Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Speranţe cu riduri

Magie sau geriatrie? Până să apară noi generaţii, Sânmărtean trăieşte a doua tinereţe la "naţională" şi e planul de viitor al Stelei

Permalink to Speranţe cu riduri
luni, 16 mai 2016, 9:54

„Lucian ne-a încântat pe toţi. Regret că are 34 de ani. Un astfel de artist e păcat să plece din fotbal”. Regretul lui Iordănescu, exprimat după meciul cu Irlanda de Nord, 2-0, în toamna lui 2014, a fost prematur. Artistul Sânmărtean are 36 de ani acum, vârsta la care Hagi se retrăsese de un an. Dar se află pe lista pentru Euro şi pe lista de cumpărături a Stelei.

Cu alte cuvinte, „pictorul”, „muzicianul”, „magicianul” Sânmărtean revine triumfal în fotbalul românesc. Pentru un jucător fără reputaţie de creator, un an şi jumătate în campionatele arabe ar fi însemnat sprintul dinaintea pensiei, nu rampa dinaintea relansării. Dar fotbalul nostru premiază artiştii, desconsideră transpiraţia şi fuge de nou ca inamicul lui Iordănescu de tămâie.

Soluţii de muzeu
În loc să caute talente, să le cultive, asumându-şi tot felul de riscuri şi cheltuieli, Steaua şi-a descoperit vocaţia de muzeu. Face săpături după propriile vestigii, inundate de petrodolari. Aşa cum s-a străduit să-i repatrieze pe Keşeru, pe Rusescu, pe Stancu, acum dă bătălia pentru Sânmărtean. Recunoaşte indirect că n-are nici idei, nici perspective să găsească suplinitor pentru „regele paselor decisive”. Revenirea bardului aflat pe final de carieră nu e o victorie, e un impas. La un moment dat, stocul de conserve livrat arabilor sau bulgarilor se va epuiza. Şi atunci chiar va fi nevoie de un plan gândit, nu reîncălzit.

Budescu, aruncătorul de pian
Pe lista lui Iordănescu, prezenţa lui Sânmărtean era aproape obligatorie. Ca peştele de sticlă pe mileul unei „naţionale” provinciale şi ca joc, şi ca nume. În linii mari, se ştia cine merge la turneul final: o apă şi-un pământ defensiv. Selecţionerul ar fi trebuit să se dea cu adevărat peste cap, să ne surprindă. Nu e genul de antrenor care inventează jucători, e mai degrabă genul care polemizează cu invenţiile altora.
Dotat cu aptitudinea tot mai rară a pasei de gol, Sânmărtean avea locul asigurat în lot. La meciul cu Feroe, Iordănescu l-a lăsat pe bancă şi l-a trimis în teren pe Budescu, să asigure calificarea. Pentru meciul cu Franţa, în care nu ne propunem să înscriem, doar să facem o figură frumoasă, a fost ales Sânmărtean şi a fost lăsat pe dinafară Budescu. El n-are un joc prea estetic. Cară şi aruncă pianul în plasă, fără să cânte la el.

Iordănescu ne vrea şic
Nu atât indulgenţa lui Iordănescu pentru fotbalul arab şi exigenţa lui faţă de fotbalul chinez au decis aici. Cât vanitatea selecţionerului de a puncta şi la impresia artistică a făcut departajarea.  La 36 de ani, Sânmărtean are, aşadar, ocazia să-şi completeze opera de senectute, nu de maturitate, cu un turneu final. Nu e un caz aparte. Opt din cei 28 jucători chemaţi de Iordănescu au peste 30 de ani. Rostul convocării unor tineri ca Alibec, Toşca, Ivan sau Steliano Filip pare a fi acela de a umple foaia. De a crea iluzia deschiderii faţă de viitor. La urma urmei, Iordănescu trebuie să aibă la cine să renunţe.

Lista asta provizorie e încă o dovadă că, după generaţia lui Mutu şi Chivu, n-a mai apărut o generaţie. A apărut curentul vintage. Cel mai bun an din cariera lui Sânmărtean, după spusele lui, a fost 2011. Au trecut cinci ani de atunci. Teoretic, era rândul altora sub tricolor. Practic, au rămas abonaţi la lot aceiaşi pictori tomnatici şi aceiaşi vopsitori de zid, de la începutul preliminariilor.

Nu se supăra nimeni dacă trimiteam la Euro selecţionata de tineret, în locul acestui detaşament prăfuit. Oricum n-avem nimic de pierdut. Şi oricum asta e tendinţa în fotbalul de echipă naţională: jucători sub 23 de ani, nu peste 40.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

vlad (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 10:44

Un Sanmartean e util, macar sa fie si rezerva. Budescu sa fi dat macar un gol, poate era convocat. Acum , dupa replicile sale la adresa lui Iordanescu , cine o sa-l mai convoace? Sa ii desfiinteze si pe ei, cum a facut cu Iordanescu? Sunt si jucatori sub 30 de ani. Germania a cistigat cupa mondiala cu Klose la 36 de ani, Lahm de 30 de ani. Daca 8 din 23 de fotbalisti au peste 30 de ani nu e asa grav

daniel (40 comentarii)  •  16 mai 2016, 11:37

iordanescu n-a vrut sa umileasca pe **** si arabii din ,,nationala" frantei.. budescu, de juca, sigur dadea 3-4 balene-n poarta lui hugo lloris!!! dar stricam ,,pretinia" cu franta, ,,sora noastra mai mare si mai jmechera"

G-ral Einsenhower (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 15:04

Colegul meu de breasla G-Ioradanis sie ca vitejii sunt veteranii nu ciucanii.Bah Generale la lupta !

Jean-Paul (96 comentarii)  •  16 mai 2016, 19:07

Maria, Un mare general francez, din timpul primului razboi mondial, a lansat o butada, daca vreti, eu i-as zice o concluzie de viata: "Este o crima sa ai dreptate si sa cedezi in fata pretentiilor altora, chit ca e seful tau". Nu cred ca generalul nostru selectioner, fost intre timp si pensionar in parlament, a auzit de acest general si cu atat mai mult de concluzia lui referitoare la modul de conducere a operatiilor de lupta. La noi, in patria mioritica, e mai bine cunoscut Mos Teaca. Avem si in fotbal un asemenea specimen. Deci, uraaaa! Mos Teaca, redivivus! Dupa campania din 1994, iordanescu se impauna cu galoanele de cel mai bun antrenor din toate timpurile, titlu oferit cu larghete de jurnalisti. Meritul lui tata Puiu? egal cu al meu, spectator anonim si suporter al fotbaluui. Spun asta fiindca daca nu intervenea acel "dezastru de la Kosice", Cornel Dinu ar fi ramas selectioner si ar fi fost antrenorul echipei la turneul final din SUA. Iordanescu nu a inventat decat autobaza cu care ne-am facut cunoscuti peste hotare. Cu toata autobaza in poarta, n-am scapat de 4 boabe de la elevetieni, care si atunci ca si acum, nu erau creditati cu sanse mai mari dec at ale noastre. Daca Mutu, Chivu, V. Moldovan si poate si Ilie Dumitrescu ar mai fi activat in prezent la echipe de doamne ajuta, erau in mod sigur in lotul pentru Paris. Stiti povestea cu vinul, nu-i asa? Cu cat mai vechi, cu atat mai bun. P.S. In 1986 -in seara de 7 mai- Jenei l-a introdus in echipa pe tanarul sau antrenor secund, in varsta de 36 de ani, ca sa asigure victoria in meciul cu Barcelona. Ce exemplu mai relevant decat asta poate fi adus in sprijinul promovarii veteranilor??? Iordanescu nu a uitat si aplica acest principiu...

Comentează