Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Oracolul cu pană de gâscă

Şeful Ligii explică de ce ţine capul la cutie: războiul cu FRF a ajuns în faza de tranşee

Permalink to Oracolul cu pană de gâscă
luni, 11 iulie 2016, 9:12

Ca şef al LPF, Gino Iorgulescu nu şi-a propus să fie tatăl decibelilor din fotbal. Nu şi-a propus nici măcar să fie o voce. În schimb, i-a oferit Ligii un condei. În caz de pericol, ia pana de gâscă, o ascute pe îndelete, o înmoaie cugetător în călimară, elaborează şi trimite cu poştalionul un comunicat de presă. „Până când, în sfârşit, Burleanu, vei abuza de răbdarea noastră?”. Cam ăsta e tonul lui Cicero de la LPF.

Epistolele şefului Ligii sunt bine articulate, dar nu le vede nimeni. Fac valuri numai pe site-ul LPF. La locul faptei, Liga străluceşte prin neprezentare.

Gino Iorgulescu a explicat, în scris, de ce a lipsit din şedinţa CEx în care s-a votat numirea lui Daum: „A fost un act de protest faţă de refuzul constant şi inexplicabil cu care conducerea FRF a întâmpinat cererile fotbalului profesionist din România”.

Liga o fi intrat în clandestinitate, de protestează pe burtă şi anunţă revendicările de la adăpostul propriului sediu. Data viitoare, să-şi pună un banner, la intrare, să nu-i confişte cineva revoluţia. Nu Daum e motivul nemulţumirii, iată, cine ar fi ghicit? E vorba despre folosirea obligatorie a unui jucător sub 21 de ani.

Atac devastator cu peniţa
În câteva paragrafe, împănate cu indignări şi exclamaţii, şeful LPF dezleagă enigma pe care singur a creat-o, secretizând protestul. „Atacurile şi insinuările pe această temă ale preşedintelui FRF sunt ridicole şi lipsite de substanţă”. Sigur, nimic nu e mai substanţial ca un comunicat de presă. Dacă Dragomir ar fi rostit în public o astfel de frază, pe lângă faptul că şi-ar fi pierdut credibilitatea, ar fi stârnit râsul cu lacrimi în Adunarea Generală a Ligii. Auzi, lipsite de substanţă! O fi de bine, o fi de rău?

Din când în când, trebuie să dai şi cu pumnul în masă, nu doar cu tema la compunere, dacă vrei să te faci ascultat într-un fotbal eminamente vorbit. FRF a pus gurile rele de tun pe LPF. Îl acuză pe Iorgulescu de laşitate, de partizanate, îl ameninţă cu represalii. Iar acesta  răspunde înţepându-l pe Burleanu cu peniţa. Ca avocat al cluburilor, le pledează cauza ticluind distinse drepturi la replică, în loc să meargă la tribunal şi să ceară dreptate. Nu e laşitate, cât multă comoditate aici.

Pledantul de după sobă
Şeful LPF guvernează în surdină un campionat gălăgios. O fi modul lui de a se face remarcat. Sau o fi mahmureala post-electorală, după ce l-a însoţit pe Victor Ponta în Dubai. Sau o fi ancheta penală în care e implicat cea care-i taie cheful de expunere lui Gino Iorgulescu. Oricare ar fi motivele, sunt ale lui, nu ale cluburilor.

În disputa cu fanfara implementărilor de la Casa Fotbalului, cluburile profesioniste au nevoie de un preşedinte vorbitor. Nu-i cere nimeni şefului LPF să hipnotizeze masele depănând amintiri din copilăria Cooperativei. Dar să stai posac pe prispă, cu soluţiile după sobă, nu reprezintă o culme a eficienţei ca manager.

Federaţia trâmbiţează de câteva luni regula de lemn cu jucătorul sub 21 de ani. Abia acum reacţionează LPF. Abia acum îşi promovează propria versiune de încurajare a titularizării tinerilor în campionat. Şi n-o anunţă într-o conferinţă de presă, o strecoară undeva, în burta comunicatului, fără mare convingere.

