Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ţara ne vrea pompieri!

După o idee temporară de Vasile Dâncu, Parlamentul dezbate o lege care scoate fatalistul din noi şi fitilistul din omul de fotbal

Permalink to Ţara ne vrea pompieri!
luni, 22 februarie 2016, 9:52

Cum să numim campania înteţită pentru redeschiderea Arenei Naţionale? „Vasile Dâncu şi FRF scot tehnocratul din tine!”. Pentru că vicepremierul este iniţiatorul grupului de lucru fără treabă şi forme fără fond care se ocupă de problema stadionului. Iar FRF e primul beneficiar din lista de aşteptare. Domnul Dâncu a propus întâi emiterea unei adeverinţe temporare de securitate la incendiu.

Coincidenţă sau „bulan”, această idee a apărut, uşor mişcată, într-un proiect de lege înscris săptămâna trecută pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Proiectul respectiv are la bază ordonanţa de urgenţă prin care ISU primea dreptul de a închide localurile publice fără aviz de securitate la incendiu. Într-una din comisiile Camerei, proiectul a fost modificat, astfel încât pompierii să poată închide ochii, până pe 31 decembrie 2016, la clădirile şi amenajările fără aviz PSI.

Condiţia de bază este ca beneficiarii investiţiei să-şi asume răspunderea. Dacă FRF vrea să organizeze amicalul cu Spania pe Arena Naţională, nu trebuie decât să semneze o hârtiuţă-tip. Atât şi s-au acoperit cu acte! Potrivit Realitatea.net, şefii Federaţiei au anunţat deja că sunt gata să spargă geamul şi să ia furtunul de coarne. Dacă au un departament Antifraudă, ce-i costă să-şi facă şi un departament de Geniu şi Fitile? E ridicol de ieftin! Trebuie doar să pună câte un şef de extinctor, pe fiecare coridor.

Arena Naţională e „modernă”, are „sisteme”, cum a observat şi domnul Dâncu. Ochiometric, şansele să ia foc sunt mici, de aceea avizul ISU pare un moft. Pare, dar nu este. Iar zorul cu care atâtea instituţii, ale statului şi ale fotbalului, se străduiesc să-l bagatelizeze sub tălpi e înfiorător. Tocmai când a ajuns într-un guvern tehnocrat, domnul Dâncu a devenit, din specialist, generalist. E deschis ipotezei că toată lumea se pricepe la combaterea incendiilor, nu doar pompierii.

Despre parlamentari, ştiam că-s pompierişti, nostalgici pe deasupra. Un pas înainte, doi „NUP”. Amendamentele lor ne dau cu zece ani în urmă. Conform „Cotidianul”, din 2006, avizul PSI nu mai poate fi înlocuit prin declaraţie pe proprie răspundere. Acum ne întoarcem în timp. Suntem cu toţii tehnocraţi: unii, pompieri, alţii, selecţioneri.

Înfiorătoare e şi această paradă de „sed flex”! De dragul fotbalului, aleşii noştri sunt gata să dea de pereţi cu siguranţa cetăţeanului. Să arunce pe fereastră conceptul de „expert” şi menirea a jumătate din ISU. Să lege prevenţia de gard, pînă la 31 decembrie 2016. Să taie cu drujba nodul gordian din poarta celui mai mare stadion din ţară. Să primeze criteriul prieteniilor cu federaţiile sportive! FRF a avut şi are contracte cu IRES, fosta firmă a domnului Dâncu. Cu o săptămână înainte de a intra în Guvern, vicepremierul şi-a vândut participaţia la IRES. Nu poate fi bănuit de trafic de influenţă, pentru un pumn de euro de la FIFA. Doar de un pic de frivolitate, având în vedere că are treburi mai importante la Ministerul Dezvoltării. Şi de ceva bişniţă cu lobby fără timbru.

Cinci ani, stadionul de 234 de milioane de euro a funcţionat fără aviz de la ISU. Ce-au înţeles autorităţile din asta? Că merge şi aşa. Nu trebuie decât să dea nişte amendamente şi să legalizeze bătaia de joc. Că asta e. Bătaie de joc. Care, la noi, e de toate felurile, numai temporară, nu.

„Vom lua în calcul redeschiderea Arenei Naţionale doar dacă se găseşte o soluţie legală”
Răzvan Sava, primarul general interimar al Capitalei

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Alex (7 comentarii)  •  22 februarie 2016, 10:28

Dar de ce ati crede ca e vorba doar despre stadion? Va dati seama cate alte locuri (cluburi, baruri) ar intra in aceeasi oala? Posibil pentru altii sa fie tintita initiativa asta. Sau si pentru altii.

Anonim (109 comentarii)  •  22 februarie 2016, 15:54

Haideti sa inchidem si sa suspendam tot ce se practica in aceasta tara si sa-i lasam pe cei de la ISU, CSM-ul, DNA-ul, ANAF-ul, SRI-ul si celalalte servicii sa ne subjuge total, sa ne conduca, sa ne spuna ce sa facem si ce nu! Dincolo de unele exagerari, nu cred ca un stadion precum Arena Nationala trebuie sa stea nefolosit pentru ca unii nu si-au facut treaba la timp! Campania declansata importiva ISU dupa tragedia de la Colectiv isi arata roadele. Poate, de aceasta data, nu-mi cenzurati mesajul! C.

cristi (45 comentarii)  •  22 februarie 2016, 16:08

Comentariul lui Anonim este adevarul absolut.In acest moment institutiile de forta tin frana de mana trasa cu ambele maini ca sa nu ne ridicam.Cititi interviul lui Barosso care ne multumea pentru faptul ca am incetinit dezvoltarea economica in 2009,ca sa vedeti de fapt ce fac aceste institutii.Cluburi,restaurante inchise ,inseamna economie mai putina.Stadioane inchise la fel.

iancu de rahova (1 comentarii)  •  23 februarie 2016, 16:21

Respect femeia dar judec obiectiv caracterul omului. Dv. d.na, afirmati ca pompierii vor inchide ochii pana la sfarsitul anului. Inteleg ca pe baza unui proiect de act normativ. Unde ati vazut dv acest proiect de act normativ? De unde ii cunoasteti continutul? Noi cei care va citim pe dv unde putem citi acest proiect de act normativ? Afirmati ca pompierii vor inchide ochii pentru aviz... Asta ii avantajeaza pe "experti" ca vor avea mai multe victime de jumulit. Insasi OMAI 3/2011 este un act normativ uluitor clocit de gasca "expertilor". Oare ar fi bine sa comentez putin acest ordin si felul in care a aparut? Dar cum se face ca pompierii au dormit pana la evenimentul din "colectiv" si au devenit eroi ai neamului din vorbe si cu largul concurs al mass-media? Dv stiti ca in IGSU exista inca din 2005 reglementari si dreptul de a inchide un obiectiv? Probabil ca stiti dar .... De ce au dormit pompierii pana la sfarsitul anului 2015? De ce au tracut dintr-o extrema in alta? Cum au facut selectia ridicarii dreptului de a functiona??? Si apropo de" experti". "Expertii" = fosti ofietri din IGSU. In Romania "expertii" pompieri sunt amici si formeaza un grup de interese. In grupul lor intra numai cine vor ei. Daca as detalia sunt convins ca nu mi.ar mai aparea comentariul pe site. Chiar si asa, m-as mira sa-mi faceti public comentariul dar voi incerca sa-mi fac timp in viitor si sa supun atentiei publice o serie de observatii si situatii pe aceasta tema.

Comentează