Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Se scufundă neuronul!

După ce-a semnat ce-a citit în închisoare, George Copos are ocazia să semneze opere autentice la Parchet

Permalink to Se scufundă neuronul!
luni, 16 mai 2016, 6:06

În ianuarie, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a dat verdictul de „plagiat subtil” pentru una dintre lucrările semnate de fostul patron al Rapidului. „Doar geniile sunt originale”, a replicat atunci George Copos.

La câteva luni şi o reclamaţie distanţă, şi procurorii au constatat că, din cărţile care i-au procurat afaceristului reducerea pedepsei lipsesc şi alte lucruri, nu doar geniul. Lipsesc ghilimelele. Copos este urmărit penal pentru plagiat şi fals în declaraţii. Foştii colegi de boxă şi de laborator, Gică Popescu şi Mihai Stoica sunt martori în dosar.

„Cărţile se scriu din cărţi citite”, susţinea Copos. Acum trebuie să le explice procurorilor ce-i cu bibliografia extrem de selectivă. Nu e singurul condamnat penal care a avut ghinionul să i se scufunde neuronul în plin proces creator. Deocamdată, e singurul chemat la Parchet. Libertatea condiţionată pare cea mai proastă afacere a lui. Pentru 30 de zile în minus, riscă între trei luni şi cinci ani de închisoare în plus.

De data asta, zgârcenia s-a întors împotriva lui Copos. Dacă dădea bani pe carioca, foarfeci şi lipici, fostul om de fotbal îşi confecţiona propriile axiome. Obţinea şi el drepturi de autor pentru tăierea porcului. Nu risca decât cronici proaste dacă publica un compendiu cu emoticoane despre insolvenţa Rapidului sau o carte cu reţete de intrat la patiserie. Autobiografia lui Cristi Borcea, „băiat de asfalt”, a îndeplinit cu brio standardele eminenţelor din fruntea penitenciarelor.

Dar Copos a făcut economie de resurse. Ce rost avea să piardă timp şi hârtie decupând, când există cărţi gata scrise? Nu e nevoie să fie geniale. Doar să aibă coperţi. La ce producţii editoriale erau livrate ca probe de bună purtare, mai aveam puţin şi aflam că nu există nici o diferenţă între cărţile de colorat şi tezele de doctorat. În 2015, şefii de închisori au evaluat şi avizat 337 de lucrări ştiinţifice. Pe fiecare dintre acestea, suspecte fie de plagiat subtil, fie de lucru manual grosolan, stă semnătura unui cadru universitar.

Copos putea să rescrie şi o bibliotecă întreagă. Nu i-ar fi folosit la nimic, cel mult putea să invoce grafomania temporară. Trebuia ca un profesor să garanteze că lucrările lui sunt de interes public. Fără complici din elita intelectuală, Copos ar fi căutat, desigur, alt hobby eliberator. Şi l-ar fi găsit destul de uşor. Puţine mai sunt lucrurile de care nu ne batem joc.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Cristi (2 comentarii)  •  16 mai 2016, 19:54

Multe jogodii din universitatile romanesti au ramas fara bani de cozonaci pufosi dupa scoaterea "cartilor" scrise in detentie din dosarele de eliberare conditionata. Citeam astazi ca acest escroc de Giulesti-Sarbi nu si-a "ispasit" decat 32% din pedeapsa primita. Ar trebui ca restul de pedeapsa sa revina universitarilor-impostori. Si Oscar Wilde a facut puscarie; de ce nu ar face si niste profesorasi parliti de care nu a auzit nici dracu?

dragan (4 comentarii)  •  16 mai 2016, 21:17

saracu' Copos. Iarasi ,a dat si bani si din nou o sa raman cu buza umflata. O sa-l incinga iarasi. Cu Loteria a mai scos-o cum a mai scos-o , da' cu fotbalul I s-a infundat. Acum si cu literatura "stiintifica", cara nu prea ii prieste. La mai multe/multi ......

Stefan (113 comentarii)  •  16 mai 2016, 22:52

Ca si rapidist, un ochi plange si unul rade. A dus sus Rapidul dar l-a si trantit de pamant. Ca om, daca si-a furat singur palaria sa plateasca. Si el si cei care l-au ajutat. Frateste.

fgh (100 comentarii)  •  17 mai 2016, 10:27

...toate știrile (tv) legate de acest subiect sunt confuze, că stai și te întrebi oare cine le concepe? să fie așa de cretini să nu știe că PLAGIATUL nu este o infracțiune? și să ne informeze invariabil că individul este urmărit penal pentru plagiat! ...pe când realitatea este că prostul este învinuit că s-a folosit de un act fals pentru a obține reducerea pedepsei! ATENȚIE autenticitatea acelui act este determinată de forurile academice, nicidecum de justiție! prin urmare Copos nu este urmărit penal pentru plagiat, ci pentru fals în declaraţii - adică a folosit un document considerat de forurile academice plagiat (prin urmare nu-i aparține pușcăriașului ), justiția luând decizia că l-a folosit incorect pentru a scurta pedeapsa. -în altă ordine de idei, universitățile pot da titluri de Dr., autor, etc. câte vrea mușchii lor, fără să dea socoteală justiției...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 mai 2016, 13:15

Copos e acuzat de mai multe infractiuni, printre care si plagiatul. are alta denumire in legile noastre, doar ca in mai multe cuvinte, i se spune „incalcarea drepturilor de autor” sau „reproducere fara drept”

alex (345 comentarii)  •  17 mai 2016, 17:56

Un prag prea inalt pentru conditia si statutul sau uman si social, mai devreme sau mai tarziu totul se intoarce impotriva ta atunci cand iti fortezi norocul si limitele intelectuale, iar acum ironiile din declaratiile sale si aroganta din comportament au primit o grea lovitura, trebuind sa raspunda in fata legii pe masura valorii si comportamentului sau.

Comentează