Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Balada cateringului

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi […]

...

Epoca solzilor de aur

Într-o zi de martie acum patru ani, Burleanu a aruncat undiţa şi a prins un peştişor de aur. „Aruncă-mă înapoi şi-ţi voi îndeplini trei dorinţe. Mandat pe viaţă, prime-time la TVR, carieră politică, tot ce vrei!”. Burleanu a stat un […]

...

Ghici cine păzeşte bomba?!

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid. Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai […]

...

Armata, câine de circ

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, […]

...

„Care este”, „care merită”

„Ne apropiem de anul olimpic şi este foarte important ca sportivii să fie motivați”, aşa justifică ministrul Ioana Bran faptul că a deblocat premieri pentru kempo, sambo, modelism. Sporturile olimpice sunt, ca de obicei, copleşite numeric în noua listă de […]

...

Duceţi acoperişul la poligraf!

În două luni, inspectorii ISU şi Primăria Capitalei n-au aflat dacă acoperişul Arenei Naţionale arde sau nu. În loc să-l întrebe direct, au plimbat o hîrtie

Permalink to Duceţi acoperişul la poligraf!
vineri, 15 ianuarie 2016, 11:51

Printre sponsorii ISU Bucureşti – Ilfov, enumeraţi în revista inspectoratului, „Dealul Spirii”, se numără şi Primăria Capitalei. Se întîmplă mai rar, dar iată că instituţiile publice se arată generoase şi cu instituţiile publice, nu doar cu cele private. Cine-ar fi crezut că dai un ban, dar nu stai în faţă la ghişeu? Primăria Capitalei aşteaptă de două luni avizul de funcţionare pentru Arena Naţională, închisă la începutul lui noiembrie.

Întîi, cei de la ISU au spus că n-au primit nici o solicitare în ultima vreme, după ce a expirat solicitarea depusă imediat după inaugurare. După ce a fost trimisă altă cerere, ISU a dat de ştire că „analizează documentaţia”. „Ulterior acestei etape procedurale, ISU Bucureşti – Ilfov va fi în măsură să emită un punct de vedere asupra stadiului de implementare a normelor de apărare împotriva incendiilor, în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu”, a spus un reprezentant al ISU, citat de Ziare.com. Pe scurt, „Evrika!”.

După etapa hîrtiilor, inspectorii vor analiza o bucată din acoperişul stadionului. Cei de la Primărie susţin că membrana acoperişului a fost testată deja, în Germania. Dar ISU are încredere doar în paharele Erlenmeyer şi în baloanele Wurtz din laboratorul propriu. Mai multe teste nu strică niciodată. Cît va dura oare această etapă? O cerere a avut nevoie de două luni pentru a fi plimbată, scoasă la cină, dusă la film şi probabil de încă două luni pentru a fi analizată de cele trei birouri Avizare-Autorizare de la ISU. Examinarea acoperişului reprezintă o sarcină mai extenuantă. Aparent, e simplu: îi dai foc şi vezi dacă arde, îl arunci în apă şi vezi dacă trece ploaia prin el. În realitatea birocraţiei, lucrurile se petrec altfel. Vom afla că, în ciuda sponsorizărilor, laboratorul ISU are dotări de pe vremea primului „Război al stelelor”, că funcţionează cu prea puţini angajaţi, că Ionică Oppenheimer „vine în cinci minute” şi că nu se mai găsesc decît chibrituri la mîna a doua, după valul de razii de prevenire în ceasul al treisprezecelea.

Să nu uităm că Primăria şi ISU se îndeletnicesc din 2011 cu procesul de avizare a Arenei Naţionale. Timp în care peste 3 milioane de spectatori au mers la meciuri şi la concerte pe riscul plătit din banii lor. Patru ani pentru o hîrtie reprezintă punctul relaxat de vedere al instituţiilor statului despre siguranţa cetăţeanului. Şi anume: cetăţeanul îşi poate purta şi singur de grijă. Trebuie să moară cineva, să se precipite activitatea prin birouri. Dar imboldul tragic are efect limitat. După două luni, nu se mai simt replici seismice în piftia din birouri.

