Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Hai să demisionăm!

Nici nu s-au terminat bine JO de la Rio, că şefii COSR au intrat în campanie pentru un nou mandat. De data asta, întreg, de patru ani

Permalink to Hai să demisionăm!
miercuri, 24 august 2016, 12:58

„Mergem la Rio pentru a demonstra lumii că România contează”, a spus şeful COSR, în curte la Cotroceni, acum o lună. Discursul, aparent un plagiat subtil din Ghiţă C. Topor, a magnetizat audienţa. La partea cu „poporul dârz”, plângeau şi pietrele din ograda palatului prezidenţial, veveriţele sughiţau pe ramuri, dând apă la şoareci. Până şi ficuşii îşi ştergeau discret colţul frunzelor, cu cravata de ceremonie.
„Rugaţi-vă să ne amintiţi în speranţele voastre, îndreptate către cel care ne veghează pe toţi”. La pasajul acesta, câţiva invitaţi din jurul lui Klaus Iohannis au tuşit semnificativ, scărpinându-se după ureche.

Regatul lui, pentru o foaie
JO 2016 nu reprezintă o „treaptă măreaţă în istoria naţiunii noastre”, cum declama atunci Alin Petrache. Adică să sperăm că nu! Sunt mai degrabă un hop pe traseul şefului COSR, „o bornă”, cum precizează comunicatul forului olimpic: „Doresc să îmi asum în faţa opiniei publice din România, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului”. Ei, aşa mai vii de-acasă. N-au ratat obiectivul, doar că nu l-au îndeplinit.

Comunicatul acesta a mai fost publicat o dată, în 1879, în „Vocea patriotului naţionale”, sub semnătura lui Ricardo Venturiano. E doar uşor modificat, adaptat la realităţile demagogice din zilele noastre. Aşadar, domnul Petrache aspiră la demisie. Nu la demisie de onoare, ar fi exagerat. O demisie banală, A4, fără touch screen. Asta îşi doreşte.

Dar nu şi-o permite de unul singur, are nevoie de „întreaga echipă de conducere”: „Sper să ne depunem mandatul în faţa celor care ne-au ales”. Să-ţi asumi personal răspunderea a devenit o muncă de echipă. Vorba lui Rică al III-lea Venturiano, „Ori toţi să muriţi, ori toţi să scăpăm!”.

Statutul, depus în seif
Mandatul lui Alin Petrache se încheia oricum în 2016. E, de fapt, jumătate de mandat, moştenită de la Octavian Morariu. La fel, echipa lui Morariu, cea care e rugată cu plecăciune să plece, se află la capăt de mandat. Aşa era înţelegerea din 2014, indiferent de rezultatele de la Rio. Nu-i exclus ca Statutul COSR să se fi schimbat între timp, de când stă şi-şi roade unghiile, sub cheie la tribunal. Oricum, nu l-a văzut nimeni, niciodată. Statul nu plăteşte chiar atât de bine ONG-ul de interes naţional încât să pretindă, în schimb, transparenţă.

Sau poate Statutul COSR e prea greu pentru a fi depus pe site-ul forului olimpic. Pârâie Internetul, se rup serverele ca nişte vreascuri. Oricum, pe domnul Petrache nu-l frământă regulile olimpismului. Pe el îl preocupă legile ţării, Constituţiunea. Vrea „un cadru legislativ (…) garantat de lege”. Exigent om.

Becul de 7 milioane de euro
De la startul JO 2016, Alin Petrache trebuia să-şi dea demisia de câteva ori. O dată, pentru execuţie, în cazul echipamentelor. A doua oară, pentru impresia artistică a locului 47 pe naţiuni. A treia oară, pentru orice eventualitate. Spirit practic, de ce să scrii o carte când e suficient doar s-o semnezi?, şeful COSR a sărit peste demisie, cu scuzele de rigoare. Se antrenează pentru un nou mandat. În ceasul al 13-lea, i-a picat fisa cu „renaşterea sportului românesc”. De 7 milioane de euro, bani publici, numai în 2016, a fost nevoie să i se aprindă becul. Dar uite-l cum radiază de proiecte, ca micul soare al lui Edison!

