Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sssst! Vorbesc penalii

După jurnalul Elenei Udrea, Ion Cristoiu a citit-o şi pe mama poliţistului Bogdan Gigină. De data asta, n-a înţeles ce-a vrut să spună autoarea

Permalink to Sssst! Vorbesc penalii
joi, 22 septembrie 2016, 3:18

„Au trecut mai mult de două luni de când Elena Udrea nu s-a exprimat într-un interviu în direct la TV”, contabiliza Ion Cristoiu, pe blogul său, după ieşirea din arest preventiv a fostului ministru. „Pentru Elena Udrea, cea dincolo de gratii, au fost ani, dacă nu chiar decenii”.

La Ion Cristoiu, inventator de ziare şi de specii, linia dintre scriitor şi jurnalist e fină. O traversează lesne mamiferul cu pene, mama-eroină a tabloidismului românesc. Când Elena Udrea a ajuns urmărită penal, Ion Cristoiu a descoperit în ea „bărbatul politic”. S-a transformat într-un purtător de cuvânt al jurnalului ei, pe care l-a citit, l-a istorisit şi l-a întors pe toate părţile, faţă-verso, în căutarea intrigilor de adâncime.

Pietatea se îmbracă de la Prada
S-a îngrijorat că nu va fi lăsată să vorbească, „şi câte nu ştie şi nu spune încă!”. Că nu şi-a păstrat „ţepoşenia faţă de binom”. Că „nu va rezista la altă lovitură”. S-a încurajat că „Elena Udrea va rămâne în Istorie ca întruchipând Femeia care admiră în chip devastator un Bărbat”. Altul decât Louis Vuitton.

Pe scurt, pătimirile Elenei Udrea, pe drumul dintre Galeriile Lafayette şi Târgşor, şi-au găsit atât cronicarul, cât şi confesorul profesionist: „soarta i-a fost pecetluită”, „cătuşele sunt la Ei”. Uscătorul de păr, de asemenea.

Printre picături, Ion Cristoiu şi-a aplicat metoda care naşte mirări vii şi asupra altor subiecte. A analizat la rece doliul naţional pentru Regina Ana. „Ce a făcut Ana de România pentru Poporul român?”. Evident, n-a organizat nici un meci pentru centura mondială. „Eu, cetăţeanul Ion Cristoiu, susţin că n-a făcut nimic pentru Poporul român”.

Restul e tăcerea victimelor
Zilele astea, cetăţeanul nealiniat a pus-o la punct pe mama poliţistului Bogdan Gigină. „Din punctul meu de vedere, mama poliţistului ar trebui să tacă”, a spus Ion Cristoiu, într-o emisiune la B1 TV. „În asemenea cazuri, taci. Deja e prea activă pe scrieri, în presă”. N-are motive să se agite, nu e cercetată penal, nici urmărită penal. Să facă linişte, s-auzim când îşi duc mâna la nas Femeile şi Bărbaţii.

Mama victimei din coloana oficială, adaugă Ion Cristoiu, „e prea revoltată, iertaţi-mă! Te-ai revoltat o dată, te-ai îndurerat, acum începe să povestească, e cultivată”. Au trecut 10 luni de când Carmen Gigină şi-a pierdut fiul. Pentru ea, au fost ani, dacă nu chiar decenii. Timp destul să te resemnezi, să-ţi vezi de viaţă. Ion Cristoiu nu crede în lacrimile de acum ale mamei poliţistului: „Durerera faţă de moartea fiului nu justifică”, „e manipulată într-o direcţie politică”.

„Poate să fie şi mama lui Iisus Christos, dacă este manipulare nu este corect”. Să citeşti şi să dezbaţi ca pe Evanghelie părerile celor care-şi „duc crucea” en fanfare, pe băncile Puterii, aia nu e manipulare. E popularizare.

Monitorul de opinie
După o zi, Ion Cristoiu a revenit asupra declaraţiilor, insistând că s-a referit strict „la scrierile publice ale lui Carmen Gigină, prin care autoarea pretinde că-şi exprimă durerea sufletească”. Era limpede din prima. Îi miroase a lapte de pasăre. Bănuieşte victima că fură la cântarul suferinţei. Exprimă o durere falsificată, care atârnă cât un fulg în comparaţie cu greii aflaţi pe celălalt taler al balanţei. Dreptatea nu scuză mijloacele.

Ce tipar descifrează Ion Cristoiu în „scrierile publice” ale unei mame care şi-a pierdut copilul? Ce urmăreşte ea şi cei care o „cultivă”? Să se ajungă la proces. Iată de ce e bătător la ochi. Normal e să eviţi judecata, aşa cum fac personajele cultivate de Ion Cristoiu, „luptătoare” şi „luptători” de calibru cu braţul lung al legii.

