Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cuminţenia celulelor

Cu prejudiciul în Dosarul Transferurilor, statul român lua opera lui Brâncuşi la pachet cu statuia Justiţiei

Permalink to Cuminţenia celulelor
vineri, 21 octombrie 2016, 9:12

În august, statul român mai avea de recuperat în jur de 6 milioane de euro, din prejudiciul de 13 milioane de euro stabilit în Dosarul Transferurilor. După pronunţarea verdictului, în martie 2014, a ieşit la iveală, ca de obicei, luciul de sărăcie din conturile vinovaţilor. Justiţia face ea ce face şi condamnă numai cazuri sociale, numai cetăţeni care n-au după ce bea apă la TV. Rar să nimerească pe vreunul mai înstărit, care să achite paguba şi altfel decât adăugând plusvaloare mediului academic.

După gratii au mai rămas Cristi Borcea şi Victor Becali, care a făcut deja cerere de eliberare condiţionată. El a plătit ceva, scrie Digi24, nu tot, dar a dat înapoi în jur de 1 milion de euro. Pe când fratele lui, Giovanni Becali, n-a achitat niciun firfiric din cele 5 milioane de euro datoraţi. Şi totuşi a fost eliberat, la jumătatea lui septembrie. Executase o treime din pedeapsa de şase ani şi două luni.

Fiscul paşilor pierduţi
Deocamdată, statului nu-i rămâne decât să dea anunţ la mica publicitate de obiecte pierdute, despre banii de la fostul impresar. Sau să caute o soluţie pentru a-i lua înapoi. O soluţie mai practică decât persuadarea soacrelor, verilor de-al treilea şi altor rude îmbogăţite peste noapte. De pildă, să studieze confiscarea de la terţi. E prevăzută în noul Cod Penal, cel după care au fost condamnaţi cei opt care au fraudat fotbalul.

Tot noul Cod Penal prevede şi eliberarea condiţionată doar după achitarea integrală a prejudiciului.

La doi ani de la verdict, ANAF n-a descoperit niciun instrument legal prin care să înfăptuiască dreptate şi sub aspect strict materialist, nu materialist-ştiinţific, cu bonusuri pentru beletristică. Dacă Fiscul n-a descoperit nicio „portiţă”, înseamnă că nu există. Înseamnă că parlamentarii, şi ei, nişte sărmani, întreţinuţi de nepoţi, au făcut iar zid pentru orice eventualitate.

Neputinţa autorităţilor în faţa averilor penale schimbă sensul moralei de la sfârşitul acestui dosar mamut. Cine fură azi un bou mâine înapoiază un ou, dar numai dacă nu e prevăzător.

Cât alţii într-o mie de ani
Un român cu salariu mediu munceşte 500 de ani pentru 5 milioane de euro. Giovanni Becali a demonstrat că e nevoie de doi ani şi jumătate de „comportament ireproşabil”. Prejudiciul din Dosarul Transferurilor acoperea cu brio preţul Cuminţeniei Pământului. Cu ce mai strângeam din alte dosare de corupţie, poate luam şi-un sclav mai prizărit de-al lui Michelangelo. Odată şi-odată, tot trebuia să înlocuim peştele de pe televizor cu ceva mai solid. Să ne bucurăm şi de alte binefaceri ale civilizaţiei, pe lângă apa caldă.

Greşelile cetăţeanului se plătesc
E drept, parte din suma datorată în Dosarul Transferurilor trebuia să ajungă la cluburi. Până sosesc – de pildă, Rapidul i-a cerut în instanţă, plătesc tot contribuabilii. Bani pentru stadioane, bani şterşi din dreptul ANAF, în voga insolvenţelor, bani spălaţi prin contul primăriilor, bani pe bilete şi abonamente de cablu TV. La sfârşit, tot cetăţeanul achită nota şi în fotbalul profesionist. Undeva, trebuie să fi greşit şi el, n-o fi chiar cetăţean model, uşă de biserică. O fi păcătuit el cu ceva împotriva statului, de se răzbună, trimiţându-i toate facturile.

