Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ciocolată cu „Bă”-uri

Deşi a folosit-o ca monedă, să-şi procure imagine şi fotolii în politică, Becali spune că nu dă doi bani pe marca Steaua

Permalink to Ciocolată cu „Bă”-uri
marți, 27 septembrie 2016, 11:35

„Să vedem câţi bani vor cere”. Gigi Becali îşi freacă mâinile. Îi miroase a „tun”, după ce Guvernul a pus în dezbatere publică hotărârea privind sublicenţierea mărcii Steaua. „Eu aş da pe an undeva la 10.000 – 20.000 de euro, aşa, simbolic. Pentru că marca asta nu produce nimic”. E un fel de Cuminţenia Pământului în primăvara europeană. Leneveşte, aşteptând să dea în clocot apa de mămăligă.

Perspectiva unui alt negoţ cu statul îi surâde patronului vicecampioanei. Pregăteşte terenul intimidând vânzătorul, cu teoria lui radicală despre eradicarea marketingului. „Pierdeam 10.000 de dolari pe lună cu fulare şi materiale promoţionale. Atunci am desfiinţat serviciul de marketing şi nu mai vând nimic”. Păcat că l-a desfiinţat, înainte de a încerca să vândă şi produse sub marcă proprie. De exemplu, valize cu bani.

„Nu-i interesează pe oameni ciocolata Steaua”, a conchis Becali, citat de News.ro. Ignoră evidenţa, faptul că el însuşi este o ciocolată pe care scrie Steaua. O ciocolată vorbitoare, dansatoare, poruncitoare, plină de „Bă”-uri şi de alte interjecţii. Dar ambalată în foiţa de aur a celui mai popular club din sportul românesc.

Branding cu fotbal şi religie
Becali s-a împachetat şi s-a vândut ca om politic şi ca personaj public având Steaua pe etichetă. Fără marca roş-albastră, imaginea lui nu sărea de preţul psihologic al cepei degerate. Era un simplu reparator de Maybach, nu şoferul unui vehicul de lux, pe bază de fotbal. Când a urcat echipa pe scena electorală de la Bacău, în 2004, executa o mişcare de marketing politic. N-a ajuns alături de preşedintele ţării la masă pentru că e un excelent practician al notelor de plată. Steaua, „care nu produce nimic”, i-a furnizat astfel de rampe.

În 2008, când a ratat pragul electoral, admitea că reţeta lui de succes are limite: „Nici dacă ar fi câştigat Steaua Liga Campionilor nu aveam şanse!”. Exagera, pentru efecte de scenă. Adevărul e că pe oameni îi interesa ciocolata Steaua, nu şi crema de ghete Pipera, care şterge urmele de antrenor de pe tălpi. În campaniile următoare, Gigi Becali s-a rebranduit: de la marketingul supărat pe legende la maneaua de advertising. Pe afişele de la locale, în 2012, garanta cu Rolexul că se pune „în slujba Bisericii şi a Bucureştiului”. Cezarul de la BOR probabil n-a aşteptat cu anii, ca statul, până să-şi revendice emblemele.

Oricum s-ar reinventa, cercetător ştiinţific în pungă, antrenor ambulant, jupân practicant, fără Steaua pe copertă, lui Becali i se prăbuşeşte cota la bursa audienţei. Acum mimează dezinteresul, mai-mai să lase statul cu marfa pe stoc. Procedeu standard în speculă. Nu ar fi ajuns în Top 300 dacă ar fi plătit de fiecare dată cât cere clientul. În plus, a testat deja manevra, când a preluat clubul la preţ de ruină. Asta aşteaptă şi acum.

