Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Garantat Ilie Năstase

După ce a ratat startul de carieră al Simonei Halep, Ilie Năstase îl critică pe juniorul Ivan din timp, înainte să cîştige vreun titlu de Grand Slam cu Barcelona

Permalink to Garantat Ilie Năstase
vineri, 29 ianuarie 2016, 12:47

Dacă mai existau îndoieli cu privire la talentul lui Andrei Ivan, acestea au fost spulberate. Ipoteza că s-ar afla pe vreo listă de cumpărături a Barcelonei nu mai pare atît de trasă de urechi. Puştiul de la Craiova e un fel de Halep al fotbalului. Că dacă n-ar fi, Ilie Năstase nu l-ar critica şi nu i-ar prezice o ratare deplină şi bubuitoare. „Copilaşul ăsta să-şi bage minţile în cap, cu refuzurile astea să vină la Steaua. Dacă se duce afară, oricum nu joacă nicăieri!”, iată verdictul fostului tenisman, pe termen scurt, mediu şi lung. Să te încrezi în judecăţile lui de valoare e ca şi cum ai paria pe scorurile prezise de Pele. Mergi la sigur numai în sens invers.

Pe Simona Halep, Ilie Năstase n-a observat-o decît prea tîrziu, simultan cu restul lumii. N-o poate revendica drept o descoperire a lui. N-a avertizat-o şi în perioada junioratului că e în pericol să-şi încheie cariera. O mică scăpare! Abia după ce Halep a ajuns milionară în dolari WTA, a acuzat-o că e interesată numai de bani: „La Fed Cup n-ai premiu un Porsche!”.

Din spirit de prevedere, pentru ca nici un copilaş să nu se mai sustragă mustrărilor, fostul tenisman şi-a îmbunătăţit timpii de reacţie. Şi-a extins domeniul de excelenţă. Detectorul lui de eşecuri garantate baleiază şi alte sporturi. Andrei Ivan se poate considera norocos, i-a pus Ilie Năstase bîta-n cap. Cu recomandarea asta în CV, deschizi uşa oricărui club. Indiferent de preţ, Steaua dă lovitura dacă-l transferă pe atacantul de 19 ani. Criticile lui Năstase nu dau greş niciodată. La fel şi laudele. S-a lăudat pe sine şi uite unde a ajuns, de la lupta pentru Salatieră la coada de la bufetul Senatului. A crezut în şeful lui de partid, Gabriel Oprea, „de mic e un adevărat militar”. A avut şi inspiraţia să declare că „nu are nici o vină” şi acum Oprea e anchetat de DNA. După ce te laudă Ilie Năstase, poţi să-ţi organizezi liniştit meciul de retragere. Bine că n-a lăudat România foarte des. Dacă se ţine de promisiune şi dă statul în judecată, pentru drepturile TV din Cupa Davis, anii ’70, vom deveni micul dragon al Europei.

În spatele oricărui tînăr sportiv de la noi stă o legendă care cobeşte. După generaţia lui Năstase, în tenisul românesc au urmat generaţiile criticate de Năstase. Oricine poate creşte talente, dar nu e la îndemîna oricui să-i critice pe jucătorii de top. Trebuie să ai o anumită prestanţă, un anumit palmares, ochiul format pentru noduri şi o nevoie de atenţie peste medie pentru a ofili prematur laurii.

Pe Simona Halep a plasat-o pe o traiectorie sigură. N-a fost uşor, dar pînă la urmă Năstase ne-a convins că, la un moment dat, şi cariera ei se va încheia. I-a venit rîndul lui Andrei Ivan să fie certificat de cunoscători. La 19 ani, Chivu semna pentru Ajax. Hagi debutase de un an la „naţionala” mare. Andrei Ivan are 20 de meciuri la seniori, 4 goluri şi 3 pase de gol. Şi costă 2 milioane de euro. Tinerii fotbalişti români sînt metale rare. Cu cît se găsesc mai greu, cu atît sînt mai scumpi. Ori busola fotbalului nostru s-a defectat după ce Liga 1 a fost populată masiv cu stranieri. Şi arată un nord aleatoriu, cotat la cacealma. Ori busola s-a perfecţionat, la fel ca spiritul critic al lui Ilie Năstase, şi acum indică viitorul cu o precizie milimetrică. Nici nu mai trebuie să dai cu piciorul în minge, să te faci remarcat. Nici nu mai trebuie să ai oferte, e suficient să le refuzi. Nici nu-ţi trebuie laude, încurajări, aplauze, cînd ai de partea ta criticile lui Năstase.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