Acum şi în scris, polemica dintre cele două foruri a pierdut din spectacol. Dar n-a câştigat în civilizaţie. Burleanu l-a făcut laş, Iorgulescu l-a făcut dictator. Totuşi, vorba unui şef de club, nu s-a ajuns la jigniri. La măsurile federale, Liga poate să protesteze mult şi gramatical corect în kilometri de comunicate. Dacă vrea democraţie în fotbal, trebuie să coboare în piaţă, nu să se uite pe geam cum se iau hotărârile.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Cosmin (20 comentarii)  •  11 iulie 2016, 10:30

Curios, Gino, presedintele LPF nu este suparat ca cluburile nu au un buget transparent, garantat, ca terenurile sint, cum sint, unele fara nocturna, chiar, ca jucatorii nu sint platiti cu trimestrele, uneori , cu semestrele. Pe el il deranjeaza ca FRF a legiferat ca fiecare echipa trebuie sa joace cu 1 ( unul )-singur- jucator sub 21 ani , permanent,in teren. Aseara Portugalia avea indeplinita aceasta regula. deci,de unde supararea lui Gino ? De la faptul ca neputant convinge conducatorii de club sa produca un fotbal corect- fiscal, organizatoric, previzibil,de calitate- isi apara scaunul. pentru mine Gino Iorgulescu este o mare deceptie, dar ce conteaza asta ?

vasglo (91 comentarii)  •  11 iulie 2016, 10:52

@Cosmin: Curios cum nu stii ca daca Liga 1 (echipele..) nu e , nici LPF nu e! Deci, Gino trebuie sa faca ce zic cluburile, majoritatea lor, nu viceversa. In schimb, FRF poate exista, chiar foarte bine (sic), si fara Liga 1, cu ligile inferioare, cu asociatiile judetene , cu fotbalul feminin, mini fotbalul, fotbalul de sala etc. De altfel, la FRF astea din urma conteaza in luarea deciziile, Liga 1 e de umplutura!...-:)

Andrei F (188 comentarii)  •  11 iulie 2016, 11:25

@Cosmin Liga are in primul rind in atributii ca sa respecte dorintele cluburilor...De fapt asta si este o uniune a cluburilor din liga 1...Deci ale cluburilor de acum in care unul este in faliment si presa scrie ca mai are legitimati 2 jucatori cu totul...in care o parte din echipe sunt in insolventa...unde un club renumit nu-si poate permite jucatori platiti cu 10000 de euro...unde un alt club renumit are si el datorii acumulate...unde campioana trebuie sa se descurce doar cu banii produsi de ea,deci fara mari transferuri chiar daca ne reprezinta in Cl,care desi a cistigat campionatul are de platit jucatori din anul trecut-conform deciziilor federatiei... Desigur ca toti vreti ca acel club mai celebru sa mai dea bani dar vezi ca regula se aplica la toate ca doar nu crede nimeni ca 10 cluburi sunt ale lui Becali...Apoi spui usor 1 jucator doar ...Acest 1 jucator se poate accidenta,poate fi suspendat,poate fi la nu stiu ce lot national sau pur si simplu poate fi iesit din forma...Dar nu?Suntem cei mai tari pe banii altuia...Ma si mir cum, daca lucrurile sunt asa de simple de ce cluburile se desfiinteaza si desteptii care vorbesc din afara nu intra pe scena...Daca ideea o fi asa de buna de ce nu o fi in campionatele tari?Cum sa fie acolo cind sunt echipe care au jucat meciuri alcatuite numai din jucatori straini...Suntem unici.Pe o parte spunem de ce sa nu fie un strain la echipa nationala pe alta parte spunem ca vrem decizii pentru cresterea nivelului echipei nationale care printre altele limiteaza jucatorii straini...Vrem antrenor strain dar nu si arbitrii...Vrem ca Becali sa mai scoata bani dar ce nu care cumva Burleanu sa devina populist si sa scape o prima babana...

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 iulie 2016, 12:29

Seful LPF guverneaza in surdina un campionat galagios ...mi a placut mult aceasta propozitie ...Seful LPF este numarul doi in fotbalul romanesc si el se ascunde ...nu are nicio initiativa sa scoata fotbalul romanesc din mlastina...