Stadionul de 234 de milioane de euro hibernează cu lacătul pe poartă. N-a primit aviz din pricina unui acoperiş şi aşa decorativ. Conform standardelor nemţeşti, copertina e ignifugă. Nu ştim încă dacă e ignifugă şi după standardele româneşti. Nu ştim cîţi ani le trebuie experţilor ISU şi oficialilor PMB să descifreze acest mister. Ştim doar că s-ar fi mişcat mai repede dacă testau acoperişul cu poligraful: „Ia zi, mă, te aprinzi repede?”. Contribuabilii au plătit 25 de milioane de euro pentru acoperişul retractabil, iar Primăria şi ISU nu sînt în stare să ducă la capăt un test de doi lei.

Nu doar siguranţa cetăţeanului, cetăţeanul însuşi reprezintă, în acest caz, obiectul batjocurii autorităţilor. El e tratat la grămadă, ca un sponsor oricînd bun de jumulit, căruia nu trebuie să-i dea nimeni socoteală. E pauză competiţională, care-i graba cu avizarea? De ce să facă la timp inspectorii ISU şi angajaţii Primăriei o treabă pe care o pot face mai tîrziu şi pe care, cu puţină şansă, puteau să n-o facă niciodată? Îşi iau salariul oricum. Nu-i mai bine, mai frumos, mai româneşte să constaţi exact înaintea meciului că acoperişul trebuie înlocuit, pentru că umbreşte gazonul?

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Naica (73 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 12:44

Acid si la obiect! Bine-ar face Ciolos daca ar reusi operatiunea „afara cu incompetentii”. Dar ma intreb, atunci cu cine s-ar mai completa atatea scheme de organizare…

Kyro (9 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 13:24

Interesant cum toata presa este impotriva ISU
Conform lor Arena Nationala a fost inclisa pe 2 motive:
1. Problema cu acoperisul (mai exact membrana si omologarea ei)
2. Lipsa scarilor de acces la parcarea subterana

Interesant cum nimeni nu prezinta poszitia lor oficala legata de punctul 1 si OMITE COMPLET PUNCTUL 2 care este mult mai important. Sau au „aparut” peste noapte scarile alea?

Varza (5 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 14:39

Se pare ca si acest ISU este un fel de ISCIR unde un cablu de ridicare folosit in Germania sau Italia de zeci de ani nu se putea importa pentru ca nu era omologat iar omologarea costa o multime de bani sticle de bautura si cartuse de tigari….

Adrian (4 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 16:23

Excelent punctat !

Dan (50 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 17:06

Ma nene eu nu mai inteleg nimic … chiar traim in tara prostilor ? Chiar nu se poate rezolva chestia asta ? E de neconceput . Ne meritam soarta daca stam si ne uitam la toti imbecilii astia care-si bat joc .

Dan (50 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 19:35

Buuuun … reformulez ideea , pentru ca inteleg ca nu v-a placut limbajul din prima interventie . Spuneam ca nu-mi vine sa cred ca traim intr-o asemenea tara , cu asemenea minti luminate , care mai de care . Si ca ne meritam soarta daca in continuare vom asista ca si simpli spectatori la nenumaratele lor realizari din banii publici . Cam despre asta ar fi vorba . Caragiale a fost un mic copil , trist si fara imaginatie fata de ce se intampla acum .

pawn (42 comentarii)  •  15 ianuarie 2016, 20:29

ciolo-jos n-are ce sa constate altceva decat ca stadionul cel mai aratos din estul europei trebuie demolat. asa i s-a spus, asa va face. spre bucuria bucuria bunilor nostri vecini si prieteni.

p.s: era sa spun ca trebuie sa avem si noi un stadion pe care sa ne intonam imnul. da’ uite ca guvernul ciolo-jos a prevenit si treaba asta: nu mai este voie sa intonezi imnul national inaintea meciurilor. pe orice stadion, patinoar, vagauna.

spinoza (14 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 0:37

Pai cum a putut Ponta sa-si serbeze ziua de nastere pe Arena Nationala fara aviz ISU?

mihaix (4 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 11:18

Este clar pentru orice om normal ca problemele Arenei Nationale sunt mai multe. Pe langa faptul ca nu avem normativ tehnic pentru membrana acoperis (sau foaia de cort, ca tot aia e) amintiti-va ce se intampla cand ploua torential ca masa presei era la 3 m sub nivelul marii, ca sa nu mai zic de prize la acvariu. Pe langa asta lipsa scarilor de acces la subteran este iarasi o greseala de proiectare. Nu stiu in ce conditii s-a facut receptia dar asa ceva denota amatorism pur.

Comentează