Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Important e să scapi cu viaţă

Euro 2016 nu e un test pentru Franţa, e un test pentru lumea civilizată sub teroare

Permalink to Important e să scapi cu viaţă
miercuri, 8 iunie 2016, 9:07

Cu jandarmii sub geamuri, „tricolorii” au dat în mintea mireselor. Au emoţii nupţiale înaintea meciului cu Franţa. „Mă simt ca o femeie înaintea nunţii”, a mărturisit Torje. Ţara arde şi ai noştri se pregătesc să degajeze buchetul departe de propria jumătate.

Chiar dacă nouă nu ni se întâmplă prea des, să participi la turneele finale nu mai e aşa o provocare. Important e să scapi cu viaţă. Niciodată o mare competiţie sportivă nu s-a desfăşurat sub asemenea presiune. Cu cât se apropie deschiderea Euro 2016, cu atât se înmulţesc avertismentele despre atentate teroriste. Nici măcar JO 2012, precedate de atacurile cu bombă de la Londra, nu s-au desfăşurat într-un asemenea cerc de foc al ameninţărilor.

Până la turneul final din Franţa, marea problemă a organizatorilor era să termine stadioanele la timp. Sau să ţină huliganii departe de ele. Ce vremuri! Acum în capul listelor făcute de Poliţie şi Jandarmerie stau cu totul altfel de fanatici. Meciul România – Franţa va fi păzit de 13.000 de ofiţeri de poliţie. Şi nu din pricina ultraşilor „tricolori”, ostili credinţelor defensive ale lui Iordănescu.

Fotbal în stare de urgenţă
Calamităţile naturale şi calamităţile tradiţionale, ordonate de sindicate, ar fi fost, probabil, bătaia de cap majoră pentru gazdele din Hexagon. O problemă cunoscută, uşor de localizat, surmontabilă. Dar harta pericolului s-a extins în toate direcţiile. Acest turneu final reprezintă un lung test, în 51 de meciuri şi pauzele dintre ele.

Nu capacitatea unei ţări de a organiza o competiţie este pusă la încercare. E testată capacitatea unui continent întreg de a face faţă terorii. S-a discutat despre posibilitatea anulării Euro. Dar, dacă anulezi un eveniment public, rămân alte o mie de evenimente ţintă. Dacă oamenii nu se adună la meciuri, se adună la concerte, la cafenele, la cumpărături, pe aeroporturi, la metrou, în gări.

Apoi a venit propunerea ca meciurile să se dispute fără spectatori, cu riscul de a transforma sărbătoarea într-un priveghi televizat al sportului-rege. Stadioanele din Franţa totuşi sunt bine păzite, după cum s-a dovedit la atacurile din noiembrie. Iar în timpul turneelor finale există zone mult mai vulnerabile decât tribunele fortificate: fanzone-urile. Fără control strict la intrare, fără scannere la porţi. Intră cine vrea.

Zeci de mii de ţinte mobile
Poliţia pariziană studiază acum dacă ar trebui să închidă cel puţin un fanzone. La ce bun? Ar trebui închise străzile, pieţele. Fanii oricum se vor strânge în grupuri, fie într-o zonă amenajată pentru ei, fie aiurea, prin oraş. Greu de păzit şi monitorizat!

La acest Euro, pe lângă lotul de fotbalişti, participăm şi cu un lot de 44 de poliţişti. Şi pentru ei trebuie să ţinem pumnii, şi pentru fanii români, şi pentru toţi cei implicaţi într-un fel sau altul în acest turneu. Nu va fi cine ştie ce supărare dacă nu se dau multe goluri. Nu se va mai plânge nimeni de calitatea spectacolului, de calitatea imnurilor sau de calitatea jocului României. Nu e o cursă ca oricare alta, pentru un trofeu. E o cursă în bătaia exploziei şi a puştilor automate.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

daniel (40 comentarii)  •  8 iunie 2016, 11:12

da d-na/d-ra, aveti dreptate..e un fel de daciada europeana (24 de echipute la turneul final!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), aflata sub toate amenintarile, fiindca in franta sunt milioane de posibili teroristi islamici..va dati seama d-na/d-ra, daca organizatorii au fost nevoiti sa dea afara 85 de persoane, in procesul de selectie al oamenilor de paza !!!!!????? sa mai amintim de greve (moment penibil povestit de o coleaga de-a d-voastra, care spunea ca la un moment dat, nu aveau un mecanic de locomotiva, sa puna un trenulet regional, in miscare...au gasit unul prin zona, care avea alta treaba, dar s-a invoit sa-i duca!!!!!!!!!!), o angajata /un angajat al societatii care administreaza drumurile si autostrazile din franta, care nu dadea bon pentru taxa de autostrada aceleiasi ziariste din romania!!!!!!!!!!! inundatiile catalogate ,,catastrofa nationala"....si muuuulte altele.....

Petrache (66 comentarii)  •  8 iunie 2016, 14:51

Maratonul din Boston are loc in continuare, an de an - fara probleme - dupa incidentul tragic cu cei doi imbecili. Haideti sa nu generalizam actiunile unor idioti si sa ne bucuram de fotbal. Sa lasam paranoia pe seama organelor de ordine si sa nu cream panica prin asemenea articole.

ottonelu (20 comentarii)  •  8 iunie 2016, 16:06

Doamna Andries, chiar nu realizati ca toata aceste manevre ale puterii mondiale sunt dedicate cresterii procentului din PIB-ul fiecarei tari pentru intarirea politiilor, jandarmeriilor, serviciilor secrete, samd? Chiar sunteti o naiva si credula victima a mainstreamului controlat de NWO?

Naica (74 comentarii)  •  8 iunie 2016, 22:40

Mai pui si tu cateva kile de isterie la cele cateva tone existente ? Te rogi in sinea ta, sa se produca o tragedie la turneul final , ca sa ne amintesti apoi,ca ai prevazut asta ,dar nimeni nu te-a luat in seama ? Asta e rolul mass-media ? Sa-ti fie rusine !!!

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  9 iunie 2016, 7:51

...sindicatele franceze ...sunt cele mai nesimtite din lume ...ele nu vor fi atacate niciodata de teroristi ...sunt insasi ...teroarea ...

anonimul1965 (1 comentarii)  •  9 iunie 2016, 12:16

ovidiu_3003 sindicatele apara drepturile salariatilor afiliati la ele.

Comentează