Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Combat flagelul cu zăhărelul

După blaturi fără blatişti şi corupţie fără corupţi, fotbalul românesc suferă şi de pariuri fără pariori

Permalink to Combat flagelul cu zăhărelul
duminică, 28 februarie 2016, 10:00

Şeful FRF a declarat război total pariurilor. Evident, pentru a nu feşteli efectul de scenă, n-a anunţat tot el locul, ora şi poimarţea când va lua startul furtuna în deşert. Altcineva trebuie să dea lumii ştirile mai puţin agreabile, strict tehnice. Dovada că la Federaţie există diviziunea muncii a venit de la Auraş Braşoveanu, membru în Comitetul Executiv. Acesta a explicat pe îndelete de ce Şumudică şi ceilalţi acuzaţi de pariuri „vor scăpa cu pedepse mai blânde”.

„Ce se urmăreşte? Stârpirea acestui fenomen al pariurilor. Cum o putem face? Tragem linie după aceste cazuri, dăm câte o penalizare pe actualele prevederi, după care vom tăia în carne vie”, a spus Braşoveanu, la Sport Total FM. „Asta am vorbit între noi, cei din Comitetul Executiv”, a adăugat el. Nu a exprimat, aşadar, o poziţie oficială. Vorbeşte în calitate de bârfitor autorizat, care testează reacţii cu cotul şi ne pregăteşte pentru o schimbare previzibilă de tactică. Să nu ne şocheze stânga-mprejurul regulamentului!

Vorba dulce integritate aduce
Nu ne mai şochează de mult. Nu e nicio mirare că războiul FRF contra pariorilor din fotbal stagnează în faza de intenţie. La ce să te aştepţi, când Comisia de Disciplină solicită probe de la suspecţi? În septembrie 2014, Răzvan Burleanu anunţa că Federaţia are probe, „sunt blaturi pentru pariuri dovedite în România, avem dovezi în momentul de faţă!”. Spunea că a implicat şi Ministerul Justiţiei. „Colegii mei de la Departamentul de Integritate nu stau!”. Dar iată că vine domnul Braşoveanu, această Mioriţă pragmatică din CEx, cu noutăţi sumbre: pedepse doar la recidivă. „Nu se doreşte  să fie iertat cineva, ci se încearcă eradicarea flagelului!”. Adică FRF combate blaturile la pariuri cu vorba bună. Stârpeşte fenomenul cu duhul blândeţii, nu cu spiritul dreptăţii.

Ce înţeleg pariorii din Liga 1 din această dezlănţuire de graţie federală? Că vor fi mângâiaţi părinteşte pe creştet de câte ori încalcă regulamentul. Ce înţeleg televiziunile care au cumpărat produsul numit campionat românesc? Că şefii fotbalului nu stau, dar nici nu se mişcă, după ce le-au vândut cu bună ştiinţă salam de soia şi pâine cu piuliţe.

Alarmă falsă în ogradă
FRF are dovezi, dar pândeşte din tufiş momentul oportun pentru a trage linie şi a aplica regulile. Acum nu e bine. Ar afecta lupta pentru titlu, lupta pentru promovare şi lupta pentru pace. Nici la sfârşitul sezonului nu e bine, le-ar strica vacanţa oamenilor de fotbal. Poate sezonul următor, în zi de sărbătoare. La Sfântul Aşteaptă.

„Este pentru prima dată când FRF vrea să facă ordine şi curăţenie în propria ogradă şi este dispusă să colaboreze cu autorităţile statului”, anunţa Burleanu în toamna lui 2014. Astfel de anunţuri triumfaliste sunt specialitatea şefului Federaţiei. Îl pun într-o lumină eroică, de justiţiar călare pe mătură şi făraş, spaima găinilor contraveniente.

Anunţurile celelalte cad măgăreaţă pe subalterni. Auraş Braşoveanu nu are cine ştie ce imagine de protejat. În decembrie, a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi uz de fals, în Dosarul Dunărea Galaţi. Are competenţa să vorbească despre subtilităţile normei şi „eradicarea flagelului” cu zăhărelul. Burleanu nu putea. Ar fi părut că se contrazice.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  28 februarie 2016, 13:32

Flagelul e una (casele de pariuri fac deja concurenta cafenelelor), infractiunea e alta. Observ ca Sumi si altii carora nu le-a venit inca rindul nu vad o infractiune ci in cel mai bun caz un „mic delict cavaleresc“. La fel cu condusul beat-mort, trecutul pe rosu, condusul pe trotuar si pe linia de tramvai, fumatul si injuratul in public. Daca s-ar putea romanii si chinezii ar intra cu Jeepanu scurt si pe linia de metrou. Dar nu sintem ISIS sa-i taiem capul lui Sumi. Poate FRF stie ca sint mii de infractori si ar fi mai bine sa combata mai intii, sa dea posibilitatea bolnavilor de a se vindeca. Bolnavi, caci nu recunosc infractiunea, iar asta e foarte grav. Daca FRF are un program de informare, de combatere a flagelului, atunci ar face bine sa nu inceapa prin exemple de executii in piata. Sumi pare a avea un fond bun dar ca multi altii a crescut intr-un mediu mizerabil. Nu spun de Rapid, Dinamo, Lucesti si *** lor. Cred ca vinovatii se gasesc in educatie, in politica. Daca FRF face ceva, aloca bani pentru programe, bravo lor. Guvernul, politicienii, n-au facut niciodata nimic pentru a tine in friu flagelul in Romania, ba l-au incurajat, cum au incurajat si coruptia protejind mai mult infractorii decit de cei slabi cu duhul si fara educatie. PS Ar fi rau si pentru Steaua noastra. Vine Andone si atunci sa vezi cooperativa ! Cu Andone la Astra n-am fi luat nici anul trecut campionatul. Sumi o fi greu de suportat chiar de familia lui dar macar e pe drumul lui, nu-i cooperativist si nici cu strimbele nu le are. Ii lipseste „finetea“ si „inteligenta“ pentru a deveni un personaj negativ. Azi tin cu Astra. Caci Steaua a aratat traznet ieri, motivati, primii la minge, daca paseaza mai repede ori isi asuma actiuni personale, nu au cum sa piarda un campionat cinstit. Hai Sumi, hai Steaua !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iobagul (4 comentarii)  •  28 februarie 2016, 21:02

Stiu ca salariile din media nu mai sunt demult ce au fost, ca oamenii de presa nu mai sunt demult jurnalisti care isi respecta blazonul cinecandundecumdece-ului, cercetarea din mai multe surse a devenit tablou de agatat in muzeul corectei informari, ca traiti din click-urile date de cei manipulati prin titluri bombastice... Intrarea mea pe articolele d-voastra inseamna manipularea mea si uitarea celor spuse si nerostite mai sus; inseamna respect!

Ramon (125 comentarii)  •  29 februarie 2016, 8:38

tot căutând să incriminați pe cineva care face sport în România, sau se îmbogățește din banii aruncați de stat acestui sport, nu faceți decât să ucideți interesul omului pentru sport. Nu vă interesează că ziarul la care lucrați mai vine sub 10 % din cât vindea în 1990, nici că în tribune spectatori mai sunt doar cât să formeze un partid. Continuați să căutați *** că altfel vă pierdeți cititorii care peste 20 de ani nu vor mai avea un sport la care să se uite în România.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adu (17 comentarii)  •  29 februarie 2016, 17:03

Daca sportul ar fi in Romania ca in SUA, materie importanta in scoli pentru formarea unui om sanatos fizic si psihic, nu doar imbuibat cu teorii, atunci nu ar mai exista pericolul ca sportul sa fie atractiv doar pentru jucatorii la pariuri.

Golan (9 comentarii)  •  29 februarie 2016, 22:50

Mai al naibii,aici e vorba de combatere cu ''zaharelul''a flagelului,dar in cazul lui Haldan,dopat de doctorii ''cainilor rosii''pana peste poate,nu a fost combatere cu zaharelul asa zisa sanctionare a doctorului cu trimiterea lui la Oradea paremi-se,aia a fost combatere ''intransigenta''!Atunci n-a mai ''combatut''nici ''Gazeta'',nici macar cu zaharelul,ca d'e era vorba de echipa fanion a republicii-Dinamo,la fel cum ar fi fost daca era ceva similar si la FCSB ***.

Ovidiu Gogoseanu (5 comentarii)  •  1 martie 2016, 18:28

In primul rând va doresc " O primăvara superba!". Mai apoi voi fi scurt. Atât timp cât nu vom ajunge sa legiferam ca ORICE post cu "implicații sociale " din aceasta țara poate fi "accesat " DECAT PRIN CONCURS, nu vom avea nimic. Scuze, vom avea numai NIMIC(-uri).

Comentează