Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mîndri că sîntem chinezi!

Fetele de la tenis de masă i-au desenat Mioriţei o frumoasă pereche de ochi oblici

Permalink to Mîndri că sîntem chinezi!
marți, 6 octombrie 2015, 12:03

Cînd toţi ochii erau aţintiţi la poarta închisorii, acolo unde, în nerecunoştinţă de cauză, se pare că ne depozităm, în ultima vreme, valorile, Elizabeta Samara cîştiga finala europeană la tenis de masă. „Europeană” e un fel convenţional de a spune. Românca a învins-o, în ultimul act, pe olandeza Li Jie. A cucerit, adică, şi o parte din Asia naturalizată, care a ajuns să domine acest sport pe bătrînul, stîngaciul continent.

Alături de Georgina Pota, din Ungaria, Samara luptase şi în finala la dublu, pierdută în faţa perechii turco-spaniole Melek Hu – Yanfei Shen. Cine n-are chinezi să-şi cumpere! E sportul lor naţional, e ca şahul pentru sovietici, materie obligatorie, se învaţă încă de la creşă. La noi, nu e cazul. Federaţia Română de Tenis de Masă nu e cine ştie ce for iluminist, care se sustrage inerţiei generale. E condusă de un fost jucător, intrat în politică şi ales consilier judeţean. Nu există o evidenţă a sportivilor legitimaţi, deşi numărul acestora e de ordinul sutelor, nu al sutelor de mii, ca în Beijing

Bugetul federaţiei, porţia anuală de la MTS, se roteşte în jurul sumei de 300.000 de euro. Spre comparaţie, „România Liberă” nota că, la nivel european, tenisul de masă din Germania primeşte 10 milioane de euro, cel italian – 6 milioane de euro, iar cel francez – 8 milioane de euro. Ehei, cîţi imigranţi chinezi am găzdui de banii ăştia! Asta, dacă am avea nevoie de talente de import. Dar n-avem. Tocmai asta e ciudăţenia. Nu se potriveşte cu imaginea noastră. Nu ştiam despre noi că am avea proprietăţi chineze. Sîntem artişti, poeţi, speculanţi de geniu, uneori providenţiali, într-un cuvînt, sîntem greieri „latino”. Dar furnicuţe – nu, mersi, niciodată!

La 26 de ani, Samara a cucerit primul ei aur la simplu. Era deja multiplă campioană europeană la dublu şi la dublu mixt. Pentru ultimul titlu, din 2011, Federaţia i-a asigurat doar cheltuielile de concurs şi cîte trei mese la restaurant, pe zi, cu o săptămînă înaintea competiţiei. La aşa sprijin generos, bine că n-au pus-o să coase şi nişte genţi Prada!

În finala pe echipe de la Ekaterinburg, româncele, Samara, Daniela Dodean şi Bernadette Szocs, au pierdut la diferenţă de două puncte în faţa nemţoaicelor Han Ying, Shan Xiaona şi Petrissa Solja. Mai degrabă, componenţa etnică decît bugetul cu şase zerouri a decis lupta. Arădeanca Dodean, care anul acesta a născut şi s-a operat la genunchi, a jucat aproape de la începutul competiţiei cu dureri la spate. „Am strîns din dinţi, cu un ultim efort…”, cum a povestit ea, în presa locală. Cu efort? Medalii din sportul acesta am mai avut şi-o să mai avem, ne-am obişnuit cu ele, vorba unui oficial al federaţiei, „agonizează bugetele, nu tenisul de masă”. Nu ne-am obişnuit cu ceea ce se află în spatele lor, par medalii obţinute atît de uşor, de ieftin, din nimic, din hobby, în joacă. Fără infrastructură, fără strategii „macro”, fără staruri prefabricate. Prima care-a felicitat-o pe Samara a fost Otilia Bădescu. Şi cam atît. Valorile, între ele. Ceilalţi ochi se scurgeau spre poarta închisorii, încununată cu lauri. C-aşa-i în lumea noastră cu repere la două capete.

Fetele de la tenis de masă ne-au adus încă o dovadă că putem fi chinezi. Chiar mai tari decît chinezii! Ei pictează rămurele de prun pe boabe de orez. Noi pictăm frescele de la Voroneţ pe boabe de orez, apoi facem din ele pilaful cel de toate zilele. Dacă am schimba această reţetă savuroasă, dar tradiţonală, am putea fi şi norvegieni în sporturile de iarnă, şi kenyeni în atletism, şi cubanezi în box, şi finlandezi în fotbal. Orice! Aşa, sîntem doar români în nataţie: dăm din mîini şi din picioare în ciorba tuturor posibilităţilor.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

beunited (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 12:29

Superb articol Maria! Prima oara cand citesc un articol despre tenis de masa in gazeta.

Bubucul (75 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 12:37

Frumos!

dan (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 12:50

Noroc ca a transmis Eurosport competitia

Tudor Constantin (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 14:03

FELICITĂRI ELIZABETA !
Plecăm capul cu RESPECT pentru muncă, dăruire, rezultat și contribuția la imaginea ROMÂNIEI în lume…

Mulțumesc MARIA !

Iulian (2 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 14:14

Bun articol. Felicitari!

Gabi (13 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 14:28

SINCERE FELICITARI !!! E un sport asa frumos si ziarele de sport il trimit pe mereu pe ultima pagina sau il ignora…N-au invatat ( ziarele ) NIMIC din ce s-a intamplat in ultimii ani:au scris NUMAI despre fotbal si despre scandalurile din fotbal. Daca voiai sa afli cu cine s-au mai culcat „divele” de pe canapeaua lui Capatos, citeai ziarele sportive (!)…Acum scriu in continuare despre fotbal si scandaluri insa cititori nu mai au..Nimic n-au invatat repectivii patroni de ziar …!!!

Guno (2 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 14:39

Bine spus (scris), Marie…

Constantin (11 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 14:56

Frumos articol, la obiect. Nu am inteles insa sintagma”finlandezi in fotbal”. Cum adica? Maria, tu ai ramas marcata si acum de faptul ca ti-au respins aia punga cu bani cand te-au trimis acum cativa ani colegii de la „Gazeta” la Helsinki sa ii mituiesti?

Caesar (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 15:15

„…bine că n-au pus-o să coase şi nişte genţi Prada!” bate cam înspre discriminare/rasism.

Falcao (2 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 16:18

Maria Andries, unul din putinii adevarati gazetari sportivi de la noi !

vasim (75 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 17:30

Bun articolul!
Sunt curios ce premii primesc de la minister cel putin, pentru performantzele reusite!
Nu inteleg de ce ministerul nu da banii in functie de performantele sportive.
Daca o federatie aduce medalii de la un campionat european merita mai multi bani!

Paul Serban Agachi (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 17:56

O performanta exceptionala! Comentariile sportive sunt putine despre Samara, ceva mai multe despre Halep si foarte multe despre patroni de fotbal penali, despre fotbalistii semi-analfabeti si pe deplin mediocri.

MMm (3 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 19:13

Penibil articol, de fapt in acelasi stil submediocru al gsp. Ce legatura are ca anumiti chinezi au fost naturalizati? E ca si cum la fotbal Messut Ozil, Luka Podolski sau Jerome Boateng sa nu fie mandri ca sunt campioni mondiali cu Germania. Sunteti penibili, ramasi intr-o era de mult apusa unde nationalitatea/etnia conta. Va plangeti de secui, dar sunteti in esenta si voi niste secui.

jos_cenzura (20 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 19:25

Nu inteleg de ce o activitate privata, gen hobbyul acesta, primeste bani de la contribuabil. Atunci pana si pictatul pe boabe de orez ar trebui sa primeasca bani de la buget, daca amatorii si-ar infiinta o federatie. Oricum, felicitari sportivei noastre.

Grig Silviu (21 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 19:48

Bravo,Maria Anries!Macar asa sa ne cinstim eroii,pentru ca sportul modern cere eroism,sacrificii,pentru a izbandi…As adauga ca,din pacate,facem laudatio mai mult pentru romance…

sorry`n (1 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 21:21

BRAVO ELIZABETA SAMARA !!!!!!!!!! …….. felicitari si mult noroc in continuare. Felicitari Andries Maria .Frumos.

LEONIDAS (5 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 22:41

@Maria Andries , ca finladezii-n fotbal..??!,ce reprezinta finladezii-n fotbal?? fix un pix..!,poate-s buni la ski sau hokey…!,ca la fotbal sint varza ca si ziaristii GSP,ProstSport,etc..!

Cojocaru Ioan (1 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 0:11

Oi fi tu „mindra” … pacat ca nu am diacritice, dar eu nu sunt MANDRU ca esti o analfabeta, care nu scrie un titlu corect de articol … sa te scot eu la liman, draga !
MANDRI ca SUNTEM chinezi. Cand inveti limba materna cum trebuie, apuca-te de scris orice articol vrei. Pana atunci, aprofundeaza, sun-o pe profesoara ta din liceu, poate reuseste sa stabileasca niste meditatii cu tine. Te pup ! Scrie corect data viitoare, daca vrei sa fiu MANDRU de tine ca jurnalist 😉

ploiesteanu (1 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 0:16

Uitați aici victoria Otiliei din 2003. cu o italiancă de origine chineză:
https://www.youtube.com/watch?v=JEuW4J_MQBc
După această finală europeană a urmat câștigarea campionatului european la masculin de Kreangă, tot un român naturalizat în Grecia și din păcate, apărând interesele sportive ale acestei țări.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 6:04

Maria, îți recunosc condeiul înveșmântat în odăjdiile găsite în perimetrul unde iarba fiarelor deschide uși ferecate de mântuială. Puține știri despre succesul Elizei Samara și, în general, despre această echipă feminină de tenis de masă a României, care au șters desenul acela cu ochi europeni oblici. Am văzut lacrimile Elizei la Eurosport, televiziunile noastre le-ai găsit bine, făcând sluj la porțile pușcăriilor de unde, în viziunea unor vajnici jurnaliști fardați, renaște sportul românesc. De fapt, s-ar putea să n-ai dreptate, căci în sarabanda aceasta de sportivi români campioni europeni ar putea trece neobservată o medalie obținută la acest sport pe care unii îl cred încă un fel ciudat la o masă festivistă. Mario, ai un set câștigat, aștept să câștigi și meciul cu ceilalți condeieri ai Gazetei. Ai grijă cum servești… interesele !

Toni (2 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 6:41

Genial articolul, multumesc.

catio (32 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 7:33

Da, foarte bun articol. Insa n-am prea inteles treaba cu „inchisorile unde ne depozitam, in ultima vreme, valorile”. In afara de Gica Popescu, cunosti multe valori care fac inchisoare pe la noi? Gem inchisorile noastre de valori si nu stim noi? Sau, dupa tine, oricine tranteste o cartulie „cu valoare stiintifica” in inchisoare e o valoare? Si, din cate stiu, in Constitutie nu se stipuleaza ca legea nu se aplica si „valorilor”, ci se stipuleaza ca nimeni nu poate fi mai presus de lege. Ciudat punct de vedere pentru un jurnalist de valoare!

transilvaneanul (1 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 8:23

Cam tarziu. Am tot spus ca nu stiti sa redati decat cancanuri fotbalistice si asta este adevarul.In toata presa din Romania nu am gasit timnp de 2 saptamani nici un articol in timp real despre campionatul european de tenis de masa (macar programul jocurilor ,scorul live si scorul final).Noroc cu internetul ca le rezolva el pe toate .Un pic de decenta si „capul la cutie” nu ar strica din partea dumneavoastra cei ce detineti adevarul absolut. Halal presa .

dan paun (2 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 10:10

sarut mana Marie !

dan paun (2 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 10:26

slava domnuluin ca nu am citit iar fraze de tipul: ” sa nu uitam ca am castigat si pe fondul oboselii adversarelor…….”. O iau razna cand citesc asa ceva; noi parca nu mai suntem in stare nici sa ne bucuram sincer in ultimii ani!

Radu Florin (44 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 19:29

F. bun articolul!… Mi-ar placea sa vad mai mult tenis de masa la TV.

Preda Giani (1 comentarii)  •  9 octombrie 2015, 15:29

Din pacate statul nostru drag, n-are respect pentru persoanele sportive din mai multe ramuri sportive. Saptamana trecuta un coleg a castigat campionatul mondial in Rusia, la Soch. Bataie de joc pentru sportivi.

Comentează