în zilele noastre. Altfel… pe steliști (Liviu de ex.) îi cunoști de la 7 poște după mesajele ridicole fără nici noimă și fără nicio esență , dar pline de ură , frustrare și mojicie. Restul e can-can

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 decembrie 2016, 13:36

are verbul, prepozitie ii mai trebuie 🙂

bigbear (2 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 15:52

A confiscat meritul echipei? Care echipa? Aia care nu a putut sa ii plateasca salariul legal si a trebuit sa semneze hartie ca accepta sa astepte un timp pana ii dau banii munciti? Echipa care a vandut toti jucatorii de valoare direct la Steaua? De ce nu se face putin valva cum se poate transfera Alibec in timpul campionatului, cand nu e perioada de transferuri? Sumudica a adus un titlu la o echipa care nu exista in istorie, a dus-o in primavara europeana si are 200 de spectatori in tribune, ce anume le datoreaza lor? Sumudica a adus un titlu, a jucat in grupele UL si acum e in primavara, si ce a facut patronul? Pai a vandut jumate din echipa (Enache, Boldrin, De Amorim, Budescu, Alibec) si nu a adus nimic, absolut nimic in loc. Dani Coman ar trebui sa explice unde sunt toti banii intrati in club, cum a ajuns in insolventa un club care a luat titlul in Romania, a vandut jucatori si a jucat in grupele UL, si nici macar nu isi plateste jucatorii la timp. Mai intai sa explice asta si apoi sa discute despre performanta si incredere in Sumudica. Indiferent ce o sa se intample, dupa Sumudica (cel tarziu in vara) Astra o sa dispara, iar Dani Coman o sa se mute la alt club instant, uitand de iubirea pentru acest club, asa cum a plecat si de la Rapid pentru un leu in plus.

pamfletaru (40 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 16:21

LA O ADICA,STEAUA SUS RASARE,DOAR CU SUMIDICA ! :)...sumudica e un personaj pitoresc, bun de un roman al vremurilor noastre,cand fotbalului nostru e penal si cu piciorul in gips....sumudica e omul care a adus in fotbal savoarea declaratiilor care penduleaza intre mistoul de giulesti si filozofia marelui kant...injurat,amendat, exclus de pe banca,aplaudat, neplatit, neras, sumudica a dat campioana romaniei,el l-a invins echipe straine in barlogl lor,dar mai ales a invins pe patronul care se joaca de-a fotbalul ,cumparandu-i antrenorului sau toate jucariile bune din campionat,poate nu mai ramane repetent si anul acesta...sumudica e o etapa din viata noastra, dincolo de iesirile sale, mai putin temperate,e un om care a devenit campion,chiar si cand nu ii intrau banii in cont...acum,nu dati cu pietre in cel bun, dati-i banii,ii merita, ii multumim pentru spectacol si ii uram drum bun,ca andrei gheorghe intr-o emisiune....in finalul discursului meu pro sumudica, as adauga cireasa pe tort :daca as fi eu un patron,l-as pune pe sumudica sa antreneze la steaua si nu l-as lasa sa rataceasca prin antalia si sa ii cada o bomba siriana la 11 m....regaeton e un mit spulberat ,el invinge doar miercurea si in zilele cu rosu in calendar !...la o adica,steaua sus rasare doar cu sumudica !

xxxrapi (20 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 23:07

Mariuta te cam doare capu'. Daca d-ta si altii ca dvs credeti ca fara *** s-ar fi facut performanta... este la fel precum steaua ar fi fara "SOARELE MEU"..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  11 decembrie 2016, 10:08

„Au !“ Mergeti va rog frumos la vot. Pentru multi este intr-adevar unica ocazie sa guste democratia, pentru voi consider ca este o obligatie morala, altfel va paste alta perioada minunata cu pacientii sectiei dermato-v. ------------------- Multumesc, mare onoare, am avut o mare bucurie imensa sa citesc raspunsuri, ascensiunea pe culmi a Dor Mariei si … „Au !“ … l-a intepat pe Şuncudică - O cascada de atingeri Pi relli cu drumurili noastre. Pe bune. Oare citi struguri acri trebuie sa maninci ca sa ajungi sa reversi Niagara de pe Eversest ? Poate aflam odata. ------------------- As fi scris si eu putin - ca de obicei citeva pagini – dar sint teme grele. Nu au guvernantii ce legi sa dea ca sa fie atins de realitate si invatamintul. Trebuie schimbata mentalitatea unei generatii, asta in afara faptului ca Partidul a numit mereu Inspectori, Directori si chiar Profesori tot un fel de Opresti si Secureni. Nici parinti care stiu alt drum nu sint, care sa le spuna sa respecte mai mult elevul, caci fiecare are ceva bun in rucsac, caci nici ei nu sint in acelasi timp profesori de istorie, chimie, romana, geografie, matematica si fizica, … , „iar apoi al meu nici nu-i bun de profesor, vedeti sa-si faca probleme la ore, sa ramina si el cu ceva, nu sa taca la ore iar acasa sa trebuiasca sa-i iau meditator ca sa vorbeasca cineva si cu el, …“ Este o educatie fortata, rupta de realitate, in care „Dumnezeii“ fac sou, vorbesc pina te apuca ameteala iar elevii nu sint activati destul, nici nu sint intrebati ce vor. De realitatea de zi cu zi se apropie mai curind golanii. ----------------- „Şumudică a ars etapele … A ameninţat că va sta pe bancă „pe post de statuie” … 150.000 de euro, clauză de reziliere.“ Ha ha : „Să vedem cum reuşeşte statuia să arate degetul mijlociu. Dacă n-a plecat încă e pentru că nu ştie cum se spune Steaua în turceşte.“ Nu e Şuncu, prea invatat. La astia, la plingaciosi, la „da si la mine patroane ceva“, ura e un motor. Are nevoie Şuncudică de Steaua ca de aer. Golanas, dar altfel e simpatic. Fara el ar fi mai sarac fotbalul. -------------------- „Au !“ Mergeti va rog frumos la vot. Pentru multi este intr-adevar unica ocazie sa guste democratia, pentru voi consider ca este o obligatie morala, altfel va paste alta perioada minunata cu pacientii sectiei dermato-v.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 decembrie 2016, 10:38

Un foarte bun articol care ni l arata pe Sumi asa cum este ...un antrenor speriat de bombele turcesti ...si care deseara o sa piarda cu fcsb ...ca asa vine randul ...

Comentează