Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

La vremuri noi, tot Boroi

Ca secretar al COSR, comandantul CSA va executa ordinele lui Pierre de Coubertin. Începând cu „Important e să pui lacătul”

Permalink to La vremuri noi, tot Boroi
duminică, 20 noiembrie 2016, 9:18

Mihai Covaliu avea dreptate să spună că, indiferent cine va învinge în alegerile de la COSR, el sau Gabriela Szabo, „sportul românesc are de câştigat”. În fruntea olimpismului ar fi ajuns tot un campion olimpic. Era şi timpul. Pe moment, ăsta e marele şi singurul câştig.

Echipele celor doi candidaţi nu anunţau nici revoluţii, nici restauraţii, doar o rotaţie a cadrelor. Fosta mare atletă a reclamat SMS-ul în care era prezentată drept candidata PSD. Apartenenţa ei politică nu constituie un secret. De fapt, SMS-ul ironiza gros faptul că Szabo s-a înregimentat la vedere. A încălcat regula de aur a nomenclaturii din sportul românesc şi anume, regula după care bate vântul. Eroare de strategie. Nu aşa au rămas preşedinţii de federaţie cu deceniile în funcţii. Nu aşa a câştigat Adrian Stoica trei mandate la şefia FR de Gimnastică, ultimul, cu unanimitate de voturi. Iar acum, după ce s-a convins şi el că „declinul din gimnastică e real”, a candidat pentru un post în Comitetul Executiv al COSR. Şi a fost ales, realmente.

Melinte, exploatată şi la COSR
Doina Melinte, expertă în Bac-ul pentru olimpici, a fost aleasă şi ea în CEx. Ar fi candidat la preşedinţia Coreei de Sud, dar acolo se face tam-tam dacă umbli cu pile la examenele şcolare. Cam greu de formulat un SMS împotriva ei. PDL a numit-o pe Doina Melinte secretar de stat în MTS, apoi şefă a ANST. Apoi fosta sportivă a schimbat tabăra. Triumfător, Viorel Hrebenciuc le-a reproşat rivalilor politici că „Melinte e un nume pe care n-au ştiut să-l exploateze”. Aşa că PSD a numit-o la Antidoping, cu rang de subsecretar de stat. Am fi naivi să credem că doamna Melinte s-a eliberat între timp de sub jugul exploatator.

A coborât militarul din pod
După ce s-a plimbat informal cu delegaţia României la Rio, pe locul antrenorului de floretă, George Boroi a devenit formal numărul doi în COSR. „Vin de la mic la mare”, a declarat el. Dacă n-ar fi condus CSA Steaua din 2003, ar fi venit de la mare la mare. Dar sub comanda lui, medaliile olimpice ale clubului s-au împuţinat de la o ediţie a JO la alta.

La COSR, şeful CSA a început în forţă. „Ca principală sarcină pentru mine, care vin din lumea militară, ştiu ce înseamna execuţia”, declară el, pe site-ul oficial. Că doar n-o să ştie ce înseamnă anacolutul. Şi apoi, dacă George Boroi vine din viaţa militară, Rechinii Albi şi Scorpionii Roşii vin de pe Marte.
Ce mai spune domnul Boroi? „Dacă la Rio fiecare club ar fi obţinut o părticică din medaliile pe care CSA Steaua le-a obţinut la vremea respectivă, am fi fost mai bogaţi în performanţă”. Dar câte cluburi din România au un venit anual garantat de aproximativ 9 milioane de euro, bani publici? Numai unul. Surclasat la bogăţie doar de CSM Bucureşti. În schimbul acestor bani, CSA a produs, la Rio, trei sferturi de medalie de aur la spadă feminin. Şi cam un sfert din bronzul de la 8 plus 1. CSA a avut două canotoare în echipaj, precum CSM Iaşi, CS Botoşani şi CS Dinamo.

Butoanele din eşalonul doi
Cu Boroi la Steaua, medaliile au ajuns să se numere cu părticica. Dacă a rămas şef al clubului 13 ani, înseamnă că are susţinerea sistemului. Nu a celui efemer, din primul eşalon. Ci a eşalonului secund: pătura aceea miţoasă, care ţine de cald la orice schimbare şi în care se întreţes cunoştinţe, relaţii şi ochi frumoşi. Structurile din sportul românesc au devenit, la fel ca în alte domenii, transpartinice.
Rezultatele extreme, cum au fost cele de la Rio, cer măsuri extreme, nu reşapări supreme. Nu există decât o metodă să împingi COSR şi federaţiile spre competenţă managerială. Şi anume, decuplându-le complet de la bugetul de stat. Statul să finanţeze infrastructura sportivă, cluburile şcolare şi programele pentru sportul de masă. Nu s-ar economisi mare lucru, fireşte. Dacă nu se mai duc la sport, banii aceia vor găsi altă scuză să-şi piardă urma.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Thomas brams (36 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 10:19

Cu BOROI tot pe locul DOI. COSR avea nevoie de cineva care stie sa bea

Thomas brams (36 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 10:21

Cu BOROI pe locul DOI. COSR avea nevoie de cineva care stie sa bea

serban (12 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 10:33

De cand incultura e disciplina olimpica, pentru ca Boroi sa ocupe o asemenea functie??!! A ajuns mosh Teaca sa fie sef la COSR!!

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 11:35

Probabil in astfel de vremuri Boroi tine loc de podium de premiere ?

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 11:55

Fotografia sugereaza ca a mai obtinut o "performanta" pentru care se bucura ? O aseza-o alaturi de medaliile obtinute ?

vasi (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 11:56

Domnita scumpa,de data asta iti dau dreptate....acest"cancer" trebuia sa dispara din lumea sportului(a distrus toate sporturile la CSA,SI CELE INDIVIDUALE SI CELE DE ECHIPA)...acum se chinuieste sa distruga si fotbalul!

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 12:01

Cati de "Agamita" au ajuns sa insiste sa conduca sportul romanesc ? Considerati. ca ar trebui reglementata functia de "Agamita" in sport cu subdiviziunile clasificatiei ei ?

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 12:16

Oricum aspiratiile domnului Boroi pentru care functia de comandant al CSA pare a fi una care nu este asa de importanta, alaturi de alte "monumente" ale sportului romanesc ,greu de urnit , precum Morariu, Stoica, Dobrescu, par a fi sa isi castige locurile de statui in functii ,cat inca mai sunt in viata, nemizand pe recunostinta generatiilor viitoare ?

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 12:25

Considerati totusi ca se poate spune ca astia insista sa asigure "stabilitatea"sportului romanesc chiar si sub nivelul marii ?

Carol K (309 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 13:18

Daca noul COR are nevoie si de-un jurist il propun pe Talpan,unde-i boroiul merge si talpanul daca nu-i ai n-ai nici batai de cap ori tocmai acestea tin mintea treaza si descoperi la timp ca pe echipament scria de fapt *** si nu Kappa asa cum figura in contractul de cumparare adica o mica chinezarie olimpica exact ce le lipsea din "palmares" celor imbracati in rosu la fiecare tur de alegeri in competitiile interne

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 14:02

Acum probabil ca nu doriti sa sa faceti din Boroi, Morariu sau Dobrescu vreun Bikila Abebe ?

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 14:14

Remarcati totusi ce 'mportanta au si asemenea personaje ?

Carol K (309 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 14:47

Am uitat un lucru f.important : Felicitari pentru titlu !

Dan M. (8 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 16:16

Mocirla asta infecta de relatii, de pe vremea Republicii Socialiste Romania vine. Regimul s-a schimbat, naravurile au ramas, seamana cu microbii astia rezistenti la orice antibiotice. Foarte putini mai au cu adevarat interes pentru sport, marele interes fiind sa fure, de oriunde, oricat, oricum. Slabe sperante de viitor.

bereta59 (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 16:37

Zii boroi si trage talpan = cancer ***!!

xxx (16 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 18:48

Mos Teaca s-ar simti rusinat nu numai sa-l cunoasca pe acest no...pardon, boroi, dar chiar si numai sa stie ca exista pe Terra un asemenea animal preistoric. Mai bine l-ati duce, ca exponat, la Dino Parc-ul de la Rasnov ! Alegeri care sa duca la prezenta acestui specimen in COSR demonstreaza ca orice s-ar spune si orice toaletare s-ar face, COSR ramane totusi o cupola... Pretinii stie de ce ! Domnule Covaliu, trebuie sa fiti TARE daca vreti sa oxigenati organismul olimpic romanesc.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 9:57

mai ales „pretinii” lui Ioan Dobrescu stiu de ce… 🙂

eo (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 19:33

Eu aștept nerăbdător să câștige Mititelu si sa închidem sandramaua. M-am saturat de mizerabila calitate, nai bine nimic, septic.

jalabert (10 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 20:25

realizezi ca toti peluzistii *** de cand au auzit vestea cea mare?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (113 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 20:59

Astia joaca leapsa intre ei, iar eu locuiesc intr-un municipiu fara absolut nici o echipa reprezentativa indiferent de ce sport vorbim. Cand eram junior aveam fotbal, aveam handbal, halterofilii erau ninja, Szabo e de la noi, la tenis de masa ii mancam de vii si in tara si pe afara, samd. Sa nu uitam de Balint, care tot de pe aici se trage, doar ca eram prea micut pe vremea lui. Acum nu mai e absolut nimic. Si sunt convins ca in situatia noastra sunt o gramada de alte judete. Au ingropat sportul. Si sunt atat de nerusinati si nesimtiti ad literam ca nu isi dau seama ca ei sunt de vina. Rechinii, astia tineri care vin si nu fac nimic concret, in afara de a coafa ***, si asa mai departe.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (113 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 21:18

PS: Acum alerg pe un stadion in paragina, si ocazional in weekenduri prind meciuri din divizia Z care vin peste programul meu de alergat, si mai stau si ma uit cate o repriza. Si imi dau seama ca atunci cand jucam noi ochelaristii, sportivii, grasanii, amatorii de seminte, bibliotecarii fotbal, o faceam mai bine decat generatiile astea de asa zisi sportivi de care se loveste mingea ca de zid. Probabil si selectia e de vina, pentru ca daca ai un copil istet il tii departe de sport sa nu ii ingropi viitorul, si ai grija sa se tina de carte. Talentul tine si de IQ, ca te ajuta la procesarea rapida a informatiilor, daca esti stana vezi mingea ca vine si nu stii daca e voie sa o atingi cu mana sau cu piciorul. Unde iq-ul nu are nici o legatura cu gramatica, aia tine de educatie.

Stefan (113 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 21:27

Si ultimul :)) Cand eram la liceu, aveam doi colegi de clasa geniali. Unul la handbal, si unul la fotbal. S-au facut programatori amandoi, erau si isteti de mama focului. Au renuntat la fotbal si handbal in primul an de facultate, pentru ca nu aveau destul timp pentru amandoua. Fotbalul s-a rezumat la echipa de fotbal in campionate pe sintetic, sarbatorite cu o lada de bere pe final la aceeasi masa cu adversarii si arbitrul. Varianta cealalta era sa se joace cu viitorul lor si sa riste o cariera in sport, cu sau fara certitudini. Si al treilea a renuntat la handbal pe la 22 de ani, asta era doar amic, era in divizia A sau cum se numea ea pe atunci. Actuala nevasta l-a pus sa aleaga, cariera si familie, sau 1 an intr-un oras, 2 ani in altul, cantonamente, bani putini si incertitudini.

?????? (46 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 21:59

Faptul ca Morariu, Dobrescu si Boroi nu mai au performante de ceva vreme prin functiile de conducere dar insista sa conduca sportul romanesc considerati ca ii ajuta la CV ?

stoaia (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 22:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lila (39 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 23:10

Imi este mila de Covaliu! daca ai in comitet numai boroi nu ai cum produce medalii. Din pacate si aicie ca la agricultura, importam totul mai ales la fotbal si nu mai producem loco, avem prea multi bani si Romanii nu pot sa-i castige din cauza vanzatorilor de neam si a oportunistilor! Pe cand vom vedea boroiul pe soclu?

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 6:36

Imi pare rau de tine Maria sa te vad cit te chinui in Romania . Cel mai bun exempolu e nevasta-mea pe care am adus-o aici la mine si unde a stat 7 ani si considerindu-se nationalista s-a reintors in Ro . Doi ani mai tirziu s-a intors " in patru ***" ! Acum cred ca "sufla si in iaurt" inainte sa ia o decizie de genul asta .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ducu (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 8:35

Nu-l aduceti la DINO PARK la Rasnov caci,de scarba,vor pleca toti locuitorii parcului...De ce nu spune d-l Covaliu cine i l-a bagat pe gat pe acest "element"?

Fibra (104 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 9:21

M-a dezamagit Covaliu,parea o persoana respectabila cu bun simt.Sa-l numesti pe Boroi secretar general la COSR e incredibil.Acest personaj,are insa o "calitate",e "prezentabil".

gilos (25 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 9:30

COSR si-a mai dat odata in petic ! Cum sa-l alegi pe acest Boroi in frunte ? Ce-l recomanda pentru aceasta functie? Covaliu ar trebui sa nu accepte asa ceva, va fi mancat pe paine de dinozaurii regrupati in spatele lui Boroi, care vor trage in continuare toate sforile... PS Boroi e mai rau decat Burleanu, desi nu credeam ca se poate asa ceva

victor L (165 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 9:44

Subtil motiv (sintem impotriva lui Boroi!) pentru a-ti masca sustinerea pentru penalul Gigi Becali. O concluzie logica dupa unii (nu va sfiiti s-o spuneti): daca Covaliu si l-a adus pe Boroi, inseamna ca nici el nu-i mai breaz. Ce ziceti? ce usor e de aruncat cu acuze fara rost. Nu va sfiiti a face chiar versuri cu rimele "*** si Boroi".

Thomas brams (36 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 9:52

Covaliu este und nume . Cum a acceptat sa il primeasca pe BOROI ? Misterul este mare sau mic? Il somez sa ne spuna cinstit dedesubturile !!!

corneliu (64 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 10:51

Cum Doamne-Doamne se face ca in toate "pozitiile strategice" ale sportului romanesc sunt numai sportivi, merituosi dealtfel in activitatea sportiva desfasurata in competitii, de la Clubul Dinamo? Trebuie sa ai cunostinte "de metode specifice" folosite de anumite "servici secrete/speciale"? Acum urmeaza d-l Lupescu de la Paris sau Marica, ca Gica Popescu are niste defecte, stie prea mult fotbal si mai vine si de pe filiera U Craiova/Steaua, iar pentru a ne convinge "o bagam pe aia, a domnilor Stucan si Matei Udrea, vrea sa "becalizeze fotbalul romanesc" ? FRF s-a politizat la conducere si la comanda de campionate, COSR asisderea, de ce oare se ingramadesc cei din Politic pe sportul romanesc, aore numai pentru "bazinul electoral"? Nu stiu de nu sesizeaza nimeni de la UEFA de IMIXTIUNEA POLITICULUI IN SPORTUL din Romania, doar acum cati va ani forurile europene s-au autusesizat pentru un caz asemanator in Polonia, urmat de amenintari cu pedepse drastice, pana la dezafiliere?

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 13:03

Dar Boroi ... e apolitic ...:)) Nici nu cred ca voteaza! Dupa toate definitile este ... un tehnocrat VERO! ...:)) Credeam ca ne plac tehnocratii ...:))

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 13:08

BTW ... cand mai angajati si voi la GSP ... niste ziaristi noi? Aceleasi fetze ... mereu si mereu? ...:)) A fost fun cat a durat ... dar asta este ... ati imbatranit dati-le o sansa si tinerilor, timpuri noi, idei noi, oameni noi ...:)) Mai e putin ... si intrati oficial ... in aria de selectie a PSD-ului ...:))

adrian Lengyel (6 comentarii)  •  21 noiembrie 2016, 15:35

M-am bucurat sincer cand am vazut ca a castigat Covaliu dar mi-a trecut repede...Din pacate este *** de vreme ce este de acord sa-si asocieze numele *** numita boroi!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează