Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Kazahstane, nu fi trist, trafaletu-i moralist

FRF reclamă la UEFA că i-au fost furate specialităţile casei: arbitrajele lamentabile şi terenurile execrabile din Liga 1

Permalink to Kazahstane, nu fi trist, trafaletu-i moralist
joi, 13 octombrie 2016, 12:00

„În primul rând, a fost acea suprafaţă de joc, care, din punctul nostru de vedere, nu permite jocul de fotbal”, a spus şeful FRF, pe aeroport, la întoarcerea din Astana. Punctul doi al reclamaţiei pe care-o depune la UEFA îl reprezintă arbitrajul: „Cred că nici nu am fost lăsaţi să jucăm. Pe de o parte, de violenţa şi de duritatea unora, iar pe de altă parte de o rea-intenţie sau incapacitate”. N-a dat nume, să nu se prindă avocaţii.

Singurul câştig al memoriului federal este că abate atenţia de la „tricolori”. Depresurizează banca tehnică. În rest, arbitrajul portughezului trecea oricum prin sita comisiilor UEFA. Iar terenul din Kazahstan va face flori de măr, până să fie schimbat. E specie ocrotită de compromisurile din industrie.

Nefericiţi, precum Vassaras
Merge puţin zgomot, ca paravan, la adăpostul căruia „tricolorii” să-şi panseze surâsul. E chiar indicat. Dar numai în scopul ăsta. Dacă FRF vrea să dea lecţii de civilizaţie, să înceapă cu fotbalul din propria gubernie. Cu arbitrajul din Liga 1. La fel cum se plânge acum Federaţia de „reaua intenţie sau incapacitatea” brigăzii din Astana, s-au plâns şi echipele de club, în ultimele etape. S-au plâns la pereţi.

Abia după două săptămâni, şeful CCA i-a răspuns corului indignat. „Nu sunt fericit”, a declarat Vassaras. Şocant. Asta sporeşte cu unu numărul nefericiţilor din campionat. Abia acum putem vorbi despre o mulţime mohorâtă, care merită atenţie.

„S-au făcut greşeli, asta e clar”, a continuat Vassaras. Surprinzător, cine ar fi crezut? Supervizorul a invocat zornăitoarea moştenire, „ştiam că sunt probleme de când am venit”. Formidabil, ce mai circulă informaţiile. Apoi a dat asigurări că arbitrii greşesc democratic, „împotriva tuturor echipelor”. „Pot distinge între intenţie şi greşeli”. E un talent al lui, dobândit la locul de muncă. Talent sau deformaţie profesională.

Cluburile din Liga 1 trebuie să-l creadă pe cuvânt. Dar asta nu ridică peste media acceptabilă nivelul arbitrajelor de etapă. Echipele tot pierd puncte, competiţia suferă.

„Facem un plan pe zece ani”, zice Vassaras. În sfârşit, o abordare serioasă. Nu e ca şi cum ai propune o reformă superficială, pe 9 ani sau pe 8 ani. În acest deceniu, arbitrii trebuie lăsaţi să se concentreze „la ce au de făcut”. De exemplu, să nu lase echipele din Liga 1 să joace, vorba şefului Federaţiei.

Ei, cu plastic, noi, cu arte plastice
Cât despre suprafaţa de joc, FRF ar trebui să observe şi pajiştile, butaforic vorbind, pe care le licenţiază în campionatul intern. La sfârşitul lui august, campioana României a jucat pe teren propriu vopsit cu FC Voluntari. Până la final, ambele echipe evoluau în verde. „S-a luat vopseaua pe ghete”, au reclamat oaspeţii. Cine să-i audă? Federaţia? Nu i-a şoptit nicio bidinea, niciun observator, niciun Duru.

Arbitrul Colţescu a apreciat demersul impresionist, într-un singur strat, al organizatorilor. A considerat că se poate practica fotbal pe pământ pictat cu lavabil. Din una-n alta, ne-am trezit că şi celălalt Nicolae Grigorescu e al fotbalului nostru.

Arbitraje „incapabile” sau „cu rea-intenţie”. Terenuri infernale. Aldehide în iarbă. Specialităţile casei administrate de Burleanu. Cât respect are FRF pentru fotbal, pentru frumuseţea lui, pentru spectacol, atât are şi Kazahstanul. Doar că n-o arată prea des la televizoarele noastre. Data viitoare, când joacă, să ne spună, şi le împrumutăm un trafalet, să aibă şi ei un teren ca lumea.