francisc (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 13:41

cu simona halep m-am cam lamurit..pierde in primul tur, sau nu se prezinta, dar e pe locul 2 wta. ba se opereaza, ba vine la fed cup si nu se opereaza..in ceea ce-l priveste pe ivan, (produs sporting pitesti, nu craiova), am intrat pe site-ul cf barcelona si nu-i nicio stire pe acolo..poate la espanol sa fie ceva, pentru echipa 2 sau 3, sau cine stie pe unde…o fi al mai bun din lume dar nu-l vad aia, nu???

mal. (71 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 14:30

Aveți așa mare dreptate dra Andrieș! Ilie Năstase nu vrea să rateze nici un moment în care să se facă de râs… Vă amintiți când se vedea primar? Vă dați seama ce părere bună are despre el însuși? Lipsa de școală, de educație și… de caracter se vede. Îmi aduc aminte o vorbă: „Când ești mort, nu știi că ești mort – e greu pentru ceilalți; la fel și când ești prost!”. Apreciez universalitatea priceperii fostului jucător de tenis…

alex (95 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 15:28

Bună ziua! Un articol bine-venit!
Andrei Ivan are potențial pentru că are caracter! Talent a avut și Ilie Năstase și ….atât! L-am urmărit pe Andrei Ivan în Liga I și când nu avea mingea la picior, și când era faultat și când se replia și când fugea la presing, etc. Tânărul nu comentează mult, este destul de fair-play (a luat un roșu din determinare …de la Tudor cel fără Zâmbet) și sper să aibă o viață extra-sportivă echilibrată.
Andrei Ivan are un impresar (Sorin Paraschiv) ,,așezat,, și un antrenor care crede în el – Costel Gâlcă.
Andrei Ivan se gândește bine să plece în străinătate și familia de îl sprijină face un lucru constructiv pentru el, se gândește la viata (fericirea) lui, nu la banii (trecatori) lui.
Andrei Ivan poate asta vrea să evite: nu emblema Steaua! Să evite team-bulding-ul la grătar, când dl. Reghecampf e puțin mai smecher decât dl Gâlcă, pentru că azi de intri în ,,familia,, Steaua te mai întâlnești și cu dl. Năstase, nu doar cu dl. Dukadam și Ienei.

PS. Mă minunam de ce dl. Bawab a luat roșu (direct) în campionat cu Viitorul…. s tat cu Steaua, iar impresar am înțeles că este ….

… de aceea e bine să plece Andrei Ivan …pentru el și familia lui!

zi faină să aveți!

corneliu (64 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 15:36

A mai cumparat trei perle ale Craiovei Becali si a fost un dezastru total! Cei doi frati Costea si imi scapa numelui jucatorului care ajunsese pe o echipa prin Ungaria! Ce a demonstrat Ivan? Desigur si la ehipa a 2-a a lui Espaniol ar fu bine, dar tare umflat de presa ca Mutu, ca pe urma sa fie o mare fasaiala! Are dreptate Ile, don’soara, in vest sa mananca altfel fotbalul!!!

suporter (14 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 16:48

Nastase e un mos ramolit deja, chiar si mai ramolit decit Tiriac.

Alegz (20 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 17:25

Pe bune daca nu te-ai facut de ras mai ales in ultima parte.
Daca te interesai ca jurnalist sportiv, ca asta iti e meseria de fapt, aflai ca Andrei Ivan a jucat in Liga I la CSU si sezonul trecut .. a si marcat chiar impotriva Stelei. Ba chiar Ivan a jucat la seniori si in Liga II pentru CSU. In total pustiul are vreo 35 de partide in Liga I, alte 4 in Cupe si inca vreo 6 prin Liga II. Astia de la transfermarkt stiu destule nici nu va complicati mult sa aflati 😀
Sa il compari pe Ivan cu Halep sau Hagi .. pe bune chiar asa !!!
Si incerci sa impresionezi cu exemple din MILENIUL trecut.
Cu Hagi si Chivu vom ramane pana ajung la pensie ..
Daca tu chiar reusesti sa gasesti un fotbalist roman care a reusit la o echipa de afara dupa ce s-a transferat pana in varsta de 20-21 ani chiar te rog .. insa pana acum avem numai plecati ‘vedete’ in presa romana si ramasi eterne sperante in final .. gen Mitea, Daminuta, Ionita (de la Rapid la FC Koln), Chitu si astfel de exemple.
Pai si cu pacaleli de acest gen credeti voi ca vor arunca cu bani multe echipe straine pe un pusti pe care il vad in Liga I (ca deh CSU are interdicitie la Cupele europene inca) avand goluri impotriva Chiajeni, Iasiului, Botosaniului si Petrolului (cele 4 goluri contorizate de tine) ???

vasco (317 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 17:51

E suficient sa privesti cum e imbracat in aceasta fotografie…E penibil de mult timp.Nu stiu de ce e atat de bagat in seama,el,becali,oprea si altii..

Wild (5 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 18:55

Super articol …!!!:)

andipanda (8 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 20:14

Foarte bine scris.Iar despre Nastase,este un model de cum se imbatraneste urat.

Adiro96 (33 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 20:15

Subtire !

marcelp55 (4 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 20:28

Există un proverb pe care Năstase îl confirmă: Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul !!!

Alexutu1 (14 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 21:30

Felicitări,un articol cu atât de multă sinceritate și adevăr,direct la țintă!

Bubucul (75 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 22:48

Și eu am mai scris la tine de câteva ori: pentru mine Ilie Năstase e categoria ‘talentati foarte intr-un sport și invers proporțional la inteligență’.

Larrycdv (3 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 0:01

Si totusi…, Maria, Marele Blond,(tot Ilie, sic!)Balaci, a spus, aproape, acelasi lucru !

Onurinho (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 0:31

Delicios articolul, felicitari, multumesc! 🙂
Bun si comentariul lui: alex (92 comentarii) • 29 ianuarie 2016, 15:28

filip (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 3:05

Am citit cu zâmbetul pe buze,umor elegant,trebuie sa ne apreciem valorile,sa-i atentionam când exagerează și apreciez modul subtil în care ați servit, felicitari.

groparulclown (16 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 10:36

Ca Ilie Nastase e dus cu pluta, nici o obiectie. Ca Ivan e mare jucator de fotbal (btw in ziua de azi si la ce fotbal se joaca in vest, la 19 ani nu prea mai esti speranta. La ei sperante sunt aia de 16-17 ani) … as zice ca si dumneata esti un pic.

Johni (6 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 13:14

Un articol extraordinar…de slab ca sa nu zic alt cuvant.daca a i ajuns tu mai fetit o sa l intepi ironic pe Nastase am ajuns rau.de fapt noi suntem defecti ca oameni ,ca natie.Avem si noi 3 mari oameni despre care oriunde te duci pe planeta asta ii cunoaste lumea si ii demolam acasa.mai bine zis niste no neimuri ii demoleaza.cand am fost la Us open stia cineva de domnisoara asta intepatoare?nu!era arborat steagul pe stalp cu ilie nastase castigator de us open.asa ca duduie lasa intepaturile pentru cineva mai meltea dupa meleagurile noastre ca ilie e prea mare pentru penita ta slabuta rau de tot.crede ma!

Catalin (2 comentarii)  •  2 februarie 2016, 16:02

Foarte *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

test (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 18:16

un articol foarte bun

test (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 18:19

chiar bun

test (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 18:19

bravo, tare!

test (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 18:20

cu adevarat interesant!

test (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 19:19

absolut tare

Catalin (2 comentarii)  •  2 februarie 2016, 22:34

Un ultim mesaj *** rat

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează