Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O gafă cu G mare

Ministrul Lipă a aranjat frumos, gospodăreşte imaginea cabinetului Cioloş: nu numai că nu dă bani la biserici, dar mai interzice şi imnul României!

Permalink to O gafă cu G mare
sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 2:13

La meciul de baschet feminin dintre Sepsi SIC Sfîntu Gheorghe şi U Cluj, suporterii gazdelor le-au înjurat pe jucătoarele oaspeţilor pentru că se antrenau în timp ce ei intonau imnul Ţinutului Secuiesc. Ministrul Sportului a studiat situaţia şi a tras concluzia că imnul României e de vină. Prin urmare, a decis să-l interzică la competiţiile interne. Ce s-a întîmplat cu suspendarea terenului, cu amenzile date de comisiile de disciplină ale federaţiilor, cu interdicţiile huliganilor la meciuri, cu celelalte metode de a sancţiona manifestările violente pe stadioane şi în sălile de sport? De unde şi pînă unde interzicem imnul naţional pe teritoriul ţării?

Ministrul Elisabeta Lipă susţine că „legea nu permite” să cînţi „Deşteaptă-te, române!” la competiţiile interne. A trimis şi o adresă federaţiilor prin care le impune propria interpretare originală asupra legislaţiei în vigoare. Această iniţiativă la cald se va răsfrînge en-gros asupra întregului Cabinet Cioloş. Care, iată, nu numai că e „antiortodox” şi nu dă bani pentru biserici, dar este şi „antiromân”, pentru că interzice imnul de stat. Ca să vezi! Tehnocraţii ăştia sînt, cum ar veni, un fel de Transformers cu motoare de la Ghimbav în loc de inimă, care vor să ne vaccineze şi să pună cipul pe noi!

Ministrul Lipă a dat explicaţii pe Facebook: „Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decît cele ale Imnului. Mi s-a cîntat de cinci ori pe podiumul olimpic şi l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoţie, mîndrie şi bucurie în suflet. Şi acum lăcrimez cînd aud Deşteaptă-te, române!”. Trecem peste faptul că a ascultat pe podium două imnuri diferite, de-a lungul carierei sale sportive. Să te emoţionezi la imnul naţional nu reprezintă o chestiune de gusturi muzicale. Gata cu emoţiile!, ne îndeamnă doamna Lipă, să fim raţionali, adică să aplicăm legea şi să nu mai cîntăm imnul după ureche. De fapt, această adresă a MTS nu este altceva decît o reacţie emoţională faţă de un gen de situaţie care cere imperios uzul raţiunii.

Existau soluţii punctuale, legale, pentru incidentele de la Sfîntu Gheorghe. Există Codul Penal, există Legea privind combaterea violenţei în sport. Dar, în loc să recurgă la ele, MTS s-a emoţionat! S-a temut că soluţiile astea nu-s de-ajuns, că astfel de situaţii se vor repeta, ceea ce e foarte probabil. Şi, pentru a-şi asigura liniştea şi pacea, a scos de tot imnul României din sportul românesc. A picat toată clasa pentru că a prins un singur elev copiind.

Argumentul forte ale doamnei ministru este exemplul personal. În general, experienţa unui mare sportiv e un argument greu de parat. „Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cîntat niciodată imnul la vreo competiţie naţională şi am cîştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră”. De data asta, nu e relevant. Oricum ai lua-o, e inducţie incompletă, cum zice o vorbă din popor. Nu epuizează toate cazurile, n-are puterea unei reguli. La finalele Cupei Ligii şi Cupei României la fotbal se intonează imnul naţional, de exemplu.

În schimb, merită să ne întrebăm dacă e potrivit să intonezi imnul naţional la un meci de baschet feminin, în campionatul intern, între două echipe ale căror galerii care se răfuiesc pe teme etnice. Şi care confundă simbolurile naţionale cu tradiţionalele petarde. Da, asta merită să ne întrebăm. Eventual, înainte de a da cu parul în fanii lui Anton Pann.

