Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Medalia extraterestră

Sportivii paralimpici au şi început să câştige medalii la Rio. Din grijă faţă de stat, să nu-l pună în situaţia jenantă de a dezvălui cât a cheltuit cu ei

Permalink to Medalia extraterestră
sâmbătă, 10 septembrie 2016, 9:50

„Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie”. Îndemnul vine de la Florin Bercean, unul dintre cei mai buni antrenori de judo din lume. Bronzul luat de clujeanul Alex Bologa la Jocurile Paralimpice de la Rio nu e, fireşte, doar o medalie. Bronz e un fel de-a spune, o convenţie. Medalia asta e o bucată de metal extraterestru zvârlit din stele, zdrang!, în praful românesc. Trebuie s-o privim o dată. Şi încă o dată, în locul şi de pe locul celui care ne-a adus-o.

Premiaţi cu dublarea barierelor
Sportivilor costumaţi „de la ajutoare” de COSR le-a fost greu să ajungă până la Rio. Odată ajunşi, au constatat că uneltele şi metodele din sportul românesc de performanţă sunt din epoca pietrei, nu a metalelor. Programele „Gheaţă şi somn”, „Meldonium şi corn”, „Bătaie şi Cromagnon” şi-au dat încă o dată, la cererea publicului, obştescul faliment.

Cei 12 sportivi paralimpici care ne reprezintă la Rio s-au confruntat cu aceleaşi greutăţi ca sportivii olimpici, plus altele. Multe. Dublate, triplate. Din toate părţile. De cum ies din casă, încep „să bată orice barieră”, vorba domnului Bercean. Să privim medalia lui Alex Bologa, apoi să privim în jur. Să numărăm trotuarele adaptate pentru scaunul cu rotile, lifturile adaptate, autobuzele, locurile din stadioane, semafoarele cu semnal audio, clădirile care au şi rampă, nu doar scări. Medalia asta cere mai mult de la noi decât dublarea premierii. Cere ceea ce e omeneşte.

N-a venit nimeni la microfon să ne explice, pe şleau, cât a investit statul român în pregătirea lui Alex Bologa. Nici n-o să vină, din cel puţin două motive. Primul: pentru statul român e o mare şi contorsionată filosofie să plătească indemnizaţii de creşterea copiilor. Încă nu ştie „cum anume vom aborda prezenţa la şcoală a copiilor diagnosticaţi cu autism”, conform ministrului educaţiei. Un lung şir de miniştri n-a avut nicio revelaţie, timp de 27 de ani. Peste alţi 27 de ani, un alt ministru se va întreba cum abordăm prezenţa acestor copii în sălile de sport.

Statul versus o mână de oameni
Al doilea motiv pentru care nu veţi auzi cât a plătit statul român pentru sportivii paralimpici este că a plătit foarte puţin. Ar trebui să fie un stat foarte lăudăros, să strige că a alocat 200.000 de euro anul acesta pentru Comitetul Paralimpic. Cam 15.000 de euro pentru fiecare dintre cele 14 ramuri sportive din CNPR.

În ciuda banilor puţini, Comitetul condus de scoţianca Sally Wood-Lamont este printre puţinele instituţii din sportul românesc unde nu se vorbeşte despre declin, scădere, criză. Numărul calificărilor la Jocurile Paralimpice a crescut de la o ediţie la alta: la Londra, 5, la Rio, 12. Au apărut şi medaliile. În 2012, au fost aurul şi argintul lui Eduard Novak.

Acum, Alex Bologa a adus bronzul. Produsul unor oameni, nu al vreunui sistem. Oameni cu nume şi chip, nu din ăia acoperiţi cu hârtii, cu scuze sau cu stări pe Facebook. Primii au fost antrenorii Gianina Andreica şi Florin Bercean. Odată descoperit, un asemenea talent n-ar fi trecut Oceanul dacă nu l-ar fi prins într-o structură Sally Wood, din clanul Lamont, o bibliotecară din cealaltă margine a Europei. Povestea ei aţi citit-o şi în paginile Gazetei.

Sportul paralimpic din România are, la bază, generozitatea scoţiană. Asta, ca să ne facem o idee despre dimensiunile zgârceniei statului român. La acest capitol, că, în alte privinţe, e mână largă, în pungă de Rockefeller. Iar dacă şefii sportului şi olimpismului au nevoie de un model de succes, s-o întrebe pe doamna Wood-Lamont!

Ceea ce au reuşit ea şi colaboratorii ei, să înalţe un zeppelin într-o ţară care n-a descoperit încă roata căruciorului, spune ceva şi despre destinul sportului nostru. Nu atât dezinteresul autorităţilor, birocraţia sau sărăcia l-au dus de râpă, ci oamenii. Oamenii nepotriviţi pe scaunele dinainte potrivite.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

romania (1 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 11:34

Romania, stat mafiot, nu ne-a trebuit mult sa ne transformam din oameni in niste animale, sa am fost dintotdeauna niste animale.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 14:12

50 de ani de comunism lasa urme

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 12:47

Nu sunt 100 de oameni in toata tara pe care sa i intereseze Jocurile Paralimpice ...romanul nu i frate cu *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin (48 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 15:13

,,Medalia asta e o bucată de metal extraterestru zvârlit din stele, zdrang!, în praful românesc. Trebuie s-o privim o dată. Şi încă o dată, în locul şi de pe locul celui care ne-a adus-o.,, Cand sa facem asta , reincepe campionatul, reghe, gigi, gnohere.... Recunostinta, ALEX

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 10:33

pai, n-a fost asa inghesuiala in tribune la Steaua – Astra, romanii privesc si in alte directii

iris (25 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 16:21

Medalia cucerită de Alex Bologa a adus în atenția noastră, pe ecranele noastre, în casele noastre (@ovidiu_3003...în peste 100) Jocurile Paralimpice de la Rio și pe sportivii participanți. Povestea unui singur participant (sper că se va scrie) ne-ar putea (ne poate) apropia de oamenii din lumea întreagă pt. care se organizează J.P. în orașul Olimpiadei 2016. Privind la imaginile (foto+video) cu medaliatul Alex Bologa, titlul care mi-ar reflecta impresiile ar fi: SPORTUL în STARE PURĂ.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 18:43

Respect. ------------------ Sportivi. Fara miini, fara picioare, nu vad, nu aud. Sportivi. ------------------ Banditi. Fura cu doau miini, fug de lege pe doua piciore, vad si aud tot ce misca in jurul lor. Banditi. ----------------- Statul. Patria unora bine alesi, carora democratia tontolana le permite sa fie alesi. Statul. ------------------ Respect Laura. Justitia oarba presupune o Justitie si Putere curata, alt nivel Cultural decit al celor luati din Latrina din fundul curtii, bagati in Bus-ul sponsorizat de Stat pentru Primar si transportati in stare de Ebrietate la Vot pentru o Galeata de Hrana, doi mici, o bere si un bal comunal. Respect Laura.

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 3:42

Bravo lui mai ales ca e roman !! Copiii astia care se nasc cu deficienta asta vad si simt mai bine decit noi vazatorii .

Petrache (66 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 5:34

Bravo Maria! Nu doar pentru articolul scris cu talent si cu har, ci si pentru tema dificila aleasa. Respect Maria! PS: Sper ca intr-o buna zi vei scrie si de fotbalul feminin romanesc. Sa vezi ca o sa merite pana la urma!

Dan (1 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 7:53

Maria, in tot ceea ce inseamna activitate in Romania, sportiva ,economica etc oamenii au rolul principal. Asadar nu ar trebui sa ne mai pangem ca politicienii sunt corupti, medicii sunt corupti, functionarii sunt corupti si nepregatiti. Societatea actuala este oglinda oamenilor care o alcatuiesc, incepand de la nivelul cel mai de jos. Noi oamenii, suntem de vina pentru tot ceea ce este rau sau bun in aceasta tara!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 10:41

inainte de a ne simti vinovati, sa ne simtim responsabili, inclusiv fata de omul din oglinda. tara nu incepe cu presul de la usa 🙂

Comentează