Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Batalionul de pîrîcioşi

Într-un relativ secret militar, CSA se pregăteşte să dea asaltul la FIFA şi să alipească UEFA la România

Permalink to Batalionul de pîrîcioşi
luni, 8 februarie 2016, 12:05

Imaginaţi-vă reacţia celor de la FIFA şi UEFA cînd, după FBI, CIA, Interpol, Europol şi poliţia elveţiană, se vor trezi la uşă şi cu Armata română furioasă. Vor ceda nervos şi se vor preda necondiţionat! Ce altceva să facă? Vor semna o pace ruşinoasă, dar sănătoasă, evitînd astfel să fie bombardaţi cu jalbe, reclamaţii, pamflete şi alte arme secrete de către şefii CSA.

„SC FC SB SA este de rea-credinţă”, susţine juristul de la Clubul Sportiv al Armatei, „nu vrea să respecte hotărîrile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Nimic de făcut decît o nouă reclamaţie. „Voi solicita la FIFA şi la UEFA să dispună măsurile care se cuvin”, ameninţă oficialul CSA. În ce hal nevolnic a ajuns Înalta Curte dacă nu se poate apăra singură de obrăznicia echipelor de fotba! Trebuie să intervină respectabilii Blatter şi Platini, s-o ajute să treacă strada.

Asta ar fi o premieră: asediată de CSA, FIFA obligă FRF să pună în aplicare hotărîrile Înaltei Curţi. O să intre cu şut în manualul de Istoria românilor, sub numele de Păruiala de la Zurich, moment de cotitură pe coate pentru democraţie. De asta avea nevoie justiţia din România: de un jurist care să o apere! De cineva care ştie „sicretu’, parola şi răspunsu'”, cum ar zice moş Teacă.

Înalta Curte a decis că sigla Stelei, culorile şi palmaresul, pînă în momentul preluării echipei de către Becali, aparţin CSA. N-a decis că Steaua trebuie să retrogradeze, să dispară din fotbal, apoi să sape o vizuină în pămînt şi să se ascundă acolo, ruşinată de ocările gradaţilor. Cu riscul de a fi trimisă la săpat şanţuri, Înalta Curte nu retrogradează echipe. Nu e treaba ei. E treaba FRF.

FRF n-a dat încă un răspuns oficial la adresele de la CSA. Va răspunde fix cînd se va încheia campionatul sau cînd noul şi lejerul regulament va fi aprobat de tribunal. „Au trecut şapte luni. Nu ne-a răspuns la notificări şi nu a dispus măsuri!”, acuză juristul marţial. În comparaţie cu cei 12 ani în care CSA a dormit în frontul fotbalului, şapte luni nu reprezintă cine ştie ce retard. Cît despre ciorba de reguli de la FRF, acolo nu se amestecă decît TAS-ul. Şi doar aşa, cît s-o dreagă cu puncte, contra cost.

Nici un club din Liga 1 n-a cerut încă retrogradarea Stelei. Pentru că Steaua nu e singura în această situaţie pestriţă. Şi pentru că un campionat fără Steaua dăunează afacerilor. Dacă vrea satisfacţie, CSA ar trebui să ceară în instanţă recuperarea fotbalului, sport pe care l-au inventat locotenenţii lui Burebista, între două tăieri de vii. Şi l-au perfecţionat plăieşii, în cupele europene, împotriva celor de la Galatasaray.

Armata poate proceda şi altfel. Să pună şenila pe Casa Fotbalului şi să impună vreo dictatură militară pe-acolo. Puţină instrucţie nu dăunează muncii de birou. Hasta la victoria la Lausanne! Altă cale nu există. CSA are deja hotărîri ale Înaltei Curţi care-i dau dreptate. Mai mult de atît nu obţine de la o instanţă a statului român.