Exact la ţanc, să le demonstreze votanţilor COSR că Alin Petrache contează. Să-şi amintească de el, în speranţele lor către politicul care ne veghează pe toţi. „Rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realităţii din sportul românesc”. Fără confirmarea asta, eram în ceaţă. Ne trebuia încă o sursă, după Beijing şi Londra. În sfârşit, ne-am lămurit. Noroc cu şeful COSR, că am verificat informaţia. Mare orator. Când pune mâna pe liră sau alt instrument cu coarde, îl urmează şefii de direcţii şi federaţii ca fiarele pădurii pe Orfeu, pe orice scaun îşi depune perna.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mal. (71 comentarii)  •  24 august 2016, 14:25

Felicitări! Cred că acest Rică Venturiano, un impostor în toate, bine ancorat în viața reală și în mediul politic, ne va mai ține calea și în alte situații! Căci, la fel ca maeștrii săi, dacă va pleca, unde să se ducă? Diplome are dar cu școala stă mai rău... Pe locurile eligibile în parlament va fi daraveră mare! Așa că se va sacrifica, împreună cu toată echipa, să redreseze sportul; caci, cine oare știe mai bine ca ei toate secretele acestei activități? Ați văzut și cu echipamanetul: firma noastră, contracte mici dar multe, pe la toate federațiile și direcțiile județene de sport... Așa cum au ajuns și la FRF: toată lumea cu Adidas, NB, Nike, Puma și noi cu... Joma. Dacă ești învățat cu mămăligă nu te poate obliga nimeni să mănânci icre roșii. Important este faptul că ne-am propus să-i trecem pe toți pe mămăligă! Sportul nu poate fi mai mult decât este toată țara, adică... de râsul râsului!

jiji bec (18 comentarii)  •  24 august 2016, 15:53

bai *** asta de petrache(lupu) trebuie alungat de la cosr,omul nu stie ,nu se pricepe,nu are fata, e ***,a fost pus de un dottore acolo,acu ca il dottore a plecat curat murdar e sa stearga si el putina .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucka (45 comentarii)  •  24 august 2016, 16:39

Petrache , Burleanu ... acesti Dinu Paturica ai societatii romanesti au un punct comun : vorbesc mult si nu "spun" nimic . Au fost alesi "democratic" , desi toata lumea spune ca politic .

nypd (13 comentarii)  •  24 august 2016, 17:53

OK, aia cu "pune mâna pe liră" am prins-o, e lira sterlina, dar ce vrei sa spui cu "instrument cu coarde", sa fie oare COSR instrumentul? Si daca da, cam cate "coarde" crezi ca are? Nu ne lasa in ceata !

Flipo (5 comentarii)  •  24 august 2016, 18:39

Din pacate articolul desi bun e scris cu intarziere de cel putin un an de zile.Dupa ce raul a fost facut ramane doar o constatare.La asta se pricepe orice om.Sa critici si sa infierezi cu pasiune proletara e usor.Cu creatia si cu pus osul la munca e mai greu.Sa previi sa demasti impostorii din timp sa te ,,bati'' cu toata lumea ca aceste momente jenante sa nu apara ,asta ar face un jurnalist cu adevarat de valoare.

David (14 comentarii)  •  24 august 2016, 18:53

'„Rugaţi-vă să ne amintiţi în speranţele voastre, îndreptate către cel care ne veghează pe toţi”. La pasajul acesta, câţiva invitaţi din jurul lui Klaus Iohannis au tuşit semnificativ, scărpinându-se după ureche.' subtil...subtil madame :))))))

Florin (1 comentarii)  •  24 august 2016, 19:40

La realitatea din sportul romanesc au contribuit si politicienii nostri, care au facut (si fac) numirile unor manageri doar pe criterii politice, nu pe competente profesionale. De aici si rezultatele....din toate domeniile de activitate. Daca o desemnezi pe Catalina Ponor port-drapelul delegatiei, o gimnasta titrata, cu performante in gimnastica, dar la sfirsit de cariera, e clar ca Larisa Iordache, chiar daca e mai in forma si ar avea mai multe sanse, nu va participa... N-am auzit pe nici-un jurnalist sportiv sa semnaleze aceasta inadvertenta de selectie, atunci cind ea a fost facuta de oficialitatile delegatiei noastre...

lord belial (182 comentarii)  •  24 august 2016, 20:11

impostorul acesta de la COR ar trebui sa plece in spania sa culeaga capsuni.

Emil Bobu (7 comentarii)  •  24 august 2016, 20:11

Nu e nici un Rica Venturiano, e Ponta in persoana

Geo Limonada (6 comentarii)  •  24 august 2016, 23:31

Cum a zis si Emil Bobu bravo lor ! Atata timp cat la Dorohoi sau la Strehaia se voteaza cu "Vrednic este" de la Teleorman, mustaciosul stropit de tovarasul Ciubotea Daniel ,"curat constitutional, muzicaaaa" ; si un martz de la Nea Mitica Dragomir, acus in catedrala mantuirii neamului lu' pandele de la Voluntari si a tovarasei dumisale de viata ! Amin ! Carnatii lu' nea vanghele aveau mustar ca lumea dom'le , nu ca la zgarcitii astia...