Lucky (1 comentarii)  •  11 iulie 2016, 13:11

Sa fim seriosi, le scrie Mitran, care nu e in stare sa faca diferenta intre comunicat si eseu, pentru el totul curge la fel, tone de cuvinte peste cuvinte, fara nicio masura, logica, target.

sorin (7 comentarii)  •  11 iulie 2016, 13:13

Si ce-ati vrea sa spuna Gino ? Bai copile ( Burleanu ) nu putem obliga cluburile sa joace permanent cu un tanar under 21 dar putem face altceva- nu mai platim cluburilor partea lor din drepturile TV ( pe care eu le negociez) la nivel de 100% ci doar 80% ( sau 70%) . Diferenta o folosim pentru a constitui un fond de premiere care sa fie distribuit transparent( si proportional cu timpul efectiv jucat ) catre cluburile care folosesc in teren cel putin un tanar under 21.Ar fi timpul sa ne trezim pentru ca n-o sa auzim o asa nazbatie propusa de Gino pentru ca a doua zi ar fi gata puciul si bye-bye presedinte LPF ca la astia nu voteaza fotbalul feminin , minifotbalul si alte cele.

ciurescu petru (19 comentarii)  •  11 iulie 2016, 13:53

Poate s-o gasi vreun articol de lege ca sa-l lege pe marele Gino. Si pe prietenul,sau valetul lui, Prunea. Observ ca astia au idei putine,dar fixe.Parca-ar fi pe o mana cu scriitorul de la Poarta Alba.

tisi (8 comentarii)  •  11 iulie 2016, 13:54

Rusinos... Acest fapt trebuia contestat imediat dupa hotararea c. ex. ( atunci Iorgulescu s-a abtinut, Prunea, e drept, a votat impotriva, gandindu-se probabil la cazul Penescu, Argaseala s-a abtinut pt ca nu-i raspundea Becali la telefon). Vai!...Cand a aflat despre decizie, seful lor ( Becali) a luat foc ( pentru ca "Lignitul" n-are sa-i dea jucatori , nasul ii cere bani pe Tanase... si Daun nu-i mai vopseste pe Chipciu si Popa...) si le-a transmis acolitilor sa se agite... Decizia cu jucatorul eligibil pentru nationala sub 21 bani poate fi dicutabila, dar mahalagismul "specialistilor" este jenant. Pentru noi, suporterii, aceasta "disputa" ne poate oferi macar putina informatie despre putregaiul si caracatita faradelegilor facute de catre Becali, Iorgulescu, Prunea si ceilalti ( vezi selectia lui Iordanescu, cazul Chiajnei, contracul cu televizarea) . Doamne-ajuta! Atentie DNA.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 iulie 2016, 15:06

Trebuie spus adevarul despre fotbalulm romanesc ...tot adevarul ...pentru ca sa avem din nou rezultate la nivel mondial ...nu sa mai patim o rusine ca aceea cu Albania...unde ne a batut o echipa care nu mai avea nicio sansa de a merge mai departe...aceasta situatie nu trebuie sa se mai repete ...sa ramana ceva singular in fotbalul romanesc ...

ciupi (400 comentarii)  •  11 iulie 2016, 15:06

da' de ce nu si cel putin un jucator care sa nu aiba sub 90 de kile, de ce nu cel putin un jucator de picior stang, de ce nu macar un jucator cu parul cretz si cel putin doi jucatori necasatoriti in teren?!

Reynard (1 comentarii)  •  11 iulie 2016, 15:08

Am senzatia ca unul dintre apropiatii lui Burleanu are, ca impresar, contracte cu jucatori tineri, care, in acest fel, vor capata un plasament sigur. O fi avand promis Burleanu vreun stimulent pentru asta? Burleanu poate infiinta un campionat pentru tineret, unde sa joace numai tineri sub 21 de ani. In acest fel, la 14 formatii va avea loturi totalizand minim 252 de jucatori sub 21 de ani. In ce priveste Liga 1, il sustin pe dl Iorgulescu.

dani (88 comentarii)  •  11 iulie 2016, 15:45

Lpf este o adunatura de incapabili ***. O frina in calea progresului fotbalului romanesc. Arbitrii condusi de tandemul iorgu&briketa, trintesc meciurile cu o dezinvoltura unica pe mapanond. Este normal ca o echipa sa aiba aproape la fiecare meci 2 jucatori eliminati de pe teren? Cartonashe galbene la fiecare cazatura a adversarului? Care cade la pamint-dupa un fault ushor-se zvircoleste, geme, urla, chutzcaie, pina ce duiosul arbitru borfash, acorda cartonashul galben, sau roshu, celor detestati de *** lui iorgu. Apoi simulantul siret, se ridica de la pamint, isi reia jocul senin, ca si cum nimic nu s-a intimplat! Desfiintzarea lpf si excluderea din fotbal a membrilor *** a acesteea, va aduce imediat asanarea morala a fotbalului romanesc. *** din fotbalul romanesc, va primi o lovitura devastatoare!Pt un fotbal curat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (113 comentarii)  •  11 iulie 2016, 16:09

Ca si microbist e tare greu sa fii partinitor cu vreuna din institutiile supreme din fotbal, nu de alta, dar daca unii sunt praf, ceilalti sunt pulbere. Obligativitatea folosirii unui jucator U21 pe terenul de joc e unul din putinele lucruri pozitive pe care le-a facut Burleanu de cand e presedinte de federatie. Daca pleaca Burleanu ( ii urez sa o faca repejor de tot ) o sa ne trezim cu unul votat cu conditia probabila sa elimine regula jucatorilor U21. Am scapat de dracu, a venit tat'su, si parca vad ca urmeaza talpa iadului. Adica Sandu+Dragomir -> Burleanu -> Dumnezeu cu mila.

Ion (6 comentarii)  •  11 iulie 2016, 16:12

Eu am ceva ani dar pina acum nu am auzit ca statul sa spuna ca este obligatoriu sa angajezi pe cineva ...Pentru ca statul se confrunta cu probleme atunci cind tinerii sau virstnici nu se mai pot angaja ofera stimulente la angajarea acestora...Deci o fi statul acesta aservit si el lui Gigi sau o fi discriminare sa impui ceva pe motive de virstra,religie?...Ca tot ieri un jurnalist a spus ca este xenofobie sa spui ca nu angajezi un antrenor strain...dar desigur ca nu este xenofobie atunci cind nu vrei arbitrii straini...cind impui un anumut numar de jucatori straini...Si revenind la jucatori straini...am uitat cind s-a impus un anumit numar de straini si singurii care au contestat au fost CFR-ul si acestia chiar au cistigat desi erau singuri atunci impotriva curentului?

antoniu (9 comentarii)  •  11 iulie 2016, 16:22

lasa mai nea GINO, nu le mai tine atata palma nesimtitilor de la cluburi , ar trebui sa fie pusi sa foloseasca jucatori din pepiniera proprie, nu sa cumpere toate ciurucurile de afara. cum sa avem jucatori in tara asta ? , de unde salectie nationala ?, totul e o goana dupa banii de la TV.

dani1978 (10 comentarii)  •  11 iulie 2016, 16:37

COOPERATIVA ESTE DEPARTE DE A FI MURIT....aceeasi mizerie...aceleasi interese...doar alte personaje...

fan (22 comentarii)  •  11 iulie 2016, 18:57

Gino are o functie importanta dar se face cunoscut prin tacere.Parca ar fi Ciorbea,avocatul poporului,care detine o functie importanta dar nu zice niciodata nimic...parca tot mai bun era Mitica,era mai savuros,mai volubil,mai vocal. E clar ca atat Gino cat si activistul care conduce FRF ,trebuiesc urgent inlocuiti.La FRF Hagi,Sabau,Ilie Dumitrescu iar la liga Lacatus,Dorinel si Stelea.Antrenori,Dan Petrescu ajutat de Raducioiu.Dixit !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 iulie 2016, 16:14

buna comparatia cu Avocatul Poporului, mereu uit ca avem asa ceva

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 iulie 2016, 19:24

In privinta jucatorului de 21 de ani Liga si cu FRF trebuie sa discute pana se pun de acord...insa Iorgu ce face ?...el care i numarul 2 in fotbalul romanesc ?...pai nu face nimic ...se orienteaza sa vada unde o sa mai ajunga si asta ...cu grasi inamovibili nu putem sa progresam ...

gbleotu (2 comentarii)  •  11 iulie 2016, 20:32

Aveti dreotat e! Credeti ca la FRF este altfel? Cum poti sa numesti un conducator la FRF care crede ca suntem o "Dacia 1310" in comparatie cu restul lumii in domeniul fotbalului "un mercedes" ? Ce mesaj transmite tinerilor un asemenea conducator????

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 iulie 2016, 16:13

o fi un mesaj promotional, pentru masina oficiala a FRF 🙂

Comentează