Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Domnia de carton a baronului de Sans-Pardon

Din respect pentru obiceiurile, tradiţiile şi inteligenţa suporterilor naţionalei, FRF dă vina tot pe Mircea Sandu pentru eşecul de la Euro

Permalink to Domnia de carton a baronului de Sans-Pardon
joi, 23 iunie 2016, 10:10

Iordănescu şi-a cerut scuze. La întoarcerea din Franţa, pe Otopeni, a pronunţat cel mai rar folosite cuvinte în fotbalul nostru: „scuze” şi „îmi asum”.”Eu sunt principalul vinovat. Vreau să-mi cer scuze în faţa suporterilor. Îmi asum aceste rezultate”, a spus selecţionerul încă în funcţie.

Poate a vorbit politicianul din el, ăla care tăcea în Parlament. Poate a vorbit antrenorul Generaţiei de Aur, după ce la Euro s-a auzit doar enoriaşul califragilistic. Nu era nevoie să fie sincer. Gestul contează. A pus capul în pământ. În faţa camerelor, în timp ce era huiduit. Scurta penitenţă nu şterge rezultatele istorice pentru alţii. Dar lasă loc de „bună ziua” între General şi fanii naţionalei.

Selecţionerul n-a exagerat cu formalităţile încât să anunţe că demisionează. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu emite pretenţii. Dar chiar şi aşa, venind de la un orgoliu care nu bate mătănii în faţa oricui, scuzele astea sunt un eveniment comparabil cu jocul ofensiv din meciul de deschidere.

Naşul de serviciu
Nu e niciodată prea târziu să te smulgi din pelteaua ridicolului, pentru o ultimă impresie onorabilă. Conducerea Federaţiei, în schimb, e departe de a practica sportul cu cenuşa-n cap. Nu şi-a cerut scuze nici după ce i-a trimis pe fanii naţionalei pe jos acasă, după meciul cu Grecia, din septembrie. Acum nu-şi asumă nici campania de la Euro 2016, nici ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani la Casa Fotbalului. A văzut că merge şi aşa, fără „scuzemoa”.

„Eu pot să-mi reproşez doar că acest proces de reconstrucţie pe care l-am început acum doi ani n-a început în urmă cu 24 de ani”, a spus Răzvan Burleanu. Cum ar veni, junele baron de Sans-Pardon se simte vinovat că n-a candidat la şefia FRF mai repede. A pierdut timp preţios mergând la grădiniţă. Şi-a irosit potenţialul revoluţionar lucrând cu plastilină în loc să modeleze regulamente.

Abia peste 24 de ani, şeful Federaţiei îşi va asuma funcţia de şef al Federaţiei. Prin 2040, Burleanu va obosi să dea vina pe odioasa moştenire. Până atunci, nu face decât să joace FIFA 2014 la butoanele lăsate de Mircea Sandu şi să ungă cu pompiţa maşinăria de unanimităţi, primită cadou la instalare. Are un rol strict decorativ, e un dictator de carton, cu merite numai pe hârtie.

Pe final de regim, când tribunele se goliseră la meciurile „tricolorilor”, fosta conducere a FRF îşi cerea scuze cum respira. Pentru că Vasile Avram a fost prins ca fraierul şi arestat. Pentru că România a încasat patru goluri de la Olanda. Mircea Sandu ajunsese să-şi ceară scuze atât de des, fără să schimbe nimic, încât risca să demonetizeze ideea. Iar scuzele să devină o nouă specie de aroganţă.

Cu Albania, s-au rotit cadrele
După înfrângerea cu Albania, este foarte probabil să înceapă iar deşertificarea tribunelor. Dar FRF nu schiţează nici măcar un pas în întâmpinarea suporterilor nemulţumiţi. Pentru ruşinea de la Euro, să-şi ceară scuze Mircea Sandu! Burleanu şi compania îşi asumă doar meritele calificării. Ca dovadă, şi-au dat prime în acest sens.

N-au însoţit echipa ca turişti în Franţa şi în turneele de pregătire, au luat diurnă. Dar nu-şi asumă zilele de 15 iunie şi de 19 iunie. Burleanu e preşedintele FRF cu intermitenţă, ca semaforul. În zilele nefaste, se face rotaţia găştilor şi puterea îl bântuie iar, ca o fantomă, pe Mircea Sandu. Precis se aud zgomote ciudate din minibar.