Cireaşa interpretării, ministrul Sportului susţine că respectă imnul. De ce oare recomandarea MTS sună ca o jignire, ca un abuz, ca o cenzură, ca o discriminare la noi în casă? Susţine că a acţionat „în spiritul Constituţiei pe care am jurat la Investire”. Aha, Constituţia aia, pe care jură toată lumea cu ochii închişi şi află apoi cu surprindere despre libertatea de exprimare şi libertatea de conştiinţă. Cum să-şi exprime sportivul român identitatea de român, ataşamentul faţă de simbolurile naţionale? Pe ascuns, doar în afara competiţiilor, să nu fie luat la ochi de MTS!? Şi să zică mersi că „legea îi permite” încă să vorbească româneşte şi să aibă cetăţenie română!?

Nu există nici o lege, în afara celei inventate de doamna Lipă, care să descurajeze exprimarea apartenenţei naţionale în sport. Singurele lucruri interzise prin lege cu privire la imnul naţional sînt să-ţi baţi joc de el şi să-l cînţi într-o limbă străină. Atît. Legea nr.75 / 1994, la care se referă doamna Lipă, lasă lista deschisă pentru intonarea imnului „şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţămînt sau alte instituţii de cultură”, în afara celor enumerate drept obligatorii.

Doar pentru că nu menţionează competiţiile sportive interne, nu înseamnă că legea interzice intonarea imnului în astfel de cazuri. După cum nu există, vorba doamnei Lipă, „o lege care să permită” oficierea de slujbe religioase în şcoli sau pe stadioane. O lege care să precizeze pe larg condiţiile în care se intonează „Doamne, miluieşte!” în cadru laic. Dar pînă acum nici un ministru, nici un judecător, nimeni n-a interzis fumul de tămîie în spaţiile publice. Nu există o lege privind „Bună ziua” şi „Bună seara”, dar asta nu înseamnă că legea nu permite să ne salutăm între noi. Nu există o lege despre intonarea „imnului Ţinutului Secuiesc” şi totuşi, iată că nu l-a interzis nimeni în sălile de sport, nici măcar MTS.

Sîntem români, cu riscul ca această calitate a noastră să afecteze socotelile diplomatice ale doamnei Lipă. Sîntem români şi, indivual sau în comunitate, avem dreptul să ne exprimăm liber, cum găsim de cuviinţă, dragostea de ţară, apartenenţa la România. Constituţia ne garantează că putem pune drapelul în birou, la poartă, la balcon, ca panaş, lîngă oglinda retrovizoare. Nu trebuie să fim sportivi de performanţă, să luăm aurul la Olimpiadă şi abia apoi să ne permitem luxul de a asculta imnul. Îl putem cînta cînd vrem, fie şi din simplul motiv că nu strică să auzim mai des şi „Deşteaptă-te”, pe lîngă „Miluieşte”.

Dacă ar fi ministrul Sportului în Franţa zilelor noastre, prima măsură a doamnei Lipă ar fi să interzică „Marseileza”, pe motiv că a dat startul multor fluierături şi bătăi cu jandarmii pe stadioane. Păi, nu? La urma urmei, ce versuri sînt astea? Ad litteram, instigă la ură de rasă, xenofobie şi violenţă, în speţă „să ne stropim ogoarele cu sîngele necurat…”. Fireşte, în Franţa, o astfel de gafă cu G mare, în spirit patriotic cu p mic, ar fi fost urmată a doua zi de o demisie. Cu D mare.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Ioan Valeriu (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 14:55

Lipa, demisia!

criticul (20 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 15:04

În sfârșit,un articol care o pune la zid pe incompetenta **** de Lipă!Eu i-am cerut demisia încă de când am aflat de stupizenia comisă de domnia sa și sper ca în cele din urmă să și-o dea!Sau s-o demită într-un final premierul Cioloș!

Dan Gabriel (4 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 15:12

Ma tem ca doamna Lipa a ramas cu sechele dupa ce a condus fostul club al militiei.Au inceput sa ne dicteze minoritatile strainii si unii nepatrioti ce sa facem cu simbolurile si traditiile noastre romanesti in tara noastra.Cum adica sa interzici intonarea propriului imn de stat nu e de ajuns cat ne-am vandut tara strainilor acum interzicem si imnul de stat.******************************************************************************************************************************************************************************************************

Iulian (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 15:53

De obicei parerile de pe acest blog sunt pertinente si corecte, dar acum nu ati inteles nimic. Dna Lipa a rezolvat imediat o problema mai grava pe care Politia Romana nu o poate rezolva decat daca cheama armata sa-i ajute. La Sf. Gheorghe, si nu numai, se canta imnul acestui asa-zis tinut secuiesc. Si se canta ILEGAL! Dar cine are curajul sa intervina…nimeni. Asa ca s-a interzis intonarea imnului nostru si altaismul bolgharesc intr-un mod elegant. FRB trebuia sa gandeasca inainte sa fie ei mai cu mot…

dihorul (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 16:11

da” de ce sa dea bani la biserici ? care-i chichirezu” ?

