Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Afaceri interne cu trecutul

În apele tulburi din Groapă, pescuieşte Nicolae Badea. Cu noroc. Pare să fi prins un ditamai somnul MAI

Permalink to Afaceri interne cu trecutul
joi, 24 noiembrie 2016, 10:00

„Noi ne creăm alternative”, a declarat Nicolae Badea. În ultima vreme, fostul şef de la Dinamo a devenit brusc volubil. A explicat, în Libertatea, care-i raţiunea de a fi a echipei de fotbal de la CS Dinamo, cea din Liga 5. Nu atât părerea lui e palpitantă, cât acest „noi”, echivalentul unei clipe de sinceritate amânate mai bine de douăzeci de ani. Cam de când Internele au purces la privatizarea sălbatică a fotbalului la clubul din Groapă.

„Noi”. În numele cui vorbeşte Badea? La vechea societate, AFC Dinamo, intrată în insolvenţă, nu deţine nicio funcţie oficială. Desigur, asta nu dovedeşte nimic. Nici pe contractele anchetate în Dosarul Transferurilor nu apare semnătura lui. Asta nu înseamnă că jucătorii îşi creau alternative de capul lor, fără să-l anunţe măcar. La noua societate, FC Dinamo 1948 SA, majoritar este Ionuţ Negoiţă. Iar Badea nu mai conduce Consiliul de Administraţie. La CS Dinamo, clubul MAI, domnul Badea nu apare în organigramă. Totuşi, acest „noi” încăpător nu e nici întâmplător, nici benign. E firul roşu din caierul de intrigi care au minat fotbalul alb-roşu, e parola frăţiei dintre birourile de la Interne şi birourile unde se parafau transferuri penale.

Negoiţă, doar tovarăş de drum
Frăţia asta a făcut posibil ca, în 1995, asociaţia condusă de Badea să primească, prin ordin de ministru, drept de folosinţă a bazei sportive Dinamo, a stadionului şi a bazei de la Săftica. În 2000, a fost dată o Hotărâre de Guvern, nr. 1086, semnată de premierul Mugur Isărescu. Pe atunci, actualul guvernator al BNR era mai relaxat, nu vedea riscuri majore peste tot. Aşa că a împuternicit MAI să se asocieze cu AFC Dinamo. Ori să-i închirieze birouri, terenuri de tenis, pista de atletism, chiar şi WC-urile din stadion.
După HG, Internele şi gruparea lui Badea s-au asociat, pe termen nedeterminat, cum altfel? Mulţi ani mai târziu, în 2013, conducerea CS Dinamo a constatat că gruparea lui Badea folosise cu succes proprietăţile puse la dispoziţie de MAI. Dar nu se grăbea să şi plătească pentru ele. Deja se scindaseră societăţile, apăruse FC Dinamo 1948, iar Badea a spus: „Nu noi, ei. Ei sunt de vină, ei n-au plătit”. „Ei”, adică Negoiţă. A început un proces. Restanţele de aproximativ un milion de euro n-au fost recuperate până astăzi.

În ciuda litigiului, domnul Badea spune „noi”. El şi cei care-i aleargă firma prin tribunale. Fraternitatea rezistă. Domnul Badea are un proces şi cu Ionuţ Negoiţă. A cerut în instanţă plata unei datorii de 2 milioane de euro, preţul înţelegerii din 2013, când s-a retras din conducerea clubului. De asemenea, domnul Badea agită problema siglei, stemei şi palmaresului. Şi-acum, în virtutea subînţelesurilor lui „noi”, împinge în prim-plan echipa de fotbal a CS Dinamo.

