Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tineretul, ratat, dar ieftin

Deşi FRF a câştigat toate disputele cu Hagi, "naţionala" Under 21 a pierdut încă o calificare

Permalink to Tineretul, ratat, dar ieftin
luni, 17 octombrie 2016, 11:13

Înfrângerea din ultimul joc, cu Bulgaria, scor 2-0, n-a făcut decât să confirme tristeţea din meciul cu Danemarca, pierdut cu 1-3, la începutul lui septembrie. Săptămâna trecută, „naţionala” de tineret a ratat calificarea la Euro 2017.

E greu de spus dacă acesta mai e un eveniment sau nu. Mai degrabă nu. Au trecut 18 ani de când „tricolorii” mici n-au mai ajuns la un turneu final. Încă de pe vremea lui Mircea Sandu, FRF a plasat abil sub preş neîmplinirile juniorilor. Obiceiul detaşării în funcţie de scor s-a păstrat, chiar dacă noua conducere a Federaţiei susţine că pune mare preţ pe tineret. Fireşte, nu într-atât încât să-şi rupă din bonusul de la UEFA pentru el.

Nicio reacţie la vârf, aşadar, după eşecul de la Under 21. În timp ce-i prelungea până la lift contractul lui Daum, FRF a uitat să-i ceară demisia selecţionerului Cristi Dulca. După meciul de la Stara Zagora, n-a mimat implementarea. N-a anunţat nicio analiză, nicio măsură. Unde a fost totuşi problema? Hagi critica selecţia lui Dulca. Selecţionerul a replicat: „Cel mai slab meci l-am făcut acasă, cu Bulgaria, când au jucat toţi fotbaliştii menţionaţi de Hagi”. Un meci slab au făcut şi acum, fără recomandările lui Hagi. Dacă pe oricine ai convoca, performanţele îţi dau cu minus, înseamnă că problema nu e la jucători.

Tehnicieni low-cost
Problema se află pe banca tehnică şi nu se numeşte neapărat Cristi Dulca. Pe parcursul campaniei pentru Euro 2017, bulgarii au avut un singur antrenor la Under 21. Pe când tineretul nostru a avut trei. Viorel Moldovan, angajat în iulie 2014, după tot tacâmul corporatist, a stat patru luni. A urmat Mihai Teja, care a plecat după o lună. Dulca a fost prezentat oficial în februarie 2015.

„Nu ţin de post, dar nu cred că ar fi o idee bună ca FRF să mă schimbe. Trebuie continuitate”, comenta clujeanul. Într-adevăr, locul băncii de la Under 21 se află în Gara de Nord. Tehnicienii doar poposesc pe-acolo, în drum spre joburi adevărate. Înaintea lui Dulca, şi Balint a primit propunerea de a pregăti tineretul. „Nu mi se părea normal să-mi dea un salariu mai mic decât cel al secunzilor lui Iordănescu”, şi-a explicat refuzul fostul internaţional.

Deşi FRF se laudă că investeşte în tineri, alege soluţii low-cost când vine vorba de antrenori. La „naţionalele” de juniori a crescut salariile, de la 600 de euro la 1.800 de euro lunar. Echivalentul unui ajutor de şomaj în fotbalul profesionist.

Regele, fiert, prăjit sau tocat?
FRF cheltuie mai mult căutând talente în carul cu fân sau în Academia Duty Free decât pregătindu-le. De ce s-ar mai obosi? Descoperă numai fotbalişti unul şi unul, gata antrenaţi de Bisisica. Pe lângă selecţioner, „naţionala” de tineret are nevoie şi de alţi specialişti. Staff-ul Belgiei, la Under 21, e la fel de numeros ca staff-ul lui Daum, 15 oameni, 15 guri de hrănit, dintre care doi medici, doi fizioterapeuţi, un masor, un analist video.

Nu mai vorbim despre bucătari şi manageri de veselă. Măcar după a doua înfrângere cu bulgarii, era de aşteptat ca şeful FRF să fie la cuţite cu polonicul. Nu cumva ai noştri au mâncat tocăniţă, iar ai lor, ghiveci? Dar nu, nimic de genul acesta culinar! Conducerea federală s-a ocupat de copt comunicate în care să-i demonstreze lui Hagi că n-are dreptate. „Practic, Viitorul a avut în medie 3 titulari la fiecare meci al României 21”. Teoretic, Federaţiei nu-i mai rămâne decât să-i apuce pe juniori de picioare şi să-i aplice Regelui lovitura de departajare.

Asta e, de fapt, tot ce-a reuşit FRF, în materie de fotbal juvenil, în ultimii doi ani. Să se certe cu Hagi. Primul nume, înaintea usturoiului prăjit, pe lista cu greu digerabili. Întârzie calificările, bine că replicile sosesc prompt. Deşi face scouting pe uliţă şi lobby în mahala, în numele lor, Federaţia nu se luptă pentru cauza tinerilor fotbalişti. Se luptă, la fel ca întotdeauna, pentru putere.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Sasa (9 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 11:58

Legat de antrenori: Daum l-a bagat pe Rotariu la nationala mare (e drept cu Armenia), iar Dulca l-a tinut pe tusa la tineret . Si dau cazul lui Rotariu pentru ca e de la Dinamo, nu de la Viitorul (sa nu spuna ca il aplaud pe Hagi).

ciurescu petru (19 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 12:23

Mai lasa-l pe rege,ca-i de tinichea,iar din *** nu faci bici. Si mai vrei sa si pocneasca! Si Dumnezeu a facut lumea in sase zile cosmice,iar voi vreti s-o faca Burleanu intr-o secunda. Aveti bunul simt sa recunoasteti ca razboiul este al frustratilor Hagi,prunea,Petrescu. Popescu macar are bunul simt sa fie mai moderat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 12:34