În preliminarii au evoluat jucătorii formaţi de Burleanu, la turneul final le-au luat locul jucătorii formaţi de Mircea Sandu. Au aceleaşi nume, de unde confuzia. Dar între ei e o diferenţă de 650.000 de euro, prime de performanţă pentru federali. Când nu recunoşti că ai greşit, slabe şanse să procedezi altfel pe viitor. Să repari ceva, mai ales în relaţia cu publicul, marele furnizor de bani, de sponsori şi de rost al naţionalei.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  23 iunie 2016, 10:27

bravo, andries rusine lui burleanu, impostorasului de duzina, ***. rusine si frf-ului, si jucatorilor si, in ultimul rand, si lui tata puiu iar burleanu asta pare un mic utc-ist enervant, gainar si mincinos.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

otulbu (15 comentarii)  •  23 iunie 2016, 11:19

Nu mi-e prea limpede, Burleanu vine de la burlesc sau invers. Problema mea e alta insa, cum oare reusim noi sa ne pricopsim cu toate nulitatile in frunte ? Orice copilas de mingi de prin diviziile rurale performa infinit mai bine :(

ionut (1 comentarii)  •  23 iunie 2016, 11:24

oho... punctul pe i a fost pus excelent. am zambit putin la "Precis se aud zgomote ciudate din minibar." bravo

ciurescu petru (19 comentarii)  •  23 iunie 2016, 11:59

Lasa ca ne pregateste surpriza verii,Puiu director tehnic,Iedi,puiutul,antrenor-selectioner . Ha,ha,ha...

platini (1 comentarii)  •  23 iunie 2016, 12:02

Pe canducatorii de club ce l-au votat pe dl.Burleanu , nu-i ia nimeni la intrebari? Tare mi-e ca s-a umblat cu santajul. Pariu?

mihai (5 comentarii)  •  23 iunie 2016, 12:29

Timpul a trecut - ma refer de la meciul de pomina cu Albania, si tot ce auzim este greau mostenire si o minima lipsa de bun simt in a recunoaste greselile facute. O intrebare: greu a fost si Mercedesul mostenit de la Mircea Sandu? (era doar o gluma). Este clar asistam la o filozie simpla: nu aveti ce sa ne faceti, nu plecam si cu asta basta. Din pacate chiar nu putem face nimic cu "basta"? Nu exista solutie sa avem o echipa mai buna macar la FRF - daca la nivelul tarii nu se poate? De ce nu va uniti toti ziaristi si sa-i presati cu intrebari intr-o conferinta televizata? Aveti nume grele in redactie, aveti colegi si la Prosport si alte ziare, astfel incat sa avem o conferinta ca modalitate de cunoaste mai bine capabilitatea FRF (daca mai era nevoie). Sa-I intrebati nu numai de ce au cheltuit si cum au cheltuit, sa-i intrebati ce si cum in viitor, dar oara merita sa mai vorbim cu ei de viitor?

Venom (83 comentarii)  •  23 iunie 2016, 13:13

Potrivit lucrării de doctorat a lui Jorj de Copossú, Alianțe matrimoniale în Franța medievală (vol. 4, seria a șasea) , familia de Sans Pardon are ca deviză "Non, je ne regret rien". Pe scut, heralzii remarcă un coşon roșu pesedist, bălăcindu-se pe un fond ***. Porcul are în dinți un portofel tip UEFA pe care scrie "Liberte, egalize, devalize". PS Având în vedere că la FRF mai întâi se spune România apoi se respiră, cred că Burlesco și fiii ploii mai merită și o primă de psiholog, una de șoc traumatic, una de șoc post-traumatic și una de exorcizare a minibarului sus menționat. Plus o primă de reinstalare a aurei zen pentru un consigliere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  23 iunie 2016, 17:36

de fapt, Sans Pardon e o marca de bere ruseasca, probabil i-au zis asa dupa ce-au constatat ca nu e vodca 🙂

Manix (20 comentarii)  •  23 iunie 2016, 13:22

Prima lustruire de *** a lui Iordanescu. Nu am citit mai departe. Si o sa mai fie lustruit de multi.

