Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Balada cateringului

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi […]

...

Epoca solzilor de aur

Într-o zi de martie acum patru ani, Burleanu a aruncat undiţa şi a prins un peştişor de aur. „Aruncă-mă înapoi şi-ţi voi îndeplini trei dorinţe. Mandat pe viaţă, prime-time la TVR, carieră politică, tot ce vrei!”. Burleanu a stat un […]

...

Ghici cine păzeşte bomba?!

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid. Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai […]

...

Armata, câine de circ

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, […]

...

„Care este”, „care merită”

„Ne apropiem de anul olimpic şi este foarte important ca sportivii să fie motivați”, aşa justifică ministrul Ioana Bran faptul că a deblocat premieri pentru kempo, sambo, modelism. Sporturile olimpice sunt, ca de obicei, copleşite numeric în noua listă de […]

...

Legea e ca pesticidul

În pauza competiţională, Ioan Niculae le face echipa judecătorilor. Pentru început, le-a spus cine iese şi din ce minut

Permalink to Legea e ca pesticidul
duminică, 24 ianuarie 2016, 2:22

Ioan Niculae, mai cunoscut ca şeful lui Şumudică decît ca miliardarul care trăieşte din mila rudelor şi savantul nepereche de la Jilava, s-a enervat. Asta nu mai e demult o ştire. Noutatea e că de data asta s-a enervat pe judecători.

Cum e posibil ca lectura cărţilor lansate de el în închisoare să dureze mai mult decît scrierea lor? Avocatul lui a calculat: lui Niculae i-a luat, în medie, 29 de zile pentru o cercetare ştiinţifică. E mai rapid decît Balzac, cunoscut şi ca Usain Bolt al literaturii, care „scria şi noaptea!”, precizează avocatul.

Şi uite că magistraţii de la Tribunalul Dîmboviţa au nevoie de peste patru luni pentru a-i citi opera lui Ioan „Fulgerul” Niculae! Să pronunţi o decizie de eliberare condiţionată e floare la ureche. Nu e ca şi cum ai scrie compendii despre alcoolul etilic pe baza măsurătorilor cu sticluţa din laboratorul de strungărie.

Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, în dosarul „Mită pentru PSD”, patronul Astrei a cerut eliberarea condiţionată încă din august, după patru luni de detenţie. Iniţial, a solicitat instanţei să ţină cont de munca lui de cercetător. După ce procurorii DNA au cerut o expertiză a lucrărilor, Niculae a schimbat tactica la pauză. La termenul din ianuarie, a dat alte indicaţii judecătorilor. Să nu-şi mai bată capul cu tomurile lui. Le-a scris aşa, să nu ardă gazul de pomană, să-şi ocupe timpul. Exact ca Balzac!

Dincolo de reacţia nervoasă din sala de judecată, Niculae şi-a făcut socoteala. A realizat că opera lui despre biodiesel, motorina viitorului, nu are cum să fie apreciată de contemporani la adevărata ei valoare. Pentru cinci luni scăzute din pedeapsă, nu vrea să rişte să stea decenii după gratii, pînă cînd toate maşinile vor merge cu piure de morcov.

„Mai bine mă condamnaţi pe viaţă decît să mă plimbaţi şi să daţi atîtea termene! Vă rog, nu mai ţineţi cont de cele cinci cărţi! Cu sau fără cele 150 de zile, eu am ispăşit suficient pedeapsa!”. Acesta nu e un moft de geniul neînţeles. Aceasta e o fantezie de miliardar: statul de drept intermitent. Ca societate, am ajuns, în fine, la concluzia că legile trebuie aplicate. Da, dar tot orbecăim. E nevoie de vizionari, de muze ale departamentului, ca Niculae, care să ne spună cînd e momentul propice să aplicăm legea şi cînd nu e oportun să ţinem cont de ea. Legea e ca pesticidul. N-o aplici oricînd, oriunde, oricum şi oricui.
Iată ce ne lipsea! Un orar pentru cadrul legal! La tribunal, lucrurile ar trebui să se petreacă exact ca la fotbal, cu boxa în loc de lojă oficială. Cineva trebuie să facă echipa, să schimbe antrenorii mai des decît regulile, să decidă cine intră, cine iese şi în ce minut, să-i înveţe pe arbitri cînd se dă penalti, să înjure militant nedreptăţile la TV.

Legea care a produs atîtea mutaţii homerice în cercetarea ştiinţifică românească trebuie schimbată, susţine Consiliul Superior al Magistraturii. Ba nu, legea e bună, programul e prost, susţine Niculae. Lucrează deja, pro bono, la remedierea comediei umane şi la recuperarea iluziilor pierdute, acum şi la Jilava. Se află la un pas mic de o nouă descoperire: teoria relativităţii extinsă la Codul Penal.

În lipsă de cobai, s-a oferit voluntar pe post de elefant, „Nu mă mai miră nimic, mă pot şi împuşca!”. La termenul următor, va schimba foaia, exact ca Balzac. Le va spune judecătorilor să-şi caute echipă, pentru că, din punctul lui de vedere, „ei nu mai există!”.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

cornel (20 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 14:37

Marie, da de ce nu analizezi tu cu acceasi balanta si filozofiile asternute de ceilalti hoti, ca Gheorghe Popescu, Copos, Borcea sau Becalianul de Pipera ? Ai vreun interes sau aia platesc mai bine….tacerea ?!

Bogdan (5 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 14:49

Ca de obicei, ne-am lamurit cu impartialitatea ta. Cum de nu ai scris de razboinicul luminii ? Ala nu are 3 carti citite.!!!! Cum sa scrie el 3 carti????
Invata sa fii IMPARTIALA, altfel esti COMPROMISA

Maria Andrieş (1345 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 14:52

intrebarea e: cum de nu ai citit? ca de scris, am scris 🙂

ghita (25 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 14:53

Ai o jena in a analiza,,operele”ciobanului si ale mitocanului MM sau sa fie alt motiv?

Romeo (5 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 15:06

Buna ziua,

Excelent articol, ca de altfel toate articolele tale…Felicitari si nu cumva sa te opresti!

marian (14 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 15:11

esti cea mai talentata editorialista, felul in care scrii este echivalentul driblingurilor lui hagi, indiferent daca nea ovidiu o spune au ba.
altminteri nu te mai obosi sa le explici reprezentantilor generatiei fecebook ce si cum. marele lor talent este superficialitatea, dar si convingerea ca stiu totul daca isi iau informatiile de pe siteuri de socializare.
@cornel ,ce imi plac mie punctele de suspensie, ne face sa parem misteriosi, ganditori, ca stim mai bine si nu spunem. desi suntem niste tan.ta.lai cu ifose 🙂

Dan Gabriel (4 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 15:45

Maria nu baga in seama prostii care te acuza de nu stiu ce.Ai scris si despre ei dar probabil erau ocupati cu manelele.

Bubucul (75 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 16:08

Ești teribilă!

alex (336 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 18:51

Intr-un mediu viciat si toxic, inainte sa criticam, poate ar trebui sa avem mai des curajul de a spune adevarul clar si transant, la fel ca in articolul de fata, cand simti un pic din fiorul dreptatii, vazand impostura trimisa la colt si ridiculizata.

Naica (73 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 19:17

Ai citit Mariuto, ce-a scris Bubucul ? Aferim !

Flavius (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 20:11

Apreciez editorialul tau!

olandezu (8 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 1:30

Romeo & Marian……tare ****** mai sunteti…!!!!! Marioara voastra n are ce cauta la o gazeta cu profil sportiv,si mai scrie si ca o cizma. numai voi o vedeti o mare editorialista…haaaa…haaaa…..haaaaaa,sa cazi pe spate nu alta..!!!!

adiro96 (33 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 5:02

Mariuco , IAR ai zis bine , tine-o tot asa! salut din Canada

Fibra (99 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 10:01

Si uite cum unui „geniu” analfabet,chiar i se permite sa aprecieze ca a facut suficient din pedeapsa. Sper ca vor fi cosecinte,din cele mai legale.

Maxentiu (29 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 18:12

Culmea e ca Niculae chiar e un specialist reputat care ar putea scrie lucrari stiintifice mai usor decit ceilalti „savanti din inchisoare” la un loc. Si tot culmea e ca face puscarie nevinovat. Pentru ca traim intr-un sistem in care capitalistii autohtoni de succes trebuie eliminati ca sa faca loc marilor corporatii. Presupun ca nu se gindeste nimeni serios la ideea ca presedintii OMV, Schweighofer, Bechtel sau ai bancilor care au acaparat Romania sa faca puscarie, nu-i asa? Desi faptele lor sint cel putin comparabile cu ale magnatilor autohtoni. Food for thought, food for thought…

Comentează