Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Scandal la opera lui Negoiţă

La Dinamo, se joacă tot "Investiţia de trei parale", în ciuda fluierăturilor din sală

Permalink to Scandal la opera lui Negoiţă
duminică, 11 septembrie 2016, 10:17

Coregrafiile nu vin niciodată singure. La Dinamo, trebuie să împartă scena şi cu o droaie de culise, din care răzbat replici mai mult sau mai puţin memorabile. La trei luni după ce a plecat de la club, Rednic încă se ceartă cu o parte a suporterilor. „Trădare!”, au strigat fanii. „Mi-am riscat viaţa pentru club!”, le-a răspuns antrenorul, adăugând că a amânat să se trateze, pentru a sta pe banca alb-roşilor. Dacă ar cânta şi unii, şi alţii, ar fi ca la operă, „Othello din Ştefan cel Mare”.

Maurul, adică galeria, susţine că şi-a făcut datoria. Rednic comentează că Maurul trebuie să vină la stadion şi când nu e derby. Andone, care nu agită pumnalul declaraţiilor, e bănuit că a pactizat cu şefii clubului. De ce nu sare la gâtul Desdemonei din lojă? Pentru că îl sufocă alte griji, „nu mă tem de Steaua, mă tem de echipa mea, că poate nu reacţionează cum vreau eu”. O teamă firească pentru un tehnician care a preluat intriga de unde a lăsat-o Rednic.

Supermarketul Viselor
Patronul Negoiţă a luat o binemeritată pauză de la retorică. O face pe statuia, în fundal. „S-a înconjurat de sclavi”, îl critică oamenii liberi din tribune. Asta nu e neapărat o veste proastă, înseamnă că-l tentează modelul corporatist. Nu într-atât încât să facă investiţii masive şi să proiecteze ambiţios pe termen lung. L-o fi interesat doar partea cu plantaţia de resurse umane.

Suporterii vor măreţie, luptă, devotament, sacrificiu şi alte ingrediente dramatice. Imun la poezie, Negoiţă îi dă înainte cu proza. Şi-a atins limitele ca şef de club, a stabilizat business-ul şi cam atât. Din tarabă a impresarilor, Dinamo a progresat la stadiul de supermarket, „totul la 1 leu”. La instalare, şi Rednic, şi Andone au primit ca temă autofinanţarea.

„Noi, la Dinamo, nu dăm bani. Noi suntem Dinamo şi eventual să vină jucătorii cu bani de acasă”, l-a ironizat Rednic pe majoritarul din Groapă. Clubul are un department de scouting, ceea ce e bine, dotat cu un detector de solduri, ceea ce e mai puţin bine. Dar nu-i poţi reproşa lui Negoiţă că nu-şi dă silinţa. Face şi el ce poate, ce se pricepe. Dacă i-ai da Teatrul Viselor pe mână, l-ar transforma în mall şi l-ar tracta la Glina.

Modelul Negoiţă, bidimensional
În primăvara lui 2014, Negoiţă i-a acuzat pe foştii acţionari că au jefuit clubul, într-un „deceniu criminal”. Pe atunci, el era cel care folosea recuzita melodramei. A abandonat, între timp, decorurile înflăcărate, a stors batista şi a pus-o pe baionetă. N-a jefuit clubul, dar nici nu i-a restituit ceea ce-i aparţinea de drept: profilul de elită. L-a băgat în insolvenţă, l-a scos din insolvenţă, mai curat, mai spălat de datorii, dar şi de mize. L-a tratat ca pe o societate comercială oarecare. E tot un fel de jaf, dar desfăşurat cu încetinitorul. Să deposedezi o echipă de înălţime.

„Mai bine să se spună că nu se vrea performanţă la Dinamo”, a afirmat Rednic, în interviul de pe site-ul Gazetei. Nu se va spune aşa ceva, pentru că şi SRL-urile au demagogia lor, una tuşesc pe scenă, alta şuşotesc în casa de marcat. Una transmit publicului, lupta la titlu, cupe europene etc, etc, alta trece în caiet Corul Robilor administrativi.

În ciuda ciorovăielii intermitente, există un sâmbure de tragic la mijloc. Un bob ireductibil al discordiei. Marea neînţelegere de aici vine: Negoiţă a intrat în proprietatea unor acţiuni, nu şi în proprietatea orgoliului unei echipe cu tradiţie. Orgoliul ăsta nu se tranzacţionează. Sigur, poţi să tragi cortina peste el şi să stingi lumina.  Dar nu să-l pui pe raft.

În preajma lui „Trădare!”, trebuie să se audă şi „Răzbunare!”. Răzbunare? „Nu pot să mă răzbun acum pe Negoiţă, ar însemna să-i fac rău clubului”, a spus Rednic. Rămâne pe data viitoare.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

bazileon (46 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 10:55

Halal!

radu (2 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 11:05

Daca nu ar fi fost o drama, ceea ce se intampla la Dinamo ar fi meritat aplauze. Actualul proprietar (ca nu e investitor atata vreme cat nu investeste) vrea sa faca din rahat bici, dar sa si pocneasca. Atata vreme cat era patron de hotel, era cunoscut de proprii angajati, vecini, parteneri afaceri. Acum folosindu-se pe numele DINAMO a devenit o persoana publica. Nu intelege ca aceasta notorietate trebuie platita, vrea ca echipa sa ii aduca profit si nume. Uita ce inseamna Dinamo ! iar greseala asta nu are cum sa fie iertata de suporteri.

petre (7 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 11:08

Negoita nu are nicio vina. Lui j s-a vandut un srl plin de datorii. Dinamo Bucuresti a ramas la Nicusor Badea, adica la CS FC Dinamo Bucuresti. Nu inteleg de aveti cu bietul Negoita, El a tratat pe Dinamo 1948 exact ca ce este, adica ca pe un sereleu lipsit de palmaresul, sigla, dar mai ales lipsit de numele Dinamo Bucuresti.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 10:43

eventual, are vina ca l-a cumparat, srl-ul asta inglodat. cine l-o fi sfatuit?! 🙂

tisi (8 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 11:14

Mare pacoste a picat pe Dinamo: sa fie gestionat de un investitor relativ sarac, care nu poate sa-i restitue "profilul de elita" si sa fie tarat in mocirla mahalagismului de un fost antrenor -lipitoare ,frustat ca nu a putut sa-si instareasca fiica cu un anumit procent din vanzarile de jucatori (de fapt pe un om il cunosti si dupa prieteni, iar Rednic iubeste Dinamo tot atat cat il iubeste si prietena lui Ana). Oare toata aceasta schelalaiala in public (in principal in gsp ) a fostului antrenor, recunoscut ca un imbarligator de profesie ce rost o avea? Cred ca "domnul" se credea de neinlocuit la Dinamo si in plus a pierdut si niste "techini", ceea ce il seaca pe inima. Mai lasa-ne mai nene in durerea nostra ( asa mediocri cum vad "specialistii" jucatorii dinamovisti )! Cel mai tare il doare ca de la club nu-l baga in seama... Suporterii nu trebuie sa-l bage in seama pe Rednic sau sa-i intereseze investitorul , ci mai de graba sa-si incurajeze echipa, pentru ca sigur fie ca sunt saraci sau bogati iubesc sincer Dinamo... Drum bun dle Rednic ( vad ca tot te sufoca cu oferte belgienii) si trezeste-te dle Negoita si indeplineste promisiunile pe care nefortat le-ai facut la preluarea clubului !

lord belial (1 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 12:07

jalnici. le luam orice jucator, cand vrem noi.

Robert (3 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 12:12

Gazeta are ordin sa produca deranj in curtea lui Dinamo. Macar dupa 16 August ar trebui sa înțelegeți ca nu suntem o masă de fraieri, nu suntem asemeni celor mulți pe care căutați cu fiecare articol să-i gâdilati și să țineți aproape de stăpânul din Pipera.

Carol K (309 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 12:41

Asa le trebuia si suporterilor de la Steaua,un fel de Negoita,tacut,educat, decent in spatiul public dar care sa tina echipa undeva pe locurile 3-7 fara cupe europene cu transferuri care n-au depins de sume ci mai degraba de disperarea unor jucatori ramasi fara echipa sau de pusti oferiti de centrul de juniori....Atunci n-ar mai fi vrut nici Boroi sau Talpan sa inhate sume imense fara sa faca absolut nimic,ar fi fost tribunele pline si s-ar fi jucat un frumos derbi de traditie nu si de clasament intre cele doua foste rivale in acel moment partenere de suferinta.Iar peluzele Nord+Sud s-ar fi intrecut in coregrafii cu PCH ... Bine ca nu este asa.

ionel (18 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 14:40

Acest administrator de Glina este cel mai mare rau care s-a abatut la Dinamo din intreaga istorie. Acest sobolan cu 2 clase, cu aere de Al Capone e atat de avar de bani incat nu poate sa reinvesteasca macar un sfert din banii incasati pana acum, suma ce se pare ca e undeva intre 4-6 milioane, asta fara sa punem la socoteala sponsorii, bani de la televiziuni.Clubul e pe profit in fiecare an cel putin 1 milion fara transferuri. Asistam la un jaf cu de proportii, totul sub ochii nostri ! nego asta isi bate joc de milioane de suporteri dinamovisti fara remuscari. Inca o data Esti un hot gainar care ye multumesti cu putin!

ionel (18 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 14:43

Exercitiu de imaginatie. Cum ar fi aratat echipa cu urmatorul lot: Branescu (Cerniauskas) - Nica (Peteleu) - Bunoza (Marc), Puljic (Mevlja) - Filip /Olteanu - Anton(Nedelcearu), Kone (Elhamed) - Palic (Bicfalvi), Nistor (Tircoveanu), Rotariu (Grozav) - Gnohere (Essombe)? Si antrenor Mircea Rednic Probabil 6 victorii din 6, golaveraj 20-0, sanse mari la grupele ligii sau aproape garantat grupele europa league si un cioban in coma lactica. Pentru asta, ar fi fost nevoie de salarii de 15-20 mii, pentru un buget undeva la 7-8 milioane. Din drepturi tv, sponsorizari, bilete se strang deja vreo 6, ar mai fi trebuit ca natangul sa investeasca 1-2 milioane. "Investeasca", caci nu-i cere nimeni sa dea moka, pentru a creste posibilitatea participarii an de an in grupe europene (si choar iesirea din grupe) de unde vin milioane. Dar, mizerabilul prefera niste picaturi sigure an de an, decat sa riste o anumita suma pe castiguri potentiale mult mai mari.

ionel (18 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 14:44

Jucatorii pe care ii aduce Negoita nu pot fi vanduti cu 4-5 milioane. Ca sa "faci" jucatori de 4-5 milioane sau mai mult trebuie : 1. Sa cumperi tineri talentati (vezi Rotariu, Stanciu, Andrei Ivan, etc) pe care sa-i cresti...evident nu toti vor ajunge la 4-5 milioane... 2. Sa ai noroc sa-ti rasara in propria curte un Nedelcearu, sa-l fortezi putin cu titularizarea si va fi atractiv la 19-21 ani...mai ales daca are forta+viteza (si talie pt un fundas central). Cu bugetul lui Negoita poti aduce jucatori care si-au atins deja potentialul, nu mai cresc valoric, dar sunt buni pt Liga1 (Palic, Gnohere, etc). Pe astia ii poti lua gratis, le dai un salariu pe masura valorii lor si apoi ii poti vinde cu cateva sute de mii...cu greu mai ajung la milionul de euro.

Cosmo (44 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 15:39

F fain articol. :) @lord belial, voi nu faceți deloc ce vreți, ci ce vrea stăpânul. :)

Cosu (53 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 16:38

Hahahaha hahahahaha

alex (95 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 17:36

Buna ziua! Rapidistii pot sa va explice cum e sa ai o echipa, buna sau rea, in divizia A, iar apoi sa fie in Liga a 4 a! Cand suporterii or sa cumpere cel putin 15.000 de abonamente, pot emite pretentii.....pana atunci, multumiti-va cu ce vi se ofera la 10 lei biletul! zi frumoasa!

Hombre (19 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 18:02

Negoita nu investeste? Pai arata-mi mie un patron din Liga 1 care o face. Becali mai are puseuri de grandomanie, dar ii trece in sezonul urmator si-l lasa pe Galca singur sa castige cupa, liga si campionatul cu secretara si cu contabila. Nicolae de la Astra n-a bagat nici un leu, dar echipa a iesit campioana. La fel Otelul, Urziceni si multe altele. Cred ca noi romanii in general nu "performam" cum trebuie daca n-avem dificultati, dictaturi, razboaie sau imperii. Putem sa-i facem fata lui Mackensen la Marasesti, dar daca ne lasi singuri pe 22 decembrie, ne impuscam unii pe altii. Eu zic ca suporterii lui Dinamo ar trebui sa se bucure ca echipa nu e finantata si ca probabil are sanse mari la titlul anul asta. :-)

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 19:08

Cred ca esti un pic cam dura !! El incearca sa gaseasca un partener s-au chiar sa il vinda dar nu gaseste pe nimeni pentru tzara e plina de patroni saraci care nu au nici un chef sa investeasca intr-un mediu curat unde isi pot pierde averile ca la casiono !!

Cosmo (44 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 20:26

E greu la Dinamo dacă netoiu nu mai aduce moca echipe întregi de la Craiova.

nealiniatul (7 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 7:54

Spiritul militienesc nu moare. A luat doar alte forme. Nu mi-au fost sau sunt dragi militienii sau clubul lor de fotbal. Trebuie insa sa recunoastem ca acest club Dinamo a avut o serie de rezultate notabile. Totusi, metodele lor de comunicare , modul in care trateaza oamenii, au ramas aceleasi ca al tablagiilor fosti tractoristi sau strungari de frunte, nepoti de securisti sau militieni ( chiar daca mai cinta si la pian). Negoita asta cred ca a facut doar ceea ce trebuie cu un club de fotbal muribund si bintuit de datorii. Nu conteaza citi bani are sau nu el. Nu a bagat bani intr-o afacere cae decit ii toca. A incercat sa tina corabia deasupra si cred ca a reusit.. Din pacate a facut-o mintind cu nerusinare ( in spiritul oamenilor de afaceri romani care isi bat joc de bani europeni si publici). In acelasi timp s-a comportat ca un militian securist adevarat. Deci mare dinamovist.

Alex One (132 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 8:50

E greu pentru suporteri sa inteleaga ca fiecare patron investeste atat cat isi permite si nu cat isi doresc ei. Mai acum cateva luni un jurnalist intr-o convorbire telefonica cu Becali ii reprosa ca nu baga suficienti bani, jucatori de milioane cu salarii de milioane, pentru a a avea sanse reale de a intra intra,si eventual chiar iesi, din grupele CL. Cu greu a inteles,daca a inteles,dupa multe socoteli si explicatii ca omul baga cat poate sa duca, altfel se trezeste cu echipa precum Rapid, Timisoara, Brasov, Vaslui, etc. Ceea ce nu au in vedere suporterii si nu este vina lor,ci a patronilor care nu le explica, este ca un club are cheltuieli mai putin vizible dar substantiale in afara sumelor de transfer ,prime de instalare+salarii, si anume deplasari,cazari,alimentatie,medicatie,asistenta medicala,recuperare,organizare, locuinte,eventual autoturism in folosinta,paza . De exemplu,a facut cineva socoteala cat au costat, doar acum recent, tratamentele medicale pentru,Tosca, Golubovici,Pintili ori a vesnicului ghinionist accidentat Filip care se trateaza de luni de zile primind salariu desi nu produce nimic si de fapt nu a realizat mare lucru nici cand era valid ? Sau nenorocirea cu Ekeng care la costat, il costa si il va costa pe Negoita sume importante pentru un patron care nu e "putred de bogat", amenzile aplicate clubului si cate si mai cate, mai putin sesizabile ? Se aduna.... In ceea ce il priveste pe Negoita, este clar ca nu are potential pentru o echipa de fasonul lui Dinamo.Cred ca a preluat clubul fiind de buna credinta si pare ca este dinamovist real,nu stelist pictat ca Gigi, dar cert a sperat sa mai vina cineva cu bani alaturi de el .Deocamdata socoteala nu I-a iesit si e greu de crezut ca se va produce cel putin in viitorul apropiat. Nu sunt investitori pe toate drumurile cum se amagesc unii, mai nou sponsorizarile vin din bani publici cu urmarile previzibile, probleme la DNA. Asa ca atentie suporteri dinamovisi, nu va luati dupa niste inconstienti care strigau "Pleaca,vinde,mori ! ", ca asa au facut cei din Giulesti si vedeti unde a ajuns "farmecul vietii" ! E adevarat,acum sunt vreo trei "farmece" ! Dupa cum se intrevede, perioada Copos va ramane epoca de glorie a Rapidului.

Belisarius (1 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 14:25

Ipotexa articolului ca negoitza vrea mult fara sa dea bani nu tzine. Daca luam ultimile campioane din romania, incluzind pandurii, cara au incasat dublu triplu quadruplu in euro budgetul lui dinamo in reanimare si insolventza, (cl el e. G cfr cluj nici steaua cu 100 milioane de euro in 10 ani) nici ele nu au reusit nimic. Deci 'devils advocate' aici, echipa find inca prezenta si in verde financiar, JOS palari lui Negoitza. De cand a preluat echipa nu a avut o singura ocazie de venit UEFA din cauza insolventzei!!!!!!!

Vio (1 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 14:34

Nu sunt de acord cu ceea ce scrieti in aceasta postare. Ganditi-va ca actualul finantator a preluat un club care avea o soarta mai "grea" decat cea a iubitului Rapid(in aceste zile vad ca isi da ultima suflare). Fostul antrenor, Mircea Rednic antrenorul din sezonul trecut nu reuseste sa se impuna la nici o echipa, acesta neramanand mai mult de un sezon la o echipa de fotbal. El incearca acum un joc murdar in care jigneste clubul si pe D. Negoita. Daca analizati prestatia din partea finala a campionatului trecut veti observa ca, folosindu-se de influenta asupra echipei, a facut cateva jocuri dubioase. Cel care imi vine in minte este finala cupei in care a facut schimbari "neinspirate" ceea ce a facut Dinamo sa piarda un trofeu. Pentru autor ganditi-va cum ar trebui sa ne simtim cei ce mergem cu regularitate la meciurile lui AC Milan, echipa ce in deceniul trecut a castigat 2 UCL si a disputat o alta finala... In aceeasi situatie s-a gasit si patronul lor, fostul politician Berlusconi. Pentru un club ca acesta sa nu reusesti sa faci transferuiri, ba chiar sa vinzi pe cei mai buni (Thiago Silva) a reprezentat un adevarat dezastru pentru noi. Acum cu venirea noilor investitori s-au promis investitii, insa revenirea la marea performanta se va face gradual in urmatorii 3-4 ani(asa se stipuleaza in acordul stabilit cu suporterii). Asa ca in fotbalul sarac romanesc (0-5 ultima reprezentatie europena) cand echipele sunt finantate de catre consiliile judetene (ca inainte de 1989, de fapt tot sportul este finantat de catre buget CSM Buc, Minaur, Pandurii etc.) apar intotdeauna oameni de tipul Rednic si arunca cu noroi. O alta latura de analizat in sportul romanesc ciclul olimpic 2012-2016 a beneficiat de sumele de bani cele mai mari si rezulatele au fost cele mai slabe din istoria partciparii la jocurile olimpice. De ce nu scrieti despre opera roamanesca de la Magurele (marele laser) care din ceea ce se scrie in presa internationala va fi folosit pentru reducerea deseurilor nucleare europene?

brod (87 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 15:23

om necăjit... nepot de Anghelache - securistul, frate cu campionul național la datorii către stat... acum îi mai și pune banca bulina roșie pe blocurile de pe Cheiul Gârlei, de la Abator. și pe care nu i le primește să le dea în plată. poate ceva câini roșii.

Comentează