Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nu se mai fabrică

Daniel Prodan a mai plecat o dată. Întâi a plecat cu generaţia lui şi cu fotbalul, în exil

Permalink to Nu se mai fabrică
sâmbătă, 19 noiembrie 2016, 9:22

Nu se mai fabrică jucători ca Daniel Prodan. Iată încă o dimensiune a pierderii. Nu se mai fabrică nici antrenori care să descopere şi să crească astfel de jucători. Cumva, după Generaţia de Aur, fotbalul nostru a încetat să-i mai producă, şi pe unii, şi pe alţii. S-a reprofilat în uzină de nechemaţi şi veleitarişti.

A scos pe bandă rulantă politicieni, afacerişti, teoreticieni ai banului mărunt sau gros, artişti ai tupeului subţire sau betonat.

Dar fotbalişti care să plângă după meciuri, nu înainte, n-au apărut decât rar. Şi s-au retras timpuriu. Nu se mai fabrică ghete care să se agaţe de fotbalist. Ghetele din zilele noastre nu ştiu cum să sară mai repede în cui. Aşa-s făcute. Model de serie.

Didi din alt veac
Nu se mai fabrică nici veri ca-n ‘94, dacă e să fim nostalgici cu totul. Nu s-a smucit din rost doar fotbalul pe care-l ţinea pe umeri Didi Prodan, lumea s-a schimbat. Alte valori se macină la moară, în alt ritm. Vârsta de 44 de ani a celui dispărut nu spune totul. Între generaţia de azi şi cea de ieri distanţa se măsoară în ani-lumină. În raport cu actualii „tricolori”, Prodan era centenar, cel puţin. Venea din cu totul alt veac.

Nu-şi găsea locul. Nici nu era un opozant, ce nonsens! Generaţia de Aur nu se află în opoziţie. În opoziţie la ce? La Argentina? Generaţia de Aur nu se află niciunde în fotbalul românesc. N-a fost asimilată decât de paradă. N-a avut niciun moment putere de decizie în structurile federale. Genul ăsta de putere îl deţine, prin tradiţia organizaţiei, numai un singur ins.

Prodan avea dreptate să fie furios. Avea ceva de dat mai departe. Dar cui? Unde? Când? Fotbalul a fost golit de fotbal şi umplut cu implementări. Acum colegii din Generaţia de Aur s-au strâns în jurul lui. Ca nişte sateliţi fără orbită, înneguraţi şi inoportuni. Au venit şi foşti jucători din alte generaţii, şi tineri jucători. Pentru puţin timp, lumea şi-a regăsit centrul.

Patosul
„Te întrebi dacă nu suferim prea mult în fotbalul ăsta, nu punem prea mult patos?”, a comentat Ioan Andone. Cantitatea de patos din fotbalul nostru rămâne constantă, doar că unii nu pun deloc, iar ceilalţi compensează, înnebunind întru. Nu există cale de mijloc, adică puţin patos. Patos cu ţârâita.

Ei, bine, patos ca al lui Prodan nu se mai fabrică, din motive de echilibru, pentru ca universul să nu dea pe dinafară. Cu patosul ăsta n-a ştiut ce să facă fotbalul nostru, nu i-a găsit utilitate, nu l-a înţeles, deci l-a mototolit şi l-a extrădat în vitrină. Într-o vreme, membrilor Generaţiei de Aur li se reproşa că n-au experienţă în funcţii, de aceea. Nu ştiu să se exprime aşa şi pe dincolo. Calificarea de inorog nu dădea bine la CV. Şi-aşa a devenit Generaţia de Aur o generaţie tolerată la vârful fotbalului nostru. Acum s-a terminat şi cu asta. Toleranţa are şi ea limitele ei, bugetul ei.

Prodan a dispărut, în timp ce ne miram că „tricolorii” nu mai ştiu să moară de gât cu nimeni. Cine să-i înveţe? Federaţia de Aur? Tot ce-a fost bun în vara lui ’94 s-a risipit pe drum şi abia de curând a început să se regrupeze. E un „Acum ori niciodată!”, care pluteşte în aerul vălurit de doliu. Fotbalul nostru trebuie să se reaşeze în jurul fotbalului. Altfel continuă deriva.

Ambulanţa
Şi de data asta, s-au iscat umbre în jurul ambulanţei. Se formează comisie, se anchetează, până la aceeaşi concluzie împăciuitoare. Că e omeneşte explicabil să dai vina pe cineva. De aceea sistemul nu se supără. Nu acţionează victimele în judecată.

Tabloul plecării lui Prodan are şi ramă. Pe lângă fotbalul nostru care se stinge cu gloriile aproape, mai avem şi o ţară în care „mor oamenii cu zile”, cum exclama un antrenor, departe de priveghiul care înghite cuvintele în sec. „Cu zile” e un fel de-a spune, de vreme ce nu avem cheia numărătorii. Dar putem spune că suntem o ţară în care nu se mai fabrică liber arbitru. Sau se fabrică, dar nu te mai poţi baza pe el.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 9:52

Generatiei de Aur i se mai spunea Generatia lui Hagi si Gica Popescu ! Cred ca cel mai frumos omagiu pe care i l-am putea face lui Didi ar fi sa completam tripleta spunandu-i Hagi,Gica Popescu,Prodan ... sa nu se supere ceilalti dar Prodan i-ar reprezenta pe toti cei sufletisti,foarte muncitori si determinati in teren ! Fara ei fotbalul tehnic si spectaculos incununat cu rezultate al primilor doi poate ca n-ar fi existat la acelasi nivel.

Adrian C. (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 10:54

Corect. Nu se mai fabrica fotbalisti si e vina fostei conduceri a FRF in frunte cu Mircea Sandu pentru ca nu a investit in copii si juniori in ultimii 10-15 ani. Daum nu are nici o vina. Nu poate face performanța cu fotbalisti din campionatul romaniei, bulgariei sau care joaca la echipe de mana a doua din Spania sau Italia. Vrem sa ii batem pe danezi, dar nu veden ca ei fabrica fotbalisti pe banda rulanta, fotbalisti care joaca la Tottenham, Leicester, Ajax, Celta Vigo sau FC Copenhaga (participa in Liga Campionilor). Fotbalistii nu se nasc fotbalisti - fotbalistii se fabrică.

Radu (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 12:14

Tabloul plecarii lui Prodan are si rama .....Felicitari Maria.

Anonim (109 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 12:22

Maria, 100% de acord, ca sin in cazul precedentului articol! Totusi, din doua postari una este contra, chiar daca nu in mod direct; centrele de excelenta infiintate de actuala conducere nu sunt 100% legale si, in plus, rezultatele sunt ridicole! La fel si selectia pentru loturile de juniori, care se acopera de rusine pe la turneele de calificare si in meciurile amicale.

Lucia (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 14:46

Foarte bine scris, Maria! Problema vine, cred eu, de la faptul ca nu adevaratele valori conduc fotbalul.......si e prost ca cei care sunt in fruntea FRF nu realizeaza ca niste anomini ca ei nu fac altceva decit sa ingroape fotbalul asa cum azi a fost ingropat Didi, sa iti fie tarina usoara Tatuca!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 16:10

Ar fi indicat ca RESPECTUL sa existe intre oameni in viata. Scuze Lucia, dar pina una alta a fost ingropat Prodan, iar asta nu e normal. Ar trebui sa invatam ceva. „... ar fi simplu dacă am lua o pastilă şi am merge mai departe …“. Dar, uite ca nu se poate ! -------------------------- Bravo Maria pentru curaj. Eu, ca si altii care nu stiu sa scrie asa bine, am preferat sa tac, caci e cutremurator. Mereu premianta, Prima din redactie care si-a luat raspunderea unui articol greu. Cit de greu e sa-ti gasesti cuvintele dupa asa o tragedie ? Foarte greu, nu poate oricine. Am citit mesajul sfisierator al Anei Maria Prodan, asa ca ce sa mai zicem noi, nu avem noi astfel de cuvinte. Am vazut in sfirsit o reactie si la cenuse-reasa sa Motoc, dar ar trebui sa aiba acelasi respect si pentru cei care mai traiesc inca, care nu sint inca in cuptor, chiar daca de data asta cu nume si prenume, nu ca puii pe care ii serveste Nuta lui seara linga un vin si o poezie de sotie. Am vazut, cam tirziu si de regele e gol, o reactie si de la Burleanu, dar astept mai mult de la „Federatia de aur“ - bravo Maria – si de la generatia de aur, cea din 86 si cea din 94. ------------------------- De fapt despre asteptari si despre ce-i de invatat as vrea sa vorbesc caci mi se pare ca acesta tragedie inraieste doar o generatie de aur, care isi asuma un intr-un fel de exlusivitate chiar in durere, care azi nu mai poate face nimic de una singura. Conflictul in care sint impicati, poate de forte oculte, de multe ori necivilizat , cluburi, fotbalisti, FRF, Liga si politicieni – care legal nu au ce cauta in sport - , nu duce la nimic bun ! Eu in armata, daca tot il laud pentru prima oara pe Motoc, am invatat ca in lupta – viata se zice ca e o lupta – cel mai important este sa SUPRAVIETUIESTI ! Azi noapte am vazut un film despre turneul lui Leonard Cohen din 1972 terminat, nu intimplator, in Jerusalem, unde era emotional terminat, nu mai voia sa iasa pe scena in timp ce toata sala in cinta textele, cuvint cu cuvint. Turneu greu, instalatia sonora n-a functionat, in Berlin a foar acuzat de inselatorie si a trebuit sa dea banii inapoi. Intrebat undeva in 72 ce inseamna pentru el succesul, a raspuns simplu: „supravietuire. Cint si scriu pentru mine, dau ce pot si cind pot, ma bucur cind sint apreciat.“ Bob Dylan a supravietuit si el. In seara in care a primit cea mai inalta distintie, Bob avea un concert unde a dat ce-a putut fara a aminti nimic despre onoarea care i s-a acordat. De ce spun asta ? Pentru ca atitudinea generala de conflic in Romania nu duce la SUPRAVIETUIRE. Nu supravietuieste nici fotbalul, nici Burleanu, dar nici generatia de aur, nimeni nu da ce poate, toti vor dreptul exlusiv de a da, de a suferi, iar asta este acelasi lucru cu dreptul de a lua, de a baga in buzunar. Iar astia care joaca – ca la 20 de ani, in sfirsit un bun articol si al lui Adrian Sarbu - sint cei mai buni ! - nu e compliment, e tragic. --------------------- Iordanescu tradator ! Nu sint de acord. N-a putut de mult, dar a luptat asa cum a crezut. Nu cred ca-si mai aminteste Tata Puiu, dar Daum ar trebui sa-l intrebe ce cruci si-a facut ca sa bata Danemarca cu 2-0, exact dupa ce Dinamo lua 10 de la juniorii ei. Sa vedem ce face Daum in primavara. Prodan n-a tradat ! Pe cine ? Nu te invata armata bine supravietuirea, caci dar asa poti apara fotbalul ? Prodan s-a jertfit. Burleanu l-a terminat ! Nu sint de acord. „...ce pot să spun e că trăim într-o perioadă foarte agitată şi din păcate stresul are un rol covârşitor în astfel de situaţii. Factorii de stres, conflictele, agitaţia, vacarmul în care trăim, rivalităţile greşit înţelese, din păcate afectează cumva iremediabil, pentru că ar fi simplu dacă am lua o pastilă şi am merge mai departe. Nu putem face niciun fel de predicţii pentru că nu ştim care era situaţia lui din punct de vedere emoţional înaintea acestui moment.” Conflictele creaza daune, cineva are dreptate, cineva arunca acuzatii nefondate. Burleanu a procedat chiar corect, a dat un exemplu. Acum insa greseste, acum e vorba doar de familia indoliata si de amintirea lui Prodan. Normal ar fi sa preia cheltuielile de judecata, sa-si atribuie vina si sa-l lase liber pe Prodan. Ar fi simplu si n-ar costa nici 10 mii. Sandu, Burleanu si Motoc – care se baga poate doar electoral – trebuie sa recunosca ca nu au nici un program pentru fosti ! Marea majoritate nu mai are nimic de facut dupa ce-au fost ceva ! E grav, e o lipsa de responsabilitate totala ! „Programele de reconversie profesională nu ar trebui să debuteze în momentul în care sportivii se lasă, ar trebui să fie parte dintr-un proces educaţional continuu.” - am citat dintr-un pisico-log angajat la pisicili rosii, care are insa cit de cit la ctiv succese si niste diplome … nu de politehnica. Au gresit intr-adevar, atit Sandu plus Burleanu cit si Motoc – daca tot se baga ca musca in lapte -, iar acum trebuie sa faca impreuna – de urgenta – rost de o pensie de urmas, ori de revolutionar, asa cum au luat nemeritat poate si unii din cei care au i-au ciuruit pe timisorenii care au ajuns in cuptor … Hai sa lasam polemica care va ingropa pe toti si sa facem ceva, macar ceva ce este cu usurinta posibil de facut !

