Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Modelul german cu defect

Renegat în Bundesliga, dar adaptat la Turcia, Daum are o calitate care le lipseşte antrenorilor români: ţine la păruială

Permalink to Modelul german cu defect
joi, 7 iulie 2016, 9:36

După alergătura prin mall-ul fotbalului occidental, shoppingul de selecţioner s-a încheiat abrupt, în faţa coşului cu solduri. Conducerea FRF a constatat că n-are de unde să plătească „un salariu competitiv”, ca federaţiile bogate. Chiar n-are de unde, după ce a încasat 650.000 de euro, net, prime anticoncurenţiale.

Pupat banca Mannschaft
Şefii FRF s-au zgâit ce s-au zgâit la vitrinele de firmă, până au ajuns la Christoph Daum. Design german cu defect, la preţ redus. Are ştaiful avariat după scandalul legat de consumul de droguri. Dar dacă îl ambalezi frumos nici nu se observă, pare abia scos din uzina DFB.

Numai cocaina mai lipsea din palmaresul băncii tehnice a „naţionalei”. În ultimii ani, au stat acolo jucători de table şi de poker, condamnaţi penal pentru favorizarea infractorului şi generali favorizaţi de politicieni anchetaţi penal. E un progres, să recunoaştem, să găseşti un antrenor mai controversat decât Piţurcă şi Iordănescu la un loc. Şi nu tocmai controversele lipseau de la „naţională”. După un iconofil, aşadar, vine la rând un iconoclast, care şi-a distrus posterul deja lipit în dreptul băncii Germaniei.

Cocaină, coafura rezistă
Daum e un antrenor cu experienţă. Muncitor, talentat, inovator chiar, îşi pune jucătorii să meargă pe sticlă pisată şi are psihiatri în staff. Charismatic. Dar nu s-a adaptat la exigenţele fotbalului german. N-a picat examenele din teren, a picat proba de caracter. Dacă ar fi recunoscut că a consumat cocaină, scandalul nu s-ar fi întins peste şase luni. Nu l-ar fi transformat, timp de mulţi ani, într-o persoană nefrecventabilă pentru Bundesliga.

Dar Daum a negat, a negat şi iar a negat. A solicitat să-i fie testat părul. Săptămâni la rând, podoaba lui capilară a ţinut prima pagină, cu poză mai mare decât posesorul ei. Rezultatul testului a fost pozitiv, Daum a continuat să nege. A plecat în SUA, să facă alt test, pe banii lui. Rezultatul a fost neconcludent. Apoi Daum a negat că părul testat în Germania ar fi al lui şi a cerut testarea ADN a firului. Abia în ianuarie 2001, pentru a evita un proces, Daum a recunoscut: „Am luat cocaină, dar numai în cadru privat”.

Preţul minciunilor albe
În urma scandalului, în care grupul de interese de la Bayern Munchen, cu Uli Hoeness în frunte, a turnat fixativ pe foc, Daum a pierdut numirea în fruntea Mannschaft. A fost concediat de Bayer Leverkusen şi n-a mai antrenat timp de şase ani în campionatul Germaniei. Când s-a întors, a pornit de jos, preluând FC Koln din divizia a doua. A antrenat câteva luni şi Eintracht Frankfurt, în 2011.

Eticheta de refuzat a rămas pe CV-ul său, deşi au trecut 16 ani de la epopeea părului care a traversat Atlanticul. Şi nu doar detaliile biografice sulfuroase, orgiile cu prostituate şi consumul de droguri, i-au afectat antrenorului Daum cariera. Cât maniera în care omul Daum a reacţionat la acuzaţii. Felul în care a încercat să păcălească DFB-ul, opinia publică şi pe el însuşi că drogurile nu lasă urme.

La „naţionala” României, merge şi aşa. Nu se mai caută demult un etalon de moralitate. Se caută „adaptabilitatea”. Şi a fost găsită, în persoana unui neamţ perfect integrat în Turcia, unde a şi cucerit cele mai multe trofee. Daum nu era primul pe lista lui Burleanu şi nici România nu e prima pe lista antrenorului neamţ. Pentru ambele părţi, ar fi vorba de o soluţie de compromis. Nu-i exclus să se dovedească, în timp, o soluţie de succes.

Dar cu Daum pe bancă şi cu implementările pe raft, nu înseamnă, nici pe departe, că fotbalul românesc se reorganizează după model german. Înseamnă că FRF şi-a îmbogăţit colecţia de suveniruri tehnico-tactice. După pieptenele lui Iordănescu, a făcut rost şi de un scalp nemţesc, la preţ de chilipir.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 10:44

Eu zic ca Daum va face treaba. Insa cat despre ca nu au fost bani suficienti pentru vreun nume mare, eu zic asa: Burleanu prima de 90.000 - Da banii Inapoi . FRF- prime de 650.000 - dati banii inapoi si o sa avem si de antrenor mare. Mare hotii se fac acolo de acest Sandu junior !!! :)

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 iulie 2016, 10:58

foarte bine spus, de acord cu tine

mee (4 comentarii)  •  8 iulie 2016, 11:31

daca o sa fie lasat (f important... romanasii au "vocatia" de a juca prost pentru a demite antrenorii) o sa faca treaba! el a venit la nationala romaniei tocmai pentru ca nu are ce pierde! daca aveam bani de Guardiola venea?! cu oo nationala in deriva cu sanse minime de calificare?! s-a drogat acu 16 ani... a trecut! sa fim seriosi! voi jurnalistii cand isi revine un copil din droguri i laudati 10 emisiuni ca e impresionant... da cand o persoana publica face o greseala nu il iertati nici peste 100 de ani! sa privim partea buna... macar nu o sa faca selectia cum ii dicteaza familia ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cipinho (7 comentarii)  •  8 iulie 2016, 11:39

Maria, eu aș sugera să ignorăm cocaina fiindcă nu este relevantă. trecerea în revistă a defectelor lui Daum înainte să-l vedem la lucru nu face decât să strice din fașă relația cu presa. Apoi, voi ziariștii, o să vă plângeți că Daum nu vă respectă, că ține antrenamente cu porțile închise, etc. si Mutu a prizat și toți l-au primit cu brațele deschise la națională. și eu sunt oarecum sceptic în privința lui Daum, fiincă n-a antrenat nicio echipă națională, sunt sceptic că a fost dat afară de la ultimele echipe pe care le-a antrenat, că de 2 ani n-a mai antrenat, că nu are nicio idee despre fotbalul românesc, însă are o mare calitate, nu este prieten cu cooperativa, Becali și restul nu mai au intrare la echipa națională, să dicteze convocări, să impună jucători. cum a ajuns Chipciu la națională? hai să gândim logic, Becali vrea să-l vândă, o oportunitate era să fie văzut la Euro, în detrimentul cui anume? Maxim, cel care a refuzat Steaua alegând Stuttgart. nu v-ați prins? pac-pac, 2 iepuri dintr-un foc!

ionescu (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 11:39

ma-n2esc puternic (i strongly doubt) ca testarea adn ajuta la ceva in depistarea coca, ca doar nu-ti induce mutatii genetice specifice cocaina asta, manca-o-ar apele cele mari.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 iulie 2016, 12:43

dorea sa probeze ca nu era firul lui, ca i-au luat mostra din peruca 🙂

stefan (8 comentarii)  •  8 iulie 2016, 11:45

Cocaina din portul Constanta pentru el era. Nu are nici cea mai mica importanta. Daca face treaba, propun sa l platim in cocaina :)))) Iar tu, draga Marie, nu contenesti sa mi demonstrezi ca locul tau e la Cancan, wowbiz sau maxim Libertatea.

Cipinho (7 comentarii)  •  8 iulie 2016, 11:48

și am o sugestie pentru voi ziariștii, special ziariștii GSP. zi de zi apar articole de umplutură, cu titluri misterioase și care nu spun nimic. Am senzația că sunt prea mulți ziariști la GSP, sunt de umplutură și n-au despre ce să scrie. Eu vă sugerez să dați o mână de ajutor, si să vă reorientați dintr-un ziar de cancan, către un ziar de analiză pe partea tehnico-tactică. Partea de fotbal ar trebui să implice analizele meciurilor importante, a jucătorilor importanți în parte, potențial convocabili la națională, voi trebuie să fiți scouteri pentru echipa națională, nu să generați mereu conflicte din care nu caștigă nimeni. voi chiar nu vedeți câte comentarii negative primiți și câtă muncă duceți doar să moderați acele comentarii? reorientați-vă!

cristi (45 comentarii)  •  8 iulie 2016, 12:03

Nu va suparati,dar pina acum nationala era o rampa de vopsit pseudofotbalisti gata de export.Sa lasam totusi timpul sa-si faca treaba.Sint ferm convins ca daca vor dispare nepotismele,vor apare rezultate mult mai bune decit pina acum.Trebuie sa ccepta chiar si o necalificare dar sa se construiasca corect.Este nevoie de o coordonare si la copii si juniori tot pe filiera vestica.Avem nevoie de moralitate in timpul serviciilor nu in timpul liber.

