Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Asta înseamnă să fii struţ!

În cazul suspendării lui Şumudică, FRF pariază iar că poate avea secrete faţă de UEFA

Permalink to Asta înseamnă să fii struţ!
miercuri, 11 mai 2016, 12:28

Marius Şumudică va sta pe bancă la meciurile din Europa. Suspendarea i se aplică din 22 iulie, din prima etapă a Ligii 1. Turul al treilea preliminar al Champions League începe pe 26-27 iulie. Dar FRF nu a informat UEFA despre sancţiunea amânată pe care a dictat-o împotriva antrenorului Astrei.

E amuzant, într-un fel, cum se amăgeşte Federaţia, de fiecare dată, că n-o să se afle. Că e singura sursă credibilă de informare a forului european, care n-are minute pe cartelă, Internet de mare viteză sau Ionuţ Lupescu la Comisia Tehnică. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Rădoi. După ce FRF l-a iertat că n-avea licenţă Pro, UEFA l-a suspendat şi a amendat şi clubul cu 50.000 de euro.

Probe europene, verdict românesc

Diplomele de antrenor lasă oarecare loc de discuţii. Dar împotriva pariorilor din fotbal, forul continental a pornit atacul pe termen lung, împreună cu autorităţile din UE. Ce-a înţeles FRF din „toleranţă zero”? Doar partea cu toleranţa. Şumudică a fost depistat ca parior printr-un program de monitorizare al UEFA. De la Nyon au venit probele, nu de la Bucureşti! Fiind un dosar instrumentat cu largul concurs al UEFA, comisiile federale ar trebui s-o ţină la curent cu evoluţia lui. Nu numai că n-au făcut asta, dar cred cu tărie că nici nu vor fi întrebate. În viziunea Casei Fotbalului, UEFA nu are alt rost decât o vacă de pe pajiştile elveţiene: să împartă bonusuri, nu să ceară respect şi răspunsuri.

„Să nu-mi spună cineva că mi-a făcut comisia Federaţiei un favor atunci când a suspendat decizia!”, a avertizat Şumudică. Nici reducerea suspendării, de la şase luni la două luni, nici reducerea la jumătate a amenzii de 100.000 lei nu reprezintă favoruri. Sunt ajutoare umanitare. Cel mult, faptul că poate sta pe bancă în Europa, deşi e suspendat în România, e un favor. Dar nu e un favor personal, e un favor pentru fotbalul românesc, pe care poliţiştii buni de la FRF îl protejează de poliţiştii răi de la UEFA.

Defavorizatul Şumudică

Ce-i drept, antrenorul Astrei e singurul pedepsit pentru pariuri, singurul „defavorizat” de campania dezlănţuită la microfon de federali. Comisia de Disciplină judecă de cinci luni cazul lui Mihai Costea. Până şi acuzatul s-a plictisit de atâta justiţie şi a plecat să joace în Emirate. Niccolo Napoli şi Flavius Stoican, chemaţi la Disciplină încă din noiembrie, au aflat în martie că Federaţia n-are probe împotriva lor. Iar când nu lipsesc dovezile, lipseşte voinţa şi se revarsă clemenţa.

Şumudică a picat vitejeşte pe frontul unui război de cârpă. Nimic mai încurajator pentru pariorii din Liga 1 decât joaca de-a suspendarea practicată de comisiile federale. Dar joaca asta se opreşte la graniţele gălăgiei interne. Aşa cum UEFA a decis, peste capul FRF, să-l suspende pe Rădoi, poate da propriul verdict în cazul lui Şumudică. Iar cele două luni din Liga 1 să devină doi ani în cupele europene. Secretomania nu schimbă nimic în bine şi sănătos. Dimpotrivă, riscă să lipească o etichetă cu „Made in Balcani” pe obrazul gros al fotbalului nostru.

În iarnă, banii de la UEFA, 570.000 de euro, au salvat Astra Giurgiu de la îngheţ financiar. Cu banii aceia s-au plătit salarii restante de patru luni şi alte datorii. Vestiarul nu s-a golit, iar titlul a rămas pe masă. UEFA a fost bună de plată, dar nu e demnă să ştie despre suspendarea lui Şumudică.

Fiecare zi pe care FRF o petrece ţinând capul în nisip e o zi în care FRF încalcă Regulamentul Disciplinar al forului european. Acum trei ani, condamnarea penală a selecţionerului Piţurcă a însemnat „o mică problemă de imagine” pentru regimul Mircea Sandu. O condamnare de la comisii cântăreşte, fireşte, mult mai puţin. E doar o mică problemă de camuflaj.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

tango (4 comentarii)  •  11 mai 2016, 16:43

Deci Dna Andries cand va sesiza GSP-ul UEFA (asa cum a facut-o si in cazul meciului Rou-Belgia) de hotia, inselaciuna facuta de FRF in cazul eroului national shumudica minte mica? nu de alta dar iubiti la nesfarsit adevarul si dreptatea nu-i asa? sau asta se aplica randomly preferential?

87GAZ (8 comentarii)  •  11 mai 2016, 16:56

Am simtit nevoia sa comentez pt prima oara in viata mea pe gsp.. Mare dreptate aveti doamna !! Sunteti sarea si piperul acestor editoriale de pe site. Sanatate !!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 mai 2016, 19:49

si coriandrul, sper 🙂

Mircea (1 comentarii)  •  11 mai 2016, 17:55

Nu stiu ce se intampla , pe cine (cati) are la mana Sumudica din FRF insa iti pui intrebarea : NU VA ESTE RUSINE ?????? In cloaca asta ar trebui sa intre DNA-ul ca nu este normal ca albul sa devina negru si invers !!!! Eu care sunt un 12 va spun atat , mie imi este rusine *** , ajuns mare profesor in fotbal pe care-l preda cu "degetelele" de la maini si piciare in "gurita" sa virgina !!! Nu aplicati legea , foarte bine , asta inseamna ca nu aveti nevoie de spectatori CIVILIZATI pe stadioane si atunci eu ma retrag , iar voi ramaneti cu Sumudica penalul imaculat in stil romanesc !!!!!

helioglobalus (21 comentarii)  •  11 mai 2016, 19:23

O să afle și o să ne ardă ca în cazul Eurovision, ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează