Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dublăm premiile. Dublăm şi cusăturile?

COSR le dă medaliaţilor de la Rio premii de două ori mai mari. Asta-i nimic. Pe echipament a dat de opt ori mai mult decât face

Permalink to Dublăm premiile. Dublăm şi cusăturile?
duminică, 28 august 2016, 9:27

„Nu poţi să ridici capul din pământ”. Aşa a descris Ana Maria Popescu starea de spirit din lotul românesc la Rio. „Aveam o glumă între noi, că suntem îmbrăcaţi de la ajutoare”, a spus campioana olimpică. România nu numai că a picat 20 de locuri în clasamentul pe medalii, faţă de ediţia trecută a JO, de pe 27 pe 47. A picat şi undeva, în urma echipei refugiaţilor, „erau undeva lângă noi, puţin mai sus”, în materie de treninguri. Ajutoarele lor probabil erau mai dezinteresate decât ale noastre.

Şi Corina Căprioriu a vorbit despre acelaşi lucru, la revenirea în ţară: „Nu m-am simţit bine în echipament, nu a fost confortabil”. Numai funcţionarilor COSR treningurile oficiale le-au venit ca turnate. N-au plecat capul, ruşinaţi. Dimpotrivă. I-au acuzat pe sportivi de cochetărie: ar fi cerut măsuri mai mici, iată de ce n-au rezistat cusăturile.

Premii cu spor de ruşine
Comitetul de contracte pret-a-porter a anunţat că, în paralel cu ancheta procurorilor, va confecţiona propria anchetă. Va chema un expert din străinătate, să meargă pe firul roşu al papiotei. Nu s-a mai auzit nimic despre această întreprindere a COSR. Şefii olimpismului au revenit la tonusul dinaintea Jocurilor. Au confirmat că deşi numărul medaliilor s-a înjumătăţit, vor dubla premiile în bani pentru sportivi.

„Statul român şi COSR se pot mândri, pentru că sunt printre cele mai mari premieri pe care o ţară europeană le poate da”, declara preşedintele Comitetului, în iulie. Într-adevăr, la premieri stăm mai bine decât la medalii. Dacă Marea Britanie nu dă un penny medaliaţilor, înseamnă că vrea, dar nu poate. Din principiu.

În partea noastră de lume, numai bulgarii sunt mai jos în clasamentul JO. Ne-au întrecut slovenii, slovacii, cehii, polonezii, bieloruşii, ucrainenii, croaţii sunt pe locul 17, ungurii sunt pe locul 12. Încă o Olimpiadă ca asta şi nu ne mai batem deloc cu Europa. Ne batem cu Singapore şi cu alte ţări care n-au sport, dar au pretenţii de la sportivi.

Specificul nostru, în acest anturaj bling-bling, e că strigăm darul. Dacă am da sume fixe, n-ar avea niciun farmec. Trebuie să le dublăm. Să aibă şi şefii sportului o activitate. Nu dăm 70.000 de euro pentru aur, dăm 35.000 de euro şi încă pe atât. În jur de un milion de euro, în total, vor încasa sportivii români clasaţi pe primele şase locuri la Rio. Premii în bani vor încasa şi antrenorii şi ceilalţi membri ai staff-urilor tehnice.

Nimic despre premierile din birouri
Comunicatul COSR nu suflă o silabă despre premierile acordate membrilor COSR, MTS şi ai federaţiilor. Sunt prevăzute de lege, H.G. 519 / 2015. O singură medalie la Rio, mai multe, simpla participare, tot performanţe se cheamă. Oricare variantă reprezintă un pretext suficient pentru ca angajaţii COSR să încaseze şi ei „câte un premiu individual de 15.000 de lei”. „Suma acestor premii nu poate depăşi 25 la sută din valoarea totală a premiilor acordate”, menţionează textul legii citate.

Aşadar, dublarea premiilor sportivilor presupune şi dublarea premiilor salariaţilor COSR. Chiar se impune, după Rio. Există mii de motive fără tiv. E meritul COSR că sportivii care ne fac să ţinem capul sus au ţinut capul jos în Satul olimpic. Preţul echipamentelor e tot o dovadă de potenţă financiară. N-a fost dublu, nu. A fost de opt ori mai mare decât preţul real, din catalogul producătorului trecut pe etichetă! COSR a păstrat acest succes pentru uz intern. S-a felicitat discret, bătându-se pe burta din care scoate preţurile de achiziţie.

Premiile dublate pentru sportivi merg mână în mână cu echipamentele „de la ajutoare”. Merg în aceeaşi direcţie, spre un sport subdezvoltat, de la periferia continentului, fără strategie, fără alte idei în afară de una. Premianţii să fie premiaţi o dată la patru ani, iar conducătorii, în restul timpului.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

tardelli (5 comentarii)  •  28 august 2016, 11:03

Marea Britanie a investit enorm in sport.Dar nu in sportul de masa ci cu scopul de a lua medalii in sporturile unde au sanse.Si au platit lunar sportivii cu sume fabuloase.Cat s-a cheltuir in medie pt fiecare medalie.?Cam 5 milioane de euro!Asta e motivul de ce nu mai luam medalii.Pentru ca le iau tari ca Marea Britanie ce au investit enorm,nu ca noi niste maruntis.

mal. (71 comentarii)  •  28 august 2016, 11:15

Cred ca mecanismul e mai simplu. Ai avut un buget alocat, sperau un număr de medalii. Au luat aproape nimic, bugetul a rămas același... Sunt curios ce se întâmpla dacă luam o singura medalie? Ii dădeam aceluia toți banii? Aceeași bulibășeala (scuzați...) ca in tot sportul românesc. Banii se investesc înaintea competiției dacă vrei rezultate. Probabil ca la rezultatele astea va scădea bugetul si apoi, iaca rezultate! Dacă minte nu e, nimic nu e! Codița politicului...

Petrache Jr (1 comentarii)  •  28 august 2016, 11:19

Intrebarea e de ce sa vreau sa fiu sef COSR cand stiam ce a zis tardelli, plus multe altele? Reteaua veche inca functioneaza. De ce nu m-as bucura si eu de ea? Mi s-a promis ca e doar un pas in cariera mea.

dani (88 comentarii)  •  28 august 2016, 11:31

Daca se va repeta istoricul de la 1989 incoace-mai putzine medalii, tot mai putzine-peste 4 ani, la urmatoarele jocuri olimpice, Romania va obtine cel mult o mare-uriasa-medalie de bronz. Sau nimic. Viva capitalismul salbatic! Viva coruptzia maxima! Traiasca psd, marele partid care asigura propashirea...coruptzilor!

plagiator olimpix (4 comentarii)  •  28 august 2016, 12:40

la ce altceva sa te astepti de la plagiatorul asta ***, fiu lu' tata, petrache mecla de cioban? A fost pus in functie de PSD ca sa fure pentru partid, nu sa dezvolte sportul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (9 comentarii)  •  28 august 2016, 13:07

Pe vremea comuniştilor, la ultimele patru olimpiade ceauşiste, România a stat la masa granzilor, ne-am clasat între primele 10 naţiuni ale lumii.Acum leprele ăstea de democraţi nu mai investesc în sportul de masă. Nu, ei investesc în premierea medaliilor olimpice şi a şefilor , bineînţeles, să aibă şi generalul Boroi din ce să spargă câteva pahare de şampanie !