Restul sunt epoleţi
Pare un scenariu asemănător cu cel din războiul Stelelor. Doar că aici, la Dinamo, ministerul de resort, ca să zicem aşa, nu apare decât în pluralul folosit de Badea. AFC Dinamo, fostă maşină de spălat bani din transferuri şi de păcălit Fiscul, actuală maşină de fum, se substituie autorităţii statului. Predică despre legitimitate şi drepturi. Maestrul operelor anonime, dar profitabile vorbeşte despre identitate şi orizonturi în adevăratele culori. Despre alternative la prezentul impas managerial.
Internele nu simt nevoia să clarifice sau să revendice nimic. Conform „Libertatea”, AFC-ul controlat de Badea ar fi reprimit, prin hotărâre judecătorească definitivă, dreptul de folosinţă al bazelor sportive. Contractul din 2000 a fost reactivat. Adică domnul Badea, un cetăţean al cărui talent e să nu apară în acte, poate pune lacătul, nu doar scăriţa şi timpanul, pe arena din „Ştefan cel Mare”, în deplină legalitate. Ministerul ar trebui să fie cel puţin alarmat de posibilitatea asta. Şefii CS Dinamo ar trebui să-şi dea demisia şi să plece acasă, fiind lăsaţi pe dinafara infrastructurii. Dar nu, nimic, nicio frământare, e pace şi linişte ca-n grafic.

Într-o bună zi, MAI se va trezi şi fără stadion, şi fără „alternativa” care să evolueze pe el. Că fără banii datoraţi de fotbalul profesionist a rămas deja. Şi-atunci MAI se va întreba: Cine a făcut asta? Cine le-a luat? Şi tot MAI va ridica din umeri, răspunzând: Cum cine? Noi.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

john.peris (22 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 10:49

Buna Maria, din punctul meu de vedere lucrurile sunt mult mai simple, o lupta pentru putere in interiorul securitatii ceausiste, Badea/ Dinca Teleaga vs Negoita/Anghelache !Sunt suporter dinamovist de peste 40 de ani si ma incearca sentimente de rusine si vinovatie !!Cele bune !

Carol K (309 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 11:37

Stadioanele mari din Bucuresti vor fi reconstruite,renovate pentru a gazdui competitia lui peste in 2020 din bani publici.Acest lucru a starnit interesul cu siguranta multor smecheri si iata-i cum isi trag presul unul altuia care cum sa-l prinda pe el in posesie stadionul gata nou la ţiplă...Daca Ghencea sau Dinamo erau in paragina de acum mai interesau pe cineva sa le renoveze sa le modernizeze pe banii lor ? Cu siguranta nu altfel o faceau deja.Ei asteptau sa fie reproiectate bazele astfel incat pe langa un stadion inghesuit sa troneze si 2-3 turnuri de birouri aducatoare de mega profit...Agitatie mare in canisă.

Carol K (309 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 11:38

Rectificare : "Daca Ghencea sau Dinamo erau in paragina de acum mai interesa pe cineva sa le renoveze..."

mal. (71 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 11:51

Câtă colcăială prin fotbalul românesc! și nenorocitul ăsta de Daum nu e în stare să ne califice la mondiale! Pe cine?

Fibra (104 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 13:18

Acum 45 de ani se spunea "In armata este o dezorganizare,organizata". Imi pare rau ca nu am cunostinta cine a emis o asemenea zicere,care este valabila oricand si in alte domenii.

bratu (7 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 13:57

zgomotul facut de badea in ult timp = andone isi arata coltii. but that's none of my business

dani (17 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 15:28

Militzienii au succesuri in campionat, numai cu arbitraje ticaloase. Vezi hotzomanu la Timisoara. Acest penal, a trintit-pt a cita oara-meciul cu prestatia lui degradanta. Trei puncte mari si late, facute cadou militzienilor, de cate penalul hotzomanu. Rasplata? Primeste meciuri sa conduca in competitziile internatzionale. Calitatea arbitrajelor sale? EXECRABILA! Face Romania de tot risul nemernicul! Iurgu+briketa+vasaras=trei penali! Trag in jos, amaritul fotbal romanesc.Pt un fotbal curat!

antoniu (9 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 17:07

mai, nu a-ti inteles, cainii trebuie sa fie rosii, nu esarfele !!!

Demolarii (18 comentarii)  •  24 noiembrie 2016, 23:36

Exista in societatea romana o idee foarte periculoasa: ideea puterii fara limite. Da, domnul Badea are nocturna de la Saftica. Dar are si obligatia sa o intretina. Astfel ca trebuie sa treaca prin teritoriul lui Negoita, ca sa-si indeplineasca obligatia. Da, domnul Badea are un contract pentru inchirierea bazei. Dar are si obligatii, care neexecutate duc la rezilierea contractului......In Timisoara exista o speta in care Primaria a pierdut in instanta o cladire, ca fiind retrocedata, dar in momentul punerii in aplicare a sentintei prin rezilierea contractelor de inchiriere a spatiilor comerciale, un comerciant a dat in judecata noul proprietar, demonstrand ca decizia retrocedarii a fost gresita si obtinand in instanta anularea ei......Dar Primaria nu a sanctionat pe nimeni pentru procesul pierdut.....

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 0:57

Ce simplu era daca aceste doua echipe CSKA si Dinamo erau desfintate la marea inghesuiala din decembrie . Astazi, cu siguranta, am fi avut un fotbal mai curat , fara mitici si becalisti , si fara echipe in insolventa . Doar Rapidul are propriul stadion. Acesta a fost construit de catre supoerteri echipei , angajati sau nu la CFR. Dar daca si acesta va fi daramat si inlocuit cu unul nou de 18-20.000 locuri , atunci Statul va fi proprietarul . Vad insa ca nu se mai vorbeste de procesul echipei de la tribunal . Se tergiverseaza dar in final Moraru va castiga si Rapidul va juca direct in Liga I . Mitica ,Sandu si gasca lor au modificat regulementele , bagand echipa in B , apoi l-au modificat din nou ca Dinamo, sa nu fie retrogradata . Salvand-o pe Dinamo , au salvat jumatate din Liga dar au distrus Rapidul. Il bagi de doua ori in Liga a II-a luindu-i peste 3,5 miloane de euro cu care isi platea ,mare parte din datorii si aduci in locul lor o timisoara cu 7 milioane datorate Statului si cu -14 pcte. Ce campionat mai este acesta. ............................................................................................................................................. Apropo de reguli si regulamente . Echipa lui GIGI VALIZA este singura care a jucat fara meciuri fara a avea un jucator sub 21 de ani .Pt carcatasi.... Popescu reaccidentatul are 22 si jumatate.

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 9:58

Toate problemele astea pleaca de la saracia generalizata si de abia dupa aia putem vorbi de restul . Deci repet . SARACIE SARACIE SARACIE si de abia dupa aia putem discuta de hotii , interese de grup sau individuale cum e cazul Negoita , ineficacitate, nepricepere , dezorganizare, etc .. Din pacate in Romania multinationele si americanii sunt interesati numai de profit pe termen scurt nu ii intereseaza infrastructura din sport. . Sansa face ca cele 3 stadioane din Bucuresti sa primeasca bani de la UEFA si probabil chiar de la guvernuk Roman sa fie reconstruite , etc..In rest in afara de Paszkani si Hagi nimeni nu a construit nimic in fotbal . In 27 de ani parlamentul roman prin reprezentantii lor care se ocupau de sport in general nu au fost capabili sa " ia taurul de coarne" si sa modifice legislatia legata de proprietarii acestor baze sportive respectiv steaua, dinamo si rapid Ministerul de interne si cel al apararii. Trebuiau sa se implice si guvernele dar nimeni nu a vrut sau nu a putut . Concluzia ? Statul Roman a fost este si va ramine slab si ma refer la cel dupa 89 . Parlamentul e ca si Justia Romana incapabil sa se ocpupe de atitea lucruri deodata . Sefii statului Roman fie dezintersati sau molcolmi si speriati de DNA cum se intimpla acum . E " halandala " la toate nivelurile . Norocul ministerelor ca se vor pricopsi cu stadioane refacute complet . Daca ar stii platitorul de taxe si impozite european ca li se duc banii pentru a reface infrastructura fotbalistica a celor 3 ministere cred ca ar iesi scandal mare .

Comentează