Marius (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 12:33

Da nu va mai saturati odata in frunte cu Ioanitoaia sa atacati FRF si pe noul antrenor. E clar ca o faceti pe bani. Corectilor!!! Niciunul dintre voi nu a gresit nimic in viata???? Fotbalul romanesc merge perfect, Sandu si Dragomir au fost niste ingerasi, suntem in finala Campionatului European, samd BAAAAAA, suntem in ***** pana in gat, si nematul asta cu greselile lui e de 1000 de ori mai bun decat orice antrenor roman care a fost parte a sistemului care de 25 ne duce in jos si am ajuns praf si pulbere. Oare cat va platesc impresarii sa atacati continuu? Nu la-ti atacat pe Mircea Sandu in 5 ani cat la-ti atacat pe Burleanu in 2 luni

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 iulie 2016, 12:40

cauti Cumintenia Pamantului? o gasesti in Centrul Vechi 🙂

Mihai Ghita (3 comentarii)  •  8 iulie 2016, 12:42

Fotbalul este doar oglinda societatii noastre. Coruptia si pseudo-intelectualitatea sunt la putere cu diplome de facultate sau doctorate cumparate. Cand ai presedinte de federatie pus politic, cand echipele din campionat sunt tinute de consilii judetene sau primarii, cand Prunea are tupeu sa vorbeasca, dar ia prime de la FRF fara sa fi adus nimic in campania de calificare si asta peste salariul imens platit de consiliul judetean, nu avem de ce sa ne miram ca atacam un om pentru viata privata. Nu inteleg cu ce e mai jos Daum decat marea majoritate a conducatorilor din fotbal care au adus nationala si echipele de club in starea in care se afla acum. In 26 de ani am reusit sa punem totul pe butuci, iar fotbalul este doar unul dintre domeniile care au avut de suferit de pe urma profitorilor penali. Iar pentru cei care il apara pe Becali: uitati-va ce calitate au jucatorii acum si comparati cu cei care erau inainte ca el sa ajunga in fotbal. Uitati-va cate campionate s-au furat, cate brichete si pungi cu bani s-au perindat ca acest nimeni sa castige bani de la Steaua. Traficul de influenta este pedepsit in Codul Penal. Cu toate astea acest nimeni a facut bani cu lopata din trafic de influenta si a adus o echipa mare (si spun asta nefiind suporter al echipei Steaua) la starea de acum. Cand avem conducatori ca Becali, Burleanu, Prunea, etc nu avem de ce sa ne miram ca ne bate Albania. Trebuie sa ne miram ca nu ne bate Insulele Faroe...

Gelu (3 comentarii)  •  8 iulie 2016, 13:47

Maria, te rog stai jos. Ai nota 2 pentru acest articol !!! Ar trebui sa-ti fie rusine pentru ce ai scris pe auzite despre un om.

doru (6 comentarii)  •  8 iulie 2016, 13:48

Doamna Andries ! Un fost mare fotbalist german a spus cu ceva ani in urma ca "din pacate ,cei care se pricep cel mai bine la fotbal,sunt mereu la masa presei ".P.S.Salutari de la Adi Mutu .

jim carrey (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 14:56

Felicitari, Maria! Inca un comentariu de pus in rama, nascut dintr-un condei care, pentru mine cel putin, este deja inconfundabil. Uneori, am sentimentul ca nici nu conteaza despre ce scrii. Important este ca scrii si ca mie imi face placere sa te citesc. Toate bune!

romanderoman (1 comentarii)  •  8 iulie 2016, 21:00

WZ a facut si el (in Romania) ceea ce i se imputa lui Daum ? Sau I.I. Ț. ? Doar ca acolo au intervenit "pretinii" si s-a musamalizat ? Nude alta , dar WZ era si el bun de Nationala !

pif (11 comentarii)  •  8 iulie 2016, 22:21

posibil draguta, dar de cel fara defect nu ai tu si nici burleanu bani. la turci a fost bun, acolo unde hagi e atit de iubit. asa cu defect cu tot e doua (2) clase peste tot ce e in rominia inclusiv Lucescu jr. si sen. sti cit cistiga Löw la nationala germaniei? cind stii sa-mi spui si mie. problema e cit va rezista in cloaca asta tipic miticeasca cu alde becali si cu alti ca el, de ex. prunea, de care e cunoscut ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pif (11 comentarii)  •  8 iulie 2016, 22:30

plus ca asta cu cocaina si daum o palarie atit de veche ca si mutu si cocaina. ca a luat cocaina stie si ultimul drucker de pe planeta asta. dar dupa articole din astea de ce crezi ca daum va fi foarte receptiv la dorintele presei dupa ce e tratat complect fara fair play si asta nu numai de autoarea acestui indoielnic articol.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  8 iulie 2016, 22:40

Ca sa avem un fotbal curat trebuie sa scapam de coruptie ...Iorgulescu de la Liga este un mare ...mafiot ...s a inhaitat cu Jiji care i un glumet profund si duc fotbalul romanesc spre prapastie...

Larry cdv (3 comentarii)  •  9 iulie 2016, 0:06

Păi..., dacă, ne luăm după moralitate, eu propun să-l punem selecționer, pe Papa de la Roma(Vatican) ! Și nici așa, nu sunt sigur că, pseudo- jurnaliștii din România, nu-i vor găsi o "bubă" și Papei !

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  9 iulie 2016, 5:24

De mult FRF joaca numai cum vrea ea. Asa ca nu vad nimic nou la FRF. Este de vazut si parerea specialistilor romani in materie de fotbal daca noul neamt pe post de antrenor, poate face ceva bun pentru Nationala Romaniei. Ma abtin sa spun mai multe, dar, dupa turneul EURO 2016, EU AS FI DAT AFARA TOT STAFF-UL FEDERATIEI ROMANE DE FOTBAL. Atat, si nimic mai mult. Hai ROMANIA!

Venom (83 comentarii)  •  9 iulie 2016, 6:18

Sunt atât de mulți bani de FURAT/sifonat fără să existe și vreo obligație reală de a face performanță sau a avea vreun control la FRF. Sub umbrela multinaționalei FIFA UEFA e paradisul hoților, mai în fiecare țară sunt probleme cu costumații prinși la honeypot fiindcă nu au avut răbdare să fure în așa fel încât să nu încalce legile. Dar oricât ai fi de nesimțit (gen acordarea de prime a la Burleanu sau rentei a la Sandu) nimeni nu îți bate obrazul, odată ce ai ajuns un mic șef, e nevoie de votul tău și toți se comportă la fel: avem un pogon de bani, cum procedăm? Au trimis reprezentanții firmei mamă vreo reacție după ce li s-a devalizat bugetul, de atâtea ori? Niciodată. În nicio țară. De asta e bătaia atât de mare. Milioane fără număr. Și alte milioane de amețiți de avânt patriotic umplu stadioanele o lună să vadă un european care a început cu adevărat abia în sferturi. Cum boicoitez Steaua, după ce am fost fan așa boicotez și naționala deturnată de Burlesco. Mă uit la englezi, la handbal feminin, la snooker și la Simona. Am ieșit din rândul fraierilor cotizanți la UEFA store.

jztfg (1 comentarii)  •  9 iulie 2016, 9:24

Soarta Romaniei este una foarte cruda cu un asemenea popor care si-a pierdut cea mai mare parte din calitati prima fiind aceea de roman! Numai inventii si minciuni aruncate de un politruc a carui prima tema este globalizarea fotbalului romanesc si distrugerea indentitatii nationalei. Desigur ca pt aceasta munca cel mai nimerit era un neamt iar istoria inclusiv cea recenta ne arata si motivul. A fost suficient sa arunce citeva fraze unor oameni educati dupa principiile lui Pavlov ca sa vada pinza rosie si sa-si inceapa tirada cu marea coruptie care chipurile ar fi in tara respectiv cu un vinovat de serviciu astazi Becali care este facut ceea ce nu este in stare sa fie exact dupa modelul "Ceausescu este de vina" care dupa cum s-a vazut a fost un paravan perfect pt cei care stiu sa-si construiasca lumea lor. Problema este ca romanii de astazi n-au suficienta minte care sa le permita macar sa retina cite ceva din ceea ce vad desigur cu consecintele de rigoare pe care vor trebui sa le suporte. Ura si inconstienta nu va folosi niciodata deoarece menirea lor este sa va ingroape lucru pe care-l faceti singuri pe baza unui simplu imbold care va arata directia emis de cei care stiu cum s-o faca.

Comentează