Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O floare şi doi găinari

Pentru a nu se plictisi fanii până pleacă el de la Dinamo, Negoiţă îi distrează cu Mutu şi poveştile lui de Bollywood

Permalink to O floare şi doi găinari
duminică, 23 octombrie 2016, 9:57

Retragerea lui Ionuţ Negoiţă din fotbal e un film indian în sine. Nici nu era nevoie să apară zvonul, pe surse care s-au aflat în interiorul clubului, că Dinamo va avea şi investitori exotici.

„Sunt nişte oameni cu o forţă financiară considerabilă”, i-a prezentat Dinu Gheorghe, adăugând că respectivii „se ocupă cu jumulitul găinilor” la Cluj şi au „academii de fotbal în India”. Iată, în sfârşit, o arie de selecţie cu jucători care n-au fost monitorizaţi încă de Rednic! Pe deasupra, afaceriştii indieni au fost recomandaţi de Mutu. Conform Fanatik, noul manager general dinamovist a confirmat manevra. A precizat însă că nu e vorba de doi grădinari, ci de unul singur, care nu stă la Cluj, ci la Londra. Se subînţelege că pe malul Tamisei nu se ocupă de găini, ci de o floare şi, cel mult, de un papagal, căruia-i cad penele, fiind alergic la ceaţă.

Zboară, auditule, zboară!
Înainte de a discuta despre modificările de rigoare în coregrafia şi cântecele galeriei dinamoviste, investitorul indian a solicitat un audit. E cuvântul care încheie, de obicei, orice negociere între şefii de club din Liga 1 şi aspiranţii la loja oficială. Totuşi, un audit, oricât de anevoios, nu e acelaşi lucru cu o percheziţie. Aşa că Negoiţă a fost de acord, susţine publicaţia citată.

Dacă tratativele eşuează, va urma alt episod lacrimogen cu Negoiţă în prim-plan, povestind despre „eforturile supraomeneşti” în fruntea unui club care i-a „creat numai probleme”. De aceea îşi şi face bagajele. Metodic, cu determinare, „sunt dispus şi sunt hotărât”. Până bagă în valiză şi ultimul bec, şi ultimul întrerupător, schimbă antrenorii, numeşte manageri cu vastă experienţă în materie de cluburi. Îşi vede, adică, de treaba lui de patron, care constă în a le da fanilor false motive de suspans.

Factotum cu rangă
Ioan Andone crede că Mutu a fost instalat la Dinamo „să aducă bani”, nu critici în direct la adresa băncii tehnice. E drept, fostul atacant are faima asta, de om care aduce bani la echipă. Dar numai după ce pleacă şi numai după ce echipa câştigă procesul. Dacă vine ceva la pachet cu Mutu nu e vorba de bani, ci de note de plată, de răngile aferente acestora şi de prietenii lui, elefanţii din Serie A.

La Târgu Mureş, Briliantul a fost închiriat de Primărie, pentru a le lua ochii alegătorilor, în an electoral. La Dinamo, are un rol asemănător: „face totul”. Totul însemnând în cazul lui Negoiţă că îi duce de nas pe suporterii care-l contestau pe patron. Să le abată atenţia de la „nivelul rezonabil” al echipei. Să dea impresia că există un proiect, un plan de bătaie a ospătarilor, ceva care să semene, cât de cât, a management, nu a telenovelă.

Lanţul investitorilor
De fapt, singurul plan al lui Negoiţă a fost să se lege de Dinamo cu lanţul amăgirilor. Apoi să se înconjoare de nume, la rândul lor, legate de club cu lanţul amintirilor. Ani lungi după ce a plecat în lumea largă, la Inter, Mutu se întoarce ca maharajahul rătăcitor. La scena regăsirii, fanii ar trebui să scoată batistele. La anunţul că vor veni investitorii, ar trebui să le bage la loc şi să sară de bucurie. Să treacă de la o extremă a răbdării la alta, să uite de înfrângerea cu CS U şi să viseze frumos la victorii pe linie cu Pune City.