Jean-Paul (96 comentarii)  •  28 august 2016, 13:13

Masura anuntata de marire a premiilor pentru medaliati s-ar putea sa aiba doua efecte congruente: 1)premiul consistent ar constitui un stimulent serios pentru sportivi in vederea olimpiadei din 2020; 2)bugetul de premiere a olimpicilor va creste considerabil fiindca performantele sportivilor romani realizabile in anii premergatori olimiadei de la Tokyo ii vor indreptati si situatia economica atarii le va permite sefilor COR sa faca asta si, in consecinta, prognozeze o ploaie de medalii, in raport cu seceta de anul acesta. Si chiar daca nu mai e sarcina de partid, membrii COR vor avea grija sa asigure cresterea numarului medaliilor obtinute, pentru a-si putea vota si ei niste prime in conformitate cu HG 519/2015. Ce pleasca ar fi pe capul operatorilor video care ar avea sansa sa incaseze un premiu echivalent cu 40% din premiul sportivului pe care l-ar prinde in flagrant exact cand "sterpeleste" medalia de aur! Eu cred ca rezultatele slabe de anul acesta la olimpiada se datoreaza faptului ca: 1) prim ministrul in exercitiu n-a facut in tinerete sport de performanta, deci n-au avut de la cine sa se inspire sportivii si, in plus, nu-si petrece dupa amiezele si serile in salile de sport, precum, predecesorul sau ; 2)ministrul actual al sportului si tineretului e o doamna care a intrat de mult la apa, in contrast cu predecesoarea sa, care alerga si la ses si la munte de te speriai; 3)dar cel mai mult a contat ca sportivii n-au simtit nici un fel de presiune din partea autoritatilor statului, nici n-au trait cu spaima ca vor fi trimisi sa lucreze in mine daca vin fara medalii, asa cum i-a atentionat toarsu' Kim Jong-un(sau, poate, doi?) pe compatriotii lui(desi nord coreenii au castigat 7 medalii, liderul a fost nemultumit, el ordonand obtinerea a 17 medalii). In fine, sa speram ca la Tokyo nu va exista sperietoarea Zyka ca sportivii nostri vor obtine mai multe medalii decat in 1964(tot la Tokyo, locul 14 cu 12 medalii)si, in plus, va putea participa si Simona daca, cumva, nu va primi vreo alta misiune din partea fiului lui Teia Sponte, sau ca Dragulescu va reusi performanta rarisima de a deveni campion olimpic chiar daca va avea 40 de ani. Sa traiti bine si sa avem noroc de sanatate si pace!

Stefan (113 comentarii)  •  28 august 2016, 16:32

@tardelli - Ai luat un exemplu nepotrivit. Marea Britanie s-au situat pe pozitia 2 ca numar de medalie, si Romania nu si-a propus asta. Mai apoi, sunt foarte multe tari fara bugetele Marii Britanii care au performat la Olimpiada, ar trebui sa ne uitam la vecinii nostri, si sa luam exemplu de la ei. E evident ca nu o sa avem bugetul Marii Britanii, al Statelor Unite, al Rusiei, al Chinei. Cred ca sunt trecute cu bold in articol cateva exemple, dintre care cele mai reusite cele ale Ungariei si Croatiei. Nu banii sunt problema la noi, toata lumea scoate pretextul asta la inaintare. La noi de vina e traiul bun si nesimtirea, coruptia, nepasarea si promovarea incompetentei si a nepotismului la nivel de conducere. Ce poti sa spui cand se cladesc stadioane noi in orase unde fotbalul e ca sa fie, de exemplu.

apetulburi (4 comentarii)  •  28 august 2016, 18:04

Fratilor, nu bugetul este problema, ci cat se fura din el, toti sug ca niste capuse si lipitori milioanele de euro, ele nu ajung niciodata la sportivi si la antrenori, exact cum se precizeaza in acest exceptinal articol, banii cred ca sunt capusati si ajung in alte parti, indemnizatia de 1500 lei de olimpic, data cu 1-2 ani inainte de Olimpiada inseamna milioane de euro ? Baiatul de la lupte, constructor parca prin Germania, care a iesit, daca nu ma insel pe locul cinci, nu a prins nici macar 4 luni de indemnizatie, despre ce vorbim aici, banii cred ca merg in alte parti, cantonamentele din Romania sunt platite dublu, decat cele din strainatate, echipamentul este de 2 lei, conditiile de 50 de bani, antrenorii si sportivii sunt adevarati eroi ca fac inca performanta in astfel de conditii.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  28 august 2016, 20:21

5 milioane/medalie ? Demisioatu si internautii le da idei Pacientilor Sectiilor Dermato- v. Doar au si ei puradei. Da si la mine 5 si-l fac pe Andrei al meu olimpic. Mai usor ca colaborator al unui amarit la Brucsel. De data asta nu zic nimic de ai lui Bombo, Oprea, Pota, ***, si nici de ficele lui … Zic de traitul bine din „sport“. Asa a fost mereu. Un sportiv tinea 5 antrenori si 9 cu geamantane, vin, brinza, curcani, un purcelus ceva acolo. ------------------------------ Nu merge fratilor ! Banii nu aduce fericitrea. Vad ca pentru functionarii astia de doi lei, pacienti ai unei sectii, a disparut si notiunea de sport. A m r 12 mii de „legitimatii“ de elevi sportivi in toata Romania – cine stie citi elevi se si antreneaza, citi au platfus, citi fac doar miscare caci sint prea grasi. Bani aruncati domnule. Trebuie facuta in primul rind o analiza. Date, fapte, eficacitate. Apoi pornit de la zero. Caci acolo sintem. --------------------- Inainte de demisia in bloc – care in limbajul lor inseamna: „sa vad eu pe cine alegeti in locul meu“ - eu astept o analiza, un studiu serios – nu o pagina a la PiTurca - , a sportului in Romania. Apoi puteti face cincinale. Caci atita stiti: vorbe, vorbe, vorbe.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  28 august 2016, 22:53

...foarte bun articol ...trebuie spus adevarul despre sportul romanesc ...am ajuns mai jos decat ne am asteptat ...

gilos (25 comentarii)  •  29 august 2016, 8:02

Daca tot au ramas banii prevazuti pentru premieri, in loc sa-i toaca pe prime pentru federali de ce nu sunt investiti intr-un centru de copii si juniori ? De ce nu modernizeaza un bazin de inot sau o sala de gimnastica ? Cine se crede acest Petrache ? Chiar a ajuns tara asta bataia lui de joc ?

gilos (25 comentarii)  •  29 august 2016, 8:08

La ce rezultate a obtinut Romania la aceasta editie, in afara de sportivii si antrenorii care au luat medalii, niciun membru al COSR sau federal nu trebuie sa primeasca un leu ! Ce rezultate spectaculoase s-au obtinut in acest ciclu olimpic ? Cu cat am progresat fata de Olimpiada de la Londra 2012 ? Pentru ce prime ? Zero rezultate, zero prime !

mal. (71 comentarii)  •  29 august 2016, 13:52

Zice presa că ar fi demisionat!

vdtot (9 comentarii)  •  29 august 2016, 14:30

iar furtuna intr-un pahar cu apa? tot scandalul asta e degeaba, atata timp cat curtea de conturi, cea care ar trebui sa faca lumina, nu se implica! am ajuns sa chemam dna-ul si la vanzatoarele de seminte, uitand ca exista o legislatie si o procedura!

io (6 comentarii)  •  29 august 2016, 16:03

poate va intereseaza: maine, 30 august, sedinta de CL targu-Mures cu bani pentru ASA-ul dator la stat, asadar ilegal:) 14. Proiect de hotărâre privind aprobarea sumelor pentru sprijinirea acţiunilor sportive pe semestrul II 2016 Cum se citeste asta: plus 4,86 milioane lei pentru ASA si baschet mures/ tot aici afacerile pentru joma sunt urmatoarele: cupa liceelor baschet 313. 000 lei bani publici, cupa liceelor fotbal 340.000 de lei banii publici. 10 milioane lei bani publici pentru fotbal si baschet pentru insii cu carnet de partid pnl si udmr.

?????? (46 comentarii)  •  29 august 2016, 16:17

Considerati ca membrii si angajatii COSR si MTS ar trebui premiati numai daca ar fi fost egalat sau s-ar fi depasit numarul de medalii din editia precedenta , pe parcursul activitatii membrii si angajatii COSR si MTS beneficiind de indemnizatiile salariale ?

ionel (18 comentarii)  •  29 august 2016, 18:32

https://www.youtube.com/watch?v=3q79BCMiwas Negoita acesta esti

Tagore (2 comentarii)  •  29 august 2016, 19:10

@plagiator olimpix, nu cunosti problema, pustiul este o victima colaterala a lui taica-su, Adrian Petrache, bandith fara frontiere, i-a avut la deshtu`mic si pe Nastase si pe Basescu, a fost "creierul" gashtii Kokosh, Vlaiku, Jianu, s.a. A luat case de la raapps si a dat la tot neamu`(vezi casa lu` fii-su` din Sandu Aldea- Cashin). A manevrat-o pe Udrea cum a vrut mushkii lui, are curaj Basescu sa-i treaca prin fatza ?

apetulburi (4 comentarii)  •  29 august 2016, 19:35

Lipa, lipa, lipa cand ? Corneeeele vinooooo si tu (cand isi striga sotul sa faca poza cu Alinus, vesnicul Dobrescu si Generalul cu mustata de la Steluta, gandind ca vor ramane in eternitate) .... si au facut-o, .....fotografie ISTORICA, care ii prezinta pe CEI MAI SLABI(din toate punctele de vedere).....CONDUCATORI DIN ISTORIA SPORTULUI ROMANESC !!!!

ciur (5 comentarii)  •  29 august 2016, 23:19

Ce mutra de *** smecher, plin de sine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează