Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Copiii sunt bine, adulţii sunt varză

După ce FRF a declarat "închis" subiectul Ekeng, juniorii au parte de ambulanţe încuiate la meciuri

Permalink to Copiii sunt bine, adulţii sunt varză
luni, 23 mai 2016, 12:45

„Important e că jucătorul e bine”. Aşa a rezumat Dani Coman incidentul de la un meci de juniori din Craiova. „Pe băiat l-a lovit o minge în cap, dar acum nu are nimic. Salvarea era închisă, iar medicul era în vestiar sau ceva de genul ăsta”.

Fostul portar vorbeşte cu liniştea celui care are 250 de tineri fotbalişti în grijă. Dacă unul se accidentează, îi mai rămân 249 şanse să-şi recupereze investiţia de 300.000 de euro.

Copiii sunt bine, aşadar. După cum era de bănuit, problema se află la cei mari. Meciul dintre CS Academia de Fotbal Gică Popescu şi ACS FC Dănuţ Coman n-a fost televizat. Fără relatările din presa locală, detaliul cu ambulanţa încuiată s-ar fi pierdut călare, la apus. Accidentatul, un puşti de 16 ani de la echipa din Piteşti, a fost dus la spital cu maşina unui părinte. După o oră, notează Arges-sport.ro, oficialii au aflat că jucătorul e bine.

Fireşte, meciul a continuat, deşi ambulanţa era tot încuiată, tot fără personal. Un alt jucător al lui Dani Coman s-a accidentat. Cum medicul gazdelor era la spital, cu primul rănit, vânzătoarea de la chioşc s-a simţit datoare să intervină. Ea a dat primul ajutor, ştia să mânuiască spray-ul cu kelen, notează jurnaliştii de la radiosport1.ro.

FRF „nu răspunde provocărilor”

N-a trecut nicio lună de la moartea lui Patrick Ekeng. Ce s-a schimbat? FRF a sesizat că ambulanţele nu sunt sinonime cu autosanitarele. A promis să schimbe „cadrul legislativ”, adică ROAF-ul. Şi cam atât. După finala Cupei, întrebat despre Ekeng, preşedintele Burleanu a replicat: „Nu mai răspund provocărilor. Pentru mine e un subiect închis”.

De fapt, siguranţa fotbaliştilor n-a fost niciodată un subiect pentru FRF. Nici pentru AJF-uri. Nici pentru şefii de cluburi. Nici pentru şefii de şcoli de fotbal. N-au răspuns provocărilor, fie ele şi tragice. Calmul lui Dani Coman, „ştiu de eveniment”, nu e doar o poză de Robocop pe linia porţii. E o realitate, palpabilă ca portiera închisă. Emană de la vârful fotbalului.

Ceea ce s-a schimbat e atenţia opiniei publice faţă de ambulanţele de lângă teren. În rest, dacă „jucătorul e bine”, lumea fotbalului nu se agită. Te-ai fi aşteptat ca măcar o vreme, după ce s-a întâmplat la Dinamo, observatorii de joc să verifice asistenţa medicală la meciuri. Sau ca arbitrul să oprească partida, până face rost de cheile ambulanţei. Din lungul şir de adulţi responsabili cu integritatea juniorilor pe terenul din Craiova, numai vânzătoarea de la chioşc şi-a asumat rolul. S-a ridicat la înălţimea provocării.
Liniştea de după accident

Nimeni nu investighează, deocamdată, cazul. Organizatorii, Academia de Fotbal Gică Popescu, aparţin de CSU Craiova. La fel ca şi şeful AJF Dolj, Silviu Bogdan, care nu vedea nicio problemă, acum un an, să conducă şi fotbalul judeţean, şi Centrul de Copii şi Juniori de la CSU. Şeful AJF ar trebui acum să se ancheteze şi să se amendeze pe el însuşi. Slabe şanse.

Nu vorbim despre un meci într-un colţ de comună, ci despre un meci disputat într-un oraş universitar, reşedinţă de judeţ. Vorbim despre două şcoli de fotbal cu tradiţie, cu ambiţie, cu jucători la loturile naţionale, sprijinite de autorităţile locale şi reprezentate în structurile de conducere ale fotbalului. Cum or sta lucrurile la meciurile care se dispută fără chioşc de răcoritoare?

