Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

El Zorab în China

Budescu a ales fotbalul care nu duce lipsă de orez pentru sarmale

Permalink to El Zorab în China
luni, 1 februarie 2016, 11:00

După ce Budescu a semnat pentru un club din liga a doua chineză, s-a auzit un lung oftat de uşurare. Atacantul giurgiuvenilor ajunsese să-i încurce pe toţi. E şi asta o măsură a valorii. Bine că a plecat! Şumudică nu trebuie să se mai supere pe el şi să declare că nu-l mai foloseşte, poate, poate, o-ntinde spre alte zări. Patronul Astrei a scăpat de o gură la masa salarială. Patronul Stelei nu trebuie, ptiu!, să-şi vîndă sufletul şi să rămînă dator pe vecie, pentru a întări ofensiva. Chiar şi Iordănescu a răsuflat uşurat. Nu trebuie să mai pretindă că nu-l observă pe golgeterul de la Giurgiu, pe motiv că joacă la altă echipă decît „naţionala”. Budescu s-a dus tocmai în China, la un continent distanţă de vederile stricte ale selecţionerului.

Şi coechipierii lui de la Astra răsuflă uşuraţi. „Mă roagă de o lună să plec”, a povestit Budescu. Din 1,3 milioane de euro, cît încasează clubul de la chinezi, o parte ar putea fi banii lor de pîine. Dar nu există nici o garanţie că transferul lui Budescu va rezolva problemele financiare ale echipei. Există doar ceva mai mult decît nimic, adică o speranţă. Ce-i sigur e că echipa nu se va destrăma accelerat, înainte ca să fie vîndut tot ce se poate vinde.

Alţii cresc, iar noi închidem cluburi. Cînd a scăzut Liga 1 sub orizontul profesionist al ligii a doua din China? Exact cînd şefii de cluburi au declarat-o unul dintre cele mai tari campionate din Europa! Transferul lui Budescu nu e o mutare exotică sau o evadare disperată, e un viraj firesc spre zone unde patronii investesc în echipe şi plătesc salarii. Profesionismul trece şi prin stomac, chiar dacă nu se opreşte acolo.  Atacantul va încasa 500.000 de euro la semnătură şi încă 2,5 milioane de euro, în următorii trei ani, la o echipă care luptă pentru promovare. Marica, achiziţie de lux în Liga 1, şi-l smulgeau cluburile din mînă, nu alta!, ar trebui să cîştige Liga Campionilor, pentru a visa la astfel de răsfăţ financiar.

„Din punctul meu de vedere, este un pas înainte”, consideră Budescu. E un pas, pur şi simplu, după sezoane de stat cu spatele la zid, aşteptînd să fii mitraliat sau graţiat „live” de patron.  În ciuda denumirii impracticabile, Dalian Yiang nu reprezintă o fundătură. Ar fi şi greu, în comparaţie cu labirintul de replici şi calcule meschine din Liga 1. Chinezii n-or avea ei gena fotbalului, dar cînd se apucă să imite ceva, procedează temeinic, gospodăreşte. Pe cînd şefii din fotbalul nostru imită doar la nivel de spoială, sub care rîde coşcoveala cooperatistă.

Astra are şanse la titlu şi fără El Zorab-ul ei. E suficient să păstreze 11 jucători valizi. Competiţia s-a diluat, s-a împuţinat, s-a plafonat spre pragul subzistenţei. Nu atacanţii fac spectacolul, ci salariile plătite la timp. De asemenea, contrar răvaşelor pe surse din plăcintă, Budescu rămîne o soluţie pentru „naţională”. Cu sau fără stelişti, cu sau fără juniori promovaţi la echipa mare,  oamenii noştri de gol pot fi număraţi pe degetele unui evantai. În ianuarie, cînd Budescu negocia cu arabii, Iordănescu l-a avertizat că se duce „într-o zonă extrem de delicată, „unde va fi greu de urmărit”. „Este vorba despre acomodare, despre cultură, despre climă”, a explicat Generalul. Dacă Budescu s-a acomodat la clima balcanică şi la cultura one-man-show-urilor din Liga 1, atunci se va acomoda, aproape fără efort, la orice. Nu-l mai scoate din ritm nimic, nicăieri. Dacă fotbalul arab sau cel chinez sînt „zone delicate”, atunci campionatul nostru e Siberia. Cît despre „greu de urmărit”, chiar mai e nevoie? Trebuie să fii tare pesimist să crezi că, la Dalian, Budescu se va îndeletnici doar cu beţişoarele şi va uita să joace fotbal. N-are cum. Vorba lui Şumudică, „fotbalul e ca mersul pe bicicletă”.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Naica (74 comentarii)  •  1 februarie 2016, 11:25

Cate degete are un evantai ?

Alexutu1 (14 comentarii)  •  1 februarie 2016, 12:26

Aveți mare dreptate…

Stelist=Roman (55 comentarii)  •  1 februarie 2016, 14:02

Stire proaspata, pe prima pagina a publiucatiei online. Am vazut cu ochii mei ca stirile despre cluburile din liga a 2-a se afla pe o alta pagina….sa inteleg ca Rapid are un statut aparte pe gsp.ro??? http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/exclusiv-rapidistii-au-bifat-in-aceasta-dimineata-un-nou-transfer-cit-va-cistiga-pe-luna-si-ce-bonusuri-va-primi-in-giulesti-469104.html Va rog frumos sa imi raspundeti la intrebare.

marius (20 comentarii)  •  1 februarie 2016, 14:31

sunt doi semifotbalisti in liga 1, pentru care jurnalistele si jurnalistii sportivi, fac galerie: budescu si adrian ivan..cu ani in urma, acesti doi flacai, ar fi prins greu loc intr-o echipa romaneasca de prima divizie, fiindca fiecare echipa avea pe posturile lor, jucatori mai buni, chiar si alea ,,mai de provinzie”..la olimpia satu – mare, exista un kaizer, tehnic si bun dar nu prindea neam nationala, fiindca erau altii si mai si..la resita existau un nestorovici, un atodiresei, buni, dar pateau la fel..la politehnica iasi, existau un simionas, un didi florean, care s-ar fi jucat ca in curtea scolii, cu budescu si ivan, dar prindeau nationala (daca o prindeau), cand se accidentau dumitru, iordanescu, balaci, etc…..p.s. pana la urma, baiatul ala cu picioarele scurte, adrian ivan, mai mere la espanol, sora mai saraca a club de futbol????

alex (345 comentarii)  •  1 februarie 2016, 17:58

Un compromis din care toata lumea are cate ceva de castigat, dar pana la urma nu distanta ar trebui sa primeze la convocare in acceptiunea selectionerului, ci valoarea intrinseca a jucatorului.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  1 februarie 2016, 18:11

Budescu merita tot respectul. prin acceptarea acestui transfer asigura o gura de oxigen pentru echipa Astra. Pro-stelistii sunt enervati ca Budescu le-a dat cu tifla si a preferat sa mearga la o echipa de liga II din China in loc sa ajunga la stana lui becali. De ce sa se intareasca fcsb-ul pe seama Astrei? Daca jiji vrea sa-si faca echipa de ChL, n-are decat sa scoata banii din punga si sa-si cumpere jucatori adecvati. ***** in care se complace an de an becaliotul, in sensul ca se zgarceste la taratze si isi umple vestiarul doar cu „fotbalisti” liberi de contract, sau altii gen „trei la leu” in loc sa investeasca in mod serios, i-a adus in ultimii doi ani doar „succesuri”.
Budescu era constient ca nu va ajunge la vreo echipa din tari precu Spania, Anglia sau Germania, asa ca s-a orientat cum ii va lui mi bine…..

Adiro96 (33 comentarii)  •  1 februarie 2016, 19:22

Titlul e bestial , felicitari , continutul cu semnul intrebarii ,ai de tinut stacheta sus iar daca am ajuns sa citam din operele lui Sumudica !!???

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  2 februarie 2016, 21:13

pai, de ce sa nu citam din el? stii vorba aia, docta ignorantia 🙂

Florin (1 comentarii)  •  1 februarie 2016, 19:45

Felicitari, foarte bun articolul. Imi doresc tare mult sa-l vad pe Budescu jucand la Euro, merita lucrul asta. Ii doresc mult succes acolo in China. Cat despre Iordanescu sa ne mai lase cu jucatorii care stau pe banca la echipele de club, rusine

WAX (50 comentarii)  •  1 februarie 2016, 22:05

corect si adevarat 100% . intrebarea este :cand vom scapa de cooperatori,patroni puscariasi,alcoolici la nationala si gasti pe la federatii? rana ca sa se vindece ,trebuie curatata.

vasco (317 comentarii)  •  2 februarie 2016, 8:25

Fotbalul este cel mai popular sport al planetei pentru ca reflecta cel mai bine caracterul individual si al societatii celor ce-l practica.Este un citat aproximativ din Camus.E suficient sa privesti fotbalul romanesc si nu poti sa nu-i dai dreptate.Societate de smecheri,mafioti…practica un fotbal pe masura.Cu „investitori ” precum becali .copos,nicolae si cu conducatori ca Sandu,dragomir,…ce sa iasa decat praful..?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:17

Chinezii imita temeinic,gospodareste…

punga68 (7 comentarii)  •  2 februarie 2016, 13:28

Oare de ce nu mai pot citi articolele mai vechi!? Va rog faceti ceva!

Comentează