Dacă bate palma cu indienii, Negoiţă nu va mai pleca atât de des de la club, fireşte. Şi dacă va pleca, va fi pentru a negocia şi cu americanii, chinezii, arabii, ruşii, mai ales cu ruşii, dornici, în ultima vreme, să arunce cu bani prin România. Odată „forţa financiară” dezlănţuită la Dinamo, va fi greu de oprit. N-aţi crede dacă aţi afla câţi găinari ar lăsa baltă totul şi ar da fuga să pună umărul în Liga 1. Cu riscul de a-şi crea probleme. Să se aleagă, de pildă, cu imagine de afacerişti.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Stelus Rosca (12 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 10:50

,,Combate bine ( Maria Andries ), ar zice nea Nae Ipingescu !! Mi-a mers la suflet, in timp ce in zambet larg imi lumina fata !

adiro96 (33 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 10:52

You are back ,a merit asteptarea , show total cu gainarii ,lipsea Martian cel cu ceafa groasa ,partenerul de afaceri a lui Mutulica ,fostul investitor de la UTA si supplier de nadejde al prafurilor fine si linuetelor de careu. Si cand te gandesti cine-l judeca pe Ando si otraveste galeria ! Halal club , halal conducere si investitori pe masura !!!

Tepes (4 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:13

Mie unul,acest articol mi se pare tras rau de par...! Cel mai slab al Mariei,de vreo cativa ani invoace. Aiureli... Intreb doar : daca se va finaliza..si cu investitii mari sa revina Dinamo acolo sus...si cei "jumuliti" sa fie cei de la stana ciobanului....?? Ce vei scrie atunci Mărio ??

liviu (10 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:13

Chapeau bas,Maria!

eu (1 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:24

@Tepes nu va cumpara nimeni, nu pana cand rinam0 va fi total la pamant. Rinam0 nu are palmaresul nici marca. Palmaresul este impartit intre CS, ONG lui Badea care are stadionul pt 40de ani si Rinam0 de cand l a cumparat neputinciosul. Practic cel care cumpara preia niste datorii si fani nemultumiti. Ar trebui investite inca 10-15milE pe 3ani pt ca Rinam0 sa si revina. N ai sa vezi :)

adiro96 (33 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:31

@tepes : sau nu ai simtul umorului sau esti NeaGoita deghizat !Eu am pus articolul in rama si m-am distrat la infinit !

Cosu (53 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:45

Outstanding!!! Hahahahaha hahahahaha hahahahaha !

Cosu (53 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:50

I'm going to file this article. Congrats Maria .

Carol K (309 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 11:51

Nu mai pot de ras,ce-as putea sa mai adaug decat ca bietul Andone "un batran suferind" a luat contact in sfarsit cu adevaratul spirit din Groapa lui Mutu Nară si a intrat in vizorul celui mai periculos caine de dincolo de moarte Chiriţă Cercel sau (daca vreti) Giani Cozoroc Întors ! Asteptam si o coregrafie de la PCH care sa reprezinte cat mai fidel tabloul descris de doamna Andries cu floarea,Mutu Costum si Ioan "alta generatie" Andone !!! :)))))

Bruce (2 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 12:00

Astept un articol umoristic precum acesta si pe tema egalului dintre fcsb si o echipa din liga a 2-a elvetiana in europa league! O echipa din liga a 2-a care a surclasat total clubul semi-amator de fotbal fcsb. Club "valoare mare". Sau aia nu e motiv de ironie ?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 12:25

mai degraba de sarcasm. ai rabdare, mai sunt chifle de dat in cosul cu „franzela, chec si cozonac” 🙂

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 12:20

...da ...sunt gainari multi ...

Maximus (2 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 12:22

Mi_a mers la suflet.

Mozzie (44 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:02

Apropos de Dinamo si de arbitrajele "la comanda" ! Ati vazut aseara golul anulat lui Juventus ? (fapt rar intalnit ei fiind cei mai mari hoti din Europa si nu numai la capitolul arbitraje) ... Exact ca golul anulat lui Dinamo la Tg Mures cu jucator aflat intre balonul centrat si poarta in ofside care a intins piciorul spre balon fara sa o atinga derutand portarul care n-a mai avut reactie iar mingea neatinsa s-a dus in plasa.Daca la nivelul Milan-Juventus se poate de ce nu si la noi aici ?

