Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Aminteşte-ţi, române!

Un exerciţiu de memorie, de Ziua Naţională. Deghizaţi în candidaţi, cei care s-au jucat cu sănătatea noastră ne cer votul şi, implicit, imunitatea

Permalink to Aminteşte-ţi, române!
joi, 1 decembrie 2016, 6:57

Parada militară de 1 Decembrie o vedem în fiecare an. Parada sanitară, manageri de spitale defilând la Parchet, ei bine, e inedită. Să n-o ratăm din ochi. Reprezintă tot o demonstraţie de forţă a unei naţiuni care protejează viaţa, nu sistemul.

Teoretic, ar trebui să urmeze şi o paradă a conducătorilor care au ocrotit jaful şi batjocura din Sănătate. Practic, va trebui să mai aşteptăm. Nu mult. Până la alegeri. Acolo, pe listele partidelor, îi găsim aproape pe toţi. Marea Adunare Nosocomială. Dintre ei, va trebui să alegem stafilococul cel mai mic. Să luăm probe cu beţişoarele de pe buletinele de vot, să facem coadă la ICECHIM, pentru teste de sanitaţie.

Liste rezistente la antibiotice

Candidează foşti miniştri ai Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu, Eugen Nicolăescu, Cseke Attila.

Foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta vor şi ei să se vaccineze contra justiţiei. Că împotriva memoriei au fost deja inoculaţi. Au uitat complet ce-au făcut în precedentele mandate, altfel n-ar candida, evident.

Nu lipseşte nici Sorin Cîmpeanu, fost premier interimar, cel care a declarat că tragedia de la Colectiv “nu se înscrie în definiţia dezastrelor” şi n-a activat mecanismul de ajutor pentru răniţi. Vrea o nouă şansă, poate de data asta nimereşte dicţionarul potrivit.

Fostul preşedinte Traian Băsescu e şi el în cursă. În zece ani la Cotroceni, a produs un raport despre starea sistemului sanitar. 123 de pagini. O broşură. Comisia care a editat-o a fost condusă de Cristian Vlădescu. Om al sistemului. Fost şef al CNAS, apoi şef la Şcoala Naţională de Sănătate Publică.  În această funcţie, Vlădescu educă managerii de spital şi supervizează toate contractele semnate de ei. Contractele cu Hexi Pharma, de exemplu, au trecut prin mâna lui.

Ca detaliu de atmosferă responsabilă, din comisia prezidenţială Vlădescu, a făcut parte şi Vasile Astărăstoaie, rectorul greu de demis de la UMF Iaşi, condamnat definitiv de ÎCCJ în 2014, pentru conflict de interese.

Asta numesc partidele curăţenie. Şi ne mai mirăm cum de s-a strâns mizerie în spitale. Iar politicienilor li se pare mereu că-i lună. Au alţi termeni de comparaţie. Şi, la o adică, ei îşi permit să închidă ochii. Departe de noi luxul ăsta.

Uituci, dar buni pasatori

Politicienii îşi permit să nu-şi aducă aminte dacă au fost informaţi despre infecţiile din spitale. Nicolăescu şi-a permis mai mult, să nu bage de seamă nici raportul despre haosul din transplanturi. Dă vina pe Bănicioiu, “cel care ar fi trebuit să ia măsuri e următorul ministru”. Da, da. Dacă nu e odioasa moştenire, atunci e următorul ministru, următorul premier, următorul preşedinte. Niciodată ei. Aşa au împins harnici bulgărele de zăpadă, până l-au rostogolit cu totul, la vale, pe umerii unui singur an. Fără “Colectiv”, toate responsabilităţile ar fi fost pasate în continuare de la un guvern la altul, de la un cap al sistemului la altul, în cerc contagios.

Şi-acum vin să ne ceară iar votul. Nici nu-i nevoie să promită ceva. Ştim ce au de oferit, după cum intonează “Prosteşte-te, române!”. Ştim că sunt amnezici. Ştim că nu-şi asumă nici măcar distanţa de la mână până la gură. Ştim că dreptatea aleargă după ei, nu invers. Rudele victimelor şi supravieţuitorii din Colectiv i-au dat în judecată pe Ponta şi Bănicioiu. Şi pe Arafat, politicianul care se ignoră. Dar, sub scutul Parlamentului, fostul premier şi fostul şef de la Sănătate vor deveni iarăşi imuni la dat socoteală.

Nu putem sta decât de o parte a baricadei. Trebuie să ne alegem locul. Alături de cei care vor să rămână în viaţă. Sau alături de cei care vor să rămână sau să revină în funcţie. Despre asta e votul. Despre asta e democraţia. Despre asta e patriotismul. Să ţii minte. Şi, în fiecare zi, nu doar de 1 Decembrie, să le doreşti “La mulţi ani!” românilor. Destul le-au urat partidele “La cât mai mulţi cu zile!”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

tancau (22 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 19:26

Amintește.ti romane!!!

mal. (71 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 19:30

Excelent articol! Greu de spus ceva în plus...

