Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Fraţilor, ne-au convins!

TVR devine echidistantă. Vestea bună: ne scuteşte de politicieni pe 1 Decembrie. Vestea proastă: Burleanu nu apare pe afişele de campanie

Permalink to Fraţilor, ne-au convins!
marți, 29 noiembrie 2016, 9:26

TVR a amânat difuzarea unui interviu cu premierul Dacian Cioloş, pe motiv că e competitor electoral. Apare pe afişele PNL, deci „e imaginea unui partid”. Aha. Parada de Ziua Naţională se anunţă, în sfârşit, interesantă la postul public. Vom viziona şi tancuri, şi soldaţi, de data asta.

Interviul cu premierul urma să fie difuzat în emisiunea-tractor a TVR, „Viaţa satului”. Aceeaşi emisiune unde candidatul la preşedinţie Ponta apărea în plină campanie. „Dublu standard”, strigă PNL. Ei, aş! La TVR? Care standard? De unde standard? Nu mai încape în nişa postului.

La o televiziune care are mai mulţi angajaţi decât telespectatori, conceptul de reclamă trebuie redefinit. De exemplu, dacă premierul Cioloş s-a plimbat puţin prin sediul din Dorobanţi, înseamnă că l-au văzut mai mulţi oameni decât dacă interviul cu el era difuzat pe post. Faptu-i consumat, aşadar. Degeaba vor şefii TVR să dreagă credibilitatea.

Şeful FRF, în preş-time
Păcat de decor. Realizatorii de la „Viaţa satului” s-au străduit, după cum rezultă din pozele postate pe contul de Facebook al emisiunii. Faţă de masă folclorică, vase de lut smălţuit, tot tacâmul idilic. E clar că n-au mai călcat de mult printr-un sat din afara platourilor. Nu că ar fi vreo urgenţă. La urma urmei, de ce să lase realitatea să strice o butaforie bună? Plus că e mai practic aşa. După interviul cu premierul, vor folosi designul poporanist pentru a filma restul programului de Revelion.

Excesul de zel deontologic confirmă regula că serviciile private bat serviciul public la TVR. Până alaltăieri, şefii postului public n-au întreprins nimic să echilibreze lupta. Au transformat, de pildă, selecţia pentru Eurovision în „Cântarea lui Cherecheş”, primarul penal din Baia Mare.

Pentru şeful FRF, au reinventat o emisiune şi au difuzat-o în prime-time. Aşa a apărut Răzvan Burleanu înaintea Telejurnalului, cu un comunicat important pentru ţară, despre cum a depăşit planul cincinal de juniori la hectar. Acum TVR a schimbat foaia şi s-a apucat să citească Legea audiovizualului. Aproape ne-a convins că şi înţelege ce scrie acolo.

Actoria s-a născut la sat
Ceva e dublu la TVR. Nu standardele. Invitaţii. Sunt aleşi în funcţie de capacitatea lor de a se dedubla, de a intra în pielea personajului. Burleanu a fost promovat drept om de fotbal, nu drept şef al unei instituţii la care TVR are o datorie de 170.000 de euro. Victor Ponta a apărut la „Viaţa satului” în rol de premier, nu de candidat al PSD. Logic. Când merge la Parchet, e urmărit penal. Când merge în campanie, e politician, când apare la postul public, e ce vrea el.

Atunci, singurul reproş pe linie ierarhică pentru realizatorii emisiunii a fost că Ponta nu prea avea de-a face cu agricultura. Că doar monoposturile nu umblă pe ogoare. Oamenii s-au conformat, s-au documentat, l-au invitat pe Cioloş. Nici nu s-au bucurat bine că au nimerit un specialist în domeniu, că le-a fost scoasă emisiunea din program.

Au câştigat pariul cu agricultura, dar au pierdut pariul cu politica. Şi pe cel cu fotbalul, de vreme ce nu l-au invitat pe Vasile Dâncu, actor cu experienţă în interpretări demne de Oscar ale sondajelor, celebru pentru rolul titularului de blog de la Euro 2016.

