Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Balada cateringului

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi […]

...

Epoca solzilor de aur

Într-o zi de martie acum patru ani, Burleanu a aruncat undiţa şi a prins un peştişor de aur. „Aruncă-mă înapoi şi-ţi voi îndeplini trei dorinţe. Mandat pe viaţă, prime-time la TVR, carieră politică, tot ce vrei!”. Burleanu a stat un […]

...

Ghici cine păzeşte bomba?!

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid. Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai […]

...

Armata, câine de circ

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, […]

...

„Care este”, „care merită”

„Ne apropiem de anul olimpic şi este foarte important ca sportivii să fie motivați”, aşa justifică ministrul Ioana Bran faptul că a deblocat premieri pentru kempo, sambo, modelism. Sporturile olimpice sunt, ca de obicei, copleşite numeric în noua listă de […]

...

Un club sau un sfert de milion de copii?

Dacă toate şcolile din Capitală ar avea sală de sport, Primăria ar rămâne fără bani pentru salariile vedetelor de la CSM Bucureşti

Permalink to Un club sau un sfert de milion de copii?
miercuri, 2 martie 2016, 9:30

După aprobarea bugetului Capitalei pe 2016, CSM Bucureşti a devenit cel mai bogat club sportiv din România. La toate categoriile, bugetari şi privaţi. Anul trecut, CSM a primit în jur de 8 milioane de euro, anul ăsta ia 10 milioane de euro. O sumă uriaşă la scara de lut a sportului nostru. Cât 10 la sută din bugetul MTS în an olimpic! Sau, după cum au calculat colegii mei de la Gazeta, când proiectul de buget a fost lansat spre dezbatere, 10 milioane de euro înseamnă bugetul pe 2016, adunat, al celor mai bogate federaţii de la noi: atletism, handbal, gimnastică, rugby, schi-biatlon, kaiac-canoe şi baschet. Cum ar veni, 300 de sportivi legitimaţi, câţi are CSM, primesc mai mulţi bani publici decât disciplinele la care sunt legitimaţi.

Cui îi pasă de Curtea de Conturi?
Nu e echitabil şi nici profitabil pentru sportul românesc. Reţeta de succes aplicată la clubul Primăriei Bucureşti se bazează pe ingrediente de import. Este leit reţeţa patronilor de fotbal din Liga 1. Singura diferenţă e că la CSM, indiferent de rezultate, bugetul creşte. Nu există nicio presiune, de nicăieri. Nici măcar presiunea suporterilor. Echipa feminină de handbal, paravanul strălucitor al întreprinderii, primeşte în jur de 3 milioane de euro. Restul de 7 milioane de euro se pierd în peisajul polisportiv de la CSM.

Curtea de Conturi a constatat, în iulie anul trecut, că la CSM se petrec tot felul de inginerii financiare. Controlul asupra CSM a fost extins pânâ la 31 martie, anul acesta, scrie Ziuanews.ro. Existau, aşadar, mari semne de întrebare. Şi un megacontrol al Curţii de Conturi în desfăşurare. Consilierii locali din Bucureşti au închis ochii şi au deschis punga. Că nu-i a lor, e a cetăţenilor.

La scara Primăriei Bucureşti, CSM primeşte cu aproape un million de euro mai mult decât Poliţia Locală, conform Hotnews.ro. Asta nu înseamnă că Bucureştiul a devenit peste noapte un oraş sigur. Sau că poliţiştii  locali au normă de hrană dedusă dintr-un salariu lunar de 12.500 de euro, cât vedetele handbalului de la CSM. Înseamnă doar că trebuie să ne apărăm pe semicerc de infractori. Nu înseamnă nici că Bucureştiul a devenit peste noapte un oraş fără datorii, cu buget excedentar. Nu. Cheltuielile pe 2016 depăşesc veniturile cu 300 de milioane de euro. E un buget de austeritate. Nu asigură strictul necesar civilizaţiei.

Consilierii risipei
Sunt aceiaşi consilieri care au legat de gard licitaţia pentru Polivalenta din Bucureşti. Lipseşte doar Sorin Oprescu, fostul primar. Sunt aceiaşi consilieri care au pierdut 30 de milioane de euro, fonduri europene.  Nimica toată! Bugetul CSM pe trei ani. În aceste condiţii de minus financiar, Consiliul General al Capitalei alocă unui club sportiv cu 50 la sută mai mult decât suma alocată investiţiilor în şcoli.

Peste 248.000 de copii nu contează cât 300 de CSM-işti. Sala de sport este încă o anexă de lux pentru şcolile din Bucureşti. Încă mai sunt elevi din Capitală care fac ora de educaţie fizică în săli de clasă. Până nu rezolvă această urgenţă, Primăria Bucureşti ar trebui să suspende toate plăţile către CSM. Handbalul profesionist nu se numără printre priorităţile părinţilor contribuabili. Iar Capitala nu duce lipsă de cluburi sportive. Duce lipsă de autorităţi responsabile.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

adrian_hora (23 comentarii)  •  2 martie 2016, 10:15

maria andries scrie majoritatea articolelor bine si foarte bine. din pacate nu suporta critica (indreptatita sau nu) si astfel numarul de comentarii este foarte mic (spre deosebire de comentariile la articolele dinozaurului rasuflat). inteligenta si condei are, ii doresc mai multa intelepciune.

