Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Burleanu, în partidul lui Putin

FRF a decis noua ordine din fotbalul european. A votat la fel ca Rusia în alegerile de la UEFA

Permalink to Burleanu, în partidul lui Putin
luni, 19 septembrie 2016, 9:21

„Era timpul pentru un chip nou”, a spus slovenul Ceferin, după victoria din alegerile de la UEFA. Just. Un chip nou, ataşat la vechiul creier, pus pe agoniseală în grup organizat. Printre pericolele care pândesc fotbalul, proaspătul şef de la Nyon n-a pomenit corupţia. Platini a demonstrat deja că aceasta nu e atât un pericol, cât un model de evaluare şi înfruntare a riscului.

Duşmanul identificat de Ceferin se îmburghezeşte în curtea marilor cluburi. În lunile când UEFA n-a avut preşedinte, granzii Europei au recuperat pâinea şi cuţitul. Şi-au tăiat câteva felii groase, să se asigure că nu mai stau la coadă, alături de diverse coate-exotice, pentru pesmet din grupele Ligii Campionilor.

Delfinul lui Platini
Ceferin a anunţat deja că va frâna modificarea. Şi va continua mişcarea lui Platini: deschiderea buzunarelor spre tundrele fotbalului. Aşa cum Euro nu trebuie să se desfăşoare numai în Vestul asfaltat, nici Liga Campionilor „nu trebuie să devină un club închis”. Preşedintele UEFA n-a pus problema în termeni de masa bogaţilor şi oliviera săracilor. Nu pledează pentru largheţe financiară, adresată echipelor cu bugete modeste şi audienţe pe măsură. Nu.

Vrea să şteargă de la intarea în grupele Ligii sfidarea „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clienţii”. Vrea un club deschis bogaţilor aflaţi de ambele părţi ale cortinei de coeficienţi. O competiţie în care pantoful italian să împartă prada notorietăţii cu bocancul transcaucazian. Ceferin promite să asigure drepturi egale pentru cluburile cu bani, indiferent de ideologia care face pe sfinxul în lojele lor.

În aceste condiţii, nu-i de mirare că ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat că susţine candidatura avocatului sloven. În presa sportivă spaniolă, noul şef al UEFA a fost prezentat drept „delfinul lui Putin”. Astea nu sunt dovezi, fireşte, sunt intrigi şi etichete. Dar, judecând după programul „Davai ceas, davai palton, davai elită”, primul preşedinte est-european al UEFA predomină partea estică.

Axa Săftica-Nyon-Kremlin
Kremlinul s-o fi bucurat ce s-o fi bucurat, că are vederi comune cu şefii fotbalului din gubernia Europa. Dar bucuria cea mare, vecină cu extazul mistic, s-a derulat la FRF. „Sunt în contact direct şi permanent cu Aleksander Ceferin. Împărtăşim aceleaşi valori şi avem obiective comune”, a dezvăluit şeful Federaţiei de la Bucureşti.

Ne ia cu binişorul. Acum ne anunţă că e în „contact direct şi permanent” cu omul lui Putin. Mâine, poimâine, îl va invita pe însuşi Vladimir Vladimirovici la o cafea, la Casa Fotbalului. Iar presa imperialistă o să titreze cu năduf că românul e Rasputinul lui Putin.

În februarie 2015, şeful FRF trâmbiţa cu premeditare că-l va vota pe olandezul Van Praag la şefia FIFA: „Federaţia Română de Fotbal are numai de câştigat prin această susţinere”. A insistat că FRF şi Van Praag au „principii şi valori comune”.

Între timp, principiile şi valorile FRF s-au întins ca elasticul şi s-au făcut praştie. La alegerile de la UEFA, Burleanu a votat pentru Ceferin şi contra lui Van Praag. Ceea ce n-a afectat cu nimic câştigul fotbalului românesc. Care „va contribui direct de acum la procesul de reforme din cadrul UEFA”.

