Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

România finului rău enervat

Antrenorul preşedintelui se laudă că l-a înregistrat pe şeful Federaţiei Române de Tenis. Mare lucru! Ştiam că George Cosac vorbeşte

Permalink to România finului rău enervat
marți, 9 februarie 2016, 4:48

Marius Vecerdea, care deţine funcţiile cumulate de fin şi antrenor de tenis al lui Klaus Iohannis, se iroseşte pe margine în timp ce România pierde meciuri de Fed Cup. Faptul că îi ridică preşedintelui mingi la fileu se pare că îi lasă suficient timp să desfăşoare şi o amplă muncă de investigator. După înfrîngerea cu Cehia, a găsit nu mai puţin de doi vinovaţi. Primul e Simona Halep: „Cred că şi acea nehotărîre – ba joc, ba nu joc – a tras-o în jos”. Cam aceleaşi probleme le întîmpină cu elevul său preferat, care-i înapoiază toate mingile spre reexaminare.

Al doilea vinovat de pe lista finului rău enervat este George Cosac. Într-un interviu pentru Ziare.com, domnul Vecerdea îl acuză pe şeful federaţiei de tenis că a vîndut drepturile de televizare pentru Fed Cup altui post decît TVR. „Este inadmisibil ce s-a întîmplat, ca milioane de oameni să nu vadă meciul!”. Finul preşedintelui susţine că la mijloc n-au fost lipsa de prevedere sau de bani, ci „relaţii de natură personală ale anumitor părţi implicate”. Spune că are şi probe, „o înregistrare” în care Cosac îi explică modul cum s-au alocat drepturile de televizare. O înregistrare!

Iată că şi rododendronii au urechi! Ne fug creierele, dar ne rămîn organele de simţ. Încă-i bine. Antrenorul de tenis al preşedintelui înregistrează convorbiri în cadru privat. Are şi un costum de mascat. Deocamdată îl poartă numai la descinderile în faţa oglinzii. Cînd nu-l vede nimeni, stă şi pe scaunul de la Cotroceni şi semnează decrete prin care e numit şef la FRT şi numărul unu mondial.

Cosac a negat acuzaţiile, nu şi convorbirea: „Domnul Vecerdea se laudă peste tot că are o înregistrare de 11 ore. Să facă publică acea înregistare! Susţine că am încercat să-l mituiesc!”. Maliţios, Cosac! Ştie foarte bine că discuţia lor n-a durat atît. Şi că Vecerdea nu se laudă cu asta, se laudă că preşedintele i-a urat „La mulţi ani!”.

În fine, o înregistrare de 11 ore e contraindicată marelui public nerăbdător, care schimbă canalul, pînă ajunge la punctul culminant, în care chelnerul cere răspicat nota. Din aceste considerente, proba va fi prezentată doar unui public de nişă, la o sesiune de conferinţe pe tema noilor orientări în spionajul de uz casnic.

Iar dacă domnul Vecerdea s-a ocupat cu vădit succes de identificarea suspectului, de organizarea flagrantului şi de serul adevărului „home made”, tot el va instrumenta dosarul, îl va judeca şi va da un verdict. La cîtă treabă are justiţia, singura soluţie e munca de voluntariat.

Finul 007 are potenţial. E păcat să-şi piardă vremea prezentîndu-ne înregistrări cu meciurile Simonei Halep. Ştim că ea e de vină, nu Ilie Năstase. De asemenea, e păcat ca domnul Vecerdea să-şi consume resursele cu George Cosac. Ştim cu toţii că şeful FRT vorbeşte. Ne-ar interesa mai degrabă nişte înregistrări audio cu preşedintele. Cu aşa ceva ar da lovitura. I-ar uimi pe cei care l-au votat pe Iohannis, pe cei care nu l-au votat, dar mai ales pe cei care n-au cont pe Facebook.

Nu vă entuziasmaţi prea tare! Chiar şi pentru finul preşedintelui, e greu să facă rost de astfel de dovezi. Încă nu trăim în România lucrului bine înregistrat. Trăim în România aceea pe care-o ştim, ţara cumetriei bine servite, a cărţilor bine jucate şi a nivelului de trai bine vorbit.

Dar, cîtă vreme Vecerdea Internaţionalul apare în poze alături de şeful statului, putem sta liniştiţi. Microfonul din umbra ficusului lucrează pentru noi. E ca şi am vedea un film mut cu James Bond. Dacă preşedintele spune ceva, orice, vom fi informaţi. Din fericire, e antrenat de un meseriaş, nu de Titi Prosop, de exemplu, recunoscut pentru faptul că distruge probe cu dinţii.

Iar domnul Vecerdea nu şi-a propus să-l facă vedetă pe Cosac, deşi, pe moment, numai atît i-a reuşit. Ştie că n-o să ajungă cineva în ţara asta plină de umor doar atacîndu-l pe unul dintre „contemporanii lui Halep”. Domnul Vecerdea are ambiţii. Nu se dă în lături de la mijloace informale. Aşa că daţi-i, dom’le, o federaţie de tenis pe mînă, o agenţie de prevenţie cu detectivi, să nu se mai agite că i se termină bateria şi n-are încărcătorul la el. Altfel, ne paşte o înregistrare-mamut, cu Iohannis exersînd reverul, „poc, poc, poc, poc, poc, poc, poc, poc, poc… Poc… Poc, poc, poc, poc…”.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

azerty63 (13 comentarii)  •  9 februarie 2016, 17:10

Corect :-)

martin_d (37 comentarii)  •  9 februarie 2016, 17:33

\/ \/ | ~

Laurentiu (5 comentarii)  •  9 februarie 2016, 18:19

Bun articol, felicitari!

Stelu (5 comentarii)  •  9 februarie 2016, 19:02

Felicitari pt. articol !!! Cu subiect si predicat !!! Care-i unul si care-i altul se citeste clar si concis !!!

clerc (2 comentarii)  •  9 februarie 2016, 20:14

Domnisoara, la asa nas asa fin! Unde-i mirarea? Ca sin cazul Bercea Mondialu - Mircea Basescu. Pe urma, exista si o lege a compensatiei. Daca Marele Mut tot tace (si tace si tace), macar finutzu sa vorbeasca (si vorbeste si vorbeste). Dar cine stie, poate ca in curind, ca urmare a solicitarilor strazii, va fi ales presedinte al FRT. Am un feeling ca diaspora il va vota masiv. Atunci bucurie si Lust in das Heilige Familie. Ja-ja-Jawohl!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  9 februarie 2016, 20:30

nici o mirare, traim intr-o democratie de drept divin 🙂

Adu (17 comentarii)  •  10 februarie 2016, 0:47

Meciul de tenis feminin Romania-Cehia e de sport, nu de politica. Doar in politica e necesar un vinovat, ca sa poata sa ii ia locul alt politician mai la moda. Dar in sport e altfel, ca sportivii au incapatanarea sa fie si mai buni dupa ce pierd, in carierele lor individuale (pe care politrucii nu le au ca depind de gastile lor politruce ca sa para mai buni daca gasesc partid care ii plateste mai bine)... :D hahaha

Comentează