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  25 august 2016, 7:06

Am impresia ca noi romanii de pretutindeni nu ne mai pasa ce se intampla in sportul Romanesc. Asa cresc iresponsabilii in conducerea sportului de performanta din Romania. Faptul ca cei vinovati nu sant trasi la raspundere, denota o slabicine de management de tip romanesc la nivel prezidential si guvernamental. Eu nu pot sa inteleg cum presedintele Romaniei care este de origina germana si premierul Romaniei de origina maghiara nu se implica in marea problema a Sportului Romanesc Olimpic? Chiar Sportul nu are valoare la aceste doua nivele? Daca nu ai sport in scoli si universitati de unde sa ai performante notabile in sportul de performanta? In toata Europa mai toate tarile mici si mari au gasit solutii si resurse pentru imbunatatirea sportului de inalt nivel, la mai toate disciplinele Olimpice, iar in Romania se merge pe principiul-"cum o pica"- Chiar asa de nepregatiti la nivel de conducere sa fim incat sa nu facem odata ordine in ograda sportiva a natiunii noastre Romanesti? Articolul puncteaza ceva dar trebuie odata sa intelegem ca in conducerea sportului romanesc sant oameni (femei si barbati) ce nu au nici o treaba cu managementul sportului romanesc. Banii administrati pe discipline sportive nu trebuiesc verificati daca au fost cheltuiti in sport si nu in alte scopuri personale? Controlul financiar in sportul de performanta nu trebuie facut ca si in alte domenii de activitate? Iar cei vinovati, sa fie trasi la raspundere, nu sa se pregateasca pentru un nou mandat din nou, fara performanta. Oare in tara asta, Romania, nu are nimeni curajul sa faca insfarsit ordine si disciplina? Este posibil sa fii pe locul 47 pe scara valaorica a Olimpiadei de la Rio, si sa nu fie nimeni care sa ea monstrul dezordinei romanesti de coarne si sa-l desfiinteze? Oare cat va mai rabda spectatorul de rand, degringolada asta a sportului din Romania, anul 2016? Si totusi in Romania trebuie facuta, "curatenie", altfel, se pot intampla multe intr-o tara de tip European, cu datorii nejustificate, bani aruncati in vant si fara performanta. Sa fie dati afara din functiile lor tot cei care nu au rezultate in sportul de performanta, si, inlocuiti cu oameni care pot face cu adevarat, PERFORMANTA SPORTIVA IN ROMANIA! HAI ROMANIA!

deva (8 comentarii)  •  25 august 2016, 12:35

As dori ca sa se facă ceva înspre binele sportului romnesc, al sănătății acestei națiuni, al organizarii mai sistematice a educației fizice și antrenamentului sportiv de performanta și înaltă performanță, al sportului de masa-sa fie atrași copiii , tinerii , adulții și chiar cei mai în vârstă spre mișcare. As dori ca statul sa bage bani, în aceste sisteme, exact după modelul Angliei și UNgariei, care au ajuns din codase la loc.2, respectiv 12 în ierarhia J.O.la Rio 2016.sunt un profesor și antrenor din sport cu 1000 lei pe luna, satul de ejectul statului și ministerelor MEN ȘI MTS fata de angajați.STOP politicului în educație, sport și sanatate!Ne-ati făcut de rușine în țara și în lume!și culmea -voi tot continuati!pana când TOVARĂȘI?va interesează doar binele vostru și familiilor voastre, batandu-va joc de tot neamul romanesc,de elevi, copii, tineri,studenti,parinti,bunici.Am o întrebare Sportul Univesitar de unde ar trebui sa iasă marii campioni și medaliați oimpici unde este?in USA și alte tari (cele 46 din fata noastra) asa se întâmplă , în Romania-nu!!!Maria Andrieș, aceste bloguri și comentarii își au rostul doar dacă mișcă ceva în sistemele mai sus mentionte dacă nu, le veți citi și după TOKYO 2020,alegandu-se praful de ele și noi pierzandu-ne timpul aici și stricandu-ne vederea și mintea datorita internetului.Deci nu e suficient Maria doar sa scrii azi ceva și peste 3 zile atceva ci trebuie sa pui presiune pe sistemele mafioate din sport și educație, asa cum ai făcut în acest articol și în anteriorul, pt.care te felicit!!

