Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Stadioanele, în vînătoarea de ruguri

Metoda FRF de a stabili dacă Naţional Arena e un loc sigur: îi dăm foc, să vedem dacă arde

Permalink to Stadioanele, în vînătoarea de ruguri
sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 11:05

Patronii unui local din Cluj au anunţat că mută trei concerte din club pe Cluj Arena. Motivul este „un audit suplimentar al măsurilor de siguranţă existente, în special cele privind prevenirea incendiilor”, notează Mediafax. Inaugurat în 2011, Cluj Arena n-are nici el avize de la ISU, dar, notează Vocetransilvaniei.ro, „se află în curs de a le obţine”.

Pînă cînd stadionul obţine certificate de la pompieri, localul trebuie să-şi mute concertele în şcoli. Dar „jumătate din şcoli nu au aviz ISU, ar trebui închise!”, a constatat un parlamentar cu un spirit de observaţie supradezvoltat. Şi atunci unde să se mute concertele? În biserici? Dar dacă nici bisericile…Nu, mai bine nu întrebăm, nu-i învăţăm noi pe ei cum se aprind lumînările.

Şirul descoperirilor de acest fel nu se va opri aici. Nu e o vînătoare de vrăjitoare. E o vînătoare de ruguri. Stadioanele se află în topul ţintelor. Cluj Arena este al doilea mare stadion al ţării şi a găzduit zeci de evenimente, la care au participat zeci de mii de oameni. Şefii de la ISU „Avram Iancu” au declarat că au controlat şi sancţionat societatea care administează stadionul. Zadarnic. „Nu a intrat în cerinţele privind securitatea de incendiu”.

Cine e administratorul-şef? Un consilier local. Care, conform Monitorului de Cluj, anul trecut a cîştigat 70.000 de lei ca director al SC Cluj Arena şi 8.000 de lei, din remuneraţia de consilier. Nu-i de mirare că încasează mai mult ca administrator de stadion, ăla e „Salariul groazei”, cum s-ar spune.

Arena clujeană se află în aceeaşi situaţie ca Naţional Arena: cinci ani de funcţionare în pericol de incendiu. La Sport Total FM, responsabilul cu licenţele din FRF a confirmat starea de fapt descrisă în paginile Gazetei. A adăugat că FRF avea cunoştinţă despre lipsa avizului ISU. Ceea ce pune într-o lumină nouă, de beculeţ roşu, zorul federalilor de a atrage în tribune cît mai mulţi „suporteri, familii cu copii, femei”.
Federaţia ştia, dar a tăcut complice. Securitatea în caz de incendiu nu se numără printre criteriile de licenţiere. „Nu e domeniul meu de activitate!”, a precizat şeful de la Licenţiere.

E domeniul Departamentului de Ordine şi Siguranţă. Ca să vezi, FRF s-a gîndit la toate! Şeful de la Licenţiere are şi o soluţie de a risipi incertitudinea, pînă vin certificatele pompierilor. El propune „un experiment”, să dăm foc acoperişului de la Naţional Arena, „să vedem dacă acest acoperiş este sau nu inflamabil”. Ingenioasă metodă! Cum să determini dacă un lucru arde altfel decît incendiindu-l? Federalii să se înarmeze aşadar cu o cutie de chibrituri, să împrumute torţe de la ultraşi şi să ia la rînd stadioanele. Să dea foc la acoperişuri, la tribune, să cotrobăie şi pe la prize, să verifice dacă fac sau nu flamă în contact cu şurubelniţa.

„Noi sîntem vinovaţi pentru ceea ce ni se întîmplă!”, a concluzionat empiristul de la FRF. „Am acceptat toate compromisurile posibile, inclusiv cele care puteau pune în pericol vieţile oamenilor”. Apoi încheie moralizator, responsabil: „Ce şir de probleme nerezolvabile sînt la alte stadioane?”. Încă n-avem un răspuns la întrebarea asta, dar promitem să i-l trimitem, după ce terminăm de inspectat clădirile unde fotbalul taie bilete.