dan (16 comentarii)  •  23 iunie 2016, 14:17

comentariul lui venom e de prima pagina!

werf (2 comentarii)  •  23 iunie 2016, 14:32

Conducerea Federaţiei, în schimb, e departe de a practica sportul cu cenuşa-n cap. Nu şi-a cerut scuze nici după ce i-a trimis pe fanii naţionalei pe jos acasă, după meciul cu Grecia, din septembrie. Acum nu-şi asumă nici campania de la Euro 2016, nici ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani la Casa Fotbalului. A văzut că merge şi aşa, fără „scuzemoa”. Cum ar veni, junele baron de Sans-Pardon se simte vinovat că n-a candidat la şefia FRF mai repede. A pierdut timp preţios mergând la grădiniţă. Şi-a irosit potenţialul revoluţionar lucrând cu plastilină în loc să modeleze regulamente. Abia peste 24 de ani, şeful Federaţiei îşi va asuma funcţia de şef al Federaţiei. Prin 2040, Burleanu va obosi să dea vina pe odioasa moştenire. FRF nu schiţează nici măcar un pas în întâmpinarea suporterilor nemulţumiţi. Burleanu şi compania îşi asumă doar meritele calificării. Ca dovadă, şi-au dat prime în acest sens. N-au însoţit echipa ca turişti în Franţa şi în turneele de pregătire, au luat diurnă În preliminarii au evoluat jucătorii formaţi de Burleanu, la turneul final le-au luat locul jucătorii formaţi de Mircea Sandu. Au aceleaşi nume, de unde confuzia. Dar între ei e o diferenţă de 650.000 de euro, prime de performanţă pentru federali. Când nu recunoşti că ai greşit, slabe şanse să procedezi altfel pe viitor. Aici, in aceste rinduri, sta descrierea flotantantilor parveniti, proveniti din mediul rural si lipsa lor crasa de caracter! "Succesuri" garantate!

werf (2 comentarii)  •  23 iunie 2016, 14:32

Conducerea Federaţiei, în schimb, e departe de a practica sportul cu cenuşa-n cap. Nu şi-a cerut scuze nici după ce i-a trimis pe fanii naţionalei pe jos acasă, după meciul cu Grecia, din septembrie. Acum nu-şi asumă nici campania de la Euro 2016, nici ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani la Casa Fotbalului. A văzut că merge şi aşa, fără „scuzemoa”. Cum ar veni, junele baron de Sans-Pardon se simte vinovat că n-a candidat la şefia FRF mai repede. A pierdut timp preţios mergând la grădiniţă. Şi-a irosit potenţialul revoluţionar lucrând cu plastilină în loc să modeleze regulamente. Abia peste 24 de ani, şeful Federaţiei îşi va asuma funcţia de şef al Federaţiei. Prin 2040, Burleanu va obosi să dea vina pe odioasa moştenire. FRF nu schiţează nici măcar un pas în întâmpinarea suporterilor nemulţumiţi. Burleanu şi compania îşi asumă doar meritele calificării. Ca dovadă, şi-au dat prime în acest sens. N-au însoţit echipa ca turişti în Franţa şi în turneele de pregătire, au luat diurnă În preliminarii au evoluat jucătorii formaţi de Burleanu, la turneul final le-au luat locul jucătorii formaţi de Mircea Sandu. Au aceleaşi nume, de unde confuzia. Dar între ei e o diferenţă de 650.000 de euro, prime de performanţă pentru federali. Când nu recunoşti că ai greşit, slabe şanse să procedezi altfel pe viitor. Aici, in aceste rinduri, sta descrierea flotantantilor parveniti, proveniti din mediul rural si lipsa lor crasa de caracter! "Succesuri" garantate!