Lucia (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 16:34

Stimabile Nentori Tirana n-ai inteles prea multe din mesajul meu .....unii scriu mult dar spun putine lucruri....tot cu scuzele de rigoare......

gigelos (37 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 16:46

Fotbalul de azi este rezultatul muncii de acum 10 - 15 ani . Munca de azi se va vedea peste 10 ani . Despre ce vorbim .

critasiros (31 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 17:38

Rămas bun Didi Prodan! Ai plecat prea repede... Dumnezeu să te aibă în grija lui!

Stefan (113 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 19:21

Sa ii fie tarana usoara... Nu exista comparatie intre Prodan si jucatorii din generatia lui si ratacitii din ziua de azi. Si cred ca se extinde comparatia si pe mai departe. Din vest imprumutam tot ce are sclipici si straluceste, indiferent de calitate sau polaritate, bun sau rau, si din trecut ne tinem cu dintii de defecte si stergem cu buretele calitatile. Cum ar fi un jucator de fotbal acum sa planga de suparare ca a pierdut un meci? L-ar face colegii mucos. Antrenorii slab de inger. Galeria sarac cu duhul.

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 21:36

Eu sunt dinamovist . BUCURESTEAN . Urmaresc fotbalul de la mijlocul anilor 70 cu atentie . Am trecut prin multe tragedii din punct de vedere emotional . Prodan a reusit sa ma imbatrineasca prematur. Ca fundas a fost numarul 3 clasic .Nu o sa uit niciodata ca ma aflam la Londra si urmaream emisiunea dedicata fotbalului si care il avea invitat pe lineker daca nu ma insel !! Cei din studio au ramas muti la golul lui Didi cind mai era putin si Steaua era eliminata de rangers . Eu rar am vazut un asemena sut dintr-o pozitie din care numai un fundas de talia si curajul lui putea risca sa isi rupa piciorul ! Desi nu era o pozitie comoda a tras ca din tun iar mingea s-a oprit in paianjen !! La fel a fost si perioada anilor 90 si cind ne mai lipsea o piesa . La inceput am fost circumspect dar odata ce Prodan a imbracat tricoul tricolor am realizat ca nu mai treqbuie sa imi fac griji in legartura cu apararea . Nu pot sa uit cind inainte de meciul cu Ungaria a aparut in portul ala popular din zona unde s-a nascut si a crescut . OAS . DUMNEZEU SA IL AIBE IN PAZA !! Poate acum intareste defensiva stel;ista alaturi de SAMES acolo in CERURI !