Reclama gratuită, nepreţuită
Indiferent ce obţine, nu schimbă istoria. Nu rotaţia terenurilor, ci rotaţia acţiunilor la clubul din Ghencea a reprezentat marea lui lovitură. Acum socoteşte cu glas tare cât valorează marca Steaua. Ar trebui să calculeze în gând cât l-ar fi costat pe el locul în politică, la preţul pieţei. Chiar şi propulsat de motorul roş-albastru, susţinea că trebuie să dea 25 de milioane de euro, să prindă listele unui partid parlamentar. Şi-atunci, 3,7 milioane de euro pe an reprezintă un chilipir.

Investiţiile în echipă s-au amortizat, în cel mai pesimist caz. O analiză a colegilor mei de la Gazeta arăta că, în ultimii ani, Steaua l-a finanţat pe Becali, nu invers. Datoria pentru imaginea generată de marca Steaua intră la un capitol contabil separat. N-a fost nici estimată, nici achitată. Latifundiarul a plătit pentru lampa lui Aladin, nu şi pentru djinnul din ea.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Gabenu (2 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 12:17

Mary, darling, replica de final era mai tare daca "djinul" ala de care vorbesti ar fi fost pur si simplu "duhul" din lampa! Nu de alta dar unii habar n-au ce-i ala djin, iar altii nici macar n-au citit povestea!

vasglo (91 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 12:44

Pe cand licitatii pentru marca "Dinamo", ca tot de la stat a plecat actuala echipa de fotbal? De ce sa nu beneficieze amaratul de roman de o taxa anuala si de pe marca "Dinamo"? O fi corect si moral ca echipa care beneficiaza, la pret derizoriu, de stadion si baza sportiva, deci de banii nostrii, sa nu plateasca macar un leu pe an pentru folosirea marcii?...O idee de demers jurnalistic de nivelul Mariei!.....

ionnis (84 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 12:48

se zice gin nu djin :))

vasglo (91 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:01

P.S. - "Latifundiarul a plătit pentru lampa lui Aladin, nu şi pentru djinnul din ea." Gresit, cand cumperi lampa o cumperi cu tot cu duhul ei! Cand platesti un Mercedes platesti si pentru "steluta" de pe "botul" masinii. Numai o decizie anormala a justitiei politizate de Popeye Marinarul, si abia la o a treia "strigare", a decis separarea marcii de echipa de fotbal care o purta, astfel ca marca Steaua a ajuns un simplu "duh singuratic"!.....-:)

cristi (2 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:30

mai fata, te credeam mai desteapta, dar se pare ca doar aparent, de ce nu esti obiectiva si sa scrii un articol de exemplu despre cine a evaluat marca, uite: Gabriela Gângoe-Simion a fost reprezentantul firmei SC Eval Best Office SRL, care a făcut evaluarea mărcii "Steaua", potrivit publicației Evenimentul Zilei. Conform acestei evaluări, marca "Steaua" valorează 57,3 milioane de euro. Gabriela Gângoe-Simion a fost reținută pentru fapte de corupție, fiind acuzată că ar fi oferit 15.000 de euro mită fostulului consilier prezidențial Răzvan Murgeanu, care a fost și el arestat în acest dosar. Nu e mai corect sa scrii intai de asta? Si daca era o evaluare corecta undeva la un 500 mii euro pe an poate totusi ciocolata gigi platea?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:48

despre subiect, am scris la vremea lui si am tot revenit:
http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/evaluatorul-csa-a-lichidat-steaua-generalilor-473168.html
http://blogsport.gsp.ro/andries/2016/02/26/cine-a-evaluat-marca-steaua/

