Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Hârtia bate piatra

Burleanu a făcut revista presei după Euro şi a tras concluzia că redacţiile sunt pline de "mineri" care sapă după informaţii, chiar sub scaunul lui

Permalink to Hârtia bate piatra
luni, 27 iunie 2016, 3:41

Răsună valea de ruşinea de la Euro, dar şeful FRF crede că ecoul este vinovat. Prima pagină a ziarelor poartă răspunderea pentru „necalificarea din grupe”. Răzvan Burleanu  susţine că el şi administraţia lui sunt victimele unei „mineriade de presă”.

N-a spus exact care-i scopul acestui demers. Să spună. Să spună şi cu ce scop i-a dedicat vicepremierul Dâncu un editorial de aleasă simţire sociologică. Pe viitor, poate preconizează şi nişte versuri la imnul „naţionalei”, „Mai bine ministru decât pesedist, mai bine politician decât microbist”.

Mineriadele din anii ’90 apărau regimul, nu-l contestau. Dacă Luceafărul Implementării se simte ameninţat de libertatea de exprimare,  să mai cheme nişte intelectuali plenipotenţiari sadea în preajmă. Din ăia care nu se sperie că-şi prind degetele în maşina de scris. Dau cu ea de pământ, la nevoie, şi în secunda următoare postează o panseluţă.

Naşul cărbunelui din creioane
Întrebat dacă va înapoia primele din banii de la UEFA, guru de presă Răzvan Burleanu a răspuns la obiect, despre tirajele ziarelor. „Sunt tot mai mici, nu? Dumneavoastră daţi bani înapoi la casierie, la sfârşitul lunii, chiar dacă scad tirajele?”.

De ce să discutăm despre primele federalilor, despre cât au costat plimbările Comitetului Executiv, când salariile jurnaliştilor sunt chestiunea arzătoare?

Asta vor să afle suporterii „naţionalei”, după 0-1 cu Albania. Pentru curiozitatea celui care-şi aprobă prime cu dreapta şi le votează cu stânga, să ştie că jurnaliştii nu sunt plătiţi la bucată de ziar vândut. Dacă nu crede, Marele Ortac al politicienilor din avionul „naţionalei” să-şi întrebe consilierii. Jurnaliştii sunt plătiţi pentru serviciu public.

În loc să-şi analizeze opera de trei parale şi 650.000 de euro prime, preşedintele pentru liniştea Casei Fotbalului a continuat să dea indicaţii preţioase pentru agenda presei. Să le facă trasee reporterilor, să-i întrebe ce surse au, să-i înveţe cum şi cât ar trebui să prezinte din activitatea FRF. Pe scurt, Burleanu nu e preocupat de şuturile pe poartă ale „tricolorilor”. El militează pentru o presă care să lucreze în şuturi programate de el.

Ziarele, aşadar, poartă vina că pentru prestaţia jalnică a „naţionalei”, pentru lipsa de orizont a fotbalului românesc şi pentru faptul că, în doi ani, administraţia Burleanu n-a reuşit să valideze în instanţă noul statut al FRF. Dar are mari speranţe, e „un proces în derulare”.

Câinele de pază al fotbalului
Presa, pe care Burleanu se consideră îndreptăţit s-o trimită la şuturi, a dezvăluit blaturile din prima ligă înainte de a se inventa minifotbalul de partid. Presa a dezvăluit cum cluburile sunt prădate de proprii lor şefi, înainte ca procurorii să ancheteze Dosarul Transferurilor. Presa a informat despre mita în arbitraj, cu ani înainte ca Vasile Avram să cheme DNA-ul. Fanii echipelor şi ai „naţionalei” au aflat din presă, cu nume, date şi sume, cauzele „deşertului” din fotbalul românesc.

Burleanu nu face decât să citeze presa de acum 20 de ani, de acum 10 ani, de ieri şi de azi, când arată spre Mircea Sandu şi compania. N-a investigat pe cont propriu, în timp ce găinărea pe terenurile primăriilor, e un adevăr pe care l-a primit de-a gata, fără luptă, şi de care s-a folosit în alegerile FRF.

E o realitate despre care n-a aflat pe propria piele, jucând fotbal sau conducând echipe. A aflat-o din ziare. Iar acum dă cu pietre în ele, la fel ca predecesorii lui. Pe asta n-a citit-o, n-a auzit-o: că hârtia de ziar bate bolovanii federali.

