Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Profesioniştii crucilor

Deoarece au imunitatea unor dumnezei, parlamentarii spun lucruri nemuritoare. Ilie Năstase vrea să fie judecaţi doar vinovaţii

Permalink to Profesioniştii crucilor
marți, 20 septembrie 2016, 1:57

Parlamentul României, cunoscut ca muşeţeul democraţiei, Echinaceea baronilor şi  vitamina C a corupţilor, progresează. Acum dă o imunitate extinsă, o superimunitate. O imunitate specială. Nu doar la cererile DNA, pe care le fagocitează de cum le primeşte.

Aleşii poporului au atins un nivel zdravăn, sănătos, dintr-o bucată, al discursului, care demonstrează că au dezvoltat în timp şi rezistenţă la demagogie. Nu se tem să urce la tribună cu capul descoperit, în bătaia reflectoarelor, şi să spună ce gândesc. De pildă, că ei vin la muncă „în funcţie de bioritm”.

Decalogul metabolismului
Bioritmul lor nu se potriveşte cu ritmul circadian al Justiţiei, de aceea au şi respins senatorii cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Să mai aştepte două luni. Până se încheie mandatul de parlamentar al fostului ministru responsabil „să ducă crucea” cu antemergător, după cum s-a recomandat în plen. La urma urmei, Oprea e acuzat doar de omor din culpă, nu de corupţie, care ucide.

Parlamentarii sunt imuni şi la exerciţii de imagine. Recunosc abrupt, fără falsă căinţă: sunt păcătoşi. „Să ridice piatra cel care n-a mers peste viteza legală”, a tunat unul din ei, avocat faimos pentru vindecări miraculoase. E de-ajuns să-şi îndemne clienţii: „Ia caltaboşii tăi şi umblă”. Acum, adevărat ne spune nouă: cine scoate bila albă de bilă albă va fi trimis la Parchet. Iar cei dintâi în stat vor fi cei din urmă în faţa judecătorilor.

Parlamentarii nu vor să păcălească electoratul. Să-l mintă că le pasă de lege. Sau că le pasă când moare un om. Ei ţin la standardele lor privind instinctul de conservare, atât. Omul „nu era profesionist”, a comentat Oprea, după ce colegi săritori i-au luat crucea şi au pus-o pe cererea procurorilor. „Profesionist”. Adică supravieţuitor.

Constituţia, ghem şi set
„Vinovat e cel care a săpat groapa”, l-a susţinut Ilie Năstase pe fostul său şef de partid. Pentru Vocea.biz.ro, fostul tenisman a expus teoria lui aproape inocentă despre prezumţia de nevinovăţie: „Dacă e vinovat Gabriel Oprea, să-l judece”. Eventual, să-l şi condamne un pic, în ghemul decisiv, înainte de proces. Dacă nu e vinovat, să dăm tenisului ce-i al tenisului. C-aşa-i în politică.

Deşi proaspăt decoratul Năstase susţine că nu e „de meserie”, a găsit intuitiv, din rever, pista care conduce la verdict: „Este un accident. Acum anchetează DNA tot ceea ce se întâmplă pe stradă?”. Da, da, parlamentarii români nu se molipsesc nici de simţul ridicolului. Cum ar putea? Se spală des pe mâini şi au fost aleşi numai de cetăţeni majori şi vaccinaţi.

„Eu am votat ca prieten”, a adăugat Ilie Năstase. Păcat că n-a prins loc pe liste şi colegul său de doctrină, Anghel Iordănescu, un alt profesionist al crucilor şi al antiserului sfinţit. Ar fi dezvăluit că groapa respectivă a fost săpată de un albanez cinic, Sadiku. Şi ar fi dat vina pe gazonul prost, din ceasul rău biologic.

Uite-aşa un gard mic avea!
„Vinovat e cel care a săpat groapa”. Fireşte, la fel de vinovaţi sunt cel care a desenat drumul, cel care a fabricat motocicleta poliţistului Bogdan Gigină. Cel care a fondat Academia de Poliţie, când era suficientă Academia de studii postdoctorale şi apud doctorale, păstorită de Gabriel „Mielul” Oprea.

Dar principalul vinovat e cel care a construit Palatul Parlamentului. L-a dotat cu o grădină mult prea încăpătoare. Dar nu i-a pus un gard pe măsură, suficient de înalt, care să nu poată fi sărit decât cu duba. Din pricina acestui defect de proiectare, parlamentarii o zbughesc una-două în stradă, acolo unde nu plouă cu mir şi unde-i pândesc tot felul de dăunători. Jucându-se de-a gaşca şi vardiştii, riscă să fie muşcaţi de cătuşe.