Iată o concluzie tonică. Dacă FRF o ia la vale sau o ia la deal, ajunge tot acolo. Important e că merge pe cai mari. Deşi cultivă impresia contrară, nu contează cu cine votează sau că votează. Dacă ieşea Van Praag la FIFA, era bine pentru fotbalul nostru.

Dacă n-a ieşit Van Praag la UEFA, e şi mai bine. FRF circulă cu naşul Ceferin. Echipele româneşti nu mai trebuie să tragă din greu pentru un bilet în primăvara europeană. Sunt ca şi intrate în posesia trofeelor de la Zurich şi de la Nyon. Iar dacă Burleanu se concentrează puţin, ne pune în contact direct şi permanent cu Cloşca de aur şi puii ei de fier.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 11:33

Nevoia politrucului de profesie ca dupa ce a luat pulsul si a intuit castigatorul sa spuna cu cine voteaza,sa arate ca un politruc disciplinat care a votat „cu cel mai bun”…Ca la votul cu bila la vedere,sa vada tovarsul Gradul ca a avut in politrucul Burleanu un camarad de nadejde la greu…Mai departe ? Pai cam tyot asa,de la 5-0 in sus si infrangeri cu d-alde Albania,aici politrucul isi pierde „magia” si sta deoparte criticandu-i pe altii.

maverick (4 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 12:22

Deci nu-i bine nici asa, nici asa. Cu cine ar fi trebuit sa voteze FRF ca sa-ti faca pe plac ? Se vede de la o posta ca asa-zisul articol e scris la comanda.

Vasilique (1 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 13:32

Domnu’ Burleanu a disparut de ceva vreme din prim-plan. E in concediu? O fi obosit si el de atata propaganda, no?

birlic (25 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 13:48

si totusi Marie ,nu prea te inteleg ,esti suparata ca Burleanu ca nu a votat cu olandezul ,ca poate atunci si Olanda ar fi fost de acord ca sa intram in Schengen si a votat cu Ceferin ..adica cu rusii si de asta avem noi un fotbal estic si nu vestic ,care se practica in UE ,de parca sefii de la UEFA si FIFA ar fi fost estici si nu cei din lumea considerata buna si pt. afaceri personale . Marie eu cred ca aici e mai adevarata globalizarea in afaceri personale decat in alte domenii.

Adi (2 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 15:17

Nu la asta ar trebui sa ne uitam zilele astea, ci la cat de fericiti sunt romanii.

***

Tyty (2 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 18:06

Baiat de caracter dl Burleanu intai a zis ca voteaza cu olandezul ca au aceleasi principii dupa care a votat cu slovenul in numele…acelorasi principii. Ii dau tot mai multa dreptate dlui Ioanitoaia cand se ia de necoptul asta.

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 21:12

Pana acum Mr Burleanu NU PREA A DEMONSTRAT in fotbalul Romanesc o verticalizare a jocului cu balonul rotund. Am ramas la podea dupa ko. cu Franta dar mai ales cu Albania. Ca face misto de toata lumea, nu ma mira. Nu are experienta si cunostinte in ale fotbalului, de nici un fel. Ca a votat cu X si nu cu Y, nu are nici o importanta. Important pentru el si noi, la ora actuala ar fi sa scoatem maximum de puncte de la urmatoaerele doua meciuri ale Nationalei de fotbal. Sant doua meciuri cheie. In rest, cu Dumnezeu Inainte. Hai Romania!

Losfer (1 comentarii)  •  20 septembrie 2016, 0:41

Nu conteaza deci ca Germania, Italia si Franta l-au votat, pe langa alte 39 de federatii, el tot omuletul lui Putin ramane in primul rand?

Petrache (66 comentarii)  •  20 septembrie 2016, 3:20

Domnisoara draga, azi joaca romancele pentru un loc istoric la EURO iar tu tragi cu cancanurile politicii UEFA? (Apropos, Blatter si Platini nu au avut treaba cu Putin sau cu Slovenia sau cu Burleanu dar erau la fel de corupti precum clientii lui Kovesi...)Scrie ceva de fetele astea minunate care joaca de dragul jocului, si care nu isi scot probabil nici diurna sau pretul bocancilor din fotbal.

Comentează