E adevărat, săpăm după subiecte, uneori într-un întuneric total, de cele mai multe ori fără valuri de susţinere în tribune. E o muncă în interesul publicului şi numai al lui. Iar când ieşim la suprafaţă, nu dăm cu pietre, dăm cu informaţii. Dacă Răzvan Burleanu strigă „Au!” de fiecare dată când citeşte Gazeta, nu e problema presei. Să citească ziarul purtând echipament de protecţie, adică nişte şoşoni sau nişte cipici peste pantofi. Să-şi protejeze bombeurile.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

hgfc (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:14

Da, dar lor le merge bine..... FRF a cheltuit 2 milioane de EURO pentru cantonamentul din Italia și pentru EURO. "se pare ca viziunea lor e sa combata fotbalul si tot ce le aminteste de el" Chiar asa si este, iar actiunile lor stau ca o dovada clara. Oare de ce s-a obosit politicul sa-si impuna oamenii si la FRF? Pt uniformizarea tarii: daca economia, padurile si cimpiile nu ne mai aprtin de ce sa ne apartina fotbalul?! Cred ca-ti este clar ca absolut nici un om de fotbal n-ar fi avut "spectaculoasele" lor rezultate. Si sa-i intrebam unde erau familiile lor in 1945 si cu ce anume se ocupau ca sa stim si sursa intunericului din mintíle lor pe care vor sa ne faca sa le vedem luminate. Ce naste din taran distruge totul!

eu (4 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:26

Bai da chiar ati luat-o razna. Va e dor de scandalagii de odinioara, care vorbeau frumos si nu faceau nimic. Va meritati soarta, cu tot cu fotbalul pe care l-ati pazit in ultimi 25 de ani, in calitatea de caini de paza. Va doresc o insolventa strasnica si va zica nea Mitica bancuri la coada la cantina sociala.

eu (4 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:31

Nu stiam ca "a lua razna" este limbaj vulgar.

Cotofana Danut (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:53

Nu am inteles de ce MIRCEA LUCESCU apare alaturi de acest individ, in foto .Nu asociati un ANTRENOR care este respectat in lume de un TREPADUS CARE A RUINATFOTBALUL ROMANESC.

Hombre (19 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:58

Zburleanu asta trebuia sa iasa in fata cu o analiza a FRF, nu cu vorbe. DA, noi nu ne pricepem la fotbal, noi ne pricepem doar la seminte. Dar matale esti seful fotbalului si locuiesti la Casa Fotbalului. Pai atunci spune-ne tu, DE CE NE-A BATUT ALBANIA??? Sa vedem un studiu facut de FRF, un raport si mai ales UN PLAN PE TERMEN LUNG pt redresarea fotbalului in Romania. Nu esti tu soferul autobuzului? Nu pe tine trebuie sa te intrebam unde mergem?

lord belial (182 comentarii)  •  27 iunie 2016, 17:03

sa le citeasca in scutec, pentru ca da dovada de comportament infantil. burleanu e pui de mafiot, dar cu alura de utc-ist (mai tii minte, burlene, cum le carai serveitele profesorilor prin snspa?). e demagog, dar crede ca vorbeste cu un public mai needucat, nu isi da seama ca minciunile lui sunt atat de transparente, ca gargara lui are iz de apa de ploaie, ca deja e de 2 ani in fruntea frf si oamenii nu il iau in serios cand se disculpa indreptand batul murdar catre mircea sandu & co. in 2 de zile ce a facut? l-a dat afara pe *** aia de piturca, dar fara sa se limpezeasca in clar daca a mai si dat sau luat despagubiri. prime pt calificare la euro si-au dat? si-au daaaaat, cu varf si indesat. daca ajungi sa iti dai prime pt ca te-a pus partidul in fruntea frf, mi se pare normal sa nu intelegi cand presa si publicul te iau la intrebari. ia, sa ne numere si noua dl andrei vochin, consilierul lui burleanu, pasele jucatorilor din nationala. sa vedem ce excelenta in fotbal s-a platit cu primele alea uriase. si ce ne-au oferit noua, publicului platitor, de bilete si de taxe, papagalii din frf, incepand cu burleanu & vochin, trecand prin medicul echipei si jucatori. sa vedem cum de au ajuns astia sa reprezinte fotbalul romanesc, iar hagi sa fie persiflat de maestrul condeiului si al sinecurii, mr vochin.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D. (3 comentarii)  •  27 iunie 2016, 17:17