data viitoare, te ascult la fisele de lectura 🙂

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:31

Confundati Marca cu Sigla ! ------------------ „Ciocolata“ e Motoc von Bolintin Vale ! ------------------ La bagat unchiul, care i-a bagat in cuptor pe Eroii timisoreni in 89, cu „Dreptul“ direct in vinclul Universitatii si apoi din trintor de Bolintin, cu un sut sec, direct in poarta Corpului de Control al Guvernului Nastase, alaturi de alt plagiator pe nume Ponta. Apoi bronzatul a fost catapultat direct in capitala Europei, unde numara varza de Brucsel pentru o tocana linga Puii timisoreni bagati in cuptor de Lenuta, fata de casa, in timp ce Motocii ascultau aceeasi muzica la la morga in care au fost dusi cu camionul Eroii timisoreni. Nu intuneca camere fara lambriuri cu 100 de becuri alti ministrii MApN, dar au intunecat mintile puslamalele Dusa si Oprea, au trimis Romania in anii 50. Se compara ei cu Babiuc, care a scris 200 de carti in libertate si cu generalul pe merit, de cariera, care a dus Romania in NATO si a primit de la Presedentile SUA cea mai inalta distinctie a SUA ? Adica cei doi care reprezentau Puterea Absoluta, condamnati alaturi de Becali, care pe atunci nu reprezenta absolut nimic. Cine nu mai are voie sa calce pe teritoriul SUA ? Becali ori Adrian Nastase ? ----------------------- O fi Becali cioban si infractor. Ca e cioban o recunoste sincer si o demonstreaza zilnic. Ca infractor a mai fost condamnat pentru ca i s-a furat masina. Mai inainte i se furase un campionat, 20 milione de EURO si o valiza cu 1,7 milione EURO dintr-o masina parcata legal linga sediul DNA Cluj. Caci CFR a ajuns direct in C L pe baza punctelor UEFA strinse de Steaua si dupa un placaj in careu al jucatorului inprumutat de CFR la U Cluj, care a si disparut apoi imediat din tara. Un Blat pe care toata Media il anunta deja cu o luna inainte, care nu a putut fi impiedicat de Becali. In toate actele de la FRF, Liga, UEFA avem de-aface cu o societate comerciala pe nume Fotbal Club Steaua Bucuresti ! Echipa de fotbal e legala in Europa, CSA nu ! CSA toca bani publici dupa bunul plac al lui Boroi, care mai si instraineaza marca Steaua pe „gratis“ altor privati, iar interesele lui personale, ca si cele ale lui Oprea si Iordanescu care au vrut sa cumpere chiar Steaua, nu sint de nrglijat. La CSA se dopeza asa zis sportivi, de fapt angajati ai lui Boroi, cu care isi justifica activitatea. La Dinamo si CSA au fost prinsi atit de multi incit se poate vorbi doar de un sistem de dopaj. De fapt este exact invers, CSA traieste de pe urma faimei echipei de fotbal F C Steaua Bucuresti, asa zis „Bucuresti“ caci multipla campiona, care in 2014 era inca plasata pe locul 17 in Lume, a fost alungata cu sistem politic din Bucuresti ! Asta cu toate ca a dat mereu grosul in lotul national. Cu Irlanda de Nord si Danemarca, scor 2-0 ! si 2-0 !, au fost pe teren 14 ! stelisti cumparati, platiti si apoi vinduti de Becali. ------------------------ PS Hai sa presupunem prin Absurd ca Boroi si Talpan au dreptate ! Cu ce ne alegem ? Unde este Steaua lor ? Steaua de azi este una din putinele echipe de fotbaldin Romania care nu primeste ajutor de la Stat. Restul, peste 80% sint practic in faliment, cu tot ajutorul primit direct ori indirect de la Stat ! Eu zic sa va treziti pina nu va ajunge Romania Coreea de Nord a Europei !

aham (67 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:41

e clar pt oricine are creier ca steaua l-a facut pe jiji, nu invers. minciunile cum ca el tine steaua sunt pt naivi, steaua e un barnd care nu se compara cu nimic altceva, paralelele cu rapid sau dinamo sunt ridicole. jiji nu a facut decat sa profite. investitiile lui sunt de fapt o reinvestitie minima din profit, nimic altceva.

