Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Autogolul de pe bancă

Doar victoriile finanţează Steaua. Înfrîngerile finanţează şcoala de antrenori

Permalink to Autogolul de pe bancă
marți, 24 noiembrie 2015, 10:22

Dacă Mirel Rădoi nu comitea unele gesturi motivaţionale către fanii dinamovişti, la finalul derby-ului, cine-ar fi crezut că a fost prezent pe stadion? Jocul Stelei nu conţinea nici o urmă din mîna lui Rădoi.

Ca antrenor, Rădoi nu va juca niciodată şah. Şi nu doar pentru că e fanul sporturilor de contact. Are alt stil, unul care nu presupune anticiparea mutărilor adversarilor, ci o aruncare cu toate piesele înainte, în valuri, spre careul advers.  Dacă Steaua ar avea un lot întreg de Mirel Rădoi, Rădoi Unu, Rădoi Doi, Rădoi Trei, n-ar fi nici o problemă. Aşa cum dacă Hagi selecţionerul ar fi avut la dispoziţie cinci de-alde Hagi în atac, cinci de-alde Hagi la mijloc şi un Popescu în apărare, ar fi devenit antrenorul acestui secol. După ce ajung pe bancă, foştii lideri din teren suferă, o vreme, de această iluzie optică. Au impresia că lucrează doar cu fotbalişti de la nivelul lor în sus.

Tactica în tuşe eroice a lui Rădoi funcţionează pentru un tipar de jucător în care încape numai Rădoi. Un Rădoi în formă maximă. La meciul cu Dinamo, jucătorii Stelei au fost sub nivelul lor, nu mai vorbim de alte standarde şi viziuni. Absenţele din lot reprezintă doar un ciob din explicaţie. Ceva se întîmplă acolo, în laboratorul de testat geamuri. Atmosfera dezlînată de la oficială şi-a împins norii de scame pînă vestiar, pînă în inima, plămînii şi creierul campioanei. Şi ce putea face în această privinţă războinicul Arabiei pus şef la cercetaşi? Ce altceva decît să-şi roadă unghiile?!

Antrenorii ca Rădoi dau randament cu condiţia să-şi aleagă marmura. Un moft imposibil în campionatul nostru. În Liga 1, echipele caută meşteri care înjgheabă strategii din resturi de stofă. Rednic n-are un lot de vis la Dinamo, nici pe departe, dar l-a croit cu mînă sigură. L-a aşezat încît să stea în picioare şi să mai şi alerge coerent. După meci, l-a alintat, dar nu prea tare: „Am arătat şi noi ca Barcelonica!”. Barcelonica e Adibasul extratereştrilor. Bun şi aşa! Pe cînd Rădoi a aşteptat de la jucătorii lui să-şi croiască singuri drumul spre poarta lui Cerniauskas. A avut o tresărire abia la sfîrşit, şi aia de orgoliu, în degetul mijlociu. E nevoie de o mai mare risipă de energie în lupta la titlu.

„Trebuie să strîngem rîndurile”, a spus Dumitru Dumitriu. Care rînduri? Cele marcate cu stele verzi, să se ştie c-a trecut Harlem Gnohere pe-acolo? După vulpoiul Rednic şi Dinamo, pentru Rădoi urmează un alt meci-şcoală, cu iepuraşul Bocănilă şi Astra. Pînă atunci, Steaua ar fi bine să-şi strîngă nu numai rîndurile, ci şi gîndurile. Liniştea şi stabilitatea n-au domnit niciodată în tabăra stelistă, în ultimii ani. Pe bancă, stresul a atins cote care l-ar pulveriza pe Rădoi cel de duminică seară. Dintre toţi tehnicienii Stelei, în era Becali, el are măcar privilegiul de a nu fi mopul ispăşitor. În rest, condiţia de breloc şi-a scos mereu coarnele onomatopeice, şi la bine, şi la greu. După războiul cu MApN, va urma un alt război pentru siglă, cu Dacia Piteşti. Doar nu era să urmeze o pace lungă.

Singura şansă la viaţă a echipei trebuie căutată acolo unde s-a aflat întotdeauna: pe teren. Rezultatele finanţează Steaua. Fără ele, urmează deriva şi la gară! După acest 1-3, dintre Ireal şi Barcelonica, întrebarea nu e dacă Rădoi va pleca sau va rămîne. Puţin probabil să fie demis, campioana nu duce lipsă de şocuri, deocamdată. Întrebarea e dacă Rădoi va continua să dezerteze de sub presiunile la care e supusă echipa. Demisia e doar o formalitate, cîtă vreme te sustragi şi drepturilor, şi obligaţiilor de antrenor.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

marian (10 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 12:56

cum a fost ca jucator asa e si ca antrenor ce tot o fredonati atat cu acest radoi?daca nu era olaroiu sa-l ia cu el la cearceafuri pe cap la steaua murea cu valoarea lui de international.au incercat puscariasii sa-l pacaleasca pe mourinho cu radoi +o friptura dar le-a spus pas.p.s.:alta poza cu raymond si peter al fcsb nu aveti?