Burleanu n-are decât să strige, să victimizeze strict echipa care-i aduce prime, să predice într-un nor de fulgi şi pene galbene. Riscă să scape canarul din gură. Să se dea de gol că foloseşte cuţitul şi furculiţa doar în deplasare.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 12:41

Eventual sa se dea si cu niste prenadez in fata portilor sa nu mai alunece Enache...A alunecat pt ca si-a schimbat brusc centrul de greutate atunci cand se arunca in fata cu obiectul numit generic cap procedeu marca inregistrata, pana acum a cules 3 etape suspendare in Europa si doua puncte lasate la Astana ...cam pagubos acest individ,pestera in care a crescut se vede ca era una confort 3 spre 4...

otulbu (15 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:09

Burleanu, expertiza si competenta :) Dar asezati-va linistiti la locurile voastre ca se pregateste de bal Anamaria. Si atunci sa vedeti pas de deux in fotbalul mioritic.

pamfletaru (40 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:32

daca ana maria va castiga frf, fotbalul nostru isi va schimba look-ul ,va trece la coafura palmier :)

rammstein (18 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:32

lasa fata mea ca in 2018 va candida centurista la sefia frf!!!...dupa ce-a inghitit multe capete innadite!!,acum se vrea si la conducerea frf-ului....unde mai pui ca-l pune si pe analfabetul de sot antrenor la nationala ...ba in ce tara traim???..cand o parasuta ordinara vrea sa ajunga sef peste tot fotbalul romanesc....dupa gurista de la voluntari si aia venita tot de pe centura politicii ,acum o sa avem si un la fotbal.....mai ramane ca *** sa ia gimnastica sectia maciuci...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial (182 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:57

cica 'FOTO Polonezii ne-au dat clasă! Cum a pregătit rivala noastră meciul cu Kazahstan de pe "sinteticul blestemat"' ne-au dat clasa reusind tot un egal. asta da, nene. ne-au aratat ei, polacii, cum sta treaba!

Carol K (309 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 14:05

Vai de noi...Ne manelizam cu totul.

Razvan (8 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 14:41

Un articol mult mai bun si la obiect decat precedentul. In alta ordine de idei,as vrea sa va mai vad in emisiuni televizate despre sport.Stiu ca in trecut mai participati,cred ca si-ar gasi loc si parerile dvs. intre atatea altele,mai mult sau mai putin avizate.

Anonim (109 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 14:58

Nu este cazul sa ne plangem in mod excesiv cu terenurile de la noi, atata vreme cat clujenii nu s-au invrednicit sa-l schimbe pentru meciul cu Muntenegru, dupa un festival cu priza la publicul (f) tanar si atat! Secundul lui Sumudica se plangea ca terenul a ajuns in starea precara cunoascuta acum cateva saptamani din cauza unui act de sabotaj din parte acelor care se ocupau de intretinerea lui. Nu stiu daca Maria se uita la ce se mai intampla prin alte campionate, insa o informez ca Allianz Arena a avut pana acum vreo 3 saptamani o suprafata de joc cu nimic superioara celui de la Giurgiu; acelasi lucru s-a intamplat si prin Franta, pe stadioanele care au gazduit meciuri la Euro si nu numai. Chiar francezii sustineau ca terenul stadionului din Lille a fost vopsit!! Am vazut un teren fara gazon chiar si in Scotia, unde clima permite cresterea ierbii tot timpul anului! Ce, ne comparam cu englezii la acest capitol? Cu ei nu se compara, iata, nci nemtii sau francezii! A.

FYRY (21 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 15:05

Madame Andries,constat cu placere o semnificativa imbunatatire a articolelo dv,...ultimele 5,cel putin,va ti lepadat de hating,sunteti critica ,observatoare(singurul jurnalist care a facut legatura intre arbitrajul din liga 1 si astana,plus gazonul si terenurile omologate cu bidineaua,demontand astfel versiunea de carton a lui burleanu,de altfel patetic non stop,cu declaratiile sale corporatisto dambovitene) si ceea ce e mai important...obiectiva,BRAVO,CHAPEAU!

Adiro96 (33 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 18:00

Mult mai bun articolul decat precedentul !

dan (9 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 19:30

Eu am inteles doar ca "Vai ce prost au jucat...atat de prost ca tre sa dea vina pe ceva!" Pai, poate nu ai vazut meciul. 2 penaltiuri clare + un rosu. Nedate. Alte doua ocazii imense ratate din cauza terenului. Ei nimic. Zero. Nada! Despre ce vorbim?? Ce vreti voi? Sa plece toti ca sa vina cine?? Si pe de alta parte suntem cumva campioni mondiali si nu am aflat inca? Sa batem tot, peste tot? Atat putem acum. Facem tot ce putem sa putem mai mult. E simplu. Doar sa vrei sa vezi.

Andrei (15 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 19:55

Maria, cred ca e un pic fortat sa mutam discutia in plan intern. Se pierde pe drum coruptia care domina UEFA si care a facut ca grupele EURO sa includa echipe din Asia Centrala, cu infrastructura medievala si stil de joc care seamana cu tortura din aceeasi perioada istorica. Sa il lasam deocamdata pe Burleanu; totusi nu putem compara rigorile si pretentiile unui meci intenational la nivel de reprezentativa cu cinditiile de joc interne. Nu mi se pare ipocrit sa te plangi de UEFA cand la tine in ograda treaba e poate si mai nasoala. E un alt nivel si e normal sa astepti mai mult decat ceea ce a oferit Astana.

gio (4 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 22:17

Daca aveai un pic de curaj si aminteai de destulele episoade in care am avut si noi parte de arbitrii gazdari erai chiar buna. Ce se intampla in Liga 1 nu este relevant pt episodul kazahstan, in schimb arbitrajul acelui scotian cu finlanda, sau acelui arbitru din returul cu sparta praga cand a eliminat un ceh fara sa fie clar nimanui pt ce, astea ar fi fost relevante. Indiferent ca a fost cu folcloriste sau nu.

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 6:14

M-a suparat acest scor egal cu Kazahstan. Cu o echipa solida dar fara fotbal, noi trebuia sa aplicam o tactica de posesie continua fara sa lasam adversarului, actiuni cu balonul rotund, pe un teren suparacios si bolnav ca suprafata de joc. Jocul adversarului a fost periculos si dificil in exprimare. Noi santem de vina, deoarece, nu am gasit o solutie de joc care sa-l scoata pe adversar, din joc. Am impresia ca dupa 5-0, euforia s-a cocotat sus la cap si am catapotat exact cand nu trebuia. O gresala care ne va da batai de cap, spre un final de calificare la Mondialul Rusesc. Ne trebuie ceva noroc ca sa remontam o speranta a calificarii. HAI ROMANIA!

ciupi (400 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 6:39

lasand la o parte lucrurile secundare, eu pastrez in memorie petrodolarii portughezi pe care javrutza aia i-a incasat, ca de incompetenta nu era vorba. omu' avea schema si se tinea de ea: "dati-le la gioale, ca de NEFLUIERAT ma ocup eu".

vandoreli (8 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 8:50

E normal sa vina Prodanca ! Acum sunt promovati la conducerea FRF doar cei care nu au jucat fotbal in viata lor ! Si atunci sa vedeti cum va progresa fotbalul romanesc "IN jos "

Petro Burgener (11 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 22:09

Stimata Maria, de data asta nu sunt de acord cu ceea ce ai scris in art. In primul rand nu se poate compara arbitrajul din Liga 1 cu cel din preliminariile CM, nivelul ligii 1 este inferior, dar nici nu-mi amintesc ca vreun arbitru sa fi gresit in felul asta la un meci din prelim. CM sau la alt meci oficial international la orice nivel. Greselile portughezului ne-au dezavantajat decisiv! Apoi la fel, terenurile din tara, care asa cum sunt, pot spune ca marea majoritate sunt mult mai bune ca cel din Astana, teren pe care joaca nationala Kazahstanului, precum si Astana in CL! Deci dupa cum s-a spus, in CL ei nu au pierdut niciun meci pe acest teren! Polonia a facut egal ca si noi! Dar unii dintre noi nu sunt multumiti de rezultat! Nu zic ca au jucat bine dar in conditiile unui teren prost si arbitrajului partinitor rezultatul e bun! O lovitura de la 11 m. se mai si rateaza dar ia sa fi dat arbitrul in min 10 cartonas rosu si penalty, nu se schimba foarte mult meciul? Asa ca a fost normal ca ai nostri sa se fereasca de adversari, credeti ca risca cineva sa fie acidentat si stea o luna-doua pe tusa?

EO (11 comentarii)  •  16 octombrie 2016, 18:42

domnisoara andries, care e diferenta dintre un jurnalist critic si un simplu agitator? eu, unul, am mai scris si prin alte partzisoare, is satul de agitationismul jurnalizdic, ca sa cam citez, al ultimilor ani, ***, reperindate si utlraperindate in ultimii 26 de ani si sunt absolut convins ca lipsa publicului are prea putin a face cu burleanu si daum, ci mai degraba cu ioanitoaia, fratii becali, lupul moralist craciunescu (!), mitica si mircica. am convingera ca amaratii astia nici macar vinovati nu stiu sa fie, dar vad cladirile, hotelurile, ziarele ridicata pana la soare de cei enumerati mai sus (***, GB+VB ETC), monumente vii, capodopere ale nenismului si mitocaniei secretarului partid trezit boss in democratie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează