Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Noua noastră gimnastică

Gimnastele au scăpat de presiune. Am descoperit alte fete de aur, pe "puntea suspinelor" de la Cluj

Permalink to Noua noastră gimnastică
marți, 9 februarie 2016, 9:05

Sandra Izbaşa a anunţat săptămîna trecută că nu va participa la JO de la Rio. În alte împrejurări, anunţul ar fi fost urmat de rugăminţi la rece, de reacţii la cald. Acum abandonul unei duble campioane olimpice e doar o veste proastă, printre multele veşti proaste despre gimnastica românească. Un motiv în plus să nu ne mai amăgim. Ratarea calificării directe la Olimpiadă n-a fost un accident, fetele n-au avut „o zi proastă”, cum explica un oficial de la FRG. Aiurea! Cînd aveau o zi proastă, ieşeau pe locul doi. Ceva se întîmplă sau, mai bine zis, nu se întîmplă la Izvorani. Pînă se lămuresc şefii din MTS şi COSR, naţiunea a descoperit alte fete de aur, din alte sporturi: handbalistele şi jucătoarele de tenis.

Cînd Izbaşa şi-a vestit plecarea din competiţii, Halep îşi amîna operaţia şi revenea în echipa de Fed Cup. Handbalistele se certau cu Dedu pentru primele promise de Federaţie. Şeful FRH a explicat că-i „o neînţelegere”, cum altfel? L-a luat gura pe dinainte. Nici măcar el nu se aştepta la bronzul mondial din decembrie. Pînă la urmă, cu prime mărite sau fără, tot le rămînem datori vînduţi handbalistelor, simbolic vorbind. Ele ne-au menţinut privirea în sus, spre elită. Ne-au obişnuit să le căutăm pe-acolo, pe la turneele finale. În schimb, tenisul feminin chiar e o apariţie-surpriză printre efuziunile noastre.

Ministrul Sportului le-a transmit încurajări jucătoarelor, şi-a exprimat regretul că nu poate fi alături de ele la meciul cu Cehia. Acum trei ani, astfel de regrete nu se născuseră. Nu erau nici în stadiul de bileţel de amor. Nimeni nu s-ar fi indignat că TVR nu transmite Fed Cup, privînd milioane şi milioane de români de miliarde şi miliarde de pixeli patriotici. Acum trei ani, tenisul feminin nu era încă sport naţional. Încă ne bucuram cînd cad rusoaicele, nu cînd se accidentează adversarele lui Halep.

Pe Sandra convalescentă, izbindu-se de barem, luptîndu-se de aproape doi ani să revină, n-am observat-o plecînd. Pe Simona şi compania nu le-am observat venind. S-au mişcat mai repede decît fatalismul nostru. În tenis şi în handbal, am devenit competitivi întîi la profesionişti, apoi la amatori. Sistemul – MTS, federaţiile şi COSR – nu s-a schimbat. Are aceeaşi politică de stat cu mîna întinsă spre centru, acelaşi management axat pe para mălăiaţă şi acelaşi papagal care ştie un singur cuvînt: „Felicitări”.

Schimbarea de rezultate se datorează sportivilor care s-au format pe cont propriu, s-au „privatizat”, ca să spunem aşa. Au deprins conştiinţa de profesionist la echipele de club, în cazul handbalistelor. Sau bătîndu-se pentru puncte şi bani în turneele mici şi mari, pentru fetele din Fed Cup.

Gimnastele n-au şansa asta. Nici canotorii. N-au şansa de a creşte şi altfel, în afara loturilor naţionale. Depind de federaţie, de antrenorii, de medicii, de coregrafii, de nutriţioniştii federali. Iar federaţia, ca mai toate federaţiile de la noi, ţine la tabieturi şi nu dă doi bani pe modernitate. Acolo unde sportivii profesionişti n-au salvat aparenţele, se văd dureros consecinţele încremenirii la vîrful sportului. MTS se ocupă de imnuri, COSR se ocupă de prime. De restul se ocupă sportivii, fiecare, după puteri.

Spre gimnastică au venit, în ultimii patru ani, mai mulţi bani decît oricînd. Au venit de la sponsori şi de la stat. Au fost suplimentate bugetele de pregătire, au fost dublate şi triplate primele pentru medalii.

Rezultatul? Istoric! Locul 13 pe echipe feminin, la CM din octombrie! Nu banii sînt problema, nici eugeniile de sub pernă, ci lipsa de manageri şi lenea în gîndire. În afară de „Bellu şi Bitang sînt de neînlocuit”, şefii sportului românesc n-au mai formulat nimic memorabil. Iar au avut un ciclu olimpic epuizant!

Între timp, alţii au înlocuit antrenorii români cu antrenori străini. Iar noi am luat presiunea de pe fetele de aur şi am depus-o pe umerii altor fete care bat cuba, cu tricolorul pictat pe obraz. Tot cu bandaje la încheieturi, tot cu prenume uşor de scandat. Sandra ne-a lăsat pe mîini bune.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Stelist=Roman (55 comentarii)  •  9 februarie 2016, 12:53

„În temeiul art. 52 al. 2 lit. b şi al. 4 din RD intimatul - petent Negoiţă Ionuţ este sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru o perioadă de 8 (opt) luni''. Înaintea începerii ediţiei 2010-2011 a Ligii I, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis monitorizarea persoanelor care recidivează cu declaraţii jignitoare sau calomnioase, urmând ca aceastea să fie excluse din activitatea fotbalistică sau să fie declarate "persona non grata''!!! Nu inteleg ce mai asteapta comisiile? Inca nu au trecut cele 8 luni de sanctiune impuse de ele iar acest personaj tenebros din fotbalul romanesc revine cu calomnii si declaratii jignitoare!!!

Bubucul (75 comentarii)  •  9 februarie 2016, 13:35

Salut, Maria! Știu că nu are legătură cu articolul ăsta ceea ce te întreb, dar tocmai am citit articolul domnului Ioanitoaia și am lăsat și acolo aceeași întrebare, cu toate că, sincer, aștept mai degrabă de la tine un răspuns decât din altă parte. Întrebarea e 'Cum a ajuns nulitatea aia volubilă șeful FRF??!!!?', Mulțumesc!

Alexandru Valeriu (13 comentarii)  •  9 februarie 2016, 14:19

Este totusi evident ca daca antrenori ca cei doi numiti de la gimnastica ar fi peste tot Bitang si Belu n-ar mai fi exceptii la noi ,dar si in lume . Despre preocupari sistematice pentru dezvoltarea sportului romanesc nu poate fi vorba cand sportul scolar , cel universitar nu mai exista; iar fara o strategie pe temeiul -mens sana ,in corpore sano,vorbim vorbe in vant ,chiar daca purtatorii de cuvant din ministerul de resort sau COR sunt aureolati cu laurii olimpici .

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  9 februarie 2016, 16:27

@Bubucul daca o sa cauti superficial o sa gasesti ca este un tip foarte inteligent din generatia tanara, etc etc. daca o sa cauti mai adanc o sa gasesti ca nu talentat, e tare-n tata. da, un tata, mare fost prin functii, cu multe relatii, combinatii, etc etc. cum iti imaginezi tu ca un copil, fara experienta manageriala reala, a putut sa ajunga in fruntea Federatiei Romane de Fotbal? :) hai fa un exerciutiu de imaginatie.

Bubucul (75 comentarii)  •  9 februarie 2016, 21:53

@dac.impielitzat Mulțumesc! Oricum, rămâne o treabă foarte dubioasă!!

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  9 noiembrie 2016, 21:39

Gimnastica feminina ca si fotbal de club cit si la nationala am avut numai pe timpul comunistilor . Niciodata in vecii vecilor nu vom mai avea performatele de atunci . Restul e hei rupistul marius aka aly dinamo .

Comentează