A greşit când a ţinut cu o echipă. Tot ce-a strigat în tribune s-a întors împotriva lui. A greşit când a cerut dreptate. S-a ales cu o sfidare în plus şi nişte cheltuieli de judecată. A greşit când s-a grăbit să-l transfere pe Brâncuşi din străinătate, arzând etapele. Întâi trebuia să încheie socotelile cu operele aflate deja în vestiar. Să le evalueze, să le valorifice. Făcea şi o economie la buget. Nu trebuia decât să-i ia pe cei opt condamnaţi din boxă şi să-i mute pe piedestal, în hol la BNR. Să-i expună sub titlul „Cuminţenia buzunarelor”, instalaţie cu inginerie, şi să taie bilet pentru vizitatori.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

brod (87 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 9:19

„noul Cod Penal prevede şi eliberarea condiţionată doar după achitarea integrală a prejudiciului”. cu CSM-ul ați vorbit despre chestia asta? ar însemna că niște judecători fac *** pe codul penal?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragos (19 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 9:58

Un roman cu salariu mediu nu castiga 900 de euro pe luna... In rest, plastic, ca de obicei. Si de neinteles pentru scriitorii de dupa gratii :) Pentru ca, se stie, asta inseamna sa fii mafiot in ziua de azi

gintonic (44 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 11:14

Totul porneste de la politicieni!... daca ei nu ar face scut si privilegii (legi) pentru infractori, tara noastra ar fi mai prospera, hotii ar plati prejudiciile si altii nu ar mai indrazni sa fure!....

gintonic (44 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 11:25

Totul porneste de la politicieni!... daca ei nu ar face scut si privilegii (legi) pentru infractori, tara noastra ar fi mai prospera, hotii ar plati prejudiciile si altii nu ar mai indrazni sa fure!.... am avea sport, cultura, sanatate, educatie, infrastructura! Am avea respect de sine si respect din partea tarilor europene!... Asa, ne zbatem in mocirla creata de acesti lacomi, fara de Dumnezeu !...

Razvan (41 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 11:55

Ce umor obosit aveti, doamna Andries! Banuiesc ca numai dvs va credeti amuzanta!

Mihai Carmel (8 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 12:17

Buna aia cu pestele de pe tv.. Neaparat si broderia de sub el, "mileu" in termen popular.. Doamna, va iubim !! Ps: forgive Răzvan , he's an *** !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 13:42

ps: drept sa spun, si pe mine ma bate uneori gandul asta

Cristian (5 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 13:01

Băi Răzvane, femeia chiar scrie bine! De ce te bagi ca pr o stul în seamă! Sau ai vreo rudă nenorocită care și-a trecut averea pe numele mele unei mătuși de-a VII-a? Stai jos, 2 !

BN (14 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 14:24

Scris destept. Este motivul pentru care va citesc constant. Si nu-mi contrazic comentariul la articolul Dvs anti-Daum (de acum un secol, parca). Fiindca atunci cand cineva scrie in afara convingerilor sale, cuvintele sale atarna in loc sa radieze. In acel articol nu radia nimic, pe cand in celelalte pe care am avut ocazia sa le citesc, da :-)

vasco (317 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 15:57

@Razvane,unde vezi tu umor,nerodule?!

mal. (71 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 16:00

Felicitări... din nou un articol pe care l-am citit cu mare plăcere! Regulile comunității românești (aș-zisa "societate") sunt greu de descifrat și de înțeles. Cu atât mai greu de respectat... cu atât mai ușor de eludat!

florin (48 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 18:04

Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, ambasadorul Franței - François Saint-Paul, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu, Cosmin Alexandru, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Virgil Stănescu incearca de ceva timp sa ma convinga ca Brancusi e al meu. Aproape reusisera. Dar acum...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 13:36

pe mine m-au convins angajatii Primariei Tg. Jiu, aia care au spalat Coloana cu mopul si Poarta Sarutului cu furtunul. fapte, nu vorbe. iata ce inseamna un simt dezvoltat al proprietatii. poate prea dezvoltat 🙂

Doru (13 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 18:24

Pentru Razvan: si eu o cred amuzanta!

Bog (8 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 19:18

Incet incet se intorc toti fiii ratacitori acasa, ar trebui sa-i primim cu petreceri pe cinste ca poate ne-or da si noua din banii sparliti inapoi.

popa marcel (2 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 21:33

televiziunile si ziarele au promovat la ei din greu.asa ca si voi santeti vinovati ca ati creditat niste hoti ca mari investitori.

koko (1 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 23:37

Articolul mi-a descretit fruntea si m-a intristat amar pentru cat adevar descrie.

bubucul (75 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 9:18

Super tare articolul! Felicitări!

Comentează