Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cea mai bună echipă din lume

Cum a reuşit Islanda să lase Europa cu gura căscată? Are un meseriaş adevărat pe bancă. Un dentist

Permalink to Cea mai bună echipă din lume
miercuri, 29 iunie 2016, 10:51

Luni a fost cea mai neagră zi a Angliei, de joia trecută, a decretat un comic britanic. „Ne-a bătut o ţară cu mai mulţi vulcani decât fotbalişti profesionişti”, a remarcat sec şi Gary Lineker. Anglia a fost trimisă acasă de către cea mai mică naţiune calificată vreodată la un European. Mai mică decât Albania. „Îi ştiu pe jumătate dintre fanii noştri aflaţi în tribună. Iar ceilalţi îmi par cunoscuţi”, mărturisea fundaşul Kari Arnason.

Mesajul lui Ilie Dobresson
Oriunde ar ajunge la acest turneu, Islanda a dat vocea turneului, pe acel crainic frenetic, Ilie Dobresson, care strigă, spre disperarea şefilor lui, că jocul acesta e, la bază, bucurie şi nimic altceva. Vocea asta s-a auzit încă de la meciurile cu Olanda, din preliminarii. La Euro, ne-a reamintit, la fel ca după „războaiele codului”, pentru teritoriile de pescuit, că marile naţiuni nu au întotdeauna dreptate.

În glumă, pentru a-şi încălzi moralul, islandezii spun despre ei aşa: suntem cei mai buni din lume la cutare sau cutare lucru, per capita, pe cap de locuitor. Aşadar, sunt cei mai buni din lume la fotbal. La fiecare 330.000 de locuitori, au o echipă calificată în sferturi la Euro. Cine mai e ca ei?

„Les bleus”, în calea geniilor
Tot lungind gâtul după grimasele favoriţilor, bătrânul continent uitase că şi balonul e rotund, nu numai banii. Acum explorează din nou această ipoteză. „L Equipe” a titrat „Genial”, pe prima pagină cu echipa Islandei. Nu neapărat pentru că Anglia a fost eliminată, ci mai degrabă pentru că urmează meciul „geniilor” cu Franţa. Ei bine, şi-atunci, „les Bleus” ce sunt?, se revoltă dicţionarul, în pragul grevei. Vom afla.

Între timp, echipa Islandei a devenit mai căutată pe Google decât Brexit, adaugă „L’Equipe”. Coşmarurile geopolitice au fost, pentru câteva ore, date deoparte de bărboşii tatuaţi, veniţi de nicăieri în centrul sărbătorii. Te uiţi la islandezi cum joacă, te molipseşti de drumul lor drept şi gata, laşi în urmă chinuitul joc al României şi chinuitele explicaţii de după.

În tabăra învinşilor, venerabilul Hodgson n-a aşteptat decizia Federaţiei de la Londra. A demisionat. Dacă ne lipseau reperele normalităţii, până la întoarcerea lui Iordănescu din concediu, iată unul. Şi încă unul, din tabăra învingătorilor.

I-a umilit şi la Euro, şi la Eurovision
Islandezii sunt atât de puţini încât trebuie să facă mai multe meserii. Şi să le facă bine. Nu sunt doar fotbalişti sau antrenori. Sunt cel puţin 2 în 1. Unul dintre cei doi selecţioneri ai lor, Hallgrimsson, e şi dentist, scrie site-ul Fourfourtwo.com. Probabil e un dentist excelent. Islanda, evident, e printre cele mai bune ţări din lume la stomatologie, pe cap de locuitor.

Portarul Will Halldorsson e regizor de reclame. Din pricina programului de la NEC Neijmegen, n-a apucat să filmeze vreun lungmetraj. Dar a făcut videoclipul Islandei pentru Eurovision 2012. „Şi-atunci am încheiat concursul cu mult în faţa Angliei. Piesa noastră, au zis unii, avea cel mai bun videoclip”, a spus goalkeeper-ul. Ei sunt atât de puţini, că nu-şi permit să fie modeşti, nici la propriu, nici la figurat.

La noi, 50 de ani de comunism au înecat orice orgoliu profesional în „noi ne facem că muncim”. Şi-apoi a venit tranziţia, cu „noi ne învârtim”. Acum ne mirăm că „naţionala” a rămas încremenită în superficialitate şi şmecherie, în loc să creadă în meserie. Dacă tot ne facem iar că schimbăm ceva, ar trebui să tragem cu ochiul la vulcanologii de la Euro.

Să aducem ca selecţioner un meseriaş veritabil, un programator sau un chirurg român care evoluează în străinătate. Să punem în poartă regizori calificaţi la Cannes. Iar pentru restul lotului, să apelăm la jucători legitimaţi pe la marile echipe, la NASA, la MIT, la Microsoft. Nu ducem lipsă de fotbalişti. Avem, în orice caz, mai mulţi decât gheizere. Profesionişti ne trebuie.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

JE (19 comentarii)  •  29 iunie 2016, 14:54

E bine pentru noi, ca s-au facut altii mai rau de ras.....incepand cu Olanda....

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 iunie 2016, 17:57

e bine, dar ei au cazut de pe un cal, noi – de pe Mioritza 🙂

Ulvi (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:29

Profesori profesionişti, de profesie.

andrew (2 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:47

Mai Maria... Atat de mult talent intr-o fata ca tine! Felicitari! ;)

Alexandru Stan (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 16:06

BUN!

Filbert (45 comentarii)  •  29 iunie 2016, 18:15

@Andrew Complet de acord, Maruska scoate bijuterii pe banda rulanta in ultima vreme. Banuiesc ca e indragostita :)

radu (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:49

nice ...:)

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:53

Vrem un antrenor incoruptibil la Nationala...

alex (345 comentarii)  •  29 iunie 2016, 21:17

Ne vor ramane bine intiparite in minte cele scrise aici cu invatamintele de rigoare, bineanteles, admirand in continuare cu modestie talentul editorialistic ce marcheaza acest articol.

comentatorul_5 (2 comentarii)  •  30 iunie 2016, 0:36

"O esență tare într-o sticluță mică"... I se potrivește de minune domnișoarei Maria !... Sînt convins că are capacitatea analitică necesară pentru a cuprinde și alte domenii (social, economic, politic etc.), mult mai complexe decît sportul... O aștept cu nerăbdare să-și practice "inciziile"...

Stefan (113 comentarii)  •  30 iunie 2016, 1:34

Daca ar fi batut numai Olanda intr-un meci, sau numai Anglia, sau ar fi avut un singur rezultat bun, am fi putut spune ca e noroc. Avand in vedere ca evolueaza in sus, si JOACA fotbal in timpul celor 90 de minute, cred ca am trecut de pasul acela. Eu inca am tendinta sa ii confund cu Finlanda si viceversa. Hai Islanda! Pana in finala!

exidpol (100 comentarii)  •  30 iunie 2016, 9:00

-ca să lăsăm și noi lumea (sportului) cu gura căscată să-l punem antrenor pa ...dentistul L. Bolony!

trust (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 10:08

Noi n am cazut nici de pe cal nici de pe miorita, noi nici macar nu am cazut, noi am implementat. Nu ma mira daca Iordanescu juca cu libero, daca nu v ati dat seama, va rog sa ii puneti unui psihiatru cateva interviuri cu Iordanescu din 2015 2016, si o sa va spuna ca este un pic senil. Memoria scurta ii este afectata, are tulburari dar le tine ascunse. Deci cum a ajuns selectioner, decat prin cunostinte, pile, blaturi. Acum ramane in federatie ca sa mai implementeze un pic. Televiziunile, o sa liciteze din ce in ce mai putini bani pe campionat, asta este sigur. Am ajuns Ungaria la fotbal, si nu ii mai laudati atata pe unguri pentru ce au facut, ca si Romania putea acelasi lucru daca era lasata de selectioner. Hai sa mai implementam un pic cam doi ani.. ne facem cateva sute de mii de pe urma fraierilor si dupaia o dam cotita, ca Andries poarta vina. Din cauza unora ca ea, federalii s au intimidat, s au inchis in ei, si implementarea a esuat. Dar nu i nimic, mai vin inca 4 ani cu alti dobi, sau tot ei.( sa observam atent cine castiga alegerile)

dani1978 (10 comentarii)  •  30 iunie 2016, 10:10

...islandezii se bucura cand joaca fotbal...ma gandesc oare cati oficiali din federatia lor de fotbal au furat vreodata vreun sfant...

Comentează