Naica (74 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 12:59

Bine zis !!! Pacat ca cel care ar avea un folos din cele scrise, nu stie sa citeasca !!! La oi nici nu e necesar…

Mihai231 (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 13:05

pertinent articol.

florin (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 13:48

De data asta e OK.

WAX (50 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 21:21

0 in fotbal 0 antrenor.dar doar cunoscatorii stiu acest lucru. restul a fost de conjuctura.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  25 noiembrie 2015, 6:22

Maria, lăsați-l pe acest om să-și facă temele pe limba moldovenească (așa este poreclită limba română dincolo de Prut) și apoi, după ce-și ia bacalaureatul în antrenorat numiți-l „tehnician”, nu acum când îl prezentați ( din nou ! ) în ipostaza aceea de a se scărpina în cap, nedumerit de ce i se întâmplă, și pe burtă, semn că e sătul ( la propriu și la figurat ). Nu-i mai căutați în coarne acestui ocupant ilegal de loc pe banca unei echipe, fotbalul românesc nu se învârte în jurul frizurii lui Rădoi. Mai are până la chelia antrenorului… Ocupați-vă de alte sporturi, altădată aurite pentru români, acum în paragina rezultatelor. De ce nici nu pomeniți despre CM de haltere ce se desfășoară acum în Texas, acolo unde românii absentează cu grație, fiind reprezentați doar de antrenorul Dragomir Cioroslan, medaliat cu bronz la JO de la Los Angeles, devenit o personalitate a halterelor mondiale, vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere. Și comentatorul Eurosport, Radu Antohi, abia îl pomenește pe Cioroslan în timp ce oferea medalii sportivilor de pe podium, numindu-l scurt: „un fost halterofil”. Avem puține personalități din domeniul sportului ( din politică, nici atâtea ), de ce să le trecem cu vederea ?! În schimb, îl avem pe Rădoi, un fost fotbalist…

mal. (71 comentarii)  •  25 noiembrie 2015, 10:57

Mi-a plăcut foarte mult articolul. Felicitări domnișoară!
Cât despre subiect: cred că începem să dăm prea mare atenție unui individ fără școală, fără cultură, fără calificare… Surpriza ar fi fost dacă un „așa ceva” ar fi reușit să obțină rezultate. Faptul că unul care nu are nici o școală (repet, nici una!) nu reușeșete să facă performanță în sport, ca antrenor, nu miră pe nimeni. Fotbalul se joacă din talent și muncă, antrenorul trebuie să știe carte (complex chiar… un pic de tactică, un pic de medicină sportivă, un pic de recuperare fizică, un pic de pedagogie, un pic de mai multe…); asta este problema multor foști mari jucători când se apucă de antrenat. Faptul că Becali ține captivă Steaua, o înfometează și o distruge ne ineteresează pe toți (fotbalul este un fenomen social, nu al proprietarilor de cluburi…). Nu sunt suporter al acestei echipe (indiferent cum s-o mai numi ea) dar trebuie să remarc faptul că fără ea lumea fotbalului românesc (și așa foarte săracă, din ce în ce mai săracă) ar fi alta. Criza profundă se vede și prin faptul că echipe aproape sătești (cu siglă hazlie, unele…) ajung să populeze Liga 1.

Mad Max (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2015, 19:33

Ori nu este niciun stelist pe aici ori, daca este, se confirma caracterul nostru mizerabil de popor ticalos, tradator si duplicitar. Radoi a fost unul dintre cele mai mari caractere care au trecut pe la steaua, gen Lucian Balan, Dumnezeu sa l ierte! Nu vorbesc de talent, ci de daruire. Nu scuipati pe jucatorul Radoi caci nu merita asta.
Cat despre tine, Maria, ma bucur sa constat ca am avut dreptate: ai mai mult decat talent; ai har. O afirmatie de a ta a trecut neobservata: antrenori precum radoi au nevoie de marmura. Corect, nici michelangelo nu l-a creat pe David din lut. Problema nu e la antrenor ci la patron. Daca trebuie sa dispara echipa pentru a scapa de aceasta plaga a umanitatii, patronul, atunci asa sa fie. Am avut o istorie glorioasa, avem ce lasa in urma.

Comentează