Tom (20 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 17:37

Elisabeta Lipă ********* nu a avut decât o calitate și anume că a fost mare și puternică. Doar atâta nu este suficient pentru a ocupa un asemenea post. Demisia!

Doru (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 18:09

Lipa ARE DREPTATE!In ce tara se intoneaza Imnul National la competitii interne?Imnul se canta in intalnirile inter-tari !Daca s-ar canta si in competitiile interne atunci ar trebuii cantat si la meciurile de fotbal din campionatul judetean sau municipal !De asemenea la premierea castigatorilor concursurilor nationale de atletism,natatie in toate sporturilor individuale etc!Deci innainte de a scrie unele articole ziaristii-mai ales cei de la gsp-ar trebuii sa se informeze !

Clau (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 19:11

Cred ca se face prea mult „tam-tam” pe ceva ce nu a fost bine inteles , mai degraba si nu cred nicio secunda ca Lipa – multipla campioana olimpica , mondiala si europeana a Romaniei a avut intentia de a ofensa ” patriotii” acestei tari. Mai mult de atat, consider ca intonarea imnului national al Romaniei este , pentru orice roman, oricat de nemultumit ar fi acesta de nedreptatile pe care le suporta in tara sa,unul dintre momentele solemne si oricat de ” nepatriot” ai fi, tot te incearca un anume sentiment , DAR- acum sa nu l ducem in derizoriu! Sa nu l intonam chiar asa la orice competitie de tipul ” cupa iepurasul schiop”, sau sotronul de la coltul blocului. Consider ca are rostul ei si aceasta intonare a imnullui national. Si sa nu fim noi „mai catolici decat papa” si sa aruncam cu noroi intr o campioana , cum rar o sa mai aiba Romania!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:15

nu cred ca imnul national se uzeaza, isi pierde lustrul ori se perimeaza in functie de context. Cel mult ii poate speria un pic pe concurentii de la Iepurasul Schiop 🙂

Alexandru Valeriu (13 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 19:26

In U.S.A. la toate competitiile interne in ceremonialul de deschidere e inclus Imnul national si arborat peste tot in arena steagul american, iar spectatorii participa cu emotie la acest moment indiferent de pasiunile sportive .
Intre reprize sau in time-outuri la statiile de amplificare se prezinta slagare , reclame sau momente vesele asa ca organizatorii ar fi putut sa-i gaseasca un loc si acestui cantec drag celor 800 si ceva de secui .
In rest regret ca unei mari sportive i-a trecut prin minte sa excluda Imnul tarii ,stiindu-se ca mai ales sportivii , dar si majoritatea participantilor la manifestari sportive traiesc mai intens momentele de mandrie si educatie patriotica .
Din Boston, prof. Al.Mangu .

Don Vega (7 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 19:47

… un fost mare sportiv nu e automat bun de … ministru MTS … interzicerea imnului la competițiile „chiar și interne”e o negare a identității !!… unguriii râd și sunt încântați de blasfemiile miniștrilor noștri!… să ajungi să -ți fie frică la tine-n țară să cânți imnul !!! RUȘINEEE … elisabeta lipă .. ești mică de tot ,ca ministru!!!

Kyro (17 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:05

Doru, **** sub acoperire, hai sa iti explic sa intelegi si tu: Pana in momentul de fata era la latitudinea cluburilor daca intoneaza sau nu imnul, lucru si normal.NU EXISTA LEGE SA ITI POATA INTERZICE ASA CEVA. Iar motivarea lui Lipa : „Sa nu-i suparam pe cei din tinutul „special”” trebuia sa fie suficienta, incat sa fie demisa din functie, odata ce ea reprezinta ROMANIA si nu Ungaria in guvern.

Minerval (10 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:08

Daca ar fi doar o gafa, fie ea si cu G mare, as fi foarte linistit si as astepta optimist necesara petitie online care sa repuna Imnul National in drepturi, cu sau fara aportul Elisabetei Lipa. Dar mi se pare ceva mai mult: un trend pe care l-as denumi printr-o parafraza „Tot ce-i romanesc ne pute”. In urma cu 6 luni, presedintele Iohannis promulga o lege care ciunteste grav libertatea de expresie si loveste in personalitati uriase ale culturii romanesti si universale, precum Cioran, Vulcanescu, Manoilescu, Tutea. Proiectul izvorase din mintea unui vlastar cominternist si din pixul lui Crin Antonescu, dar a gasit un neasteptat sustinator in chiar seful statului. Acelasi sef al statului anula, acum o luna si jumatate, intr-un gest fara precedent, Receptia de Ziua Nationala. Cam asta ar fi trendul. Cat priveste posibila motivatie a gestului dnei Lipa, aceea de a nu atata spiritele, mi se pare halucinanta. Institutiile de forta ale statului roman primesc din ce in ce mai multi bani anual. SRI a primit, spre exemplu, suplimente de zeci de milioane de euro fata de anul trecut. Ca sa ce? Vara trecuta a fost adoptata o lege big brother, limitativa pentru drepturile cetatenesti dar menita, s-a spus, sa contracareze amenintarile de tip terorist. Ca sa ce? Ca niste exaltati din secuime sa joace ceardas iar noua sa ne fie interzis Imnul National? N-ar strica sa fim mai atenti la cine conduce de fapt tara noastra si in ce directie. Desteapta-te, Romane!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:29

hai sa sortam varza, inainte de-a o face salata. Receptia de 1 Decembrie a fost anulata din respect pentru victimele de la Colectiv. Legea Big Brother previne detonatul petardelor la parada de Ziua Nationala. Optiunile politice trebuie asumate chiar si de „personalitatile uriase”. Iar trendul despre care vorbesti poate fi combatut si altfel decit cu extrema „tot ce-i romanesc miroase a Chanel”

Don Vega (7 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:40

TREBUIE aplicată și RESPECTATĂ … LEGEA și în jud.cu majoritate maghiară…NU INTERZISĂ intonarea IMNULUI ROMÂNIEI! ținutul secuiesc e o fantasmagorie…NU EXISTĂ…PUNCT!

liviu (10 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:41

Mda!Maria,daca nu ti-as fi urmarit evolutia publicistica,as fi banuit ca te-ai inscris in ALDE!Ca sa rezonezi cu tovarasul cristian cosmin si altii ca el!De ce e toata inflamarea asta pe un gest curajos asumat de Lisi Lipa?Poate fi acuzat Ceausescu sau regimul gestionat de el drept antinational sau antiromanesc?Eu cred ca nu!La cate competitii interne era intonat imnul national pana in 1989?Esti mai putin roman daca nu-ti canta imnul la un meci de campionat?Sau inghititi cu polonicul tiradele nationliste ale unor nemernici populisti disperati ca societatea civila a inceput sa aseze la colt pe coji de nuca o clasa politica incompetenta,lacoma,aservita numai propriului interes?

Don Vega (7 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 20:53

DEMISIA!

Tarkus (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 21:05

Doamnă Lipă, ********** o aşa ********** mai rar găseşti şi mă miră că ai făcut-o chiar dumneata o fostă mare sportivă ! ****************

Sorin444 (33 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 22:05

Imbatosari patriotarde care nu tin seama de faptul ca in Harghita si Covasna, secuii sunt de o mie de ani majoritari. In loc sa concuram cu ei in umflarea muschilor ***********, are trebui sa ne punem putin in pielea celuilalt.

JFM (17 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 5:10

Nu e gafa,asa e legea.Daca altii n-au aplicat-o atunci e grav.Ca sa nu mai existe astfel de ” cantari ” inaintea unui meci nu va mai canta nimeni.Oricum din competitiile interne nu se canta imnul romanesc pt ca nu isi avea rostul,imnul e ceva special ceva care marcheaza o medalie olimpica,mondiala,eyuropeana sau ceva ce deschide un meci la un astfel de turneu,un meci international oficial.Nu se canta imnul tarii la orice competitie interna astfel de demonetizeaza importanta si semnificatia lui.Doar politicienii populisti au decis sa le cante imnul la fiecare sedinta de guvern sau parlament probabil si de consiliu judetean de parca mare lucru ar face acolo.Dar interesul de a da o semnificatie solemnna acelor sedinte sa arate poporului ce lucruri importante hotarasc ei acolo i-au indemnat sa legalizeze asta.Fac lucruri importante dar cele mai multe pentru ei nu pentru noi.Daca tribuna vrea sa cante un imn indiferent care dar nu la statia arenei intr-un moment asazis solemn asta e o alta treaba nu cred ca ai ce sa le faci,nici o lege nu-i impiedica in acest sens