Deci publicatiile media in proprietate privata presteaza (exclusiv ?!) ... in serviciul publicului! "hgfc" scrie (mai sus) prea subtil pentru "servantul public" al unei publicatii prezumptiv private: Maria noastra nu discuta "sistemul" (cel de ne-a lasat fara economie etc.) - probabil din lipsa de aprobare. Nu ne spune Maria: unde e nedreptatita solutie ? Asteapta in antecamera ? Ori s-a ofilit in desertul "regimurilor" ? Marie, nu-i asa ca stii ca toti sunt, unii pentru altii, doar "regimuri" ? Adevarul o fi "intre" ? Ne povestesti ? P.S. Pe cine vrei in "Casa Fotbalului", si cu ce puteri ? Poza cu M. Lucescu ce rol are ? Ma "moderezi", democratic ?

almaviva (8 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:00

Dna. Andries, dumneavoastra chiar credeti ca plecarea lui Burleanu ar rezolva vreo problema din fotbalul romanesc? Credeti ca daca vine altcineva - chiar, pe cine sustineti? Gica Popescu, ca seful dvs, Ioanitoaia? - echipa nationala ar juca miraculos alt fotbal? Credeti dvs ca in 2 ani se poate repara ceea ce s-a distrus sistematic in 24 de ani sub Sandu & Comp? Ce vina poarta Burleanu ca nu mai exista echipe de juniori la cluburi, ca ani de zile patroni de carton au devalizat cluburi de traditie, ca arbitrii au fost cumparati en gros ani de-randul? E foarte usor si convenient sa-l acuzati pe Burleanu pt jocul anost prestat de aceasta nationala, dar repet, nu este el de vina ca fotbalul romanesc a ajuns in aceasta situatie catastrofala.

Dan Patru (27 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:07

jenant editorial. jurnalist crescut in confortul cooperativei.

alex (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:12

Nu a castigat nimeni razboiul cu presa! Sa nu uitam cate anchete sunt datorita presei. Atunci cand Burleanu acuza presa ca mineaza dupa informatii, inseamna ca simte o jena, chiar trebuie mers mai departe. Presa castiga de fiecare data, nu conteaza cine este adversarul, poate sa fie si presedintele USA. Acum am uit la el pe digi, are un discurs usor de abordat... dar este scris, citeste :)), simte pericolul asa ca incearca sa iasa in fata cu ( interventionismul) :)))) doamne ce cuvant urat. Discursul seamana cu unul facut pe la vreo conferinta de stomatologi plictisti si obositi de plaja.

Ion (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:49

Alo!!!! Don'soara Andrieș,ce s-a întâmplat de sunteți așa ,, pornită '' împotriva Mr.B???!!

Ion (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:55

Încep să mi schimb impresia,desi nu văd ce importanta are vorba unuia sau altuia despre gazeta, despre imparțialitatea Dvs. Ce aveți frați gazetari???!! Căutați doar scandal???! Nu am văzut așa ceva; alții își aplaudă si încurajează echipa națională indiferent de rezultat iar noi sărim la gâtul oricărui reprezentant al ei (fotbalist,antrenor,conducator).

Belisarius (9 comentarii)  •  27 iunie 2016, 19:37

Bine Zis. tzine de hatzuri ca e usor de facut bani ffff multzi cu minim de efort.

m (16 comentarii)  •  27 iunie 2016, 19:51

Foarte bun editorialul!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  27 iunie 2016, 21:07