M Mihai (22 comentarii)  •  2 martie 2016, 11:05

Bani cheltuiti pe termen scurt, fara perspectiva. Cu acesti bani investiti in sali si in copii ar fi fost mult mai multe beneficii pe termen lung. Astia sunt consilierii, asta e primaria capitalei, oras unde nu poti organiza un meci de fotbal international, unde nu ai sali pentru alte evenimente sportive. Ceva e necurat acolo dar DNA si justitia din Romania actioneaza discretionar conform intereselor unor anumite persoane. Daca nu ar fi cativa jurnalisti curajosi multe nu s-ar fi aflat nici acum, vezi cazul mircea basescu, gala bute, dosarul transferurilor etc care numai la presiunea mass-media au fost puse pe tapet.

florin (5 comentarii)  •  2 martie 2016, 11:34

Este corect sa existe un echilibru intre sportul de masa si cel profesionist din punctul de vedere al suportului finaciar oferit de primaria unui oras. Deci echilibru, sportul de performanta nu trebuie exclus din lista cheltuielilor facute de o primarie in directia sportului. Faptul ca o primarie alege o disciplina sportiva pentru a obtine performante notabile este o problema de strategie a primariei respective. In alta ordine de idei, minimalizarea sportului de performanta nu ar fi nici in avantajul ziaristilor sportivi, pentru ca nu-i vad pe ziaristi comentand campionate orasenesti intre scoli s.a.m.d.

Emilian (33 comentarii)  •  2 martie 2016, 12:05

Foarte bun articol! Oare asculta cineva?? Ce sens are sa platesti sute de mii de ore unor jucatoare aduse de pe tot globul?! Sa ne impanam cu un titlu de Liga Campionilor la handbal feminin in conditiile in care sportul de masa si cel la nivel de juniori este la pamant!! Jalnic.

Maria Andrieş (1345 comentarii)  •  4 martie 2016, 12:05

da, cred ca asta e sensul sau, in orice caz, o justificare credibila pentru asemenea costuri. desi cheltuie bani frumosi si cu sectia de sah, CSM nu se poate impauna cu pionii 🙂

ioan (10 comentarii)  •  2 martie 2016, 12:17

Mi se face greata cand aud de csm , asa politica dezastruoasa nu poate sa fie ganditat de niste oameni cu viziune . Vorba aia , avem o tara frumoasa , pacat ca e locuita .

alex (95 comentarii)  •  2 martie 2016, 14:05

Bună ziua! Ați scris că bugetul este de 10.000.000 euro și sunt 300 sportivi legitimați! Păi un calcul simplu ar rezulta o sumă de 33.000 eur sportiv! O fi mult, o fi puțin dar să ne gândim: - din câte am citit (în alte articole) ar fi și 6.500 copii și juniori; - ar fi frumos să enumerați secțiile și disciplinele sportive ale clubuluiș - la cei 300 sportivi ați adăugat și antrenorii și alți angajațiș - bugetul este brut, presupun că o parte din bani se întorc către stat prin taxe și impozite; - există chirii săli, deplasari țară și străinătate etc - până una alta echipa de handbal feminin e în sferturile ligii campionilor, la prima participare; echipa de handbal masculin e ăn grupe, iar cea de volei feminin am văzut ca are și ea ceva performanță internațională; - echipele astea, asa cum sunt ele, fac reclamă Bucureștiului și prin alte sporturi, față de defunctul fotbal - dacă toți ați venit cu clasica ,,jefuire a banului public,, în fauna copiilor, poliției locale, sănătății etc poate faceți o paralele și pe sectoare să vedeți la spații verzi câți bani se ,,plantează,, - în timp ce unii vor strazi ca ei să-ți poată lua mașini, pentru a nu mai avea loc de ele, eu vreau să fie băgați în sport - de modele auziți? Bianca Bazaliu cum se poate dezvolta, dacă nu doar alături de cei buni? o zi faină să aveți!

Stefan (2 comentarii)  •  2 martie 2016, 16:00

Daca se baga bani... De ce se baga? Daca nu se baga bani in sport.. De ce nu este sustinut sportul? Asta e meteahna noastra, a romanilor din pacate: de a sta pe margine si a comenta intr-una!

Gabi (4 comentarii)  •  2 martie 2016, 17:01

In tara asta orice este sinonim cu performanta a devenit ceva tabu , trebuie sa dam bani doar la puscariasi ,la hadicapati si eventual sa ne asiguram ca avem matul plin tot timpul. De performanta nu avem noi nevoie in nici un domeniu din tara asta.

Dan (33 comentarii)  •  2 martie 2016, 17:13

Categoric: un sfert de milion de copii!

Dorel (1 comentarii)  •  2 martie 2016, 19:38

Va rog foarte mult sa nu stergeti comentariul. Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Sustineti ca 10 milioane de euro sunt multi. Dar, nu ati spus nimic cand Curtea de Conturi a descoperit ca in Capitala s-au cheltuit 630 milioane euro pe asa zise spatii verzi, banci si cosuri de gunoi. Nu vedeti ca in afara de handbal nu mai avem sporturi de echipe? Daca se retrage finantarea si la CSM si la Baia Mare s-a terminat si cu handbalul feminin.

mihai (5 comentarii)  •  3 martie 2016, 8:36

De ce oare nu au cluburi sportive, orase europene mult mai bogate ca Bucuresti sau Baia Mare? Ptr ca acolo nu se poate. Nivelul politicienilor este dat de nivelul alegatorilor. Citind o parte din comentariile de aici, avem explicatia acestui jaf. Singura capitala europeana fara sosea de centura civilizata ( si aici mai putem aminti cel putin alte 100 de nevoi urgente), arunca banii publici pe proiecte care favorizeaza parandaratul (flori, banci, borduri, sport). De ce ? Ptr ca se poate !

Razvan G (2 comentarii)  •  3 martie 2016, 17:40

In alte orase europene este sustinuta infrastructura sportiva in care sa isi poata desfasura activitatile cluburile sportive.

Comentează