Carol K (309 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 19:44

Putin le pasa spalatilor pe creier ca se incearca pe ultima suta proba smecheriei totale,sa le ia frumos votul ca sa-i fure in continuare cel putin 4 ani.Un an,ultimul an,romanul nostru verde,patriot si mandru ca-i roman (mandra ca-i romanca) nu s-a simtit tocmai in largul sau din moment ce n-a mai fost furat,jupuit de banii care i se cuveneau de la buget...Lui i-a placut ca smecherul care i-a golit portofelul e baiat de viata,e cool si seara de seara da bine in tehnocrati.Se simte razbunat,cum mai adica tu ai tupeul sa NU ma furi,sa NU ma prostesti din vorbe si sa mai imi ceri si votul ?!? Pleaca de-aici vanzatorule de tara ce esti !Cam pana aici s-a ajuns...Dezarmant,n-ai ce le face,sunt mai multi decat noi ceilalti asadar asteptam infrigurati rezultatele, Fratia Zabrelelor va invinge si de data asta ?

pawn (42 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 19:48

"colectiv" nu are absolut nicio legatura (dpdv cauzal) cu sistemul de sanatate etc. la "colectiv" a fost precis aceeasi dementa exhibitionista romaneasca, pe care-am vazut-o din plin aseara, la "coregrafia" de la dinamo-steaua, dementa de-a BUBUI ARTIFICII, nene! ca in lipsa unui limbaj articulat, trebuie si rumanu sa se iexprime. daca aseara mureau 1000 de oameni cand niste oameni slabi de minte au permis inchiderea luminilor timp de 10 minute, pe un stadion care era butoi de pulbere, probabil ca dna andries tot pe USR ni i-ar fi recomandat subtil ca alegere.

catio (32 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 7:24

Foarte bine spus! Bravo, Maria! Dar nu numai politicienii sunt uituci ci si noi, alegatorii. E de ajuns sa ni se promita (ca promisiunile nu costa nimic)pensii mari, zile libere, gratuitati, scutiri de taxe, caini cu covrigi in coada si gata, dam buzna sa-i votam iar si iar. Nu ne vom invata oare minte niciodata si sa spunem un NU hotarat?

mircea ordean (9 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 9:12

Domnișoară Andrieș, Nu mă lansez în sfaturi date altora, cum procedezi dumneata aici. Aș spune doar că-i foarte vizibil în materialul dumitale fișa postului. Ce trebuie să facă jurnalistul, la publicația dlui Tolontan mai ales. Are a gîdila - cu glazura stilistică aferentă - cititorul, că uite domne, ce măgari sînt ăia! În vreme ce noi, ziariști și public, ne aflăm perfecți. Eu nu văd vreo diferență între gazetari și politicieni, în sensul că ambii trag profit din servitul spre urechile publicului de povești care plac. O fi omenește. Dar și de subliniat.

mircea ordean (9 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 9:15

Apropo de Colectiv-ul pomenit în articol, eu am o părere foarte proastă despre frații care s-au aferat mult (gazetari y compris) pe subiect. Mi-am argumentat poziția în destule ocazii. Oare la Costești, în 1935, tot așa s-o fi mîncat ticălos borș? E foarte posibil.

haideusicfr (49 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 9:30

Sa ne pastram optimismul, a fost Ziua Nationala,sunt destule defecte in societatea romaneasca ,dar nu trebuie generalizat. Doua exemple: Pe vremea lui Tariceanu ,Romania avea un PIB superior celui al Portugaliei,Greciei ,sau Israelului. Ponta a ieftinit painea. Cea de toate zilele . A fost somat ca nu va merge ca nu stiu ce a ,a redus TVA-ul painii si a reusit. Sa-l * pedepseasca* l-au luat cu doctoratul. Cred ca Romania stabileste un record european in ce priveste numarul *doctorilor* la mia de locuitori. Oare restul doctoratelor sunt corecte ?

lord belial (182 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 10:32

@pawn - slab, stai jos. @haideusicfr - ardelene, da' voteaza-l tu pe ponta, bre. jos basescur!

haideusicfr (49 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 10:44

Nici nu stiu cu cine sa votez ,am scris cele ce am scris sa arat ca prin toate partidele sunt si buni si rai. Cum sa votez PNL-ul de exemplu cand Boc fost secretar de partid ,profesor de marxism leninism a ajuns acolo? Poate ca primar e mai bun ,dar si asta se poate discuta.

Anonim (109 comentarii)  •  2 decembrie 2016, 19:04

Or fi avand Tariceanu si Ponta pacatele lor, insa nu mi-au "bagat mana in buzunar" in modul cel mai clar cu putinta, asa cum au facut basescu si boc! Concluzia: politicienii din Romania sunt in coada clasamentului la toate capitolele, mai putin in cel referitor la propriile interese! Dupa cateva materiale bune (cele relative la burleanu), Maria a trecut la ceea ce-i place cel mai mult, adica la denigrarea barbatilor din politica!

Comentează