De aceea, până sunt gata noile studii de fezabilitate, pentru a preîntâmpina deranjul, parlamentarii ar trebui să-şi ia bioritmul şi să meargă la slujbă în altă parte. De exemplu, în catedrala mântuirii aleşilor neamului de dosare penale şi alte griji lumeşti.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  20 septembrie 2016, 14:36

pe 23, protest in fata senatului. *** ......, ***, *** .....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  20 septembrie 2016, 14:50

Peste 2 luni vor veni proaspeti si parfumati sa ne ceara votul.Sigur ca de la o parte a populatiei acesta este ca si luat la cat au investit niste televiziuni sa le spele creierele fara a lasa urme...Ce fac ceilalti ? A.Merg la schi sperand sa gaseasca o sectie de votare la Azuga sau Busteni si mai vad ei acolo ce si cum... B.Raman acasa si ies la o plimbare dupa care se intorc tot acasa si asta le-a fost iesirea pe duminica respectiva.C)Se duc neaparat la vot cumva intre doua activitati indiferent de vreme,coada,alte oportunitati care apar...Daca punctul C va fi varianta aleasa atunci aceste episoade au sansa sa nu se mai repete acesti parlamentari sa fie judecati in instanta si nu in Parlament de catre colegii lor de banca(poate si de hotie)...Daca nu atunci ei vor face exact ce fac si acum poate si mai grav in sensul ca ar mai putea sa modifice legislatia astfel incat sa le fie jaful si abuzul mult mai omenesc apreciate.De furat o fac de la noi toti in special de la cei care le-au pregatit deja votul,asta e problema ca daca s-ar fura ei intre ei nu m-ar durea capul nici macar o secunda.

Petrache (66 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 3:35

Domnisoara Andries, aveti atata har... Mark Twain, Caragiale, Saki, Wilde, Voltaire imi vin in minte cand va citesc randurile. V-ati gandit vreo data sa scrieti si pentru Dilema?

catio (32 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 7:21

Este o anumita diferenta intre gasca parlamentarilor si Nastase: parlamentarii sunt ticalosi, Nastase e numai prost.

Globubovici (23 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 7:33

Steaua are nevoie urgent de Thereau si Keseru atacanti, plus Hart in poarta.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 8:36

Plagiat din Academia Spartana, dar eu semnez: „Te-n ismene, Ilie !" - de ne-ar durea doar pe noi prostia ta. Ma tem insa ca ai lovit si generatia urmatoare. ------------------- "N-are fuste domnul Năstase, că, dacă ar avea, sigur și le-ar fi pus pe toate în cap. Nu știu cine-s ăștia de la ISU, MISU, PISU" - sunt prieten cu Oprea, nu mi-e scirba de el - Mie îmi e scârbă să mai trăiesc în țara asta, in care izmenarul impostor si hot - pentru care Romania a fost condamnata la CEDO caci si-a expulzat abuziv partenerul de afaceri ca sa-l poata fura mai bine - se deplasa si la buda cu girofarul. Astuia si altor PISU colonei si generali de carnaval le-ar fi priit Steaua, sa merga ei cu girofarul la oficiala si sa faca semnegladiatorilor ca Cezarul "O fi mâncat ceva gras, nu i-o fi priit homarul, n-au fost bine frecate icrele de Manciuria, n-o fi fost Dom Perignonul chiar de la gheață? De ce nu l-ați făcut Master Chef, șefu la frizeri, comandantul Ligii Brutarilor, că era la fel de priceput la gătit, tuns și copt ? Și de ce nu l-a apucat scârba când schimba partidele ca pe rachete, între două seturi, și mergea să se bată pe burtă și pe decorații cu un alt general făcut la apelul bocancilor, domnul Găbițu Oprea? Un om de valoarea lui, care și-a scris doctoratul cu ași în teren, să se amestece cu toți agramații amatori de doctorate ***? Un tenismen adevărat să se pupe pe gingii cu atâția nesportivi, care mâine-poimâine, la cât au furat, sigur o s-ajungă pentru câțiva ani după ”fileu”, vorba lui Caragiu? Nu știu dacă domnul Năstase o să priceapă tot ce am scris eu aici, așa că, să fiu sigur că mă înțelege și își dă seama că a greșit, o să-i vorbesc pe limba lui: ***, maestre, de ce nu ți-a fost scârbă când te-ai înhăitat cu atâția penali care ne-au făcut de râsul Europei? Pentru că pe mine m-ar fi apucat scârba și doar dacă aș fi stat cinci minute la aceeași masă cu unul ca generalul Izmană, te-n-ismene!“

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează