Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Regula apei de ploaie

Impunând cluburilor un singur jucător, nu un întreg lot Under 21, FRF nu asigură viitorul fotbalului, ci viitorul centrelor sale de excelenţă

Permalink to Regula apei de ploaie
miercuri, 27 iulie 2016, 11:34

Senin, unul dintre finanţatorii FC Botoşani a anunţat că va înlocui un jucător argentinian, pe Cabrera, cu un jucător brazilian. Asta, după ce a vândut un camerunez, pe Ngadeu, la Slavia Praga. Au adus, liberi de contract, doi români, unul de 29 de ani şi unul de 30 de ani. „Şi cu asta am încheiat perioada de transferuri”, a spus Cornel Şfaiţer, la DigiSport.

Clubul moldovean nu se opune regulii cu jucătorul de 21 de ani. Celălalt finanţator, Valeriu Iftime, a votat „pentru” cu ambele mâini în Adunarea Generală a LPF. „Avem un fotbal bolnav şi trebuie să facem ceva”, a spus el. Deşi recent în fenomen, afaceristul botoşănean a devenit cunoscător. Ştie că n-are rost să te agiţi. Regulile federale au leit compoziţia apei de ploaie. O fi vreun placebo contra bolilor din Liga 1.

Under 21 de brazilieni
Regula cu jucătorul Under 21 e o „măsură dură”, a descris-o şeful FRF. Măsură dură era dacă FRF recompensa cu bani cluburile care titularizează tineri. Aşa, faţă de ceea ce ar trebui să facă Liga şi Federaţia, măsura asta are duritatea cartofului în raport cu ciorba. De doi ani pretind cele două foruri că vor „să revitalizeze fotbalul românesc”. Au revitalizat numai starea de fapt.

În martie anul trecut, apărea faimoasa lege care interzicea folosirea brazilienilor şi argentinienilor fără selecţii la „naţională”. Cinci luni a rezistat regula asta. În august 2015, au fost adăugate atâtea excepţii, încât, din măsura care ridică standardele, „acceptăm numai Messi şi Ronaldinho”,  a ajuns măsura care-l afectează doar pe Juninho P. de la scara B. Cluburile ca FC Botoşani se simt datoare, iată, să aibă ori un brazilian, ori un argentinian în lot.

Cei patru din pepinieră erau trei
Sud-americanii nu sunt un rău în sine pentru Liga 1. Rău e că şefii de cluburi nu investesc în fotbalul juvenil. Regulamentul federal le sugerează, dar nu îi forţează să aibă şi un lot B, format din jucători sub 21 de ani. Începând cu acest sezon, echipele ar trebui să treacă pe foaia de arbitraj cel puţin patru jucători formaţi la nivel naţional şi cel puţin doi jucători formaţi la nivel de club. „Va fi scandal! 80 la sută din cluburi vor avea probleme”, avertiza Cornel Şfaiţer prin martie.

FC Botoşani îl avea în lot doar pe Patache din pepiniera proprie. N-a fost scandal, pentru că nimeni nu şi-a bătut capul să implementeze regula asta. Numai dacă ajungi în grupele Champions League, lipsa echipei de tineret devine o problemă.

Piaţa de desfacere a FRF
Dacă dorea într-adevăr să stimuleze sectorul de juniori, Federaţia ar fi trebuit să le ceară cluburilor din Liga 1 să aibă un lot întreg Under 21. Cu antrenor, cu limită minimă de jucători, nu doar cu un jucător şi dublura lui. În forma asta, regula favorizează mai degrabă centrele de excelenţă ale FRF decât fotbalul românesc. Federaţia  vrea să reducă baza de selecţie pentru „naţională” şi cluburi la pepinierele sale. Să le dea acestora un rost. Nu vrea să asigure un viitor mai bun fotbalului. Bun, rău, cum o fi viitorul ăsta, vrea să-l monopolizeze.

„Degeaba se investeşte în academii şi şcoli de fotbal, dacă nu ai pieţe de desfacere. Unde să joace copiii ăştia?”, explica Răzvan Burleanu. Productivă întrebare. Fireşte, nu se referea la copiii din Botoşani, care nu se află în vederile globalizate ale lui Şfaiţer şi Iftime. Se referea strict la Ionel Messi impresariat de FRF. E drept, recent, prin hotărâre de CEx, Federaţia a renunţat la cei 25 la sută din preţul de transfer al jucătorilor din centrele sale. Dar contractele semnate cu primăriile din Timişoara şi Târgu-Mureş au rămas neschimbate. Banii ajung tot la FRF.