Doamna Andries, trageti un semnal de alarma si sesizati atat FRF cat si Liga pentru ca echipa lui GIGI VALIZA incalca regulamentul nefolosind un un jucator sub 21 de ani . A facut-o in partea a doua a meciului cu U CRAIOVA cand in teren a fost introdus Ovidiu Popescu , nascut la 27 .02 1994 (22 si 7 luni) pt ca apoi sa-l foloseasca si in meciul de aseara cu Medias tot in postura de jucator sub 21 de ani ............................. Verificati si dvs. si daca este intradevar asa sesizati printr-un articol forurile mai sus pomenite care trebuie sa ia masurile cuvenite impotriva acestei incalcari de regulament................. Echipa lui GIGI VALIZA trebuie sa fie pedepsita cu echivalentul a doua brichete - mai pe romaneste , sa piarda cu 0-3 cele doua meciuri in care a incalcat regulamentul . Trebuie verificat daca acest jucator a mai fost introdus si in alte meciuri in postura celui de 21 de ani .

mickey13 (2 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 12:56

Leftere, da, au mai fost si alte meciuri! Dar Ov. Popescu este eligibil pt U21, deci, implicit si pt a ocupa locul U21 din echipa Stelei. Frustratule! In alta ordine de idei, in articolul asta era vb de altceva!

mickey13 (2 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 13:04

Inca un lucru, ref. la Steaua-Gaz Metan... Sa-l linistesc pe dl Lefter... Gaz Metan a avut un jucator eligibil pt U21, dar era sarb, or regula FRF-ului NU interzice acest aspect! O regula stramba (parerea mea), dar care poate da roade. Mai bine obligau echipele sa aiba echipe de tineret!

Naica (74 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 13:24

Mariuco, te rog, cu tot respectul pentru meseria pe care o practici cu brio, sa faci o cuvenita rectificare in ultima propozitie: substantivul "putere" sa fie substituit cu "BANI". Ca sa nu spuna careva ca " o dai pe dupa cires"!!!

Geo (15 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 15:00

Iar scandal..iar praf in ochi la prosti. Ce bine era pe timpul lui SAndu...daaa..20 de ani de super performanta in fotbal, calificari pe banda de la nationala mare pana la U15. O multime de scoli de fotbal contruite, asa multi specialisti trimisi prin tara pt a descoperi copii talentati...a venit Burleanu..s-a terminat tot..nu mai avem nimic asa deodata...Asa ne place noua sa ne legam neaparat de cineva fara sa analizam mai profund problema. La nationala acelasi lucru...antrenorul...antrenorul demisia..am schimbat 3 antrenori, nimic divers...jucatorii tot anonimi sunt nu s-au transformat in fotbalisti adevarati...trezirea. trezirea doamna ziarist

Carol K (309 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 15:00

Avem si noi o Academie performanta manageriata de cel mai mare jucator Romaniei all time (asa spun statisticile) ! Ce facem ? Pai ii facem concurenta ce numai la Constanta sunt talente ? De parca Hagi i-ar strange doar din Dobrogea.... Banii alocati sa mearga astfel la asazisi descoperitori de talente din toti coclaurii tarii ca sa "mănâncă si gura noastra" ceva ! Adica a lor,de la Bucuresti.Hagi mai primeste si un mare IGNORE la selectii ca sa fie burlăneala totala si ratarea calificarilor asigurata.O calificare presupune pretentii in plus,e cu bagatul mainii in buzunar nu mai bine stam noi pe-acasa decat sa ne facem naibii de ras pe-acolo ?

musan (1 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 15:03

Apropos, Belgia cu cei 15 bucatari , a ratat calificarea domnisoara ! Amatorism la fel ca la FRF !?

alex (345 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 17:04

Un bun si oportun semnal de alarma si o situatie in oglinda cu cea de la echipa de seniori, unde tot 18 ani au trecut de la ultima calificare la un turneu final mondial, dar in care orgoliile si interesele pentru bani si putere au primat in randurile conducatorilor in dauna performantelor sportive, acestea trecand firesc in plan secund la toate nivelurile.

Adiro96 (33 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 17:48

Dulca , Enache poate ar iesi pe usa din fata cu o demisie de onoare dar ei doresc continuitate in mediocritate !

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 19:57

Hagi e un mare antrenor ...luati de la el tineri fotbalisti ...ca s buni ...au luat 5-0 de la Gent...

gigelos (37 comentarii)  •  18 octombrie 2016, 3:10

Am 46 de ani , generatie ce Raducioiu , Stanici etc . Antrnorii cu rezultate la copii erau oameni maturi spre 60 de ani , trecuti prin viata , cu dragoste de nepoti , echilibrati nu tineri ce invata acum meserie. E o treaba mai serioasa decat pare nu e o gluma. Teja , Dulca , Viorel Moldovan intai sa se lamureasca ce-i cu meseria asta , sa se defineasca si apoi le dai viitorul unor copii pe mana. Ei acum sunt doar cu gandul pe plecare , trece timpul si se grabesc si ei sa-si gaseasca vreo echipa pe undeva. Pitzi Varga , Bukossi , cei de la Sportul de la Pitesti erau antrenori de copii , asta faceau , asta chiar le placea si vroiau sa faca.

brod (87 comentarii)  •  18 octombrie 2016, 9:54

de ce nu i sdă lui Hagi o națională de juniori? în paralel cu Viitorul, dacă la handbal fete se poate...

Comentează