anti Lipa (22 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 6:18

un articol perfect. Jos palaria…

Niculae Moromete (9 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 6:38

Dar Imnul Secuiesc, doamna Lipa, l-a interzis ? Cine-o fi tot impingand-o in fata , decenii dupa decenii ? Nimeni nu sufla o vorba despre asta …

clujan (5 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 8:17

Comentariile spun totul despre asa zisul ministru roman si,pe un ton civilizat.Eu sunt aproape sigur ca nu d-na Lipa a hotarat interzicerea imnului national.Faptul ca a fost de acord cu acest lucru si l-a pus in practica este suficient pentru a fi blamata de conationali.Din pacate,ca de obicei,se mai gasec unii care-i aproba gestul.Dupa mine,cantarea imnului national si alte manifestari de acest gen trebuie organizate mai ales in aceste zone.*******************************

Maxentiu (41 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 10:38

Sa inteleg ca in Franta, la un Ajaccio-PSG din campionat de exemplu, se cinta Marseilleza? De obicei, cind vreti sa demolati o decizie sau o practica a vreunei institutii din Romania ne bombardati cu comparatii din „lumea civilizata”. Acum ati omis sa ne spuneti in ce tari din Europa se intoneaza imnul national inainte de meciurile de baschet din campionatele interne.
Am fost revoltat de atitudinea suporterilor din Sf. Gheorghe si am apreciat atitudinea lui Dragan Petricevici in fata acestui incident, dar lasind patriotismul la o parte, mi se pare nepotrivit sa intonezi imnul national inaintea oricarui meci. De acord cu intonarea imnului la finala Cupei, dar ala e un eveniment special, girat prin traditie de autoritatile centrale ale statului, deci trebuie privit ca o exceptie.

benaflek (12 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 11:21

ea in loc sa interzica orice alta melodie la difuzor in afara imnului national a dat cu vasla n bolovani.nu stie nimic e vai de capul ei.are impresia ca ea conduce acolo la fel ca la dinamo.

Alexutu1 (14 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 17:10

Felicitări,aveți dreptate,din păcate nu e și onoare acolo unde ar trebui ca sa își dea cineva vreodată demisia.

Venom (83 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 18:06

Suntem la noi in tara, si consideram ca e provocator sa ne cantam imnul? Oricum, Lipa se afla intr-o confuzie – legea nu se refera la ce crede Ministerul. Daca nu interzice textual (nu spune „imnul nu se poate canta la meciurile de baschet”), atunci nu interzice. Punct. Poti sa canti imnul si competitiile de ping-pong juniori, la gradinita si la baile publice. Ori la Targu-Secuiesc sau Gorbistea Gara. De-aia e imn national. Problema cu sportivii ajunsi in posturi manageriale e ca sunt *** fara cunostinte – doar imagine, fara materie cenusie. Vechea poveste a patriei recunoascatoare, sa manance si ei o paine, iar marea campioana Lipa se jeneaza sa cante imnul Romaniei la o competitie interna… E provocator, doamna?
Imnul nu se uzeaza fiind cantat. Nu e bibelou, e cantec. Personal il gasesc prost, dar asta e, mergem mai departe cu el. Si daca il punem la toate competitiile, poate invata si sportivii ca madam Lipa tot imnul, nu doar prima strofa ca tot vulgul.

Robert Socolovici (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 12:30

as fi de acord cu tot ce ai scris exceptie partea cu religia. nu suntem stat laic, religia nu are treaba cu statul si banii statului (inclusiv ateilor, musulmanilor si celorlalti crestini) nu apartin BOR-ului. Romania si romanii o sa progreseze mult cand o sa inceapa sa diferentieze treburile temporare de treburile spirituale. pana una alta, economia, umanismul si alte chestii nu depinde de faptul ca unii dintre voi cred intr-un prieten imaginar.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 13:05

de acord cu tine, de fapt, ironizam criticile aduse cabinetului Ciolos(„ateu”, „antiortodox”, „pagin”), mai ales dinspre partidele parlamentare, dupa ce a taiat finantarea pentru biserici din bugetul pe 2016.

Comentează