Părinţii minorilor care s-au aflat pe terenul din Craiova au motiv să reclame la Poliţie neglijenţa organizatorilor. Altă cale nu e. Salvarea fotbalului de inconştienţă poate veni acum numai de la conştiinţele din afară. Un junior a luat o minge în cap. Se întâmplă zilnic şi peste tot. Nu ăsta e evenimentul, cum crede Dani Coman. Evenimentul e că nişte adulţi s-au jucat cu sănătatea unor copii.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Naica (74 comentarii)  •  23 mai 2016, 13:27

Ai pus, ca de obicei, i-ul sub punct, Mariuco !

Fotbal curatbalcani (1 comentarii)  •  23 mai 2016, 14:13

Au murit oameni nevinovați la revoluție, mineriade cu atâția morți și răniți, cazul Vrabioru,cazul Haldan, mai nou Ekeng și nimeni nu a platit și nici ca va plăti iar noi ca prostii tot speram și iar speram pana când nici nu o sa mai sper-mam

Venom (83 comentarii)  •  23 mai 2016, 14:47

Ioanițoaia a avut dreptate când a explicat că nimeni din România nu e de vină pentru moartea lui Ekeng. Și că sunt doar cârcotași fără iubire de țară cei ce dau din gură și vorbesc împotriva nației, din pură răutate. E clar pentru toată lumea că mori pe terenul de fotbal pentru că ai ghinion. Trebuie să existe și o statistică a posibilităților (nu pot să le spun șanse) de a-ți pierde viața pe stadion. Vochin o poate face în câteva minute, poate demonstra că și fotbalul are riscurile sale, ca orice altă activitate, precum mâncatul de semințe cu degetul în nas pe linia de tramvai, traversatul pe roșu sau alunecatul pe coji de banane. Până la urmă, toți murim, precum în Nigeria, așa și pe pământ românesc. De ce se ne mai intereseze cine-ce-unde-cum-de-ce? Ce mai contează că Negoiță, ca șef de club, poate fi vinovat de proasta organizare de pe Dinamo, dacă se sacrifică și bagă bani în fotbal? Iar puștiul care și-a luat o minge în cap, să fie mai atent. Data viitoare, când mai are de gând să se accidenteze, să se uite pe margine și să se asigure că medicul e acolo și că ambulanța e descuiată. Sau, vorba Mariei, că vânzătoarea de răcoritoare e mai atentă.

Daniel (1 comentarii)  •  23 mai 2016, 17:13

Nu este normal ceea ce sa intamplat ,daca este asa ,dar Academia de Fotbal Gica Popescu nu apartine de CSU, cum nici AJF Dolj nu a organizat acest meci, ci Federatia Romana de Fotbal .

helioglobalus (21 comentarii)  •  23 mai 2016, 18:07

Pentru ei moartea unui jucător, adică exact cei care le justifică mizerabila existență este "o provocare ordinară și un falș". Cel puțin Ceaușeasca îți asigura un loc de muncă și un apartament modest. Și nu erau băncile. În rest, nu s-a schimbat nimic, Eurovisionul, Euro 2016, Olimpiada, tot la bulgari...

ottonelu (20 comentarii)  •  23 mai 2016, 18:21

In elvetia inca se mai practica sclavagismul cu copii, chiar daca a fost eradicat in 1989 (atentie, 1989 era noastra). Acolo nu vezi *** sau infante prostitute... Da, am spus corect, prostitute, maria draga! Oare de ce ii este asa de drag elvetia lui bourleanu, masonul (franc-masonul) nostru drag si scump? Bourul caruia nu-i place de copii, pentru ca-i sacrifica oricum? Bleah, bourleanu!

ottonelu (20 comentarii)  •  23 mai 2016, 18:26

Sunt curios de asigurarea de viata a lui Ekenk... a fost facuta de o firma helveta, care nu va plati, niciodata.... deh, textele cu minuscule... ASIGURARE DE VIATA

ottonelu (20 comentarii)  •  23 mai 2016, 18:28

Ne tot *** la cap cu r e gu l i le j o cu l u i ! Atept si de la dumneavoastra acelasi lucru!

ottonelu (20 comentarii)  •  23 mai 2016, 18:44

Si asta nu e un J O C ! E o conversatie, o expunere de pareri, gsp! Dati cu capul in bara cand amintiti de R E G U L I A L E J O C U L U I ! Sunteti niste porosti

gintonic (44 comentarii)  •  24 mai 2016, 10:58

Maria, nu-i slabiti pe nemernicii astia, cu superficialitatea organizatorilor de meciuri si cu FRF-ul lor diletant !... Da, parintii ar trebuie sa-i de-a in judecata!!!... mi-a placut mult fraza cu...*Cum or sta lucrurile la meciurile care se dispută fără chioşc de răcoritoare?*... Maria, esti tare (isteata) ! Te ador !!!

Comentează