deva (8 comentarii)  •  25 august 2016, 13:26

Alin Petrache dacă nu are caracter nu demisionează, deși a menționat de câteva ori, că la întoarcerea de la RIO își depune demisia.Intoarcerea a avut loc în cazul lui de mai demult timp ,și nu si-a prezentat-o. El e doar calul de pe tabla de sah.Celelalte piese, inclusiv regele și regina(LIPA),trebuie sa facă a fel.Apoi avem multi nebuni și pioni și ture(cei care prind mai mute mandate, fiind de neclintit).Atentie pionii nu sunt doar 8 de o culoare ci sunt cu sutele, de aceeași culoare(fiind multe rezerve în joc).,Dar el ca fost rugbist cred ca va demisona împreună cu toată armata din cele 2 ministere MEN și MTS.concluzie:trebuie tabla noua de șah, pioni noi, cai noi,piste noi,nebuni noi,sali-piscine-patinore-arene-stadioane noi,2 regine noi și 2 regi noi.Toata armata asta sa fie noua și apolitica,sa vrea un singur lucru sa câștige meciul(sanatatea și rezutatele sportive și Rezutatele altor meserii sa fie pozitive,in creștere semnificativa din an în an , din ciclu în ciclu olimpic).Remiza și patul nu sunt bune(adica tot pe loc 47 peste 4 ani la TOKYO 2020,ar fii faliment).soldații(sportivii, elevi,studenti) sa fie foarte bine instruiți și spectatorii sa fie bucuroși și veseli după acest meci(meciuri,turnee)...metronomul se aude, mai avem 3 ani și 11 luni pana la J.O.din Tokyo 2020.pregatirea sa se facă începând cu 2016 care deja e primul an din ciclul oimpic 2016-2020.atentie Maria Andrieș, nu e timp de pierdut pt.nimeni, deși se pare ca cei din COSR și MTS și MEN trag de timp,trag mâța de coada ca sa facă o remiza anul asta pana a alegeri (ca sa mai câștige un ban necinstit).Doamne ajuta!sa înceapă partida și spectacolul în haine ,cu arme și armura noua...(nu cu echipamente vechi,second hand Și degradabile KAPPA,cu saltele vechi, bureți rupti,bazine fără apa, și când e apa, e rece, cu zgura în loc de piste de atletism moderne de guma...cu somn mult și refacere mai putina...).Nu mai vrem 3 clase de elevi inghiesuiti ca sarmalele intr-o hartoaga de sala de sport!nu mai vrem 1 minge de volei la 1600 de elevi!!sau rachete de tenis vechi și mingi tenis de câmp scamosite-negre în loc de galbene.Nu mai vrem panouri de bashet și porți de handbal și fotbal,care stau sa pice peste elevi și sportivi.nu vrem zero mingi de rugby în scoala!Alin Pertrache de ce nu ai dat măcar 2-3 mingi dacă nu 1 de rugby în toate școlile din tara.o sa zici ca am dat în cateva, cele implicate în rugby tag.Dar cu restul ce facem?sunt mii de elevi din România care nu au atins sau văzut vreodată o minge de rugby!!si rugby în 7 începând cu RIO 2016 a devenit sport olimpic!oare de ce România nu a trimis 7 romanasi-stejari acolo?ptr ca nu ai făcut nimic în privința asta!Ne-am saturat sa umblam cu cerșitul pe la inspectorate și alte locuri după echipmente și după 1 minge!daca ne da 1 minge sau echipament ala nu e de top și după 1 luna fix se duce,se strica.Aline ce am facut?...

critasiros (31 comentarii)  •  25 august 2016, 18:18

Ce față de om inteligent are...

plagiator olimpix (4 comentarii)  •  25 august 2016, 19:48

petrache moaca de cioban, fiu lu tata, cum sa isi dea asta demisia? Trebuie sa umple pusculita partidului care l-a numit in functie, respectiv PSD, cu bani smenuiti din sport...

Niculae Moromete (9 comentarii)  •  25 august 2016, 21:04

Pentru demisie omul are nevoie de ordin de servici pe unitate. El este furnizorul oficial, al frânarilor care ne conduc, de hamuri si de căpestre pentru papagalii din politică. Articolul e blînd, puteai să dai in el că-i mare cât casa și oricum nu are simțire...

Ion Ionescu (1 comentarii)  •  25 august 2016, 21:55

Nu uitati de Visan de la volei.Si el trebuie demis pentru ca singur nu va demisiona.

nelu (1 comentarii)  •  26 august 2016, 8:27

Toți le cer demisia. Ei și-au luat banii, au mai dat ceva tunuri și noi o să le aplaudăm demisia. Cred că trebuie să le cerem mai întâi decontul, că numai așa n-or mai pune botu la drepturile sportivilor. Vor pleca, sigur, către beciul domnesc!

Bibicul (8 comentarii)  •  26 august 2016, 10:50

Excelent articol. Din pacate, anumiti colegi de-ai dumneavoastra din media nu demisioneaza desi nu exista articol in care sa nu violeze normele ortografice si ortoepice ale limbii romane.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  26 august 2016, 12:56

pt greselile noastre gramaticale, exista corectura, importante sunt normele morale 🙂

Comentează