Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Zen făcut pe vapor

La fel ca echipamentele olimpicilor, şi calmul fostului şef al COSR se destramă: dă în cap criticilor cu averea, familia şi calitatea de membru CIO

Permalink to Zen făcut pe vapor
marți, 16 august 2016, 5:35

Octavian Morariu nu e genul de personaj din topor, care neagă că ar fi mâncat usturoi. El e un rafinat. Mănâncă usturoiul cu linguriţa de argint, în văzul lumii. Îl întinde pe crutoane şi spune că e „mousse”. Merge la sigur. Cele cinci cercuri n-au miros. „Cine crede că un membru CIO aduce echipament contrafăcut la Olimpiadă nu e întreg la minte!”.

Până acum câteva zile, era greu de crezut şi că Poliţia Română va dobândi mai multă faimă în timpul JO de la Rio decât sportivii noştri. „Îşi imaginează cineva că cei 60.000 de euro făcuţi pe an cu COSR ai firmei Pax reprezentau o miză pentru mine?”. Iată, în sfârşit, un argument demn de un membru CIO.

De la Salt Lake City 2002 încoace, se ştie că semizeii de Comitet nu se luptă pentru mascote. Mizele lor au de la şase zerouri în sus. E de înţeles de ce o astfel de ipoteză, că un olimpian ar întinde mâna după corcoduşe, reprezintă o ofensă.

Morariu are dreptatea lui. Cu cât avansezi în rang, cu atât eşti mai predispus să comiţi crima perfectă. Pentru că nu şi-ar imagina nimeni. Probabil preşedintele SUA, după ce graţiază curcanul, îl bagă la sacoşă. Dar nimeni nu observă sau, dacă observă, nu-şi crede ochilor.

Săniuţa lui Burebista
Dar, în cazul găinăriei cu treninguri, nu-ţi trebuie o imaginaţie la limita legii. Există precedente. Există chiar o tradiţie a malnutriţiei în ceea ce priveşte dotările loturilor olimpice. Oricâţi bani ar da statul la sport, se pierd pe cărări intestine.

Amintiţi-vă sania românească neconformă cu regulile de siguranţă la JO de la Soci. Amintiţi-vă patinele vechi ale medaliatului cu bronz la FOTE 2013, Emil Imre. Una de la Federaţie, una de la COSR. „Minte, de fapt, are două perechi!”, îl trăgea de urechi Ioan Dobrescu, această Maică Rusie a răniţilor.

Domnul Morariu, pe atunci şef al olimpismului, comenta că nu simte „nicio vină şi nicio jenă” pentru ele. Că „e de competenţa federaţiei”. Dorin Velicu a concurat la JO 2014 cu un skeleton împrumutat. Tot federaţia era de vină. „Sportivilor români le place să se vaite”. Acum membrul CIO flutură roba de avocat moralist al sportivilor, „trebuie încurajaţi, nu criticaţi”.

Olimpiada milionarilor, faza pe judeţ
Tandemul Dobrescu – Morariu nu se confruntă cu primele acuzaţii că a smântânit banii sportului. „Eu şi forul la care lucrez suntem jigniţi”, răspundea secretarul general al COSR în scandalul deconturilor de la FR de Patinaj, pentru proiecte legate de FOTE 2013. Apoi a pus pe masă, ca Morariu la Rio, alibiul funcţiei. Sumele erau prea modeste, câte 5.000 de euro de proiect, pentru nişte funcţionari atât de înalţi.

Între timp, domnul Morariu a ajuns şi mai sus, la CIO. Argumentele au rămas aceleaşi. Firma de echipament nu făcea profit, de aceea s-a retras şi nu s-a mai implicat în activitatea ei. O anchetă publicată de Riseproject.ro arată cum s-a retras domnul Morariu, după un paravan, din afacerea cu deşeuri. Şi-a deschis o companie off-shore care a preluat vechea firmă.

Până şi reporterii de la site-ul citat recunosc că metoda domnului Morariu şi compania de a face profit, mascând conflictele de interese, nu lasă prea mult loc pentru imaginaţie. Oferă „un spectacol uşor de descâlcit”.

Texte de teleshopping
Manevrând lin frapiera cu mujdei, domnul Morariu invocă averea personală, cifra sa de afaceri, de 30-40 milioane de euro. Sume care vorbesc de la sine. De aceea nu menţionează şi cine sunt partenerii lui de business. Conform Riseproject. ro, ar fi vorba despre parlamentari cu dosare penale. Şi consilieri judeţeni, care cu o mână dădeau contracte şi cu alta semnau de primire. În rest, totul onorabil, curat, transpartinic.

Domnul Morariu susţine că poartă şi el aceleaşi treninguri ca olimpicii români. Da, dar să sperăm că nu le poartă în public, ca reprezentant zdrenţuit al României la CIO. Ăsta e un argument de comis voiajor. Nu mai lipseşte decât să-l ia de mână pe Dobrescu şi pe alţi utilizatori frenetici din COSR, să explice în cor la teleshopping cum le-a schimbat viaţa elastanul. Exemplul personal e sufletul comerţului. Comandaţi acum şi primiţi un storcător de bani cadou, conform cu originalul!

Martiriu pe Facebook
Noutatea în acest carambol din jurul cercurilor olimpice de influenţă nu e descinderea poliţiei. Nici faptul că domnul Morariu se vaită. Dar, ca niciodată, şi-a scos familia în linia întâi. Asta miroase a panică.

Soţia lui publică epistole în stil New Age parfumat, amestecând informaţia cu opiniile divine. Pomeneşte de copii, de reputaţie. Scandalul i-a produs neplăceri în mediile virtuale. De aceea, îi trimite discret, elegant, în chakra lor pe cei care şi-ar imagina vreodată, cumva, că usturoiul nu e un model de succes, comestibil pe deasupra.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Lucka (45 comentarii)  •  16 august 2016, 19:09

Bravo Maria ! Precis o sa avem surprize neplacute in viitor . O sa aflam exact ce si cum . E o problema de timp ( Sperand ca urmasii lor nu o sa mai faca smecherii ). La fel , imi doresc sa aflam cum se dezvolta turismul bucurestean cu ajutorul complexului Stejari , construit cu fonduri europene - conform unor zvonuri .

ITRobert (9 comentarii)  •  16 august 2016, 19:48

Am si eu o intrebare: ***** de langa el e minunabila sa sotie, aceea care pune dinti moca la sportivi? Daca da, ar trebui sa nu mai zica cu ce se ocupa caci **********

Filbert (45 comentarii)  •  16 august 2016, 19:56

Esti in forma, nimic de zis :) E distractiv cum lucrati, tu si Tolo, in echipa: el le ia interviuri, tu le analizezi si le dai la mir :)

Dan54 (9 comentarii)  •  16 august 2016, 20:20

Ai dreptate Mario!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  16 august 2016, 20:31

un Hai Steaua era prea suspect ? ---------------- Merg mai departe si spun ca m-a uns si asa pe suflet. Scuze stimata doama, nu pot sa ma concentrez pe nimic altceva azi, ca mai mereu azi exista doar Steaua Romaniei. Dar ceva tot vreu sa spun: Stiu cit lucreaza zilnic un medic stomatolog, tot respectul, dar … Foarte buna initiativa celor din Olimp de a invita neveste - si nu secretare ! asa cum ar dori majoritatea „nemuritorilor“ - dar nu vad cu ce drept nevestele vorbesc in locul sotilor ! Baba si mitraliera ? Acum vrea si nevasta celui care n-a semnat nici condica la Grivita Rosie sa reformeze sportul ? Despre cum vede sotul tatei doamne sportul si olimpismul, despre viitor, puteti citi partea a doua a interviului acordat prietenei lui VoChin. Te doare mintea, oamenii astia nu inteleg nimic. Cititi si vedeti si reclama Samsung cu Ca Potec sus la monumentul din Rio. Mai rau ca oricare alta pe care o iei cu Mercedesul, mustata si portofelul. Ce sa intelega asta care a stat 20 de ani in bazin ? O fi buna de antrenoare, dar imediat in federatie ? Brinza care ii multumeste zilnic doctorului Boroi, ca EL ii da piine, i-a multumit imediat si sotului tatei stomatoloage, ca care a decis s-o premieze. EL o premiaza. Brinza, alt pericol public, caci la cita minte are nu poate ajunge decit in functii de conducere. De Boroi mi se face rau, nu mai zic dect atit, bine ca nu vorbesc si secretarele lui. Multi o pling pe Gabi Szabo, alta care n-a vazut 20 de ani decit culoarul de alergat si uita ca a condus cu sotul ei spre dezastru si vitaminizare atletismul timp de ani buni. De 10 ani iau sotii Szabo, de tineri, pensii babane, puls salarii, plus tot felul de indemnizatii. A fost si ministra, n-a facut decit sa se plimbe, sa mai faca cite un cros cu elevii, asa cum a facut si Tiriac pentru Potec. Nici nu stia cine-i face legile. -------------- Am vrut sa-i iau putin apararea lui Naum, cu un articolul putin nefericit. Situatia sportului e mai complicata decit il critica intrenautii, astfel acolo eu am citat doar din clasici mari, considerind ca sportul nu poate fi altfel decit societatea. ------------------ Am numai nenultumiri, respect celui care demisioneza,ca Petrache, dar nu-i consider singuri vinovati. Nici echipamentul nu e vinovat. Asta chiar e culmea, sa scoti un chinez vinovat ! Scuze, am fost putin entuziasmat de articol, dar acum scuze, am treaba. Hai Steaua !

sorin444 (33 comentarii)  •  16 august 2016, 20:46

CU stil si la obiect, felicitari! speram sa nu fie si aici acelasi rezultat ca la alte campanii de media, adicatelea cainii latra, carava trece.

Thomas Brams (36 comentarii)  •  16 august 2016, 21:20

Imi este frica de zicala "Caini latra Gasca ramane ", cu o modificare Boroi in locul lui Dobrescu ,.,.,. MARE PACAT de sport in ROMANIA

Dan Coe (19 comentarii)  •  17 august 2016, 9:30

Maria, esti curajoasa si tot ce scrii este adevarat. A fost rugbyst dar nu a ajutat cu nimic acest sport...un infatuat cu o dorinta imensa de a se imbogati.

savarina (1 comentarii)  •  17 august 2016, 23:22

Nentori Tirana(??!!)-Cine o fi si ce sport de mare performanta o fi facut??!!Isi permite sa arunce cu noroi si jigniri in sportivi medaliati,Campioni Olimpici,care chiar au muncit cate 20 de ani in sportul de mare performanta,deci stiu despre ce e vorba,de care suntem mandri si vom fi mereu(szabo,potec,branza),oameni care au ajutat sportul si sportivii de valoare(tiriac,boroi)bagandu-i in mocirla asta care iese la suprafata,mult mediatizata,din jurul JO Rio.Poate chiar ei ar trebui sa preia fraiele sportului romanesc...Vad ca are "numai nemultumiri",dar si "respect si...nu sunt singurii vinovati"... Se da jurnalist sportiv sub pseudonim?!,se compara cu Naum?!Comenteaza ceva pt. care nici macar "nu se poate concentra",pt. ca "azi exista doar meciul cu Steaua"...Atunci sa comenteze fotbal(probabil la fel de prost)si sa nu murdareasca Sportul Olimpic cu cancanuri si jigniri misogine.Da,are dreptate,situatia sportului romanesc e critica,dar nu unul cu elucubratiile lui ar putea ajuta sau macar ar putea caracteriza,asa ca "lasa-ne,lasa-ne"...ca esti penibil N.T(??!!)

Comentează