Mozzie (44 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:02

Apropos de Dinamo si de arbitrajele "la comanda" ! Ati vazut aseara golul anulat lui Juventus ? (fapt rar intalnit ei fiind cei mai mari hoti din Europa si nu numai la capitolul arbitraje) ... Exact ca golul anulat lui Dinamo la Tg Mures cu jucator aflat intre balonul centrat si poarta in ofside care a intins piciorul spre balon fara sa o atinga derutand portarul care n-a mai avut reactie iar mingea neatinsa s-a dus in plasa.Daca la nivelul Milan-Juventus se poate de ce nu si la noi aici ?

ovialex23 (4 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:02

Pai daca palmaresul e la 3 stapini si stadionul nu-i apartine, de fapt ce mai este Dinamo ? No offence pt suporteri dar la un "club" care abia se tine pe linia de plutire, citi bani ar trebui sa bage un investitor cinstit care sa o faca viabila ? Iar Mutu cu indienii lui... sa fim seriosi !

Mozzie (44 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:12

Hai poate se supara Elisabeta Lipă de toate combinatiile astea golanesti si le ia stadionul ori le baga niste chirii a la Boroi sa-i sature de gainarii.

tzusti_reloaded (4 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 13:29

CORECT CE SPUNE DOAMNA..POKEMON GO E BUN DOAR DE ARUNCAT FUMIGENE..IAR AIA CU AUDITUL..VAIIIII MA FACE SA RAD..E MANA UN-CHIULUI..IN TOT SI TOATE.. DIVERSIONISTI... DE ANI DE ZILE TOT ZIC SI-L SFINTESC PE FRATELE PIANIST..AVETI CURAJUL SA SCOTOCITI IN SUBTERANE DOAMNA? SAU VA E FRICA DE..LIDERII MINERILOR?

luminita (3 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 14:34

Suberb articol:))) Am ras cu lacrimi si te felicit Maria,

Amn (90 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 15:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Amn (90 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 15:06

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris (26 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 15:22

Uitati si parerea mea. Articolul e ok, dpdv artistic (are umor). Insa e vadit lipsit de fond. El se incadreaza in spiritul natiei astea. Adica, exprima ideea de neincredere ab initio in nazuinta de reusita. Romania e codasa, in mai toate domeniile, in proportii f mari din cauza mentalitatii si a conditiei a priori de inferioritate pe care ne-o asumam. Fotbalul romanesc e la fel ca celelalte domenii din viata tarii asteia. Fotbalul, in special in prezent (dar nu numai), reprezinta o afacere in principal. Fotbalul presupune implicit o competitie financiara intre patronii, investitorii cluburilor. Sau, altfel spus, competia si rezultatele sportive sunt girate fara automat de potenta financiara a clubului si a investitorilor. Cluburile cu cei mai potenti investitori dpdv financiar castiga competitii si obtin rezultate. In Romania, sunt 2 tipuri de investitori: cei care vor sa spele bani sau sa obtina niscai beneficii de bussines personal prin fotbal, respectiv cei care vor sa-si demonstreze niste superioritati fata de rivali si, simultan, sa obtina si niste profituri financiare. Prima categorie e pe cale de disparitie, de cand cu implicarea justitiei. Din cea de-a doua a facut parte un singur individ, Becali, fiind singurul care a inteles ca folosind o emblema in fotbalul national poate sa-si implineasca cel mai maret vis, anume acela de a-si concretiza obsesia de etalare a suprematiei, bogatiei etc. in ochii tuturor (fotbalul fiind un sport de masa). Dar ca el nu mai gasim personaje care sa-si permita o atare implicare in fotbalul national. In atare context, ambele categorii de investitori nationali fiind epuizate, trebuie cautate alternative. Alternativa cu investitii publice, practicata pe langa celelalte doua, e susceptibila si de ilegalitate si de imoralitate. Trebuie altceva. Dar este clar ca nu are nimeni solutia viabila, altmineteri s-ar fi descoperit si aplicat pana acum. Sunt putini, aproape deloc, romani potenti financiar care, castigandu-si averile in mod cinstit, neimplicati in afaceri dubioase, neincadrandu-se in cele doua categorii aratate, sa se implice intr-un domeniu (fotbal) care, cel putin la nivel national, aduce mai multe dezavantaje, decat viceversa. Concluzia este aceea, nu exista investitori romani care, in momentul de fata, sa se implice in fotbal cu investitii serioase, care sa prezume rezultate sportive pe plan national si european. Daca ar fi exista macar unul singur ar fi facut-o. Mutu a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti romani din istoria fotbalului national. E indubitabil acest lucru (proba sta atat in evolutiile si rezultatele sale la nivel international, cat si la nivel national, fiind unul dintre cai mai buni marcatori straini din campionatul italiei si cel mai prolific marcator din istoria nationalei de fotbal a Romaniei, alaturi de Hagi). Dar in plan personal, acelasi Mutu a dat mult chix. Insa, cum nimeni nu a gasit solutia atragerii de investitii marcante si investitori potenti serioasi la cluburile romanesti, in special la unul mare cum e Dinamo (al doilea dupa Steaua), orice varianta, orice metoda de incercare trebuie privita ca fiind una binevenita. A o privi in bascalie si a o considera a priori ca fiind perdanta, dovedeste nu doar amatorism, dar inclusiv natabazie. Cum spuneam, Mutu are mult de muncit pt a dovedii seriozitate in plan uman, dar in planul imaginii, al notorietatii de mare fotbalist a dovedit. Iar asta este un punct de plecare in a atrage potentiali investitori din afara. Un negociator cu rezonanta si si notorietate in domeniul fotbalistic face de n ori mai mult decat orice economist strain de o astfel de lume (vorbim despre un domeniu din care fac parte, totusi, atat la nivel sportiv, cat si de investitie, nu cele mai elevate, scolite, erudite, moraliste etc personaje). Cum nimeni nu a reusit sa atraga investitori potenti si seriosi pana acum, nu vad de ce nu ar trebui sa giram si metoda folosirii de imaginea unui fost mare fotbalist (la nivelul celor romani, evident, care sa fi lasat si ceva urme prin fotbalul de afara si isi si doreste sa se implice in fotbalul national). Veniti voi cu alte metode si materializati-le cumva, daca o gasiti pe asta ca fiind gresita si o si blamati. Dar e atat de simplu sa scrii, la o gazeta sau pe site-uri (ca nu e mare diferenta), si sa combati, dar vad ca e f greu spre imposibil sa vina cineva cu planuri concrete si mai ales sa le si aplice! In spiritul unei natii marunte!

