Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Faceţi subscripţie pentru Rapid!

„Voi face revoluţie în materie de trafic în Capitală”, anunţa Gabriela Firea, în iunie 2016, imediat după ce-a fost aleasă primar. „În jumătate de an se va circula mult mai uşor în Bucureşti”, spunea edilul, citat de Digi24.ro. „Nu poţi […]

...

El ar zbura, dar legea îl apasă

Funcţionarii publici. Dacă-i laşi încet, să se intereseze, îţi spun tot. “Nu ştiu de unde a apărut nebunia asta”, a comentat un director din CNI informaţiile potrivit cărora noul stadion din Craiova nu se încadrează în standardele de siguranţă. Oficialul […]

...

Năstase şi “the f…ing money”

„O idioţenie incredibilă”, a comentat Ilie Năstase despre interdicţia în zonele oficiale la BRD Bucharest Open. Interdicţia la Wimbledon a pus-o tot pe seama IQ-ului scăzut al organizatorilor: „Nişte cretini!”. A sugerat că a picat patriotic la mijloc în războiul […]

...

Maracana, via Teleorman

Ministrul sportului nici n-a apucat să şteargă o lacrimă, după ce-a anunţat trecerea la cele veşnice a proiectelor de infrastructuri sportive, cu excepţia stadioanelor pentru Euro 2020. Colegii lui de Cabinet n-au păstrat momentul de credibilitate. Viii cu viii, morţii […]

...

Şi pe coada lui scria: a se tăia!

„Avem nevoie de săli polivalente ca de aer. Cel puţin patru”, spunea ministrul sportului, la reinstalare. „Din păcate, nu mai avem timpul necesar, pentru că se apropie Euro 2020”. În programul de guvernare 2017-2020, capitolul privind infrastructura sportivă prevedea: „două […]

...

Creditorul nemilos al Stelei

În cazul despăgubirii de la stat, Becali se apără spunînd că n-a dat banii la fotbal. Nu l-a acuzat nimeni de asta. Nici măcar nu l-a bănuit

Permalink to Creditorul nemilos al Stelei
joi, 11 februarie 2016, 9:41

Din cele 71 de milioane de euro, despăgubiri de la stat pentru un teren, Gigi Becali a anunţat că o să facă „2-3 spitale care o să fie gratuite”, „acolo se va ocupa de oamenii săraci”. Nici n-am apucat să ne stoarcem batistele şi ne-a mai dat o veste din asta delicată: „Niciodată nu am folosit bani de la ANRP în fotbal!”. Nu e un păcat să investeşti în fotbal, nu e interzis prin lege. Şi nici nu ne făceam griji că Becali s-ar ocupa de aşa ceva.

Becali nu investeşte la Steaua, Becali a împrumutat Steaua cu 21 de milioane de euro. E creditor al clubului. Din 2010, a început să-şi recupereze datoria cu dobîndă. „Cînd nepotul meu încasa sumele de la ANRP, eu deja nu mai investeam la Steaua, doar scoteam bani din club”, şi-a formulat el alibiul. De ce Becali a ales această metodă de a finanţa Steaua? Din milă faţă de propriile buzunare. N-a vrut să plătească impozit pe dividende, ca acţionar.

Corpul de Control al Guvernului nu acuză modul în care Becali a cheltuit milioanele de euro de la ANRP, ci modul în care le-a obţinut. Felul în care a fost evaluată proprietatea respectivă este pus sub semnul întrebării de experţii de la palatul rival, Victoria. Patronul Stelei îi suspectează şi de interese mai puţin altruiste decît ale lui: „Eu cred că şeful de control al prim-ministrului vrea să apară la TV. Dacă zice ceva de Becali, apare la TV”. Da, dar nu e singura vedetă din ştirea asta. O fraudă de 50 de milioane de euro captează atenţia, orice nume i-ar sta alături.

„Banii sînt într-un cont special pentru acte de caritate, printre care un spital de oncologie!”, dă asigurări latifundiarul. Statul român ar trebui să ia lecţii de smerenie de la Becali. Să pună banii direct într-un cont de caritate pentru bogaţi bine intenţionaţi, în loc să-i împrăştie pe la toţi săracii fără experienţă în imobiliare.

Singurul domeniu în care Becali nu comite acte de caritate e fotbalul. „În 2011 şi 2012, Steaua a început să producă bani şi nu numai că n-am fost nevoit să bag, dar am scos peste 10-11 milioane de euro”, se lăuda patronul campioanei. După parcursul prin puşcărie, raportul creditor – echipă s-a schimbat dramatic. Steaua a ajuns să-l finanţeze pe Becali. A împrumutat de la el 21 de milioane de euro şi i-a înapoiat 40 de milioane de euro, după cum afirma latifundiarul în 2015. O afacere excelentă, nu?

Becali nu numai că n-a mai dat bani la club, dar i-a luat tot: bonusurile de la UEFA, încasările din bilete, drepturile TV. A tăiat salariile, a vîndut jucători, a adus în loc ce-a găsit la îndemînă. Echipa a slăbit, a pierdut emblema şi nu are un stadion pe care să se antreneze. Becali acceptă pomană de la stat, acceptă să facă pomeni pe banii statului, dar atît! Nu concepe decît sub sechestru alte tranzacţii cu statul. Steaua n-are decît să se tîrîie pe drumuri de provincie, să se chinuiască în campionat şi să rateze încă un an grupele Ligii. Creditorul ei principal nu se îndură pentru atîta lucru.

Cît despre milosteniile plănuite cu banii de la ANRP, e treaba lui Becali. Treaba noastră e să observăm că statul român e mai darnic cu proprietarii de terenuri din Voluntari. În schimb, îi seacă brusc generozitatea cînd trebuie să despăgubească victimele propriilor greşeli. E mai simplu să iei 71 de milioane de euro de la ANRP decît să primeşti cîteva sute de mii de euro pentru că ţi-ai pierdut copilul într-o maternitate de stat sau într-un club pe care autorităţile n-au binevoit să-l controleze cinci ani la rînd. Nu de caritate ducem lipsă, cu atît mai puţin de caritate care spală mîini murdare. Ducem lipsă de echitate. Dreptate vor ochii plînşi. Aşadar, să pună Becali bani deoparte, într-un cont special, pentru 2-3 tribunale.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

nicusor.m (3 comentarii)  •  11 februarie 2016, 10:25

Corect.

a (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 11:08

Iar confundati Steaua cu fcsp. E chiar asa de greu sa respectati o hotarare judecatoreasca?

Stelist=Roman (49 comentarii)  •  11 februarie 2016, 12:23

Maria, nu baga vorbe in gura omului si informeaza-te exact despre aceast scandal inventat de colegii tai. Nu mai dezinformati lumea.

b (38 comentarii)  •  11 februarie 2016, 13:51

a... esti prost. Clubul se numeste in acte FC Steaua Bucuresti SA. Poti verifica daca ai idee cum se foloseste un google.

dan (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 15:58

@Stelist=Roman ; lumineaza-ne te rog cu informatiile tale exacte...

unu (22 comentarii)  •  11 februarie 2016, 17:20

penibil articol. Si profund nedrept.De ce oare il uraste Maria Andries pe Becali ?!!

Mihai (22 comentarii)  •  11 februarie 2016, 18:22

Foarte corect articolul. As dori si eu niste bani de la ANRP sa fac acte de caritate: spitale, camine pentru copii etc. Daca din toate hotiile de la ANRP s-ar fi construit scoli, spitale, gradinte am fi fost mult mai departe. Sa speram (am mari rezerve) ca institutiile statului vor recupera acesti bani si vor pedepsi pe cei vinovati. Acum nu peste 25 de ani ca in cazul Visinescu cand nu mai conteaza.

Eugen (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 19:49

Desi devalizata de Becali, Steaua a castigat ultimile 3 campionate, toate trofeele interne anul trecut si a facut cele mai multe transferuri in iarna asta. Oare ce s-ar fi intamplat daca nu era devalizata ?

anti (22 comentarii)  •  11 februarie 2016, 20:20

de ce oare nu scrie Maria ca Becali nici macar n-a incasat acesti bani de la ANRP?,de ce nu scrie Maria ce s-ar fi intimplat daca cei mai bogati 100 de romani faceau atatea acte de caritate?,n-ar mai fi existat copii in canale,saraci fara locuinte,spitale fara medicamente . In timp ce bogati ca Niculaie dau bani la femei,iata ca Gigi cumpara case pt amarati si daruieste pachetele pt flaminzi.De ce bogatasi ca Tiriac,Niculaie,Borcea,Micula,Casuneanu,Popoviciu,Videanu,etc,etc,nu dau un covrig celor cu care soarta a fost nedreapta?,de ce nu zice Maria nimic despre acestia?macar Gigi cu bune si rele a tinut Steau in prim plan si a ajutat oameniii nevoiasi.Ori vrea Maria ca Steaua sa dispara si sa raminem cu Chiajna si Voluntari?!

WAX (49 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:44

si din pacate are o multime de adulatori . bine ca macar au 10-14 ani,cruzi la minte...

anticomunist (5 comentarii)  •  11 februarie 2016, 23:39

Bai anti tu ai citit articolul ? Sau nu ai inteles nimic din el mai citeste odata.I-ti traduc Maria nu vrea disparitia stelei ( scb) tocmai ea acuza ciobanul ca nu baga bani si doar scoate din cscb sau cum le zice.