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  19 noiembrie 2016, 21:52

Ingropat e doar Didi. Jertfit pe altarul fobalului, sta ca un punct pe linia fobalului. Anonimii, fotbalul si genaratia lui Didi merg mai departe ca trei linii paralele: 1- fotbalul la mijloc, cu Didi undeva pe el 2- in stinga „anonimii“ alesi sa conduca destinele fotbalului – dar paraleli, fiind functionari, ingineri 3- in dreapta generatiile de aur – care ar putea ajuta dar nu se intersecteza cu fotbalul caci nu vor sa se apropie de conducerea aleasa totusi democratic. Intra paraleli in tribunale, ies paraleli, se intilnesc cum zici si tu intr-un final in groapa. Dar toti, nu numai unii - stinga, dreapta si Didi la mijloc - acompaniaza fotbalul spre groapa. Asta a fost pe scurt. E mai bine ? ----------------------------------------------------------------------------------------------------- PS imi pare sincer rau ca G P n-a putut candida caci sint convins ca tot Burleanu ar fi cistigat. A avut si un sprijin politic mai bun dar imi amintesc ca nemultumirile la adresa Nasilor care au condus autoritar timp de 25 de ani fotbalul erau atit de mari incit G P a fost perceput ca o garantie a pensiei Nasilor. Poate fals, dar asa a fost. Chiar cei din fotbal, caci ei au votat, voiau un chip nou. De fapt taberele s-au si confruntat – in direct la tv - cu Avram ca nou lider al lui Sandu. Burleanu a cistigat detasat. Imediat insa, dupa alegerile democratice, cei care au vrut sa conlucreze au fost catalogati drept tradatori iar majoritatea celor din tabara adversa au bagat inca de la inceputul mandatului doar strimbe la care Burleanu, VoChin, Bodescu, Visan, … au raspuns ca la scoala generala. Singurul care si-a vazut cit a putut de treaba a fost Hagi, poate prea domn ca sa intervina. Iar acum confictul pare sa ia amploare !!! Nu-i normal, inseamna ca n-am invatat nimic. La fel Motoc pare sa nu fi invatat nimic, caci trebuie sa mori ca sa primesti ceva, continua sa venereze doar puii pe care Nuta-i scoate pentru el din cuptor, la un vinisor si un mujdeiut. Miine poate ajunge si Dinamo in conflict cu M I, asa ca ar face bine sa nu rida ciob de oala sparta. Nici politicul nu lasa sportul din miini, il considera o jucarie personala, in loc sa faca legi clare de finantare. In general oamenii au ajuns mai interesati de treaba altora decit de a lor. Nu este bine, nu este normal, asta nu este o opozite democratica care sa duca la ceva constructiv, este un conflict care duce in mod evident spre groapa.

BarfaDeTeatru (50 comentarii)  •  20 noiembrie 2016, 4:28

TERMINATI ODATA cu "Generatia de Auri", nu a castigat barem o tinichea de la vreun turneu. A fost Generatia lui Hagi, Gica Popescu, Raducioiu, Prodan, Dan Petrescu, etc.. Iar despre fotbal si talent, orice antrenor putea sa fie pe banca la acea generatie, problema a fost imediat dupa ce au inceput sa se retraga. Nu a fost bagat un antrenor adevarat la Nationala, sa trieze jucatorii si sa ii puna la locul lor unul cate unul, in a introduce urmatoarea generatie bine pe fagasul cel bun, nu cel lasat in urma CU FITELE lui Hagi (care nea costat meciul cu Italia la Euro) si Contra.

Comentează