Întrebarea e: care-i planul CSA după ce scoate echipa lui Becali de pe harta lumii? Faptul că FRF nu răspunde la notificări sau că UEFA nu recunoaşte schimbarea de nume nu împiedică Armata să valorifice pe cont propriu sigla, culorile şi palmaresul. N-o împiedică să dea o utilizare stadionului, pînă la Euro 2020. Să întreprindă şi altceva decît această vendetă personală pe bani publici.

După cîştigarea procesului cu Becali, singura strategie a CSA a fost să nu ia prizonieri şi nici chiriaşi. A mers cu pîra pe la unii, pe la alţii. S-a dus moda demonstraţiilor de forţă brută. Facem paradă de neputinţă rafinată. Azi CSA pîrăşte la forurile fotbalistice, mîine va pîrî la CNA pe oricine spune Steaua în loc de FCSB. Nouă, care le plătim salariile, avansările în grad, uniformele, sediile, bugetul clubului sportiv, ce ne iese din manevrele astea de tambur-major? Un pac-pac şi-o paragină.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Stelist=Roman (55 comentarii)  •  8 februarie 2016, 13:07

,,Înalta Curte a decis că sigla Stelei, culorile şi palmaresul''...puteti si aduce vreo dovada, un act oficial, un inscris oficial care sa ateste afirmatia dumneavoastra? Ca noi, plebea nu stim nimic de existenta acestui act. Stim ca Steaua a pierdut doar stema si dreptul de a folosi cuvantl Steaua.

Gabri (1 comentarii)  •  8 februarie 2016, 13:12

O singura greseala in articol. Steaua a pierdut doar marca, nu culorile si palmaresul, deoare FC Steaua este continuatoare pe linie fotbalistica, a CS Steaua. Marca inseamna, dupa cum scrie in dex: 1. A face, a aplica un semn caracteristic pe un obiect, pe un animal etc., pentru a-l deosebi de altele. ♦ A imprima, pe un obiect de metal prețios, semnul oficial care îi garantează calitatea și autenticitatea. 2. Fig. A constitui o notă specifică, o trăsătură caracteristică; a reprezenta, a ilustra. ♦ A scoate în evidență, a releva, a sublinia; a manifesta. ♦ A constitui o dovadă; a indica, a dovedi. 3. A delimita un teren, o suprafață etc. prin linii, semne; a însemna. 4. (Sport) A obține unul sau mai multe puncte într-o competiție, într-un joc; a înscrie. ♦ A supraveghea pe unul sau pe mai mulți jucători din echipa adversă, pentru a-i împiedica să întreprindă acțiuni ofensive, sau să marcheze (4). – Din germ. markieren, fr. marquer.

Lucian (1 comentarii)  •  8 februarie 2016, 13:24

Un articol foarte bun si adevarat! Ati punctat exact unde trebuie. Felicitari!

Sorin (6 comentarii)  •  8 februarie 2016, 13:52

DOAR CE NE-AI DEMONSTRAT CA ESTI O "ACOPERITA" SI TU ASA CUM ESTE SI PROTEJATUL LUI OPREA , REGHEBLAT

Tony (1 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:02

Un articol corect ca de obicei

vica (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:04

Optine personala: FCSB este Steaua 1986. Steaua lui Becali e Steaua adevarata nu echipa smulsa printr-un smen de armata de la cel care a tinut echipa pe banii lui 20 de ani. Armata nu are decat sa-si tina sigla si stadionul . DNA nu ancheteaza prejudiccile aduse statului de actiunile generalilor MAPN din ultimii ani ?

primul (17 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:09

De era vorba de Astra, CFR, Pandurii etc., punem pariu că erau deja retrogradați? Dar ce să facem, voi, miticii, aveți obsesia partidului unic, conducătorului unic, echipei unice... să fiți voi sănătoși, cu făcătura asta de echipă care se face de râs de fiecare dată când intră în UCL. Precum marii ei antrenori, care se fac de asemenea *** când își încearcă norocul într-o competiție în care se joacă be bune. E rândul lui Gâlcă acum, pe Reghe l-au dat afară arabii anul trecut. Asta nu mai e fotbal de mult, e o mascaradă mafiotă, la care voi, cumpărați cu câte 50 de euro pe postare de Anamaria, dați din palme ca la Ceașcă. Vă pricepeți, ce mai.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vica (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:34

conform hotararii Instanei de judecata palmaresul sigla si numele apartin CSA . In mod evident palmaresul si istoria apartin FCSB.

vica (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:41

Daca CSA vrea clubul FCSB si palmaresul poate plati : 20 de ani x 15 milioane de euro / an + semifinala de cupa UEFA 10 milioane de de euro + profit de 20 de milioane . pentru ~350 de milioane de euro + capital fix cred ca Becali ar accepta sa le dea clubul. daca nu sa reclame in continuare si sa platesca ofiterii acoperiti si frustratii din alte galerii sa atace Castigatoarea Cupei cupelor ... ( a nu se intelege ca pretind ca toti din alte galerii sun frustrati - doar unii ... intr-un procent asemanaor ca la Steaua ) Avem echipe cu traditie si/sau performante in tara asta - ordinea e aleatorie : FCSB Dinamo Rapid Astra Petrolul Viitorul etc ... Le doresc numai bine.

bravo (1 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:42

Ce imi place mie din tot articolul? sigla din poza, nu stiu cine a facut-o, dar se pricepe. Apropo, sunt Dinamovist.

Laurentiu (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:42

Asistam la mizeriile facute de "tamburii" majori, din care asa cum ai spus, ramane doar o paragina. Nu castiga nimeni nimic, doar vanitatea celor pusi acolo in functii la MAPN este placut atinsa si intretinuta. Tragic este ca toata aceasta poveste de mahala se face pe banii oamenilor care contribuie la buget. Tamburii majori inca isi cauta adversari, trebuie sa isi justifice existenta prin batalii inventate cu un deznodamant cel putin hilar.

Kyro (9 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:42

"Înalta Curte a decis că sigla Stelei, culorile şi palmaresul, pînă în momentul preluării echipei de către Becali, aparţin CSA." Unde, in DECIZIE, scrie ceva de palmares? Jurnalism mai amator ca la voi nu cred ca exista pe fata pamantului

vica (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:47

stimate "primul" . daca ar fi fost ne dam cu presupusul ca ... specific unor oameni gelosi care nu au fost capabili de performanta in general... FCSB e castigatoarea Cupei Cupelor si semifinalista de Cupa UEFA ... si nu doar atat... Ca FCSB e antrenata azi de X sau de Y nu e relevant. Pana una alta antrenorul Reghecamf a facut performanta la Steaua. Galca a facut si el cu o echipa crescuta de Reghecamf ... ca ambii antrenori au avut probleme sau au acum ... adica Reghe a plecat de la arabi dupa ce a jucat finala de Cupa Campionilor Asiei ... sau Galca care e posibil sa duca o echipa in divizia a B ... e normal ... vezi Mourinho ce a castigat la Real sau ce a facut recent la Chelsea ...

vica (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:59

Draga Kyro nu e amatorism. Eu cred ca este intentie.ca sa nu moara de foame. In general eu cred de multi "jurnalisti" ca ar muri de foame daca nu are servi pe X sau pe Y.

daniel (3 comentarii)  •  8 februarie 2016, 15:44

bun gust si dezinvoltura in randurile tale. ar trebui sa primesti mai multe sanse pentru a fi mai sonora. sau poate esti prea incomoda? cine stie, poate asteapta unii sa iti mai iasa din cap ideea cu libertatea presei. Multumesc! alaturi de Vochin si Radu Paraschivescu, pot spune ca esti unul din cei mai buni jurnalisti de fenomen sportiv. parerea mea! poate sunt subiectiv dar cred ca limba romana a ajuns sa fie schingiuita de prea multi pseudo-ziaristi. Big Like, stimata Domna!

MZM (101 comentarii)  •  8 februarie 2016, 15:48

Doamna M. A., dincolo de "pretentiile generalilor" si chichitele avocatesti un lucru este foarte clar si foarte surprinzator: - Guvernul Romaniei, prin MApN loveste in cea mai titrata echipa de fotbal a tarii, cerandu-i inapoi sigla, palmaresul etc., o alunga de pe stadionul pe care actualul patron al echipei l-a modernizat platind vreo 4 mil. de euro si o obliga practic sa se antreneze si sa joace meciurile de pe "teren propriu" la ... sute de kilometri de Bucuresti! - Pe de alta parte, tot Guvernul Romaniei, prin MAI, se comporta cu totul diferit fata de o alta echipa, DINAMO, careia nu numai ca ii permite sa joace pe stadionul care nu-i apartine acesteia, dar nu-i cere inapoi sigla palmaresul etc., etc. si o mai si iarta de vreo 15 mil. de euro datorii (ca sa poata iesi din insolventa!), datorii pe care urmeaza sa le platim noi, contribuabilii!! Mai mult guvernul a hotarat sa-i construiasca acestei echipe un stadion nou de cateva zeci de milioane de euro!!?? Cum pate fi explicata aceasta atitudine contradictorie a Guvernului? In ce tara din lumea civilizata se mai intampla asa ceva? In ce tara din lumea civilizata guvernul detine si inchiriaza sigle palmarese, culori etc.? Unde s-a mai pomenit ca un guvern, prin ministerul armatei, sa ceara forului fotbalistic international ajutor pentru desfiintarea celei mai prestigioase echipe de fotbal din tara, cum se procedeaza cu STEAUA, practic singura care se autofinanteaza, spre deosebire de majoritatea echipelor din Liga 1 care sunt finantate de primarii, din banii contribuabililor??!! Se petrec lucruri ciudate in... fotbalul romanesc!

Trist (7 comentarii)  •  8 februarie 2016, 15:57

Asta mica e o bestie :))

TB (2 comentarii)  •  8 februarie 2016, 16:41

Acum se vede cat de disperati sunt cei de la armata sa distruga echipa,nu am vazut nici un plan din partea lor si nici un rezultat al evaluarii acelei sigle,deja s-a facut un an si doua luni.Si cu stadionul nu stie nimeni ce se intampla? Cred ca am fost mintiti de Talpan si este timpul sa primim unele explicatii de la CSA,ceva concret.

Userul_banat (6 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:08

In mod normal si logic daca becali s-a folosit de marca ilegal atunci el ar trebui a plateasca si niste despagubiri pentru perioada in care el le-a folosit!

Cristian Roscan (2 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:08

Eu ma tot intreb, CSA cand se apuca de treaba. Au vreun plan ceva pentru a moderniza stadionul pentru 2020? Practic ce au de gand sa faca cu baza si sectia de fotbal?

Alex06 (4 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:49

Inca o data intrebarea la fel ca si in articol, o sa retrogradeze FC SB, nu o sa mai existe FC SB, dar CSA Steaua mai exista? O sa ii ia locul in Liga I? Cei care sustin CSA, daca o sa se desfiinteze FC SB ce alta echipa o sa sustineti?...pentru ca alta nu exista! Talpan cere nimic, doar pentru nimic, poate pentru alte interese ...poate pentru a disparea orice urma de Steaua si stadionul Ghencea cu toate terenurile de antrenament sa devina un cartier rezidential, sau poate este un alt interes. Intrebati-va si voi de ce FC SB nu mai e steaua, de ce le-au trebuit 12 ani ca sa mearga in instanta, de ce nu merita Becali clubul si pe cine credeti voi ca trebuie ales ca sa conduca acest club de fotbal...ca sa devina ceea ce va doriti. Eu sunt stelist, mai nou FC SB-ist si am sa sustina aceasta echipa in continuare, totul este aberant cu acest scandal de sigla si palmares, de retrogradare sau penalizare.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 februarie 2016, 19:56

e doar o sicana, poate pentru alte interese, cum spui tu. din motive de audienta, sponsori, publicitate si drepturi TV, e mult mai probabil ca FRF sa scoata retrogradarea din regulament decit sa retrogradeze FCSB

Stelu (5 comentarii)  •  8 februarie 2016, 19:13

Draga gabi, marca c.s. steaua inseamna: sigla, culorile,palmaresul pe care le reprezinta toate echipele in parte(hanbal, volei, fotbal, etc.) care apartin clubului respectiv(c.s. steaua). Steaua lui gheorghe s-a desprins faptic de c.s. steaua devenind club profesionist, deci, practic nemaifacand parte din randul echipelor de hanbal, volei,hochei) apartinatoare de c.s.steaua, dar a pastrat marca celuilalt c.s. steaua, apropo in ce tara ai mai vazut ca doua cluburi(unul cu patron, si celalalt sustinut de un minister) sa aiba aceeasi marca ???

Ioan (3 comentarii)  •  8 februarie 2016, 20:06

"Înalta Curte a decis că sigla Stelei, culorile şi palmaresul". Doamna MARIA ANDRIEŞ. Cu respect va spun, nu mai faceti astfel de afirmatii mincinoase. Va scade credibilitatea de jurnalist. Tot ce a hotarat ICCJ este legat de marca (sigla). Reprezentantii OSIM, FIFA, FRF + specialisti, avocati si juristi (prin televizor sau internet) au declarat ca aceasta decizie nu afecteaza in niciun fel palmaresul, numele, culorile ... etc.

BD la munte (67 comentarii)  •  8 februarie 2016, 22:51

felicitari pentru articol, ai progresat mult

Doctor (4 comentarii)  •  9 februarie 2016, 0:50

Va place sau nu, pregatiti-va sa dati stiri cu fecesebe!

Doctor (4 comentarii)  •  9 februarie 2016, 0:51

@vica Facturi aveti pentru banii aia multi bagati de Becali?

olandezu (8 comentarii)  •  9 februarie 2016, 1:37

DRAGA MARIOARA,dupa articolul asta m am indragostit de tine... BRAVO asa este,dar ar trebui editat zilnic,poate il citeste cine trebie si se termina odata cu tot circul asta care nu face bine fotbalului romanesc...P S cum pleaca DNL Ioanitoia la pensie iti fac loby sa i ei locul...Te pup....

Serban (1 comentarii)  •  9 februarie 2016, 8:49

Doamna Maria Andries,echipa FCSB,dupa decizia tribunalului a pierdut numele si palmaresul,culorile nu deoarece nici o instanta nu il poate impiedica sa foloseasca culorile,insa odata cu aceasta decizia echipa FCSB este o echipa nou infiintata iar echipele nou infiintate nu au ce cauta nici in divizia a-2a...echipele nou infiintate incep din liga a-4a.....Numele Steaua nu ai cum sa il interzici....dar nu poti sa il asociezi cu FCSB.....deoarece sunt doua echipe diferite.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  9 februarie 2016, 11:52

ok, dar ce asocieri face mintea noastra, in capul ei, numai ea si psihologii stiu 🙂

robert (1 comentarii)  •  9 februarie 2016, 16:43

Gazeta demonstreaza in fiecare zi ca este un serv credincios de la palat. Despre BUNUL NATIONAL, in fiecare editorial si articol, numai de bine. Presa, in frunte cu acesti patriarhi ai jurnalismului sportiv, este vinovata de toata mizeria si manelizarea fotbalului de la noi. Ei i-au ridicat in slavi pe acesti infractori, ne-au bagat pe gat in doze zilnice toate scursurile care au capusat fotbalul romanesc, prin valize, omenii, impresari, cooperative.... Pana si sabotarea echipei Nationale ne este servita ca o binefacere.

Vasilicq (5 comentarii)  •  15 februarie 2016, 11:40

haha, ce le-ai zis-o!

Comentează