Cu „am facut tot ce era posibil“ nu te scoti. Apoi sa-ti doresti „mai mult sprijin politic“ - la FRF ! - arata deja niste dureri de cap netratate. Burleanu, fratii Vochin, Gino si casa de marcat sint vinovati. Nu jurnalistii obraznici pe care i-ar fi trimis acasa unde le-ar fi luat si curentul. Ar fi normal ca Fratii Vochin sa aiba alt discurs, sa mai recunoasca si ei cite o greseala. --------------------- FRF si Liga n-au obiectul muncii fara presedintii de cluburi, fara antrenori si mai ales jucatorii platiti de altii, pe care un selectioner numit de ei ii convoaca, chipurile ca sa ne reprezinte. Deci ar trebui sa existe o legatura strinsa. In realitate exista doar razboaie intre FRF, Liga si cei care le dau de mincare. Cu Nasul si Corleone existau in plus amenintari clare de genul „ti-o trag !“.Cu „cultii“ amenintarile clare s-au redus ceva, o incaseaza jurnalistii. In rest e totul la fel, a ramas nationala LOR, nu a noastra. Daca Rednic, Reghe, Sumi, Hagi, … spun ceva, propun ceva, imediat fratii Vochin nu mai au ce discuta cu ei ! Ca si pe vremea lui PiTurca 1, Razvan, PiTurca 2 si apoi PiTurca 3 zis si tata puiu, lotul LOR nu are Perspectiva, la fel antrenorii si staful. Fratii Vochin nu puteau sa se amestece in tactica si titularizari – asta mai lipsea – dar puteau avea macar o strategie pentru urmatoarele 2 luni ! Cum pot ei explica faptul ca pe 50% din lot nu te mai poti baza in meciurile de peste 2 luni ? Ce lot national mai are 8 jucatori fara contract ? Cum expica faptul ca au plimbat prin Franta pensionari si jucatori abonati la premii care n-au realizat nimic in 10 ani ? De 10 ani regreseaza, sint tot in cautare de echipe, n-au ajutat cu nimic, ci au tot fost ajutati. Li s-a urcat cota prin prezenta la lot. Daca tot zic Fratii Vochin ca importanta a fost prezenta in Franta, de ce-au cheltuit 8 milioane pe prime si deplasari ? Pentru juniori n-a ramas nimic. Nu era mai bine sa obisnuiasca cu atmosfera niste jucatori mai tineri care au jucat bine meci de meci ? Nita, Anton, Erik, Rotariu, plus 3-4 de la Viitorul ? Caci bine au jucat fundasii lui Hagi pe benzi in atac, modern si in viteza. Au calculat Vochinii cit au alergat ? -------------------- Lipsa de strategie si de comunicare cu cei care le livreaza jucatorii arata a prostie, iar prostia se intoarce si-i loveste. Toti ii critica, chiar si cei cu care au fost oameni. Spre exemplu Rat zice ca i s-a rapit onoarea. Da, in loc sa-i dea Burleanu un ceas de aur si sa-i ureze pensie placuta l-a premiat si l-a luat in Franta unde mai mult a incurcat. Oare nu stiau ca Rat n-a jucat 6 luni ? Datorita lui Rat a jucat Stancu fundas stinga, apoi a trebuit Iordanescu sa improvizeze cu Matel pe stinga in meciul decisiv. Grigore a venit direct din vacanta de 3 luni. Chiriches mai mult n-a jucat. Gaman si Moti – al patrulea portar – au fost luati ca sa-l pazeasca pe Sapunaru, alta improvizatie care l-a facut pe Popa fundas dreapta. Pe Sanmartean – ca ce ?- si Hoban – alta improvizatie ca inchizator - oare mai vrei sa-i folosesti ? Mai poti oare astepta ceva de la Torje, Stancu, Keserü ? Dar de la Tatarusanu si eterna rezerva Pantalomon ? E mai bun oare Lung pentru ca nu l-am vazut ? La fel cum a fost mai bun Andone pentru ca nu l-am vazut ? Un risc a reprezentat si Alibec, luat accidentat, total nepregatit fizic, fara a fi incercat. A jucat in meciul decisiv dupa logica: Andone si Keserü s-au zbatut ca pestele pe uscat, deci ne va salva cel pe care nu l-am vazut. Rezultatul: cel mai slab de pe teren. Dar de la Iordanescu si cei 3 Anonimi - care n-au lasat nici miros pe banca – mai au Fratii Vochin ce astepta ? Nu, au anuntat ca cauta antrenor. Cine cauta ? Ei. Fratii Vochin, probabil dupa chipul si asemanarea lor. De parca antrenorul ar fi singurul vinovat.

Vlad Dracul (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 23:33

Apropo de poză, România condusă de Lucescu a avut aceleaşi rezultate şi aceeaşi linie de clasament ca la Europenele din '84, desfăşurate (coincidenţă) tot în Franţa... 3 0 1 2 2-4 1 E-adevărat că atunci am întâlnit adversari mai puternici. Îl lăudaţi atâta pe Lucescu ăla încât probabil l-aţi făcut pe Iordănescu să-şi dorească să fie ca el, ceea ce a reuşit perfect prin prisma rezultatelor de la Euro.

?????? (46 comentarii)  •  28 iunie 2016, 0:46

Considerati ca domnul Burleanu a luat cu dumnealui incompetenta de la scoala politica unde s-a format, dorind sa o aplice si in fotbal, presedintele FRF fiind ? Observati ca despre astia care activeaza in politica si au urmat si scoli politice numai lucruri bune nu se spun in aceste vremuri ? Consiserati ca l-ar ajuta pe domnul Burleanu daca ar renunta la aplicarea de concepte si strategii politice in conducerea FRF ?

Stefan (113 comentarii)  •  28 iunie 2016, 2:59

Pe ce mai dau vina acum stimatii, dupa ce Anglia a luat bataie de la Islanda, o tara cu zeci de milioane de oameni, deci cu potential uman urias, si o infrastructura gigantica? Oare problema de fapt nu e in atitudine? Pentru ca dupa ce am vazut atatea meciuri interesante la europeanul asta, eu nu cred ca problema numarul unu sunt banii. La noi problema e lidershipul, atitutdinea si caracterul. Sau lipsa lor. Bani au avut toti, inclusiv de la UEFA, FIfa si UE. Fonduri mai multe decat au fost ei in stare sa cheltuiasca. Problema e de fapt in incapacitatea lor de a luat taurul de coarne. Cat de nepasator poate sa fie Burleanu asta sa nu isi dea demisia, dupa ce a venit cum a venit? Nu ca as fi foarte incantat de alte perspective.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  28 iunie 2016, 10:08

au avut de toate, mai putin vanatori de balene 🙂

Lucka (45 comentarii)  •  28 iunie 2016, 7:30

Doamne, nu mai revenim la normal niciodata ! Cum naiba ii alegem doar pe acesti Dinu Paturica sa ne conduca destinele ? Ponta, Boureanu, Sova , Burleanu ...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  28 iunie 2016, 10:11

Dinu Paturica si Tanase Scatiu 🙂

Mircea Ordean (4 comentarii)  •  28 iunie 2016, 9:33

„Burleanu a făcut revista presei după Euro şi a tras concluzia că redacţiile sunt pline de "mineri" care sapă după informaţii, chiar sub scaunul lui” Înțeleg că fina domnișoară Andrieș tușește dacă formulează „domnul Burleanu”. În paralel, cei precum dumneaei se aferează - vorba dlui Pleșu - de incorectitudinea lumii. E oameni și ei.

popa constantin (1 comentarii)  •  28 iunie 2016, 10:15

ha,ha,ha ......NOI , microbistii si cei ce inca mai SIMTIM romaneste , ne dam de ceasul mortii si pe ,, decidentii cu CAS LA GURA si cu ,,aptitudinii '' OPORTUNISTE de MARIONETE , cultivate in spirit CAP-ist prin ,, cursuri moderne'' de tehnica manipularii predate SARGUINCIOS pe la stefan gheorghiu , AVIZI de SCAUNE ancorate la functii , LA BASCA-I DOARE ...bla,bla,bla .....nu ne reprosam nimic , am facut tot ce se putea , vom face , vom drege PANA LA VICTORIA FINALA ....URA,URA , URA tovarase burleanu ....ca matale , NIMENI ALTUL pe plaiurile mioritice ..... traisca si-nfloreasca cei din UMBRA ..... si mass media scrisa si vazuta , DAI si DAI ....valuri involburate de cerneala , raurii de acuze si injurii pri toate posturile tv ......si DINOZAURII PENSIONARII ranjesc , in barbisonul euroilor , de HORA PINGUINILOR patimasii ...... noi , talpa , NE INTREBAM unde-or fi fost TOTI FORMATOARII de OPINIE cand monstrii ,gen burleanu , ponta si corlateanu , incepusera sa URCE TREPTELE ,, afirmarii '' SCOLITE cu sarg si constiinciozitate ? ......valuri faceti , rauri vor curge si pe mai departe ........NIMIC , dar absolut NIMIC , NU SE VA INTAMPLA .....bla,bla,bla si HAI LA VOT ,, democratic''

Stefan (113 comentarii)  •  28 iunie 2016, 12:35

Monsieur Ordean, in tarile calde, oamenii isi asuma responsabilitatea, si demisioneaza, nu e nevoie sa se imbolnaveasca nimeni de incorectitudinea lumii. La noi, dau vina pe presa, pe societate, pe fazele lunii, orice in afara de ei. Coate goale toti federalii astia deosebiti. Iordanescu dupa meciul cu Albania inca mai spera ca poate o da la pace cu Burleanu sa mai continue un mandat, cand l-au intrebat jurnalistii daca mai continua la nationala, in loc sa aiba un dram de responsabilitate si sa spuna nu dragii mei, contractul meu se termina aici, las locul generatiilor urmatoare. Pe tractoristii astia nu merita irosite cuvinte ca domnul, doamna, etc. Poate daca ar fi luati la 11 metri de toata lume inclusiv pe strada am scapa si noi de ei, ca de rusine ar demisiona si ar lasa pe altii macar sa incerce, altii din domeniu bineinteles, ca poate ne trezim la conducerea federatiei cu un inginer chimist prieten cu Dragnea sau cu buldogul.

Comentează