Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Balada cateringului

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi […]

...

Epoca solzilor de aur

Într-o zi de martie acum patru ani, Burleanu a aruncat undiţa şi a prins un peştişor de aur. „Aruncă-mă înapoi şi-ţi voi îndeplini trei dorinţe. Mandat pe viaţă, prime-time la TVR, carieră politică, tot ce vrei!”. Burleanu a stat un […]

...

Ghici cine păzeşte bomba?!

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid. Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai […]

...

Armata, câine de circ

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, […]

...

„Care este”, „care merită”

„Ne apropiem de anul olimpic şi este foarte important ca sportivii să fie motivați”, aşa justifică ministrul Ioana Bran faptul că a deblocat premieri pentru kempo, sambo, modelism. Sporturile olimpice sunt, ca de obicei, copleşite numeric în noua listă de […]

...

Naţionala Ferefestanului

FRF nu vrea să rişte vreo surpriză. A plătit un sfert de milion de euro pentru pregătirea psihologică în vederea umilinţei de la Euro

Permalink to Naţionala Ferefestanului
joi, 4 februarie 2016, 9:47

Admirabil calmul cu care Iordănescu a comentat victoria cu Zimbru Chişinău! N-a chicotit deloc cînd lăuda „adeziunea la efort” a jucătorilor săi. A rămas de o seriozitate impecabilă, cînd şi-a exprimat unele nemulţumiri, „mă aşteptam mai mult pe partea de posesie”. Să recunoaştem, poza asta de Kutuzov la ştrand e haioasă. Dar dacă selecţionerul nu se preface? Dacă vorbea serios? Dacă turneul în şlapi e în graficul pregătirilor psihologice pentru umilinţa de la turneul final?

FRF a cheltuit aproape un sfert de milion de euro pentru a tempera entuziasmul suporterilor, după calificare. Nu era cazul. Nu eram chiar atît de optimişti. Nu aveam iluzii în legătură cu adeziunea la fotbalul mare a „tricolorilor”.

Nu avem motive să credem că absenţii, adică stranierii şi steliştii, sînt mai posesivi cu mingea. Într-un fel, faptul că Turkmenistanul şi Moldova au refuzat să dispute un amical cu România reprezintă o veste bună. Vestea proastă e că Franţa, Elveţia şi Albania sînt în continuare obligate să joace cu noi. Iar cele trei meciuri nu vor fi organizate de un SRL din Pantelimon, care „ne-a fost recomandat de Steaua”, cum explică orbitor şeful FRF.

Un oficial federal susţine că 33 la sută din costul turneului reprezintă diurnele fotbaliştilor. Pe viitor, pe măsură ce progresează FRF pe partea de organizare, acest procent se va schimba în favoarea „tricolorilor”. Jucătorii îşi vor vinde mai scump ultimul strop de prestanţă.

Vor ezita să intre pe teren împotriva unor echipe de turişti surprinşi la plajă, cărora Federaţia le-a promis că le înapoiază hainele după meci. În situaţia dată, e de înţeles de ce organizatorii şi adversarii iau partea leului. E de înţeles şi de ce ne refuză alte „naţionale”. Din bun-simţ! Nu e vorba de bani! Nu pot garanta că nu ne bat, absolut fără să vrea, accidental, din greşeală. Şi asta n-ar fi deloc frumos, nu?

„Cei care s-au ocupat de turneul din Antalya vor avea de suferit!”, a spus preşedintele FRF. Molipsitoare rău, seriozitatea asta! Nici în bară nu ştiu s-o dea cum trebuie cei de la Federaţie! Vă mai amintiţi amicalul istoric cu Nigeria, 3-0, în 2005?

„Vulturii” s-au prezentat la Bucureşti cu 10 jucători, l-au convocat pe urgenţă pe Abiodun de la FC Naţional, au făcut rost de o singură rezervă, de la Chindia Tîrgovişte. În descrierea lui Raţ, „totul s-a petrecut ca în cascadorii rîsului”. La sfîrşit, şi Mircea Sandu, şi Piţurcă au dat vina pe nigerieni: „FRF a făcut tot ce a ţinut de ea pentru a organiza acest meci!”. Nimeni n-a avut de suferit. Dimpotrivă, toată lumea a rîs. Inclusiv unele păsări de curte, mai sobre din fire.

Diferenţa dintre acel amical şi cele din Antalya constă în numărul de rezerve de pe banca rivalilor. Federaţia de acum face tot ce depinde de ea pentru a nega că ar fi implicată direct în organizarea turneului. De asta s-au ocupat unii, nişte particulari, care „vor avea de suferit”, pe cuvînt de cercetaş, dar nu înainte de a-şi încasa comisionul.

Îi va folosi „naţionalei” cantonamentul din Antalya? Evident, da! E un bun exerciţiu de stat cu picioarele pe pămînt. „Tricolorii” care au suferit daune morale în Turcia vor suporta mai uşor scorurile de la Euro. Pentru ei, o să fie o adevărată sărbătoare să întîlnească alte echipe naţionale.

Să fie consideraţi fotbalişti. Să fie trataţi ca atare, de public, de adversari, de organizatori. Să reprezinte iar România, nu Ferefestanul. Să li se pună la difuzor „Deşteaptă-te, române!”. Sau altceva, muzică să fie, nu rîşnitul scuzelor oficiale. Ceva de genul… Cum era cîntecul lui Artanu? „Fuga, fuga prin porumb, cît de greu e să prinzi mistreţul!”. Mistreţul şi, respectiv, zimbrul.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Naica (73 comentarii)  •  4 februarie 2016, 13:21

Retineti, pentru posteritate : Vom fi Ciuca batailor in Franta! Sa nu negati ca v-am spus la 04.02. 2016 .

Stef (2 comentarii)  •  4 februarie 2016, 14:16

Romania – Nigeria in 2001? A fost in 2005.

Maria Andrieş (1345 comentarii)  •  4 februarie 2016, 16:49

asa este, am corectat, in 2001 FRF a avut doar ideea unui amical cu Nigeria

Adiro96 (33 comentarii)  •  4 februarie 2016, 14:29

Jenant turneul si organizarea la fel si adversarii , articol bun ,parca ar merita unul si Burlescu cu bune si rele de la inceputul mandatului

adi_stelistul (105 comentarii)  •  4 februarie 2016, 14:30

@ Naica

Vorbele in stanca iti vor fi pastrate. Posteritatea se va adapa vesnic la izvorul nepretuitei tale intelepciuni. Copiii, nepotii, stranepotii, stra-stra s.a.m.d. nostri vor auzi peste secole vorbele tale de azi.

Samson (2 comentarii)  •  4 februarie 2016, 14:47

Bine spus, felicitari!
O turma de impotenti, atat pe teren, cat si in afara lui. Astia ar fi buni numai la cascadorii rasului, daca n-ar fi jalnici, chiar si in acele roluri.
Dar sunt pusi pe escrocherii, asta e problema.
Nu e nimic de asteptat de la asemenea indivizi.
Doar o singura cerinta – sa nu mai joace sub vreun nume care sa aiba legatura cu Romania!
Absurdistan ar fi cel mai potrivit nume…

Novak (3 comentarii)  •  4 februarie 2016, 15:28

Bine că măcar ați corectat articolul cu „Problema colanților din închisori” după ce mi-ați șters comentariul. Mi-ați făcut o „poetic justice”, cum ar zice Maria Andrieș în engleză. Admit că mă cam luase valul criticii, dar prea era arogant tonul articolului ca să nu fie un pic domolit cumva. Dacă am fost prea dur, scuzați-mă! Dar poate nu îmi mai ștergeți ideile, fie ele și îmbrăcate prea aspru.

David (15 comentarii)  •  4 februarie 2016, 15:38

„Inclusiv unele păsări de curte, mai sobre din fire.” n-am mai ras de mult asa cu pofta.
Hai, nu mai fi rea, macar ne creste coficientul UEFA sau FIFA sau ceva cu victoriile astea. Sa privim si partea plina a paharului. *

Bubucul (75 comentarii)  •  4 februarie 2016, 17:43

Foarte bun articolul! Totuși, cum Doamne-iartă-mă a ajuns păcăliciu’ ăsta șef la FRF?!?.

victor L (161 comentarii)  •  4 februarie 2016, 19:22

Nicio milă, Maria?
„Vor ezita să intre pe teren împotriva unor echipe de turişti surprinşi la plajă, cărora Federaţia le-a promis că le înapoiază hainele după meci.”

danilovic (77 comentarii)  •  4 februarie 2016, 21:20

Dar nea Zburleanu are dreptate…ce vina sa aiba el cu organizarea, ca a crezut ca se joaca 5+1 si aveam un lot valoros…nesimtitii din Moldova au venit mai multi sa se dea mari ca sunt pe val si ne-au dat peste cap pregatirea…lasa ca-i prinde Steaua prin cupele europene si razbuna FRF-ul…si isi cere scuze ca le-a recomandat organizatorul acesta…data viitoare au promis ca se vor ocupa de nationala Argasluga, Duckabum si printul Nasty…atunci sa vezi meciuri, declaratii, show 🙂
Oare colegii nostri de grupa stiu cat de penibili suntem si cat de usor le va fi sa ne bata? 🙂

danilovic (77 comentarii)  •  4 februarie 2016, 23:08

Ce umilinta va fi cu Franta…

dan dan (1 comentarii)  •  5 februarie 2016, 15:30

maria, e artan, nu artanu :) (in rest, frumos scris)

Comentează