Cu aceste „constatări, nu critici”, Ion Cristoiu a depăşit o altă limită fină, aceea dintre formator de opinie şi monitor de opinie. Decide cine tace şi cine vorbeşte. În această calitate, va avea de dus şi mai multă muncă de lămurire.

Oricât de prolifică ar fi ca memorialistă Elena Udrea, e una singură. „Vastele operaţiuni” care-l ameninţă pe Gabriel Oprea le numeri pe degetele de la o găină. Pe când rudele şi prietenii victimelor, cei care aşteaptă răspuns de la Justiţie, sunt o mulţime. După mamă, s-a exprimat public şi mătuşa poliţistului Bogdan Gigină. Poftim, bătălie.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Soos Vilmos (20 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 15:32

De ce oare suntem condamnati sa citim toate mizeriile " cetateanului" cristoiu ?

adrian Lengyel (6 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 15:42

Cetateanul Cristoiu ajuns (din pacate pentru poporul roman) jurnalist notoriu parca e decupat din Caragiale, fiind ca tot romanul impartial in sensul ca-i apara pe toti politrucii indiferent de apartenenta politica pe principiul bani sa iasa!!!

Calin (4 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 15:51

Nu îl citesc pe "maestrul" Cristoiu, nu fac parte din publicul țintă al dânsului. Dar dacă a scris ceea ce susțineți a atins limita senilității. Sau ticăloșiei.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 16:03

a spus şi apoi a preluat, pe blogul lui, transcrierea discuţiei de la B1 TV, fără să retracteze. trist

theo (13 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 16:01

Mizerabi, acest nea Ion, vesnic combativ, starneste compatimire, furie si dispret. E un Gigi contra sadea. Ar face orice sa iasa in evidenta si chiar face. Da la gioale, face din alb negru, bea si spirt, numai sa se vaza ca e activ... Sarmanu, nu el este de vina. Cei care il baga in fata, sistemul de reglementare audovizual si cred ca doctorii din sistemul public medical. ******************************************************

Andrei F (188 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 16:11

Da, doamna aveti dreptate ...De la B1 e bine sa fie aparati doar conducatorul suprem...Ce indignata ati fost cind 2 jurnalisti de seama au facut nebun un procuror...Jurnalistii-Turcescu si Cartianu...Sau nu erati in tara atunci?...

clujan (5 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 16:45

Nu-l citesc demult pe Cristoiu si nimeni nu va obliga s-o faceti.Problema e insa alta.Ca sa scap de mizeria din politica, am hotarat sa citesc doar presa sportiva.Se vede ca n-am scapat nici aici.Ce legatura are cu sportul compunerea Mariei Andries ?

Petre (5 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 17:03

Este de departe cel mai bun editorial citit în ultima perioadă! Bravo! Cat despre cristoiu...de mult timp nu mai are nicio treabă cu jurnalismul, poate doar cu pupin...dosismul celor care îi aruncă un os

cristian (5 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 17:19

Cum nu va pot suspecta nici macar minimal de exercitarea prafuitelor (deja) tehnici de manipulare subliminala, sunt curios care este explicatia, intelesul expresiei "penalii" din titlul dvs. Multumesc.

Dragos (43 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 17:41

Cristiene iti raspunde logica. Cei urmariti penal sunt penali. Ca dna louis udrea vuitton. Sau asa cum ar fi fost azi oprea daca lichelele din parlament nu il scapau. Si hai nu ridica vocea sa spui de jurisdictii si alte alea. DNA nu judeca. Ancheteaza si aduce in instanta. A-l proteja pe oprea inseamna a te indoi de judecatori. Atat. In rest e gargara demagogica gen caragiale.

DOC (3 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 17:49

Madame Andries, este oarecum normal sa nu intelegeti mare lucru din analiza lui Cristoiu. E o diferenta mare intre a numara cornere si a face analiza politica, chiar si atunci cand nu stim sa numaram cornerele si/sau analiza politica nu e de calitate. Nu imi permit sa va indrum sa reveniti la numarat cornere, va spun doar atat : in L'équipe nu citesc articole decat despre sport (dar lor nu le pasa de sport...). Nu am citit/ascultat Cristoiu de ani multi, din fericire, dar cand mentionati de "mama-eroina a tabloidismului romanesc" ar trebui sa va adresati cu mai mult respect caci dumneavoastra sunteti doar "copila tabloidismului romanesc". Meilleures salutations

Thomas brams (36 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 17:55

Un Putin...Ist! Cand apare la tv imi vine sa-l sparg. Sie este peste tot . O calamitate

Catalynn (12 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 18:46

Daca chiar doresc sa citesc scrierile lui Ardei Umplut ma duc pe EVZ.ro, insa acel individ imi repugna cam la fel cat si Coțofana blonda a lui Basescu. Sus scrie clar BlogSport! Care e legătura cu sportul a acestui, sa ii zicem, articol?!