Le mai rămâne pariul cu desfăcătorul de conserve. Şi principiul „Un cetăţean care are un borcan cu murături e un cetăţean informat”. Pe ce vor miza să umple spaţiul de emisie? Că scrupulele nu ajung. Poate redifuzează emisiunea de colecţie în care Burleanu conferenţiază despre „Fotbalul pe uliţă”, întrerupt din când în când de întrebări subliminale. Sau poate intră un breaking-news de la incendiul din „Colectiv”. Mai bine mai târziu şi editat decât deloc şi „live”.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

criu (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 22:06

ce super articol! complimente

Nello Milano (4 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 22:06

FEL7CITARI MARIA PENTRU PANA MAIASTRA SI TOTODATA ACCIDA LA ADRESA *** SI *** DE " ACASA " EU FACAND PARTE DIN DIASPORA .UN SINGUR LYCRU TE ROG N7-AI PUBL8CA FOTOGRAFIA ACESTUI EFEMINAT CU ALIURA SI GLAS DE *** DIN CRUCEA DE PIATRA SI NICI FOTOGRAFIA LUI JIJI B3CALI ZIS POPA PROSTU ' .AC3STI DOI *** AU D3VENIT EMBLEMA CLARA A PROSTIEI POST DECEMBRISTE CE CARACTERIZEAZA MARE PARTE DIN CEI RANASI IN TARA .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 22:09

Apropo de tractorul . Tractoare perfomante s-au construit numai in comunism . In plus tot ei au construit irigatii performante la nivel national si tot in plus pamintul agricol al romaniei nu avea cum sa fie cumprat de straini . Punct .

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 12:56

care ei? comunistii of fi fost vreun soi de extraterestri

Anonymus (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 23:11

Cum zicea Ioanitoaia: Geniala! (Rar ce-i drept, dar astazi DA)

MihaiS (6 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 23:14

:)) Doamna Andries, aveti o suparare personala cu TVR-ul. Chiar dumneavoastra spuneti ca nu pasa nimanui de el, apoi nu pierdeti ocazia sa-l tavaliti si aratati cu degetul. Cu tot cu PSD si Burleanu. Ca doar n-o faceti din spirit civic si responsabilitate, ar fi atat de dragut... Dincolo de subiect, scrisul o placere sa vi-l citesc, ca intotdeauna...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 12:54

fara suparare, sunt unul dintre milioanele de finantatori ai TVR 🙂

Stefan (113 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 0:04

ZM, nu ne trebuie irigatii. Asteptam intai sa devenim desert, ca poate apoi descoperim petrol pe acolo. Si niste camile. Si revenind la TVR, eu tot astept sa vad cativa de pe acolo invitati la niste dialoguri inregistrate. Nu la alte teveliziuni, ci pe acolo pe unde te ia cu friguri de la atata racoare. Nu se poate chiar sa nu plateasca nimeni pentru cum au devalizat tot pe acolo.

Bigdeal (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 5:39

Bravo! Bravo! Bravo!

Marcello (26 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 5:41

Ce faci Maria ?... Ii iei piinea de la gura lui nea 'caisa' Ioanitoaia ?... Eu stiam ca Burleanu era 'omul' lui... Da... Cu exceptia lui Tolontan, si-a pus vreodata unul dintre voi intrebarea daca in multitudinea voastra de "scrieri", ati venit fie si numai o data, cu vreo propunere VIABILA, buna de pus in aplicare si de urmat, in vederea ridicarii nivelului sportului si in special a fotbalului de la noi ???... Personal, eu nu-mi amintesc sa se fi intimplat nici cel putin din greseala... Dar asta e de cind lumea... Voi reporterii / ziaristii stiti doar sa criticati si sa faceti mishto.... Cit priveste sa vina vreunul dintre voi cu o ideie viabila si de bun simt, Doamne fereste... Cei mai multi dintre voi il au "client" pe Burleanu acuzindu-l ca de cind a venit sef la FRF, NU a pus la punct o echipa de fotbal care sa se bata la titlul mondial in ciuda faptului ca ar fi aproape imposibil pentru orice antrenor sa alcatuiasca un unsprezece de valoare in conditiile in cate fotbalul romanesc e impinzit de SUPERSTARURI...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 12:52

inteleg ca nu-ti amintesti, dar da vina pe memorie, nu pe jurnalisti 🙂

Robert (9 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 7:53

# "Zona" Magheru, tractoarele erau performante, cum spui si irigatiile erau la fel... Viclenia cu care se puteau face in comunism si nu se mai pot face acum este urmatoarea: Muncitorii si specialistii erau platiti dupa alte standarde (cele de atunci); ca sa ai aceleasi performante astazi, nu-ti ajung banii sa platesti specialistii si nici muncitorii. Toti sunt "la capshuni", adica isi vand viata lor pe cat mai multi bani pot in piata libera. Dupa mintea mea, in tara au ramas numai aceia care nu se considera competitivi intr-o piata care plateste mult mai bine... Sanatate!

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 10:05

Pai si cati basisti ai vrea tu sa apara pe postul public de propaganda? Toti? Eu cred ca TVR-ul i-a facut de fapt un serviciu lui ... your boy Ciolo's ... cine stie ce ineptii si gafe a facut in acel interviu ... care puteau sa-i strice aura de tehnocrat super-cool! Si chiar daca ... a recitat ... platitudinile obisnuite ... fara scapari semantice si gramaticale ... orice fel de mediatizare a neo-politicienilor gen Ciolo's si Iohannis ... nu face decat sa le produca ... pagube electorale ...:)) Succesul lor deosebit pe piata ... mioarelor carpatine cu drept de vot ... se datoreaza ... tocmai absentei si discretei lor absolute ... din Romania Reala ... combinata ... cu sloganuri si interjectii moraliste ... exprimate pe facebook ...:)) In acest fel ... brandurile celor 2 mamifere ... raman intacte ... pentru ca nu poti sa urasti pe cineva pe care nu-l cunosti ... spre exemplu Basescu ... si pe o cu totul alta scara ... Ponta ... au facut marea greseala ... de a se face ... cunoscuti! ...:)) Oricum ... felicitari ... pentru folosirea cuvantului central de campanie basista ... 'penal' ... De la Ion Ramanru si pana la Mircia Gutau ... penalii din Romania ... se alatura unei galaxii de vedete! Totusi sa vorbeasca de primari penali sau jucatori de fotbal penali ... cineva care a votat ... PRESEDINTI PENALI ... e ca si cum ai bea cafea cu ... bere ... pararea mea! Cu o alta ocazie ... o sa incerc sa-ti explic ... si de ce penalismul ... nu este totusi ... si in pofida ... axiomelor basiste ... o stare eterna de compromitere a unui individ ... de obicei competitor politic ... si starea de penal ... inceteza o data cu platirea datoriei catre societate ... recipientul procesului de justitie ... kovesist ... devenind astafel ... un non-penal ... dupa eliberare! Asta pentru ca citind materiale ... purtatorilor de cuvant ... remunerat ... din Romania ... ai impresia ... ca urmaresti un scenariu ... fie din Planeta Condamnatilor ... fie din Planeta Maimutelor! Eu in locul vostru ... as zice MERSI ... ca oamenii ...respecta MAREA MAJORITATE a legilor ... considerand ca aceste legi ... sunt facute si promulgate in marea lor parte de cretini si penali ... si pentru alti cretini si penali! Eu incep sa am serioase ... interbari ... de ce un OM si o maimuta ... trebuie ... sa fie subiectii acelorasi legi !? De ce sa nu vedem partea plina a paharului? Acesti oameni ... respectata foarte multe legi ... cu care nu sunt de acord, la care nu au avut nici un cuvant de spus ... nu poti cere ... in mod ... rezonabil ... sa le respecte chiar pe toate ... indiferent cat ai fi tu ... de totalitarist! Deci sa zicem mersi ... ca nu ies Oamenii in strada cu arme automate ... ca sa-si arate revolta fata de ... Dictatura Primatelor! Tarile sunt totusi ... astazi niste Triburi Evoluate ... niste formatiuni constituite dupa criterii teritoriale arhaice ... nu dupa niste criterii de valorii ... Omul si Maimuta ... sunt foratati astfel sa traiasca impreuna ... in aceeasi cusca! ... Cand se vor face ... macar custi diferite ... atunci ... eu cred ca nu vom mai avea nici ... penali ... si nici partide anti-penali! Vorim totusi de viitor ... dar la rata actuala de consum a resurselor ... de catre 'popularul european civilizat' ... acest viitor ... e mai mult portocaliu-maroniu! Bye!...:))

Comentează