Cris (26 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 15:34

...dovedi...

Gogu (40 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 16:06

Excelent articol. Pe bune, este o analiza fina a starii de fapt a fotbalului nostru. Andone, omul care a ridicat-o pe CFR Cluj, confirmandu-si valoarea, a venit la Dinamo, cred ca ascultandu-si inima. Dar din pacate nu stia cum a evoluat situatia acolo in ultimul timp. Situatia este similara la toate cluburile de fotbal, cu unele mici deosebiri. Pentru a aduce jucatori straini utili fotbalului romanesc trebuie sa ai bani multi, actionari potenti, probabil cluburi organizate pe actiuni. Jucatorii buni. profesionisti au impresari de valoare cu care se discuta. Nu ia nimeni exemplul lui Lucescu! Gaseste jucatori de perspectiva, le creste valoarea si ii vinde cand gaseste alta speranta. Dar are oameni, nu "gainari".

florin (48 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 17:33

Ma tot uit, cand la Giovani Becali, cand la Nicu Gheara si nu-mi dau seama care aduce mai bine a indian, ca jumulitori de gaini par amandoi. P.S. Na, ca ne-a dat Mutu peste nas. Ceccarelli, 33 ani, fost coleg al lui Mutu la Cesena, a semnat cu Dinamo. Nu a mai evoluat într-un meci oficial din aprilie, dar s-a aflat o saptamana in probe la Dinamo.

Dan54 (9 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 20:35

Doamne , doamne, cati oare vor mai lua teapa cu Mutu? Trebuie sa fii *** sau sa u ai habar de nimic ca sa aduci presedinte la Dinamo o nulitate ca el. Domnul Andone a suportat multe, ce mai conteaza daca il are sef pe Liniuta....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (16 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 22:31

Geniala ca intodeauna!

vasilica (1 comentarii)  •  23 octombrie 2016, 23:02

Va ajunge Dinamo o echipa ***? Wow!

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  24 octombrie 2016, 8:58

Din cite stiu in acest moment doar 2 cluburi nu au intrat in insolventa . Pe Craiova nu o iau in calcul ca inca nu se stie daca e " cal sau magar " !! In rest ? Cunosti vreun investitor puternic eventual anglo saxon care a preluat vreun club de fotbal romanesc ?

Emilian (34 comentarii)  •  24 octombrie 2016, 9:50

Superb!!! Excelent scris si punctat lucrurile esentiale!! Sunt dinamovist, dar strategiile lui Negoita sunt de rasul lumii! Bine spus: "lantul amagirilor". Iar venirea lui Mutu nu are decat un singur scop: deturnarea atentiei de la patron si lipsa banilor.

Comentează