Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pînă la ei, ni s-au terminat decoraţiile

Românii nu le arată destulă recunoştinţă sportivilor, crede Florin Mergea. Posibil. Lista cu eroi naţionali a suferit schimbări dramatice în ultima lună

Permalink to Pînă la ei, ni s-au terminat decoraţiile
marți, 1 decembrie 2015, 11:38

„Mulţumim, Lucian, aseară ai fost cel mai bun din ring şi ne-ai făcut mîndri că sîntem români!”. E mesajul lui Florin Mergea pentru Bute, după meciul pierdut la Quebec. Mai departe, în postarea de pe Facebook, citată de Mediafax, tenismanul îşi exprimă supărarea pentru că meciul din Canada n-a fost televizat în România. „Nu e normal”, a comentat Mergea. Ba da, e normal reculul, e normal ca un sportiv profesionist să fie redat mediului privat, după anii în care s-a lăsat confiscat de stat şi exploatat în gale de caritate pentru politicieni.

„După ce că în acest moment, în sport, avem valori pe care le numeri pe degetele de la mîini, care sînt singurele persoane care pun România într-o lumină bună în lume, nici pe aceştia nu-i punem în faţă şi nu ne mîndrim cu ei!”, adaugă finalistul de la Londra. E o iluzie optică, aici. Valorile noastre din sport nu sînt puţine. Numărul lor n-a scăzut dramatic precum numărul dropiilor din Bărăgan. A crescut, în schimb, cantitatea de mizerie vizibilă la TV, peste care trebuie să strălucească un pumn de campioni. Asta-i tot! Nu e cazul să intrăm în panică, nici să dăm în accese de vinovăţie faţă de sportivii noştri. Ei, oricum, au privilegiul că activează într-un domeniu de larg interes. Avem finalişti mondiali şi în afara sportului. Dar, de vreme ce nu le cîntă imnul cînd îşi fac meseria, nu se aleg cu aplauze prelungite.

Cît despre lipsa de recunoştinţă a patriei faţă de sportivii ei, chiar nu e cazul. Sportivii sînt premiaţi cu bani de Guvern, de cluburi şi de MTS, decoraţi de Preşedinţie, au rente viagere, paşapoarte diplomatice, stele de general. Acum opt ani, de 1 Decembrie, Lucian Bute a primit de la preşedintele Traian Băsescu Ordinul Meritul Sportiv clasa I, răsplată pentru titlul mondial IBF.

Bute a avut momentul lui, partea lui de lauri şi de recunoaştere. Mergea consideră că n-a fost suficient „pus în faţă”. E o părere. Greu să mulţumeşti pe toată lumea! Pînă la urmă, de ce ne-am propune asta? Şi ce e cu sloganul ăsta, tocit ca prispele de la Muzeul Satului de creativii din campaniile electorale: „Mîndri că sîntem români!”? De parcă ne acuză cineva că ne ruşinăm! Britanicii se simt ei brusc mîndri că sînt britanici după ce Andy Murray le-a adus prima Cupă Davis, după 79 de ani? Nu! Se simt mîndri de Andy Murray, de fratele lui, de echipa lor. Cu sau fără Salatieră, nivelul mîndriei lor rămîne constant hipertrofiat, de secole. Nu ne-ar strica să ne deprindem şi noi să fim mîndri, pur şi simplu.

Iar dacă ne simţim obligaţi să ne certificăm mîndria cu nume, locuri şi date, nu e nevoie decît de un salt din tipare, să le găsim şi în afara sportului. De pildă, să fim mîndri de românii care şi-au luat ţara în mîini şi au ieşit în stradă, la începutul lui noiembrie. Pentru noi, protestul public e un sport destul de nou, n-avem performanţele altora, dar începem să ne pricepem. Şi dacă e vreun imn din acest an care să ne cutremure, atunci e acel „Deşteaptă-te, române!” cîntat în piaţă. Ne-a adus mai aproape de starea de echipă decît orice play-back de pe stadioane.

Iar dacă e să fim recunoscători, să fim recunoscători întîi faţă de tinerii morţi sau răniţi în tragedia de la Colectiv. Ne-au pus ei „într-o lumină bună în lume”, cum se exprimă Mergea? Cui îi pasă? Prea ne batem capul cu asta! Important e că ne-au pus lumea într-o altă lumină. Unii dintre ei au fost decoraţi post-mortem, numiţi cetăţeni de onoare etc, pentru meritul strict de a-şi fi salvat semenii din foc. Dar ei, toţi, au meritul că ne-au salvat pe noi de minciună şi de renunţare. Au plătit preţul schimbării noastre, un preţ, de fiecare dată, sfîşietor de mare. Aşa că în loc să ticluim onoruri, colane şi alte „mea culpa”, mai bine facem ceva în privinţa asta, a costurilor umane. Mai bine ne luptăm noi luptele, la timpul lor, dacă vrem să fim deja mîndri, data viitoare, cînd boxează Bute.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Fibra (104 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 13:23

Ne-au salvat pe noi din minciuna,au platit pretul schimbarii. O gluma mai sinistra nu am citit si probabil nici dvs. nu credeti ca se poate intampla asa ceva pe acest pamant.Care schimbare,unii cu altii?

madskills (9 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 14:29

Cred ca e prima oara, de ani de zile, cand comentez la un articol de al tau. BRAVO! Cineva trebuia sa zica asta demult. M-am saturat sa fim un neam de oameni mici, care traim doar pentru si prin succesul altora. Pe Bute, Halep si alti sportivi ii doar in palarie de romani si Romania si E NORMAL sa fie asa ! Ei lupta si castiga bani PENTRU EI, nu pentru noi. Atunci cand pierd, lumea se agita de parca le ia cineva mancarea de la gura. O fac in fata unui pc, necunoscuti nici macar de vecinii de la bloc. La naiba, nici macar toate rudele nu-i cunosc, dar ei se agita si se injura, pozand in „cavaleri cu armura stralucitoare”, aparand onoarea unor sportivi care niciodata nu au cerut asta si care, hai sa nu fim ipocriti, n-au nevoie de recunostinta noastra. Au nevoie de BANI si FAIMA ! Iar asta si-o obtin singuri singurei, cu sudoarea si nervii lor, nu cu sudoarea noastra si nervii nostri.

negroiu marius (1 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 17:09

sunt madru ca Bute este roman, sunt mandru ca Horia este roman, dar mai mandru sunt ca Mergea este roman, dupa ce a revenit ca pasarea Phoneix, din cenusa!

Marina (1 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 17:59

Nu pot admite ca Lucian Bute a fost un sportiv foarte, foarte bun. Intr-adevar, a avut meciuri bune insa adversarii nu au erau „calitativi”. Diferenta de nivel s-a vazut atunci cand acesta a fost nevoit sa lupte impotriva unora mai buni. Insa este totusi unul din sportivii care ne reprezinta la nivel mondial si pentru asta merita aprecierile si sustinerea noastra, indiferent de rezultatele lui. Daca eram o tara care sa aiba multe valori cu care sa se mandreasca(pe plan sportiv), mai ziceam.

DannyTheFrog (3 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 18:12

Asa gandesc si io! Sa mearga economia si sa functioneze institutiile statului cum trebuie – asta conteaza. Bute, Hagi, Mutu, Mergea&Tecau etc. sint doar subiecte de cancan din domeniul sportului. Daca economia ar dudui si statul si-ar face treaba, atunci si sportul care-n zilele noastre se intampla sa fie un fenomen social ar duce-o bine…

Bogdan (9 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 20:25

Poate pentru centura IBF a fost recompensat Bute, centura WBF nu stiu daca exista! La cat te admir nu ma astept de la tine sa nu iti citesti postarile. Nu ma face sa cred ca in teligenta ta e doar de fatada si ca defapt esti o mediocra!…te rog!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 21:52

exista si centura WBF, dar ai dreptate, n-a luat-o Bute

tavi c (24 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 20:36

Ca de obicei,impecabil.

durden (209 comentarii)  •  1 decembrie 2015, 22:26

maria, spune-mi si mie, te rog: 1. ce legatura are faptul ca un sportiv a fost la un moment dat exploatat de politicieni, cu faptul ca meciul sau nu a fost transmis fanilor din tara?! si 2. spune-mi sincer, chiar nu crezi ca ni s-au imputinat campionii/valorile?te intreb pt ca in alte zeci de articole ai sustinut contrariul.te-ai razgandit? astept raspunsul tau cu viu interes

mugur baciu (2 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 0:17

Bun articol! Tâmpenia cu „mândri ca suntem romani” e cam epidemică! N am auzit nemti ca sunt mândri ca sunt nemți, c a câștigat becker, sau Schumacher sau naționala de fotbal! În noi se umflă tărâța ca e halepa nr doi mondial! 😂😂😂

cosor I (6 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 4:40

este adevarat,sportivii lupta pentru bani,f.necesari.echipament,deplasari,cazare etc.Tara se mandreste cu asemenea oameni,care fac performanta,in munca pe care o fac si de aceia ei trebuiesc apreciati ca fac cunoscuta Tara de unde sunt.atat ne-a ramas dupa dec.89.in rest praf si hoti

George (6 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 16:01

Chestia cu ” mandri ca suntem romani” a fost inventata de Ponta pentru a baga mizeria sub pres si a-si ascunde incomptenta si impostura, iar in mandatul lui sloganul a tinut loc de prefesionism si corectitudine. El a inventat clasa asta de romani, unii care se cred mai romani decat altii. Un patriotism fals, inventat tipic comunist , „cine nu e cu noi e impotriva noastra” sau „strainul e dusmanul” , zicale atat de dragi socialistilor, folosite intens si in ultimile campanii electorale si care au prins de minune la unele mase de votanti usor manevrabili.
Degeaba te bati cu pumnul in piept si esti mandru ca esti roman, daca nu e dublata de munca si seriozitate . Doar asa poti fi mandru ca esti roman !

Comentează