Io (6 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 19:29

Felicitari! Uneori imi place Ion Cristoiu. Uneori. Analiza ta, daca nu gresesc cumva sa o numesc asa, este dura dar obiectiva. Sunt curios care va fi reactia lui Cristoiu.

mal. (71 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 21:01

Gândire de neghiob: Scriu în Evz... în suflet am tot Scânteia Tineretului...

cetatean (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 21:22

Cetateanul Cristoiu e de multa vreme un tonomat care cinta pentru cine sare cu banu.

Cosmo (44 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 21:32

De ceva vreme cristoiu a depășit mult orice limită, nu doar alea fine, și am renunțat să-l mai citesc.

marius (2 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 23:30

Cristoiu este de cea mai josnica specie .pai mamei mortului ai arde sa o dea in politica acum? tu toti sunt pe baza politica ....dar Cristoiu daca isi castiga bani din politica ;si gaseste prosti pe care sa-i *** si sa primeasca bani pentru asta ,nu trebuie sa manjeasca pe altii cu *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

krysss (23 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 0:48

Maria ai de doua ori nota zece. Prima e pentru ca tot ce ai scris despre Cristoiu e real. A doua nota de zece e si cu plus. Tu in acest articol ai depasit o bariera pe care putin o trec si anume sa scrii adevarul despre un coleg de breazla. Traim intr-o tara unde daca spui ceva despre un coleg vei fi acuzat de tradare sau vei fi numit ,,turnator". Cred ca esti constienta ca acest articol iti va transforma multi colegi in dujmani. Suntem inca in stadiul cand colegialitatea e mai presus de simtul civic. Ai scris multe articole bune, insa pentru mine acesta e cel mai bun... sau cel mai curajos. Felicitari

ub (6 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 1:27

Cand te faci politist iti asumi niste riscuri, cand te faci militar iti asumi niste riscuri, cand te faci ziarist iti asumi niste riscuri, cand te faci macelar iti asumi niste riscuri. Unele meserii implica un risc mai mare decat altele. A murit in soldat in teatrul de razboi, daca inca nu ati aflat atunic va informez eu ca in razboi se si moare, a murit un politist in misiune, omul stia ce riscuri isi asuma camd a imbratisat meseria. Mama lui trebuia sa-l faca contabil ca acolo riscul e mult mai scazut. E tragic, asta e soarta si trebuie sa o accepti, sa treci mai departe si nu sa apari toata ziua pe la tv si ziare. Legat de celelalte declaratii , no comment!

constantin (1 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 3:43

In ultima vreme Cristoiu a deraiat rau de tot ! Dupa ce ca se baga neinvitat in drama unor oameni mai are si logica franta ! Sa presupunem ca i-ar fi murit lui copilul in inprejurari similare, ar fi tacut ca mutu ? Se mai lauda ca a terminat filozofia dar a uitat ca "daca taceai filozof ramaneai" ,asa ca si-a atras pe buna dreptate oprobiul tuturor romanilor cu bun simt ! Inca doua - trei derapaje si devii expirat !

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 4:54

Lasaind-ul pe Cristoiu in lumea lui ce cred eu cred eu si nimeni nu o sa ma convinga altfel . Asta i-a fost soarta lui Gigina . Indienii o numesc kharma .

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 6:35

Ardei Umplut ...este un fost comunist care e depasit de evenimente ...nici un om sanatos la cap nu si pierde timpul cu ce spune el ...ce valoare are gandirea lui deformata de anii lungi comunisti ...

catio (32 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 7:51

Cetateanul Cristoiu, osciland intre gaina care naste pui vii si memorialistica penalei "buna pentru Romania", gaseste timp si pentru mustrarea unei femei ce si-a pierdut copilul. Probabil ca acest jurnalist vrea sa ne demonstreze ca este mic nu numai la propriu ci si la figurat.

pamfletaru (40 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 10:09

un gogosar de zacusca politica,impachetat in ziar cu bulina rosie ,un iuda ,vanzator de gogosi jurnalistice si de pui de gaina cu aripi de crocodil dambovitean :)

Comentează