Cluburile din Liga 1 se pot considera norocoase, totuşi. Dacă federaţia investea în ferme avicole, le-ar fi obligat să alinieze pe teren o puicuţă Under şase luni. Şi să treacă cel puţin patru Gât golaş de Transilvania pe foaia de joc.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  27 iulie 2016, 14:41

Cred totusi ca e o regula buna nu cred ca e ideea lui Burleanu,nu e pregatit pt asa ceva la fotbalul cu nasturi specialitatea sa poti baga si U15 fara problema, jocul are trecere in randul adolescentilor.Daca as fi conducator de club poate ca nu mi-ar conveni dar ca telespectator va spun sincer ca m-am saturat sa aud ca un jucator fost la Urziceni,FCArges,Rapid,Otopeni,Branesti, Chiajna iar Rapid,Farul,Otelul,Gaz Metan,Iasi,Botosani, etc azi debuteaza in tricoul celor de la Voluntari.Practic ala a luat la rand toate retrogradatele si potentialele retrogradate in timp ce internationalii tineri din lipsa de meciuri pleaca precum capsunarii prin tarile calde sa joace undeva sa nu li se "atrofieze" talentul.Daca el ar juca in campionat m-ar lipsi si pe mine de fotbalistul mai sus amintit (sunt zeci de astfel *** ieftini) si sigur m-ar face sa urmaresc mai multe partide din fotbalul romanesc vazandu-ma scapat de astfel de *** si ar da sansa unor tineri sa scoata capul la lumina.Ce parere au Becali sau Prunea putin ma intereseaza de fapt WTF is Becali ?!?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  27 iulie 2016, 14:44

Cred totusi ca e o regula buna nu cred ca este neaparat ideea lui Burleanu,nu e pregatit pt asa ceva,la fotbalul cu nasturi specialitatea sa poti baga si U15 fara problema, jocul are trecere in randul adolescentilor.Daca as fi conducator de club poate ca nu mi-ar conveni dar ca telespectator va spun sincer ca m-am saturat sa aud ca un jucator fost la Urziceni,FCArges,Rapid,Otopeni,Branesti, Chiajna iar Rapid,Farul,Otelul,Gaz Metan,Iasi,Botosani, etc azi debuteaza in tricoul celor de la Voluntari.Practic ala a luat la rand toate retrogradatele si potentialele retrogradate in timp ce internationalii tineri din lipsa de meciuri pleaca precum capsunarii prin tarile calde sa joace undeva sa nu li se "atrofieze" talentul.Daca el ar juca in campionat m-ar lipsi si pe mine de fotbalistul mai sus amintit (sunt zeci de astfel traseisti ieftini) si sigur m-ar face sa urmaresc mai multe partide din fotbalul romanesc vazandu-ma scapat de astfel de specimene si ar da sansa unor tineri sa scoata capul la lumina.Ce parere au Becali sau Prunea putin ma intereseaza de fapt WTF is Becali ?!?

Limmerick (4 comentarii)  •  27 iulie 2016, 14:52

Deh, Maria a inceput din pacate sa scrie la comanda...

gilos (25 comentarii)  •  27 iulie 2016, 15:32

Corect. Un prim pas ar fi introducerea obligativitatii echipelor din Liga I ( macar in Liga I...) de a avea echipa Under 21. S-ar face un campionat de tineret-sperante, meciurile echipelor mici s-ar juca in deschiderea celor mari. Ce-i atat de complicat ? Alo ! FRF, LPF se aude ???

Andrei F (188 comentarii)  •  27 iulie 2016, 15:55

@Carol K Ai dreptate doar in parte...Ne amintim de jucatorul plecat de la Ploiesti la Arsenal?Clubul gazar a cistigat praful de pe toba...De fapt nu ni se aminteste ca a fost schimbata si legitimarea tinerilor la cluburi...Dinamo putea si ea sa se aleaga cu praful de pe toba la fiul lui Petre ...Acesta putea semna cu cine vroia desi a fost o viata legat de Dinamo...Cineva a spus ca daca se doreste binele fotbalului ar trebuii sa se opreasca si plecarea jucatorilor de pina la 21 de ani afara...Desigur ca nu se poate desi asta ar face ca in competitia interna sa fie mai multe talente...Atita timp cit cluburile sunt in faliment ,in insolventa,cind la echipa campioana se spune ca Teixeira are memoriu de 4-5 luni...nimeni nu vrea nimic.Cum o fi ca federal sa plingi de grija fotbalului nostru cind jucatori ca Nistor-neplatit de 7 luni si Teixeira cu memoriu de 4-5 luni sint printre capetele de afis ale competitiei...Asa poate-l aduci si pe Ronaldo ca daca tot nu-l platesti...Dar oare o fi legal ca acei jucatori sa fie neplatiti?Legalitatea parca o asigura federalii...Nu este nici sportiv ca o echipa sa-si plateasca datoria si alta nu...Nu este sportiv sa nu-l platesti pe Nistor dar tu sa-l aduci pe Simartean.La fel si sa nu-l platesti pe Teixeira dar sa-l aduci pe Sapunaru...

bubucul (75 comentarii)  •  27 iulie 2016, 17:38

Din păcate pentru noi Burleanu (ne) demonstrează constant că nu are treabă cu fotbalul, ci vrea să pară că își merită banii.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  27 iulie 2016, 17:57

...regula aceasta cu obligativitatea trebuie sa dispara cu timpul ...daca ar fi ajutat la intarirea echipelor o aplicau si alte tari ...deocamdata trebuie sa lasam asa... sa vada si federalii ca nu regula asta schimba in bine fotbalul romanesc ...trebuie facut ceva ca stadioanele sa fie macar pe treisferturi pline ...toate cele sapte stadioane ...etapa de etapa ...pe treisferturi pline ...atunci si numai atunci vom avea fotbal competitiv ...

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  27 iulie 2016, 18:19

Da. Macar o echipa secunda, nu neaparat de profesionisti si nu neaparat cu toti jucatorii sub 21, ar trebui sa aiba fiecare echipa din prima liga. Cei mai multi dintre tinerii fotbalisti – pe care ii numeri oricum pe degete – nu mai au unde juca de la virsta de 19 ani. Dar trebuie asigurata cumva si finantarea. Macar o baza sportiva. Dar Craiova a fost alungata, nici in parcuri nu se putea antrena echipa lui Mititelu. Juniorii Stelei se antreneaza la un liceu !!! in timp ce baza statului administreata de colonei burtosi, care sint acum alaturi de drogatii lor la Rio, este lasata mai bine in paragina. Dinamo da, are baza M I, Negoita uita sa plateasca pina si apa cu care fac dus ai sai, iar datorii de 17 milione sint sterse din pix. Mai toti juniorii Stelei au trecut la Dinamo. Si Academiile sint bune. Spui „nu ajunge sa se finanteze Academiile“. Aici n-am inteles. Cine anume finanteaza Academiile FRF ? Cine finanteaza Academia lui Hagi, singura cu rezultate, care da de pamint cu toate celelalte ? --------------------------- Si Da. Care legi ? Caci se pare ca noul FRF nu are nici o lege. Tot ce-au facut pina azi a fost sa dea amenzi si sa-si imparta prime. Daca domnul Burleanu nu e de acord, bine, dar sa-mi spuna si mie concret ce-a facut el mai bine decit Nasul. Ce realizari are ?

Triumf 13 (1 comentarii)  •  27 iulie 2016, 19:14

Deh, Maria. Când nu cunoşti bine situaţia... FC Botoşani l-a transferat pe Ngadeu înainte de a funcţiona regula. Oricum, deşi e camerunez el are si cetăţenia germană. Apoi, Cabrera e argentinian, dar are şi cetăţenia spaniolă, deci poate fi transferat fără a se încălca regula. Brazilianul pe care-l au în vizor este şi el cetăţean al UE, deci nue nicio încălcare de regula. Dar, când nu cunoaştem adevărul şi nu ne documentam, scriem după ureche... Referitor la cei fotbaliştii formaţi de FC Botoşani. Anul trecut erau în lot trei: Acsinte, Patache şi Bordeianu. A plecat Acsinte, iar în lotul FC Botoşani au intrat alţi doi juniori, unul din ei care abia acum a făcut 18 ani şi are trei ani la club, după ce a împlinit 15... În ceea ce priveşte regula U21, pe lângă aceşti juniori, FC Botoşani mai are vreo patru jucători eligibili. Andrei Miron, Răzvan Greu, Claudiu Juncănaru, apropro, botoşănean şi el, şo Lorand Fulop. Ce zici, mai stă în picioare articolul tău?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  27 iulie 2016, 21:17

Triumf 13 ...este un suporter adevarat al Botosestiului...imi place de el ...documentat ...cred ca lucreaza la club ...

Stefan (113 comentarii)  •  28 iulie 2016, 0:31

Confirm ce zice Triumf cu nationalitatea lui Ngdaeu, e un sas negru. Michael Ngadeu Ngadjui, nascut la 23.11. 1990, nationalitate Camerun + Germania. Gonzalo Cabrera, 15.1.1989 ( revolutionar ), argentinian. Aici nu stiu unde a gasit Triumf nationalitate spaniola. Am incrucisat sursele si nici una nu zice de nationalitate spaniola. De Ngadeu zic toate ca e sas. Oricum, ori sunt eu mai dobi, ori partial articolul e un pamflet. Ca nu inteleg ce au de castigat centrele de excelenta din regula unui jucator U21 la cluburi. Cat despre regula cu 4 jucatori crescuti in tara si 2 de club, e practicata in mai multe tari din Europa sub diverse forme, dar exista si exceptii unde sunt interzisi doar extracomunitarii. In Anglia e obligatoriu sa ai 8 jucatori crescuti in tara in lotul de 25. In Germania 8 in tara, 4 la club si minimum 12 germani in echipa. Deci ia sa vedem, in Germania, o democratie si o economie dezvoltata, obliga cluburile, care sunt private, ca si Steaua lui Becali, sa bage minim 12 germani, 8 jucatori crescuti in tara, si minim 4 la club. Forul federal hotaraste regulile pentru echipele de fotbal, chiar daca sunt private. Peste tot in lume. Francezii ie mai relaxati, au doar regula de maxim 4 jucatori extracomunicari in lot. Spaniolii la fel, maximum 3 extra comunitari in 25 de jucatori. Eu zic oricum ca regula e buna, dar daca o aplica la fel cum scria Maria de regula extracomunitarilor, cateva luni si apoi pa, mai bine se apuca de crosetat federalii. Facut hainite pentru saraci, mileuri, etc. Mai buna era echipa de tineret obligatorie si campionat U21. Si posibilitatea inscrierii unei echipe B in campionatele regionale, la adulti. Povestile astea cu nu imi permit le-am auzit destul. Sa dea salarii mai mici daca nu isi permit. Si sa isi organizeze bugetele si cheltuielile. Si sa nu mai bage imprumuturi personale la cheltuielile cluburilor. Si sa nu mai gajeze cu cluburile afacerile lor falimentare, ca si moraru de la Rapid. Ca atunci o sa fie cluburile pe plus si o sa isi permita si salarii si echipe de juniori.

Golombioschi Ilie (29 comentarii)  •  30 iulie 2016, 22:35

Regula corecta ce trebuie aplicata in mod unitar la nivelul tuturor diviziilor, inclusiv divizia A, e,obligatoriu, pe tot parcursul meciurilor a minim 2 jucatori sub 18 ani la inceputul anului cand incepe anul competitional respectiv, intr-un fel U19. Varianta implementata acum de FRF la liga1 si la celelalte ligi sufera deoarece e neunitara si poate genera relative confuzii in aplicare si in masa mare a microbistilor care sustin fenomenul. In plus se pare datorita puternicei opozitii a unor patroni inbarligati cu interesele unor impresari neloiali intereselor fotbalului romanesc ci buzunarului propriu FRF se pare ca desi cunoaste varianta finala corecta a acestei reglementari a preferat sa aplice sistemul taierii cozii cainelui cum se zice in mai multe etape pentru a evita un conflict ireductibil cu opozantii cat si cu publicul adeseori manipulat si care natural fara explicatii justificatoare complexe si detaliate, neobisnuit cu noutatea acestei reglementari care intradevar e premiera mondiala trebuie sa-si ridice nivelul de intelegere a fenomenului fotbalistic la un alt standard. FRF cred ca ar trebui sa vina in presa cu un puternic mesaj in acest sens, ofensiv, si presa, mass-media ar trebui pe aceasta reglementare sa faca un parteneriat onest cu FRF-ul pentru binele fotbalului.

Comentează