Horus (2 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 13:46

Oare cat mai costa marca Rapid? Cum nu are palmaresul Stelei nu poate sa faca 3,7 milioane euro pe an. Dar un milion ar trebui sa coste, nu? Adica e un chilipir sa dai un milion de euro pentru marca Rapid pe an. Dar marca Petrolul ca si U Cluj face o suta de mii de euro pe an. Despre Dinamo nu pot sa zic nimic, e o struto-camila, desi nu ae nimic, cica Dinamo 1948 ar continua sa duca mai departe numele Dinamo Bucuresti. Dar 1,5 milioane de euro pe an tot ar trebui sa faca.

Serban (3 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 14:07

Maria - Mare pacat ca o femeie inteligenta ca tine bate campii cu atata nonsalanta. Voi ziaristii aveti datoria sa cititi si sa va documentati mult mai bine inainte de a emite astfel de judecati si de a persista in eroare. Vasglo inaintea mea a explicat foarte bine ce s-a intamplat. Tampenia facuta de o a 3-a instanta nu insemna ca trebuie si voi, ziaristii sportivi sa deveniti tampiti. 1. Becali a luat Clubul de Fotbal Steaua la cat I-a fost oferit, dupa ce incompetentul Boroi si dl Paunescu l-au adus la faliment si datorau Statului Roman $5,000.000. Becali nu este nicidecum un erou, dar pana una alta a salvat Clubul de Fotbal Steaua, exact cand UEFA a decis interdictia Cluburilor Departamentale. 2. Doua instante au hotarat ca Marca Steaua apartine clubului de fotbal preluat de Becali. Faptul ca o a 3-a instanta a decis diferit, nu inseamna ca dupa 10 ani marca Steaua nu mai apartine clubului preluat de Becali, ci inseamna ca aceasta marca nu poate fi folosita exclusiv de Becali si clubul sau, ci si de CSA, ceea ce cred ca nu ar trebui sa fie o problema pentru nimeni, faptul ca o a 3-a instanta a ajutat CSA sa intre in legalitate si sa poata folosi si ei marca Steaua, desi aceasta decizie a generat mult rau si a indepartat - complet aiurea in opinia mea - suporterii de stadion. 3. Faptul ca acum CSA vrea sa concesioneze marca Steaua, care le apartine si lor, este strict problema Statului Roman/MApN/CSA si nu are nimic de-a face cu Becali. 4. Fotbalul este astazi o afacere ca oricare alta. Faptul ca Becali si Clubul de Fotbal a castigat mai mult decat a cheltuit este ceva de laudat si este meritul lui Becali si a conducatorilor Clubuui de Fotbal. Faptul ca Becali a obtinut prestigiu si chiar capital politic datorita Clubului de Fotbal in care a investit este cu atat mai bine pentru el si investitia facuta si nu are nimic de a face cu decizia Statului Roman de a scoate la licitatie Marca Steaua detinuta si de CSA. Ceea ce voi ziaristii sportivi sugerati - ca a investi in fotbal inseamna a aduce bani de acasa in permanenta si de a nu scoate niciodata nici un profit - este de fapt o gandire daunatoare si impotriva principiilor pe baza carora functioneaza orice afacere de success. 5. In cazul in care statul liciteaza Marca Steaua, asta creeaza un precedent, care ar trebui sa conduca la aceiasi situatie in cazul marcilor Dinamo, Rapid, U Craiova, Poli Timisoara etc.