FRF ştia. N-a întreprins nimic, în afara unei „liste cu probleme”. Tocmai de asta ni se întîmplă ceea ce ni se întîmplă. Pentru că cei care ştiau, primarii, consilierii, şefii din fotbal, patronii din show-business, patronii de localuri au tăcut. Au acceptat compromisuri avantajoase pentru ei şi dezastruoase pentru siguranţa publicului. Şi-acum ne ţin predici, în noua lor calitate, tragic dezvăluită, aceea de pompieri-piromani.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

cristi (45 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 12:03

Nu va suparati ,dar daca nici aceste doua stadioane nu au avizul ISU,inseamna ca aceastei institutii trebuie sa i se retraga dreptul de a da aceste avize.Dupa parerea mea orice arhitect autorizat ar trebui sa aiba dreptul de a omologa aceste aspecte.Daca in acest moment sant extrem de multe locatii neautorizate si va trebui inchise,Romania va da faliment.Nu ne putem juca cu viitorul tarii ,doar ca vedem numai scenarii negre.Sa nu imi spuneti mie ca sediile ISU sant perfect functionale din punct de vedere a scenariilor de incendiu.Cred ca nici casa poporului nu are rezolvata aceasta problema.Ce vom face cu activele care vor fi blocate din cauza acestor autorizatii?Le vom demola? Ne permitem ? Vai de capul nostru.

utraian (40 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 12:53

Nu cred ca arde. Se pare ca materialul din care e facuta prelata – singura care mai naste suspiciuni, este OK in Germania, dar la noi nu.
Un fel de Revolutie franceza, dupa 200 de ani si ceva in care se instaleaza ghilotine peste tot, toata lumea e vinovata in afara de cei vinovati.
Usurel… Nu tot ce s-a facut e de rahat, nici acum, nici inainte…
Iar castravetii aia care incercau sa fure mitingul, sunt de tot rasul, demonstratia ca cei care am strigat . am avut dreptate.
Distanta intre o mica eroare si haos este uneori foarte mica.
Oricum aia au furat de-au rupt la 250 de mil de euro cat a costat stadionul, stati calma, d-ra Andries

ottonelu (20 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 13:03

De ce ma interzici, cocoana?

utraian (40 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 13:35

asa, Maria. Acum te recunosc!

Sorin444 (33 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 13:55

Maria, n-am citit articolul asta, pentru ca ma lasa rece stadioanele si marlania cu seminte si injuraturi. dar m-a atras titlul cu rugurile. Poate scrii de ce trebuie sa ne trimitem arsii in Olanda, cand platim asigurare ca macar pentru chestiuni elementare, cum sunt accidentele cu arsuri, sa fim tratati imediat si bine. De la un admirator traitor in Asia…

CR_1 (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 14:29

Buna Maria,

ISU trebuie sa recunoasca un lucru… au avizele la ei de mai bine de 2 ani, inainte ca primaria sa preia de la constructor dupa perioada de garantie. Problema este ca ISU nu isi asuma responsabilitatea. Ei si nu nu numai ei trebuie sa se alinieze la niste standarde eruopene. Cum de aceast material este acceptat in, Europa, in Dubai, in Canada si aici nu?! Au toti ceilalti o problema?

Merci, o zi buna!

cfr (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 17:00

Ideea cu incendierea acoperisului, mi se pare geniala. Adaug doar, ca ar trebui pusi pe acoperis toti cei care au proiectat, executat, platit si preluat respectivele stadioane.

Lila (39 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 17:14

te crezi desteapta si faci ‘glume’ macabre?! esti una dintre contributoarele la formarea opiniilor, crezi ca asa e bine sa procedezi? nici in al 12-lea ceas nu va treziti? uitati-va bine in ochii vostrii inainte de a lansa ceva, mai ales otravitor, in spatiul public!

danny pump (16 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 17:22

pe B1 sunt vreo doi indivizi cu alura de intelectuali si gindire de comunisti care incearca persuasiv sa ne spuna ca schimbarea e grea si nu neaparat necesara acum !!si sa ne incredem in intelepciunea celor cu experienta care ne-au con dus si care ar trebui sa o faca in continuare!! au ei certitudinea ca nimeni nu o sa mai moara asa ca sa stam acasa si bineinteles tacuti!!! valabil si la „experimentatii” astia de la frf,nu credeti?!!!!

ioiu (19 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 18:35

poate cereti ancheta la baia mare. puteau muri acolo, in tribune:)

fgh (100 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 18:46

…primarul zicea că putem organiza olimpiada de vară
pe această arenă; și cum pe străzi iarna se face ghețuș, am putea organiza concomitent și în același timp și olimpiada de vară și olimpiada de iarnă…

durden (209 comentarii)  •  11 noiembrie 2015, 2:12

Auzi,da-mi tu un mail cand reusesti sa mai gasesti si alt subiect despre care sa scrii.ai inceput sa ma plictisesti

Comentează