Manix (20 comentarii)  •  23 iunie 2016, 14:32

Nu vad limbaj vulgar sau jignitor în cuvântul pe care l-am folosit si l-ati sters. La fel cum *** nu este un cuvânt vulgar. Poate era mai corect sa-l folsesc sau sa le folosesc pe amândoua. Sunt folosite în presa scrisa, le auzim frecvent la radio si la televizor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Margelatu (17 comentarii)  •  23 iunie 2016, 15:43

Pt ce sa-si ceara scuze? Pt gafele lui Tatarusan, sau lipsa de viziune a lui Iordanescu? Singurul lucru pt care putea sa-si ceara scuze era pt numirea lui Iordanescu...dar era oarecum jenant pt ca Iordanescu are o varsta si totusi ne-a calificat la Euro 2016. Pe cine ai fi numit dumneata selectioner daca erai in locul lui Burleanu...cu banii care erau atunci la federatie? Astept raspunsul tau intelept!? :)

muler (4 comentarii)  •  23 iunie 2016, 16:37

Sa-i raspund lui Margelatu. Mostenirea grea pe care i-a lasato aia care nu au facut nimic pentru fotbalul Romanesc: 1. Compexul Sportiv de la Mogosoaia 2. Compexul Sportiv de la Buftea 3. Cada Fotbalului 4. Masini (Autocar nou, 2 Mercedesuri,etc) 5. C.C.A. Un alt imobil 6. 6500000 Euro in banca Raiffeisen (o nimica toata), se poate verifica Si acum Marie draga sa te intreb ceva: 1. Ce vina are Burleanu ca s-a nascut ? 2. Ce vina are Burneanu ca la SNSPA (Stefan Gheorghiu, spalat) studentii sunt invatati sa "glumeasca" si sa fie rai cu semenii lor ? 3. Ce vina are Burleanu ca a terminat SNSPA-ul ? Burleanu are dreptate (meritele de calificare la C.E. i se datoreaza lui si Conducerii FRF), pentru rusinea de la EURO lui Mircea Sandu. Si vorba lui Basescu; rusine Dinu Patriciu.

Hristu (3 comentarii)  •  23 iunie 2016, 16:38

Cate sperante si-au facut multi cu acest Burleanu . Om care vorbeste mult si nu spune nimica , sa plece cu toata camarila lui si sa lase locul altora , rusine!!!!!

fan (22 comentarii)  •  23 iunie 2016, 17:04

Maria,nu-l compara pe acest mascarici cu Sandu.Acest activist *** ,educat la scoli politice,n-a facut nimic pt fotbal,lui nu-i pasa de nimic in afara de imbogatire rapida.Mircea Sandu a furat si el dar a si construit.Mascariciul Burleanu si ceilalti se lafaie in sedii facute de Sandu,se lafaie inca in milioanele de euro lasate de Sandu.Aveam oameni in toate structurile fotbalului mondial.Acum ce avem?Am vrut activist la federatie,activist avem.Lacom,perfid,fals si cu mare tupeu.Ne meritam soarta....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bibi (2 comentarii)  •  24 iunie 2016, 1:27

Ei, se stie. Vinovati sunt in ordine: Antonescu, Dej, Ceausescu, minerii, Iliescu. Sper sa nu fi uitat pe careva.

Margelatu (17 comentarii)  •  24 iunie 2016, 4:33

Domnul Muler. Nu ati raspuns la intrebare. Pt ce trebuia sa-si ceara scuze conducerea? Nu le-au oferit conditii destul de bune pt pregatire la jucatori? Au fost primele prea mici? Din nou - singura mare responsabilitate (e logic ca nu pot fi sanctionati pt ca nu avem juniori puternici care vin din spate etc., pt ca sunt numai de 2 ani) este numirea antrenorului si creerea unui mediu bun pt antrenamente etc. Pe cine ati fi numit dumneavoastra antrenor la resursele care au fost disponibile cand Pitzi a plecat? Iordanescu (spre deosebire de Hagi, R Lucescu) cel putin ne-a calificat si a fost la un meci de trecerea in turul 2. [Suntem intr-o era cand Islanda bate Austria, Albania bate Portugalia in deplasare, Rusia pierde 3-0 la Tara Galilor etc.] Maria vad ca nu are timp (sau curaj) sa se incumete la un raspuns cu privire la selectionerul pe care ea l-ar fi ales sa fim mai buni. FYI - eu as fi facut tot posibilul sa aduc un antrenor strain consacrat!

Venom (83 comentarii)  •  26 iunie 2016, 17:50

@Maria Nu știam că e marcă de bere, credeam că e ideea ta. Oricum, numele e la fix și pentru produs (alcool) și pentru articol. :)

Comentează