Doru (13 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 14:10

Maria, ma bucur ca ai inteles ce inseamna valoarea unei marci si ca prin articolul tau incerci sa-i ~luminezi~ si pe altii. Iti citesc cu placere scurtele tale pamflete.

ticbis (126 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 16:41

Maria, este ceva gresit in editorialul tau. Becali a intrat in top 300 al averilor din Romania pentru ca era proprietarul unor multe sute de hectare de teren in zonele cele mai vanate din tara, in Pipera si Baneasa, nu pentru ca a devenit patronul Stelei. Dupa criza imobiliara din 2008 cand valoarea proprietatilor a scazut dramatic a iesit din top 300 si nici in ziua de azi n-a mai ajuns acolo, cu toata Steaua lui. Deci Steaua i-a adus expunere si notorietate publica si castiga acum bani buni cu ea, insa in niciun caz nu s-a imbogatit datorita acesteia. Bogatia lui, cata mai are, n-are nicio legatura cu Steaua. De exemplu, poate ca a incasat 20 de mil de euro anul asta prin vanzari de jucatori, prin sumele primite de la sponsori, din drepturile tv, din incasarile de la UEFA si din biletele de meci, insa dupa ce-a platit salarii, taxe si impozite catre stat, chirii pentru bazele de antrenament si pentru stadion, i-au ramas nu mai mult de 2-3 mil. La averea lui, astia sunt bani de tigari, nimic mai mult!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 18:25

nici n-am afirmat asta, subliniam doar aptitudinile de speculant ale patronului Stelei

WAX (50 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 19:21

Foarte adevarat. A luat bani buni pe jucatori pentru ca jucau la Steaua . Numele si sigla conteaza foarte mult.Dar ordinarul tot ordinar ramane. Noroc ca are 60 de ani...

gnx (1 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 19:29

Sint citeva comentarii din care ai destule de retinut pt viitor! Becali, n-ar fi avut niciodata probleme cu justitia din Germania sau alt stat vestic. Politia germana, are o cota de rezolvare a cazurilor de 37%, asa ca spuneau merci ca si-a recuperat singur masina si nu i-a deranjat pe ei. Este legal sa premiezi pe cine vrei si nu vine nimeni cu prostii de genul fotbalisti functionari si alte timpenii mioritice. Schimbul de paminturi si calcularea valorii cum vrei tu, pe anul pe care-l alegi si-ti convine, ca sa iasa dupa cum iti trebuie, nu exista nicaieri. Schimbul s-a facut cu aprobarea unui consiliu din care facea parte si Presedintele de atunci. Si sa dau si exemple din Germania, unde, printre altele, nu este interzis sa dau spaga politicienilor. Schauble a fost promovat de la afacerea cu armatorul de la care a luat ciubuc, ajungind Ministru de Finante. Kohl, care avea conturi la negru in Elvetia, a iesit la pensie, iar la intrebarea "cine i-a dat banii?", a raspuns ca si-a dat cuvintul de onoare ca nu-i da in vileag. La constructia aeroportului din Berlin au disparut, printre altele, miliarde de Euro si n-a fost intrebat nimeni unde sint. Daca mai vreti, mai am exemple cu toptanul despre vestul mioriticilor, acolo unde cred ei ca colcaie cinstitii si ploua cu salam. Becali este *** si nu ascunde acest lucru, ca ceilalti 99%. Pe linga greseli, mai face si lucruri bune insa ceilalti ***, fara identitate, distrug totul de zici ca sint un val de lacuste. Talpan si Boroi sint *** tipici, care distrug din mindrie personala. Nu stiu unde sint nascuti, ***. La noi *** nu stie decit sa trancaneasca cit este ziua de lunga, sa-si distruga tara si sa-si faca natia de ris la nivel continental. Alfel se continua cu servilismul fata de straini si prosternarea in fata a orice vine sau este de afara. Ce fotbal aveam noi in anii 50-60?! Stadioanele erau pline iar lumea se distra. Nu injura nimeni si nu se comportau ca animalele din jungla. Acum s-au ajuns si tin cu Barcelona, Real, Liverpool sau mai stiu eu ce alta echipa din vestul luminos. Concernele fotabalistice au distrus acest sport, prin concentrarea excesiva a valorilor umane si materiale. Colapsul generalizat este aproape! Vezi bancile italienesti si Deutsche Bank, care a urmat exact ruta Lehman, cu diferenta ca prima este de 3x mai mare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează